Οργή έχει προκαλέσει στη πολιτική σκηνή των ΗΠΑ η στάση του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη Γροιλανδία και τον Παναμά. «Μιλάμε για κάτι τρελό», δήλωσε στο CNN ο Τζιμ Χάινς, εκπρόσωπος των Δημοκρατικών, σχολιάζοντας το γεγονός πως ο Τραμπ δηλώνει πρόθυμος να χρησιμοποιήσει οικονομική ή και στρατιωτική ισχύ για να πάρει τον έλεγχο της Γροιλανδίας και της διώρυγας του Παναμά.
«Δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω -μιλάτε για τον Παναμά και τη Γροιλανδία- όχι, δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω για κανένα από αυτά τα δύο», απάντησε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε αν θα απέκλειε τη χρήση οικονομικού ή στρατιωτικού καταναγκασμού για να πάρει τον έλεγχο των δύο εδαφών, σύμφωνα με το Politico.
«Τις τελευταίες εβδομάδες, η ρητορική του Τραμπ περιλαμβάνει ακόμη και σχέδια για εδαφική επέκταση των ΗΠΑ, επισημαίνοντας την πλούσια σε ορυκτά Γροιλανδία, αλλά και της στρατηγικής σημασίας διώρυγα του Παναμά, την ώρα που προτείνει (ελπίζοντας για πλάκα) ότι ο Καναδάς πρέπει να γίνει η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ. Όσον αφορά τη Γροιλανδία, απέδωσε τους επεκτατικούς του στόχους στην ανησυχία για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», σημειώνει το Politico.
«Χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία για λόγους εθνικής ασφάλειας», επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Τρίτης. «Ο κόσμος πραγματικά δεν γνωρίζει καν αν η Δανία έχει οποιοδήποτε νομικό δικαίωμα στη Γροιλανδία, αλλά αν έχει, θα πρέπει να την παραδώσει, επειδή την χρειαζόμαστε για λόγους εθνικής ασφάλειας».
Η Γροιλανδία, η οποία ήταν αποικία της Δανίας προτού ανεξαρτητοποιηθεί το 1979, παραμένει έδαφος της Δανίας, συμμάχου στο ΝΑΤΟ.
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν είχε προηγουμένως απορρίψει τις προτάσεις του Τραμπ για την αγορά του νησιού, λέγοντας ότι «η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς». «Οι κάτοικοι της Γροιλανδίας υποστηρίζουν ότι δεν είναι προς πώληση και δεν θα είναι ούτε στο μέλλον», δήλωσε.
Οι επανειλημμένες απειλές του Τραμπ κατά των συμμάχων των ΗΠΑ από τότε που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου έχουν εξοργίσει ορισμένους Δημοκρατικούς βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Χάιμς.
«Η Δανία, στην οποία ανήκει η Γροιλανδία – νομίζω ότι αυτό είναι μάλλον ένα γεγονός που οι περισσότεροι Αμερικανοί μαθαίνουν – είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Οπότε πρόκειται για απόλυτη τρέλα από την άποψη της εθνικής ασφάλειας, και επίσης είναι ανταγωνιστικό», ξεσπάθωσε ο Χάιμς, εκπρόσωπος της 4ης περιφέρειας του Κονέκτικατ στο Κογκρέσο.
«Δεν θα έπρεπε να εκνευρίζουμε χωρίς λόγο αυτούς τους ανθρώπους. Πού είναι το οικονομικό όφελος για τους ανθρώπους που ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ όταν αυτός είναι μακριά, ξέρετε, λέγοντας ιστορίες για τη Γροιλανδία και μετονομάζοντας τον Κόλπο του Μεξικού;».
Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις έγραψε στο X: «Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων επικεντρώνονται στη μείωση του υψηλού κόστους ζωής στην Αμερική. Όχι στην εισβολή στη Γροιλανδία».
Αλλά δεν τάχθηκαν όλοι οι Δημοκρατικοί κατά του επεκτατικού οράματος του Τραμπ για τη Γροιλανδία. Ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Τζάρεντ Πόλις, εξέφρασε το άνοιγμά του στο σχέδιο, γράφοντας: «Αν είναι επιλογή του λαού της Γροιλανδίας να ενταχθεί στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, θα τους καλωσόριζα ως την 53η πολιτεία μας, αμέσως μετά την αποδοχή του Πουέρτο Ρίκο και της Ουάσινγκτον ως πολιτείες».
Νωρίτερα την Τρίτη, ο μεγαλύτερος γιος του εκλεγμένου προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, επισκέφθηκε τη Γροιλανδία και πέρασε τη μέρα του συναντώντας τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, υποστήριζαν την κατάληψη της χώρας από τις ΗΠΑ.
«Η Γροιλανδία αγαπάει την Αμερική και τον Τραμπ! Απίστευτοι άνθρωποι με μια εξίσου φοβερή υποδοχή», ήταν η λεζάντα σε μια φωτογραφία με μια ομάδα ανθρώπων με εξοπλισμό MAGA και μια αμερικανική σημαία.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος τηλεφώνησε κατά τη διάρκεια γεύματος που διοργάνωνε ο γιος του στην πρωτεύουσα του νησιού, Νουούκ, για να επαναλάβει τον ισχυρισμό του ότι η Γροιλανδία «χρειάζεται ασφάλεια για τον εαυτό της και χρειάζεται επίσης πολύ ασφάλεια για τον κόσμο».
Εκπρόσωποι της Δανίας και της Γροιλανδίας δεν απάντησαν σε αιτήματα του Politico για σχολιασμό.
Δημοσίευσε χάρτη που δείχνει τον Καναδά ως πολιτεία των ΗΠΑ
Την ιδέα μιας «Μεγάλης Αμερικής» συνεχίζει να προωθεί , ο οποίος
ανήρτησε στο Instagram έναν χάρτη του Καναδά στα χρώματα της αμερικανικής
σημαίας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ προχώρησε σε αυτήν την κίνηση έχοντας προηγουμένως διατυπώσει σε συνέντευξη Τύπου οικονομικές απειλές κατά της Οττάβας.
Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό τη Δευτέρα ότι παραιτείται, ο Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής στρατού στη γειτονική χώρα. Ωστόσο απείλησε να χρησιμοποιήσει την «οικονομική ισχύ», καθώς εξήγησε ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να γίνει ο Καναδάς η «51η πολιτεία» τους.
Ο Τραμπ είχε «αστειευτεί» και στη συνάντηση με τον Τζάστιν Τριντό, ότι ο Καναδάς θα μπορούσε να γίνει η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ.
«Πρώτα η Αμερική» – Τι θέλει να πετύχει ο Τραμπ με τις απειλές
Οι απειλές του Τραμπ που λογοδοτούν στην πολιτική «πρώτα η Αμερική» είναι μάλλον απίθανο να πραγματοποιηθούν ιδίως όσον αφορά το στρατιωτικό σκέλος. Σύμφωνα με αναλυτές η στρατηγική του στοχεύει στο να επιτύχει καλύτερες συμφωνίες για τις ΗΠΑ ασκώντας πίεση ακόμα και στους στενούς συμμάχους τους, όπως είναι ο Καναδάς.
Ο Στέφεν Κόλινσον σε ανάλυσή του στο CNN εκτιμά ότι ο Τραμπ εκτοξεύει απειλές για δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι ο στόχος για καλύτερες συμφωνίες, όπως μία έκπτωση για τα
αμερικανικά πλοία που διέρχονται από τη διώρυγα του Παναμά, μία μεγαλύτερη
αμερικανική πρόσβαση σε σπάνια ορυκτά γαιών στη Γροιλανδία και σε θαλάσσιες
διαδρομές που αποκαλύπτονται από το λιώσιμο των πολικών πάγων, καθώς και μια
νέα εμπορική συμφωνία με τον Καναδά που θα μπορούσε να ευνοήσει τους
αμερικανούς κατασκευαστές.
«Είναι βέβαιο ότι ο Τραμπ θα παρουσίαζε οποιοδήποτε από αυτά ως μια τεράστια νίκη που μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να έχει επιτύχει, ακόμη και αν καταλήξουν τέτοιες συμφωνίες να είναι απλώς διακοσμητικές», αναφέρει ο Κόλινσον.
Ο δεύτερος στόχος του Τραμπ, σύμφωνα με τον ίδιο,
είναι ότι χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική ισχύ των
ΗΠΑ ως απειλή δίνει σάρκα και οστά στη λογική της
εξωτερικής του πολιτικής: κάθε χώρα θα πρέπει να
επιδιώκει επιθετικά τους στόχους της μονομερώς με
τρόπο που αναπόφευκτα θα ωφελήσει ισχυρά,
πλούσια κράτη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η προσέγγιση αυτή εξηγεί γιατί ο Τραμπ δεν διακρίνει μεταξύ συμμάχων και αντιπάλων των ΗΠΑ, μία πολιτική που σύμφωνα με αναλυτές ενέχει μεγάλο ρίσκο ιδίως σε μία ρευστή περίοδο που οι γεωστρατηγικοί ανταγωνισμοί οξύνονται
https://geopolitico.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου