Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Πάνω από το Αιγαίο οι πρώτες «ριπές» της ΠΑ – Στο Κατάρ ψάχνει το «αλεξίπτωτο» η Τουρκική αεροπορία για τα Ελληνικά Rafale

 




Η αγωνία της Άγκυρας για τα Ελληνικά Rafale όπως εκτιμά το Επιτελείο στην Αθήνα καταδεικνύει ότι η επιλογή των «ριπών» αποτελεί «colpo grosso» αφού μέσα σε ελάχιστο για τα αεροπορικά δεδομένα χρόνο η HAF ανεβαίνει επίπεδο και βάζει στους γείτονες σε θέση άμυνας.

Η Πολεμική Αεροπορία δεν χρειαζόταν τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την Τουρκία για την προσπάθεια της TuAF να «χαρτογραφήσει» τις δυνατότητες των μαχητικών Rafale μέσω Κατάρ. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή που η Ελλάδα εξήγγειλε την απόφασή της να αποκτήσει τα Γαλλικά μαχητικά, άρχισε για τους γείτονες ένας αγωνιώδης «γολγοθάς» προκειμένου να προετοιμαστούν για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια τις «ριπές» της HAF πάνω από το Αιγαίο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και όσο κι αν οι γείτονες με συνεχείς δηλώσεις-κυρίως του υπουργού άμυνας Χουλουσί Ακάρ – επιχειρούν  να υποτιμήσουν την αλλαγή στο status quo με την απόκτηση των game changer μαχητικών, οι κινήσεις τους δείχνουν το τεράστιο άγχος που ήδη τους έχει προκαλέσει η ενίσχυση του οπλοστασίου της Πολεμικής Αεροπορίας με το Γαλλικό μαχητικό 4,5 γενιάς.

Η σύναψη αμυντικής συμφωνίας με το Κατάρ τον περασμένο Μάρτιο, όταν ήδη οι πρώτοι Έλληνες ιπτάμενοι έφευγαν για τη Γαλλία, αποτέλεσε την άμεση αντίδραση της Άγκυρας στην απόκτηση των Rafale από τη  HAF με άμεσο στόχο, όπως πλέον δεν κρύβουν οι γείτονες, την εξοικείωση της αεροπορίας τους με το μαχητικό το οποίο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια. Με τη συμφωνία να προβλέπει την ανάπτυξη έως και 36 Rafale του Κατάρ σε Τουρκικό έδαφος όπως και προσωπικού που μπορεί να φτάσει τα 250 στελέχη  όπως προκύπτει από δημοσιεύματα στη γείτονα.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία προχώρησε στη συμφωνία με το Κατάρ είναι ότι θα φέρει και θα αναπτύξει Rafale στην Τουρκία» τόνισε ο βουλευτής Gulustan Kilic Kocyigit. Mε τον βουλευτή του κυβερνώντος CHP Ahmet Unal Cevikoz να προσθέτει ότι «δεν θα φέρουμε τα Γαλλικά αεροπλάνα στο έδαφός μας αλλά θα εκπαιδεύσουμε εκεί τους πιλότους μας». 

Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι η Άγκυρα ποντάρει στο Κατάρ για να μυηθεί  στα μυστικά των Rafale ώστε να μην αιφνιδιαστεί όταν θα βρει απέναντί της τις Ελληνικές «ριπές». Ερώτημα πάντως αποτελεί τι προβλέπει η συμφωνία πώλησης των Rafale στο Κατάρ και εάν το Παρίσι μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια της Άγκυρας να εκπαιδεύσει τους πιλότους της ακόμα και μέσα στα Γαλλικά μαχητικά. Σε μια ανάλογη περίπτωση το 2017 και αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος οι ΗΠΑ είχαν απαγορεύσει στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει Πακιστανούς ιπτάμενους στα F-16 της TuAF. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι η αμυντική συμφωνία Τουρκίας-Κατάρ προβλέπει ότι σε περίπτωση αιτήματος από την Άγκυρα τα αεροσκάφη του Κατάρ θα μπορούν να μεταφέρουν Τουρκικά πυρομαχικά και προσωπικό εντός και εκτός Τουρκίας.

Η αγωνία της Άγκυρας για τα Ελληνικά Rafale όπως εκτιμά το Επιτελείο στην Αθήνα καταδεικνύει ότι η επιλογή των «ριπών» αποτελεί  «colpo grosso» αφού μέσα σε ελάχιστο για τα αεροπορικά δεδομένα χρόνο η HAF ανεβαίνει επίπεδο και βάζει στους γείτονες σε θέση άμυνας. Με την Πολεμική Αεροπορία να επικεντρώνεται τώρα στην ταχύτατη ενσωμάτωση των Rafale στον αεροπορικό στόλο και κυρίως στα επιχειρησιακά σχέδια. Αφού σταδιακά θα αρχίσουν να προσαρμόζονται εκ νέου βασισμένα πάνω στις τεράστιες δυνατότητες των Γαλλικών μαχητικών. 

https://infognomonpolitics.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου