Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Πρόταση-εμπαιγμό των Ελλήνων του εξωτερικού και του δικαιώματός τους να ψηφίζουν καταθέτει η κυβέρνηση


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», η ψήφος τους δεν θα προσμετρείται για την εξαγωγή του συνολικού εκλογικού αποτελέσματος, ενώ θα έχει ανύπαρκτη επιρροή επί των εκλογικών συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων. 

Η πρόταση, που οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ επιμένουν ότι είναι κατάφωρα αντισυνταγματική, δίνει μεν δικαίωμα ψήφου σε όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους (θα μπορούν να ψηφίζουν στα προξενεία του εξωτερικού), αλλά στην πραγματικότητα δεν θα μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. 

Κι αυτό, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», επί της ουσίας οι Ελληνες του εξωτερικού δεν θα ψηφίζουν, όπως δέκα εκατομμύρια Ελληνες επί ελληνικού εδάφους, για την εκλογή της Βουλής. Θα ψηφίζουν μόνο για τρεις βουλευτές «Αποδήμων», αλλά η κατανομή των «υπολοίπων» 297 εδρών στην επικράτεια θα προκύπτει μόνο από τις ψήφους των Ελλήνων... εσωτερικού.

Πρακτικά, θα υπάρχουν δύο εκλογικές δεξαμενές, με απολύτως δυσανάλογη επιρροή επί του αποτελέσματος: αυτή των 297 βουλευτών που θα εκλέγονται από τα 10 εκατομμύρια Ελλήνων (εσωτερικού) και τρεις που θα εκλέγονται από όσους Ελληνες διαμένουν στο εξωτερικό, έχουν εκλογικά δικαιώματα και επιλέξουν να ψηφίσουν μέσω των προξενείων.

Με απλά λόγια, αντί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να προσμετρείται στο σύνολο της επικράτειας, θα προσμετρείται αποκλειστικά και μόνο για τις τρεις έδρες των Αποδήμων. Η πρόταση συνιστά προφανή εμπαιγμό έναντι των Ελλήνων του εξωτερικού, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν το εξής παράδειγμα: η ψήφος του Ελληνα που θα ψηφίζει στην Ελλάδα θα έχει εντελώς διαφορετική δύναμη σε σχέση με αυτήν του Ελληνα του εξωτερικού. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά γίνονται ακόμη πιο σαφή αν σκεφθεί κανείς ότι αν ο Ελληνας του εξωτερικού, αντί του προξενείου, αποφασίσει να πάρει το αεροπλάνο και να ταξιδέψει για να ψηφίσει στην Ελλάδα, τότε θα μπορεί να επηρεάσει 297 έδρες αντί των τριών που θα επηρέαζε αν βρισκόταν στο εξωτερικό!

Αντισυνταγματική

Πέραν της πολιτικής στόχευσης που υποκρύπτει η πρόταση, οι γνωρίζοντες τι συζητείται στο πλαίσιο της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων –υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΣ Κώστα Πουλάκη–, που συστήθηκε για να αναζητηθούν οι βέλτιστες λύσεις ως προς την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μιλούν για κατάφωρη αντισυνταγματικότητα της πρότασης –η ψήφος των εκτός ελληνικής επικράτειας έχει συνταγματικό θέμα– καθώς αποτελεί εξώφθαλμη παραβίαση της ισότητας της ψήφου. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», λόγω ενστάσεων, εντός της επιτροπής υπάρχουν και δύο μειοψηφήσαντες, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα καταγραφούν στην αιτιολογική έκθεση της νομοθετικής πρότασης. Σημειώνεται ότι για να γίνει νόμος η εν λόγω πρόταση, απαιτούνται 200 ψήφοι. 

Η Ν.Δ. που έχει ήδη καταστεί κοινωνός της «απαράδεκτης», όπως λένε στην Πειραιώς, πρότασης της κυβέρνησης, θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα την κατηγορήσει για την άρνησή της να την ψηφίσει, ισχυριζόμενη ότι έφερε έναν νόμο που θεωρητικά δίνει δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού. Μάλιστα, η Ν.Δ. προτίθεται να επανακαταθέσει τη δική της πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι Ελληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν το κόμμα της επιλογής τους (και όχι βουλευτές) για καθαρά πρακτικούς λόγους, αλλά η ψήφος τους θα προσμετρείται στη διαμόρφωση των εκλογικών ποσοστών στην επικράτεια και επομένως θα έχει ακριβώς ίση αξία με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου