του Παντελή Σαββίδη
Το άρθρο του Μεχμέτ Κιουτσούκ στην Τζερούσαλεμ Ποστ ΕΔΩ για την ιδρυτική τουρκική ιδεολογία που οδήγησε στις γενοκτονίες και καταπιέζει, σήμερα, τους Κούρδους είναι εξαιρετικό. Λέει σε λίγες παραγράφους όλη την ουσία της μετεξέλιξης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ένα τουρκικό εθνικό κράτος στο οποίο οι απόγονοι των πρώτων τούρκων είναι μειοψηφία. Ίσως, μάλιστα, και μεγάλη μειοψηφία.
Ο Μεχμέτ Κιουτσούκ έχει γεννηθεί στην Αλεξανδρέτα και ζει στο Βανκούβερ του Καναδά. Ασχολείται με τη Μέση Ανατολή και το κουρδικό ζήτημα.
Στο άρθρο του ξεκινά από την τεκμηριωμένη επιστημονικά διαπίστωση πως από το 1896 άρχισε η γενοκτονία, στην αρχή των Αρμενίων και στη συνέχεια και των άλλων χριστιανικών λαών της Αυτοκρατορίας. Ξεκίνησε επι Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και συνεχίσθηκε από την Επιτροπή των Νεοτούρκων Ένωση και Πρόοδος στην οποία συμμετείχε και ο Κεμάλ.
Η οθωμανική αυτοκρατορία διοικούνταν από την Σαρία και οι μουσουλμάνοι θεωρούνταν ανώτεροι από τους μη μουσουλμάνους και απολάμβαναν προνομίων.
Κάτω από τις δυσκολίες της καθημερινότητας μη μουσουλμανικοί πληθυσμοί ασπάσθηκαν το Ισλάμ.
Στους Οθωμανούς Μουσουλμάνους, λοιπόν, περιλαμβάνονταν Έλληνες, Αρμένιοι, Σερβοκροάτες, Βούλγαροι και άλλοι. Οι απόγονοι των τουρκικών φυλών ήταν μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού.
Όταν η αυτοκρατορία άρχισε να απειλείται με την απώλεια εδαφών (η αρχή έγινε από τα βαλκάνια) νεαροί αξιωματικοί του στρατού και της γραφειοκρατίας, αργότερα γνωστοί ως Νεότουρκοι, αμφέβαλλαν ότι η Αυτοκρατορία θα μπορούσε να αποτρέψει μια ολοκληρωτική κατάρρευση. Η καπιταλιστική τάξη που διαμορφώθηκε στην αυτοκρατορία ήταν Έλληνες και Αρμένιοι οι οποίοι ζητούσαν ίσα δικαιώματα.
Εκπαιδευμένοι στην Γαλλία και τη Γερμανία οι Νεότουρκοι πήραν από την Γαλλία την ιδέα του έθνους και από την Γερμανία την ιδέα ότι μέρος της κοινωνίας θα μπορούσε να είναι «ένα παράσιτο».
Αυτό το τοξικό μίγμα αποτέλεσε την ιδεολογία τους που οδήγησε στις γενοκτονίες.
Αυτή είναι και η ιδεολογία της σύγχρονης Τουρκίας. Αυτή είναι και η ιδεολογία που καταπιέζει σήμερα τους Κούρδους.
Η Τουρκία, στη σημερινή της μορφή, είναι ένα τυραννικό κράτος που κυβερνάται από μια «επινοημένη» εθνική πλειοψηφία.
Σχηματίζοντας την Τουρκική Δημοκρατία ο Ατατούρκ δήλωσε ότι κάθε πολίτης της Δημοκρατίας του ήταν Τούρκος. Ανεξαρτήτως αν οι Τούρκοι αποτελούσαν οικτράν μειοψηφία.
Η Τουρκική Δημοκρατία εργάστηκε ενεργά για να διαγράψει κάθε ίχνος μη Τουρκικότητας. Την ιδεολογία του τουρκισμού του Ζιγιά Γκιοκάλπ.
Η Τουρκία ιδρύθηκε ως δημοκρατία για τους Τούρκους, με ένα ρατσιστικό σύνταγμα που παραχωρούσε τη γη μόνο σε Τούρκους. Η ιδεολογία στην οποία βασίζεται η Δημοκρατία, «Turk Yurdu» (Τουρκική Πατρίδα), φαίνεται να έχει αναπτυχθεί από κοινού με το «Lebensraum» των Ναζί.
Η ιδεολογία των Ναζί ηττήθηκε αλλά η ιδεολογία του τουρκισμού, εξίσου ναζιστική, επιβιώνει.
Το Ισραήλ, οι ισραηλίτες και οι όπου γης εβραίοι αν θέλουν να είναι συνεπείς με τα πιστεύω τους και την ιστορία τους πρέπει να εργαστούν για την αποδόμηση της ναζιστικής τουρκικής ιδεολογίας. Ένα τουρκικό κράτος με άλλη, δημοκρατική και ανεκτική ιδεολογία και με άρχουσα τάξη διαφορετική από αυτήν που αναπαράγει τον τουρκισμού δεν θα ενοχλούσε κανέναν.
Είναι καιρός να αλλάξει η Τουρκία. Θα είναι προς το συμφέρον όλων των λαών της περιοχής και, πρωτίστως, του Ισραήλ.
Θα είναι λάθος η ισραηλοτουρκική σύγκλιση ή η εγκατάλειψη των Κούρδων. Μια συνεργασία του Ισραήλ με τους Κούρδους, την Ελλάδα, την Κύπρο και με αραβικά κράτη τα οποία νοιώθουν, επίσης, την τουρκική απειλή μέσω της Μουσουλμαικής Αδελφότητας θα προσήλκυε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και θα αποτελούσε μια ισχυρή πίεση για ΜΙΑ «Τουρκική Άνοιξη».
Οι Οθωμανοί κατάφεραν να κυριαρχήσουν σε όλες τις λαότητες που αποτελούσαν μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Με σημαντικότερη αλλαγή ότι τους άλλαξαν την πίστη. Αυτό ήταν ένα ιστορικό ατύχημα. Μια ανασύσταση του Βυζαντίου στον χώρο της σημερινής Μικράς Ασίας με χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να αναζητηθούν δεν είναι εκτός λογικής. Η Τουρκία και ο τουρκισμός θα δημιουργούν, συνεχώς, προβλήματα στην περιοχή. Καιρός να αλλάξουν.
Ένα νέο βυζάντιο θα αποτελούσε αφορμή για σημαντικές αλλαγές.
Οι λαοί με τα πιστεύω τους θα έμεναν στον τόπο που ζουν. Οι ιδιαιτερότητές τους θα αναπτύσσονταν. Η δημοκρατία θα κυριαρχούσε. Η κυρίαρχη τάξη θα άλλαζε και θα εγκαταλείπονταν η ναζιστική ιδεολογία του τουρκισμού. Ο μικρασιστικός χώρος θα εκδημοκρατικοποιείτο. Και θα ανέπτυσσε έναν διάλογο με τη Δύση τον οποίο δεν μπορεί να αναπτύξει η Τουρκία.
https://www.anixneuseis.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου