Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Δάσος Φρακτού: Το μοναδικό παρθένο δάσος στην Ελλάδα

 

Το δάσος του Φρακτού έχει δέντρα που μπορούν να ζήσουν έως και 500 χρόνια. Εικόνα: AMNA


Το δάσος Φρακτού στο Νομό Δράμας στη Βόρεια Ελλάδα είναι το μοναδικό παρθένο δάσος στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη.

Το δάσος κάτω από την υψηλότερη κορυφή της κεντρικής Ροδόπης σε υψόμετρο 1.953 μ. έχει έκταση 5.892 στρέμματα και χωρίζεται σε δύο τμήματα (5.020 και 872 στρέμματα, αντίστοιχα). Έχει κηρυχθεί «Μνημείο της Φύσης».

Έλληνες αξιωματούχοι λένε τώρα ότι γίνονται προσπάθειες για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Δάσος Φρακτού: Το μοναδικό παρθένο στην Ελλάδα. Εικόνα: AMNA


Τα ψηλά δέντρα, η πλούσια βλάστηση με μεγάλη ποικιλία αειθαλών και φυλλοβόλων πλατύφυλλων δασοκομικών ειδών σε όλες τις αποχρώσεις του πράσινου, καθώς και ο συνδυασμός γεωλογικού και υδάτινου σχηματισμού, συνθέτουν ένα πλήρες δασικό τοπίο - ένα μοναδικό φυσικό θαύμα.

«Είναι ουσιαστικά ένα ζωντανό εργαστήριο της φύσης… όπου η έλλειψη ανθρώπινης παρουσίας στο μεγαλύτερο μέρος του παρθένου δάσους του Φρακτού Παρανεστίου, δίνει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία και δικαιολογεί το όνομά του ως Παρθένο Δάσος», δήλωσε η Δρ Έλσα Κωνσταντινίδου, διευθύντρια δασών του νομού Δράμας, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AMNA).

«Σε αυτό το δάσος», λέει, «επειδή ο άνθρωπος δεν έχει μπει εδώ και αιώνες, τα δέντρα κυριολεκτικά πεθαίνουν όρθια καθώς γερνούν και μετά αποσυντίθενται στο έδαφος, δίνοντας τη θέση τους σε έναν νέο κύκλο ζωής και παρέχοντας τροφή και καταφύγιο σε ζώα και φυτά..»

Το δάσος φιλοξενεί ενδημικά και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας «σε τέλεια αρμονία με αιωνόβια δέντρα εντυπωσιακών διαστάσεων», πρόσθεσε η Κωνσταντινίδου.

Τα δέντρα στο δάσος Φρακτού στην Ελλάδα μπορούν να ζήσουν έως και 500 χρόνια

Τα δέντρα στο δάσος Φρακτού μπορούν να ζήσουν έως και 500 χρόνια και να μεγαλώσουν σε εντυπωσιακά μεγέθη. Για παράδειγμα, υπάρχουν πεύκα που έχουν ύψος 59 μέτρα και διάμετρο 1,20 μέτρα. Οι απότομες πλαγιές και τα μικρά ρυάκια βοηθούν στο σχηματισμό καταρρακτών.

Η χλωρίδα του παρουσιάζει μοναδική βιοποικιλότητα λόγω της απομόνωσης και της ετερογένειας των οικολογικών συνθηκών. Εδώ απαντώνται σπάνια και ενδημικά είδη χλωρίδας, όπως ο κρίνος της Ροδόπης (Liliumrhodhopeum), η σορδανέλλα της Ροδόπης (Sordanellarhodopaea) και σπάνιες ορχιδέες.

Ιδιαίτερα πλούσια είναι η πανίδα - αρκούδες, ελάφια, αγριόγατες και σπάνια αρπακτικά πτηνά - του παρθένου οικοσυστήματος, ιδιαίτερα στις βραχώδεις απρόσιτες πλαγιές.

Ένα Κέντρο Επισκεπτών παρέχει περισσότερες πληροφορίες για τη χλωρίδα και τα ζώα στο δάσος και ένα μόνιμα εγκατεστημένο τηλεσκόπιο επιτρέπει στους επισκέπτες να θαυμάσουν τους καταρράκτες.

Παρά τη μεγάλη απόσταση από τα αστικά κέντρα και τις δυσκολίες πρόσβασης, το δάσος υποδέχεται, σύμφωνα με στοιχεία του Δασαρχείου Δράμας, 1.500 με 2.000 επισκέπτες ετησίως από όλο τον κόσμο.

https://arxaia-ellinika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου