Πέρασαν είκοσι χρόνια, σαν να ήταν χθες. Είκοσι χρόνια από τότε που παρότρυνα τον καλό μου φίλο και εξαιρετικό συνάδελφο Τάσο Παπαδόπουλο να αξιοποιήσει το υλικό από τις συνεντεύξεις και τις συνομιλίες, που είχε με πρόσωπα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην τραγωδία της Κύπρου.
Είχα μελετήσει το υλικό, που θα διαβάσετε σε αυτό το βιβλίο και πρέπει να ομολογήσω ότι εντυπωσιάστηκα. Ενώ είχα ερευνήσει για χρόνια πολλά το διπλό έγκλημα εναντίον της Κύπρου μας, και ήμουνα από τους τυχερούς καθώς βρήκα και διάβασα τις χιλιάδες σελίδες των απόρρητων εγγράφων του Χένρι Κίσιγκερ, δεν είχα την ευκαιρία να πληροφορηθώ από πρώτο χέρι πτυχές της τραγικής ιστορίας του μαύρου Ιούλη του 1974, από πρόσωπα όπως οι στενοί συνεργάτες του «αόρατου» αρχηγού της Χούντας των Αθηνών.
Ο Δημήτριος Ιωαννίδης είναι ο μοναδικός άνθρωπος, για τον οποίο χρησιμοποιώ τη λέξη προδότης.
Να, λοιπόν, με αφορμή την θλιβερή, πραγματικά μαύρη, «επέτειο», όχι μόνο για τους Έλληνες της Κύπρου, αλλά και για τον απανταχού της γης Ελληνισμό, της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από την άνανδρη εισβολή του τουρκικού Αττίλα στην Μεγαλόνησο, έχουμε ένα βιβλίο αποτέλεσμα έρευνας του Τάσου Παπαδόπουλου, που διατρέχει τα δραματικά γεγονότα της εποχής, όπως τα αφηγούνται τα πρόσωπα που βρέθηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα.
Στο βιβλίο με τον ευρηματικό τίτλο «Όταν η Κύπρος εάλω» παρουσιάζονται άγνωστες
ανθρώπινες ιστορίες, που έζησαν οι Έλληνες της Μεγαλονήσου, που θυμίζουν
σενάριο δραματικής ταινίας.
Η γυναίκα που έβλεπε μπροστά στα μάτια της την απόβαση χωρίς καμιά αντίσταση, την αιχμαλωσία της, την απόπειρα Αγγλίδων τουριστριών να της αρπάξουν την δίχρονη κόρη της και τέλος την δραματική διάσωσή της
Στις σελίδες του παρουσιάζεται όλο το παρασκήνιο των κινήσεων του Δημήτριου Ιωαννίδη, μέσα από τις αφηγήσεις των ανθρώπων, που αποτελούσαν το παρακολουθημα του, καθώς και οι άβουλοι μοιραίοι αρχηγοί που τελούσαν υπό τις διαταγές ενός ταξιάρχου. Ο συνάδελφος μίλησε με αυτούς που γνώριζαν κάθε του βήμα, ακόμα και τις εντελώς απόρρητες συναντήσεις του με τον πραγματικό «κυβερνήτη» της Ελλάδας, τον αρχιπράκτορα της CIA, Γκας Λάσκαρη Αβρακώτο.
Οι βασικοί πρωταγωνιστές της συνωμοσίας
Παρουσιάζονται τα πρόσωπα-μαριονέτες, που έπαιζαν ρόλους υπουργών, αλλά και ο ανεκδιήγητος «πρωθυπουργός», που σε όλα συμφωνούσε. Αποκαλύπτονται οι βασικοί πρωταγωνιστές της συνωμοσίας για την εξόντωση του ξεροκέφαλου Μακαρίου, πέρα από τον ενορχηστρωτή, τον «αόρατο» αρχηγό της δικτατορίας.
Αποκαλυπτικός είναι και ο ρόλος του ανεκδιήγητου Κίσινγκερ, ο οποίος αφού εξασφάλισε τα νότα του με τον Σοβιετικό ομόλογό του, τον Αντρέι Γκρομίκο, ως σύγχρονος Ηρώδης παρακολουθούσε αδιάφορα με κρυφή ικανοποίηση την εξέλιξη της επιχείρησης εισβολής, με το σύνθημα «Η Αϊσέ πάει περίπατο».
Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΚΥΠ που προειδοποιούσαν την χούντα της Αθήνας για την επικείμενη εισβολή, αλλά και οι δραματικές προειδοποιήσεις στον Ιωαννίδη και τους στρατηγούς από Κύπρο και Λονδίνο για τις προετοιμασίες για την απόβαση, στη Μερσίνα.
Οι ρόλοι των αρχηγών των γενικών επιτελείων. Οι παλικαρισμοί και οι απειλές πολέμου και η δήλωση αδυναμίας να υπερασπιστούν την Κύπρο στη διάρκεια των συνομιλιών της Γενεύης και όταν αυτές κατέρρευσαν από την τουρκική δολιότητα, προκειμένου συνεχίσουν να προελαύνουν τα τουρκικά στρατεύματα προς Αμμόχωστο ανατολικά και Λεύκα δυτικά.
Στο βιβλίο, ο Νίκος Σαμψών, ο «οκταήμερος» πρόεδρος, μετά το προδοτικό πραξικόπημα, παρουσιάζει την δική του ιστορία και αναφέρει πως βρέθηκε στον προεδρικό θώκο. Σε μία συνάντηση, που είχαμε στο περίφημο μπάρ του ξενοδοχείου Χίλτον της Λευκωσίας, όπου βρίσκονταν πολιτικοί, δημοσιογράφοι και κάθε λογής ξένοι «διπλωμάτες» του είχα πει ότι ήταν και αυτός «θύμα» της τραγωδίας. Αφού δεν δέχθηκε κανείς εξ αυτών που αρχικά επιλέγησαν από τον Ιωαννίδη, εκμεταλλεύθηκαν τις περγαμηνές του Σαμψών, που ήταν αγωνιστής της ΕΟΚΑ (1955-59). Κακώς δέχθηκε.
Ο σοφός Λυσσαρίδης
Θα διαβάσετε στο βιβλίο και τα σοφά λόγια του Βάσου Λυσσαρίδη που γλύτωσε από τα πυρά των πραξικοπηματιών. Μιλάει για τα όσα δραματικά έζησε εκείνες της καταστροφικές για την Κύπρο ημέρες. Ο Γιατρός, όπως όλοι τον φωνάζαμε -διότι ήταν γιατρός- και τα μέλη της ΕΔΕΚ ήταν οι μόνοι που αντιστάθηκαν στους πραξικοπηματίες. Οι υπόλοιποι, αν δεν ακολουθούσε η εισβολή, θα είχαν αναγνωρίσει δημόσια τον Σαμψών.
Ο άνθρωπος του Μακάριου ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Πάτροκλος Σταύρου αφηγείται, πως ως ικέτης βρέθηκε μπροστά στις κλειστές ερμητικά πόρτες της Αγγλικής πρεσβείας.
Αλλά θα διαβάσετε και για την …απόβαση, όπως παρουσιάστηκε η βάρβαρη εισβολή από την τουρκική πλευρά. Ο Μεχμέτ Αλή Μπιράντ, ένας σοβαρός δημοσιογράφος, καταγράφει το δικό του αφήγημα με πληροφορίες από όσα συνέβησαν στην Άγκυρα.
Οι ηρωικοί πολεμιστές, που κράτησαν την Λευκωσία με μάχες σώμα με σώμα, στον Άγιο Παύλο και την Παλουριώτισα, εντός του ιστού της πόλης. Χωρίς αμυντικά συστήματα και με ελάχιστα όπλα, αντιστάθηκαν μέχρι το τέλος. Μία χούφτα στρατιώτες υπό τον Δημήτρη Αλευρομάγειρο, έσωσαν την κυπριακή πρωτεύουσα.
Θα διαβάσετε για τις τις δραματικές επαφές του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Κίσινγκερ αρχικά, και τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ στη συνέχεια, με σκοπό να σωθούν από την μπότα του κατακτητή τα Βαρώσια. Ήταν και η πόλη αυτή στο αρχικό σχέδιο.
Αξίζει να μελετήσετε τις αποκαλύψεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, για το παρασκήνιο των συνομιλιών με τον Μακάριο και για την αντίθεσή του με την ένταξη της Κύπρου στο κίνημα των Αδεσμεύτων.
Άνθρωποι από το περιβάλλον του Καραμανλή μιλούν για τις σχέσεις του με την Ουάσινγκτον και για την πίκρα που ένιωσε όταν οι ΗΠΑ, δεν κινήθηκαν να βάλουν φρένο στην επιθετική και επεκτατική Τουρκία.
Όμως παρά την δύσκολη διαχείριση του Εθνικού θέματος της Κύπρου, ο Καραμανλής είχε να αντιμετωπίσει και την συνωμοσία του Κωνσταντίνου, που με κάποια υπολείμματα χουντικών σχεδίαζε την εξόντωσή του παρά το γεγονός ότι είχε ήδη εκλεγεί πρωθυπουργός με μεγάλη πλειοψηφία.
Πολλά από πρώτο χέρι
Ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο «Όταν η Κύπρος εάλω» θα μάθει πολλά από πρώτο χέρι, μιας και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές αφηγούνται από την δική τους σκοπιά, τα όσα συνέβησαν πριν από 50 χρόνια.
Μια ιστορία τραγική για τον Ελληνισμό, που είναι κοντά μας και πολλοί την έχουμε ζήσει, αλλά και ακίνητη στον χρόνο, σαν να μην πέρασε μια μέρα, από την αποφράδα εκείνη ημέρα. Πενήντα χρόνια μετά και οι Έλληνες της Κύπρου παραμένουν και σήμερα αδικαίωτοι.
Ως Έλληνας από την Κύπρο θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον αγαπητό φίλο και συνάδελφο Τάσο Παπαδόπουλο, για την αγάπη του για το νησί του και για το γεγονός ότι 50 χρόνια μετά μάχεται μαζί μας για την απελευθέρωση. Διότι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Όλα τα υπόλοιπα, και ειδικά η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, εντάσσουν την Κύπρο στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας.
https://geopolitico.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου