Αγροτουρισμός


ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
με την ματιά του επισκέπτη


Πήγα διακοπές με την οικογενειά μου, την συζυγό μου και τα 3 παιδιά μου. Έμεινα σε πέτρινη βίλα στις Βολίμες, φάγαμε σε ταβέρνα στον Ασκό, πήγαμε με καραβάκι στις Σπηλιές και στο Ναυάγιο, κάναμε μπάνιο στον Μακρύ Γιαλό. Ο γιος μου ο μεγάλος έπαιζε ποδόσφαιρο και μπάσκετ με τα παιδιά, η κόρη μου με άλλα κορίτσια πήγαινε για καφέ στις Ορθωνιές, στις Βολίμες και για πίτσα στις Μαριές. Ο μικρός μου γιός γύρισε όλα τα χωριά μαζί με άλλα παιδιά με τα ποδήλατα, κάναμε μπάνιο και φάγαμε στον Λημνιόνα, πήραμε τυρί απο τον Άγιο Λέοντα, μέλι απο το Καμπί και ελαιόλαδο απο την Βολίμα. Η σύζυγος με την ιδιοκτήτρια του καταλύματος πήρε μέρος στα πολιτιστικά δρώμενα <<ζακυνθινό θέατρο και παραδοσιακούς χορούς>>. Επισκέπτηκαν αγροκτήματα, έκαναν ιππασία στον Κοιλιωμένο και πήγαν στην Μονή Αναφωνήτριας. Γνωρίσαμε ένα όμορφο τόπο και φιλόξενους ανθρώπους.

     Αλήθεια πώς θα μπορούσαμε να οριοθετήσουμε την έννοια αγροτουρισμός; Θα προσπαθήσω να το πω με τέσσερις φράσεις: Επαφή με τη φύση, Τοπική αρχιτεκτονική, Πολιτισμός, Τοπική γαστρονομία.

Ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε αυτές τις φράσεις.
       Επαφή με τη φύση: Τι θα μπορούσε να κάνει ο επισκέπτης στη φύση; Να περπατήσει, να κάνει ποδήλατο, γαϊδουροπερπατήματα, βόλτες με άλογα, να παρακολουθήσει και να συμμετέχει σε αγροτικές εργασίες και παραδοσιακά επαγγέλματα.
       Τοπική αρχιτεκτονική: Τα καταλύματα και οι ταβέρνες πρέπει να είναι σε αγροτικές περιοχές, μικρές μονάδες, να έχουν κατασκευαστεί με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, όπως πέτρα και ξύλο, σοφατζισμένα και ασπρισμένα, με καλάμια και ψάθα, να εκπέμπουν ζεστασιά, η αισθητική να δένει με τον περιβάλλοντα χώρο που βρίσκονται και να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στον επισκέπτη.
        Πολιτισμός: Παρακολούθηση και συμμετοχή σε παραδοσιακούς χορούς, λαϊκό θέατρο, μουσικές εκδηλώσεις, θρησκευτικές τελετές, παραδοσιακούς γάμους και άλλα έθιμα της περιοχής.
       Τοπική γαστρονομία: Το φαγητό φτιάχνεται με τοπικά προϊόντα που μπορεί να είναι δικά μας, να τα καλλιεργούμε στο αγρόκτημα μας ή να τα προμηθευόμαστε από αγρότες της περιοχής μας.

      Ο Αγροτουρισμός είναι φιλοσοφία και τρόπος ζωής. Δεχόμαστε φίλους και όχι πελάτες, είμαστε συνειδητοποιημένοι σε θέματα με το περιβάλλον, την ειρήνη, την επικοινωνία και συμμετέχουμε ενεργά στην ανάπτυξη της περιοχής μας.

      Αγροτουρίστας είναι αυτός που θέλει να ζήσει στη φύση, να δραστηριοποιηθεί σε αυτήν χωρίς να κάνει κατάχρηση και να την παραδώσει καλύτερη στους απογόνους του!
  

 Δίκτυο  Εναλλακτικού  Τουρισμού 
 στην Βόρεια  Ζάκυνθο.

www.navagio-zante.com


 Παραδοσιακό Πάρκο ''ΕΛΙΕΣ''
Βολίμες
Γιδίτσης Ιωάννης
Τηλ. 6978155901
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων και Μηχανών Motor Club Zante
Tηλ. 2695053095
Κιν. 6944612066
Fax. 2695053095

 Ποδηλατικές Περιπατητικές Διαδρομές και Επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες
Βολίμες
Κατσαρός Γιάννης
Τηλ. 6940751206
Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα Ζακύνθου Ζάντε Χρόνος
Aνάμεσα στα χωριά Εξω Xώρα και Καμπί
Παπαδάτου Θεοδώρα
Τηλ. 2695042563
Τυροκομείο Γαλακτοκομική Ζακύνθου
Άγιος Λέοντας
Μπάστας Παναγιώτης 
Τηλ. 6974357721

Βιοτεχνία Υφαντών και Κεντήματος
Βολίμες
Σπίνου Βάσω
Τηλ. 2695031376  
Κιν. 6973973249
Βιοτεχνία Υφαντών Ανεμήδι
Αγιος Λέοντας
Τσουκαλά Παναγιώτα
Τηλ. 6986858620


 Regatta Yacht Club
Άγιος Νικόλαος - Βολίμες
Ποταμίτης Σπύρος
Τηλ. 6986066427

Ταβέρνα ο Φάρος
Κορίθι - Βολίμες
Αφοί Ποταμίτη
Tηλ & Fax: 26950 31132
Tηλ: 26950 31241
Κινητό: 6972 055 711
Κινητό: 6977 809 069

Ψησταριά ο Σάββας 
Άγιος Νικόλαος - Βολίμες
Τηλ. 6973856188

Ταβέρνα το Πουρνάρι
Ορθονιές
Πυλαρινός Ανδρέας
Τηλ. 6932847711


Η Ταβέρνα του Παπά
Καμπί
Κλάδης Σπύρος
Τηλ. 6973334560

Korithi- Volimes 


undefined


Agios Nikolaos - Volimes

Tel: 2695027632Venetia Studios

Agios Nikolaos - Volimes

Mr. Spiros & Mrs Magalie

Mob. +306981331802
                                                Agios Leon Apartments 
                                              
                                                Agios Leon
                                               
                                                Margaris Theodoros

                                                 Tel: 6973782274


 ΒΟΛΙΜΕΣ-ΚΟΡΙΘΙ Hotel ''Blue Beach''ΒΊΛΕΣ ΑΓΡΌΚΤΗΜΑ Ανδρέας Κατσαρός  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ   ΒΟΛΙΜΕΣ

www.villas-zante-katsaros.com


Τηλ: 26950-31555


\
ΠΑΛΑΤΑΚΙ  ΒΟΛΙΜΕΣ -  ΑΓΙΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ


ΠΕΤΡΙΝΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΛΙΜΕΣ ΑΣΚΟΣ

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΟΡΕΙΝΗ  ΖΑΚΥΝΘΟ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  

Μια περιοχή απερίγραπτης ομορφιάς με βουνό και θάλασσα,  περιπατικές και ποδηλατικές διαδρομές, επισκέψεις σε αγροκτήματα ,ελαιοτριβεία συμμετοχή σε αγροτικές εργασίες, τοπική γαστρονομία με  παραλίες όπως το φημισμένο Ναυάγιο στις Βολίμες, τα Ξύγκιατις Ορθωνιές  «Ιαματικά Λουτρά», το Πόρτο Λιμνιώνα στον Άγιο Λέοντα, το Πόρτο Βρόμι στην Αναφωνήτρια. Μπορείτε να επισκεφτείτε την περιοχή όλο το χρόνο και να μείνετε σε καταλύματα, πέτρινες Βίλες, δωμάτια και 2 ξενοδοχεία. Να επισκεφτείτε όλα τα χωριά που είναι παραδοσιακά και γλύτωσαν από την οργή του εγκέλαδου το 1953. Να κάνετε μπάνιο στο Λιμνιώνα, να πάρετε τυρί από τον Άγιο Λέοντα, να κάνετε ιππασία στις Αμπελόστρατες στον Κοιλιωμένο και να πιείτε καλό κρασί. Να πάρετε από το γυναικείο συνεταιρισμό παξιμάδια και γλυκά. Να επισκεφτείτε την εκκλησία της Έξω Χώρας τον Άγιο Νικόλαο, σώζεται και το μονό καμπαναριό και να δείτε τα πέτρινα πηγάδια. Δύο μικρά γραφικά χωριά είναι η Λούχα και το Γύρι, στη Λούχα ταβέρνα με καλό φαγητό. Καθώς και ο οικισμός Καμπί, το ηλιοβασίλεμα και ταβέρνες. Επίσης μια αξιόλογη εκκλησία είναι της Μαρίας Μαγδαληνής στις Μαριές. Στο χωριό Αναφωνήτρια θα βρείτε κεντήματα και είδη λαϊκής τέχνης και θα κάνετε μπάνιο στο Πόρτο Βρόμη. Στις Ορθωνιές μπορείτε να επισκεφτείτε το  Μοναστήρι της Σπηλαιώτισσας και Ιαματικά λουτρά στα Ξίγκια. Οι Βολίμες είναι το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής , με υπηρεσίες και χώρους απασχόλησης, Κέντρο Υγείας, Φαρμακείο, Κ.Ε.Π., γήπεδα, παραδοσιακούς χορούς, Πολιτιστικά Δρώμενα. Στις Βολίμες βρίσκεται η Διεθνούς Φήμης παραλία του Ναυαγίου, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, χτίσμα του 1450 με ξυλόγλυπτο τέμπλο, μπορείτε να βρείτε κεντήματα και είδη λαϊκής τέχνης, τη βιοτεχνία χειροποίητων κεντημάτων και υφαντών , το Συγκρότημα «Ανδρέας Κατσαρός», πέτρινες Βίλλες αγροτουριστική επιχείρηση με διαμονή-καλό φαγητό και δραστηριότητες. Οι Βολίμες έχουν 3 οικισμούς, το Κορίθι, τον Ασκό και το Μέγα Αλώνι, που θα βρείτε αξιόλογα καταλύματα, πέτρινες Βίλλες. Στον Ασκό επισκεφτείτε το Πέτρινο Πάρκο με την πανίδα και χλωρίδα της Ζακύνθου, να πάρετε μέλι και ελαιόλαδο και καλό φαγητό, καθώς και το λιμάνι του Αγίου Νικολάου που από εκεί καραβάκια πηγαίνουν στο Ναυάγιο, στις γαλάζιες σπηλιές και στην  Κεφαλληνία. Στο Κορίθι επισκεφτείτε το Φάρο και στο Μέγα Αλώνι μπάνιο στο μακρύ γιαλό. 

ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου