Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024

Πνιγμός στην εξαπάτηση: Πλημμύρες στη Βαλένθια της ΙσπανίαςDrowning in Deception: Floods in Valencia, Spain

 

Πώς οι πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης εκμεταλλεύονται τις φυσικές καταστροφές για μια ατζέντα για το κλίμαHow Politicians and Media Exploit Natural Disasters for a Climate Agenda

Τι συνέβη στη Βαλένθια

Μόλις χθες, η Βαλένθια επλήγη από έντονες βροχοπτώσεις, προκαλώντας σοβαρές πλημμύρες σε περιοχές της πόλης. Το MSM έσπευσε να δηλώσει ότι πρόκειται για ιστορία «κλιματικής κρίσης», με τους τίτλους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή. Τι έμεινε όμως ανείπωτο; Ότι η Βαλένθια αντιμετωπίζει πλημμύρες εδώ και αιώνες. Αυτό δεν είναι κάποιο νέο φαινόμενο που συνδέεται με την αύξηση των επιπέδων CO2. είναι το αποτέλεσμα δεκαετιών αλόγιστων αποφάσεων σχεδιασμού και άρνησης αντιμετώπισης προφανών κινδύνων.

Μετά την καταστροφική πλημμύρα του 1957 (συζητείται παρακάτω), οι πολεοδόμοι έκαναν το τολμηρό βήμα για να εκτρέψουν τον ποταμό Turia νότια της πόλης, μια λαμπρή δομική λύση που προοριζόταν να γλιτώσει την πόλη από μελλοντικές τραγωδίες. Τι έκαναν όμως μετά; Επέτρεψαν την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ακριβώς γύρω από αυτό το πρόσφατα δημιουργημένο κανάλι πλημμύρας, άμεσα σε κίνδυνο. Οι χειρότερες πλημμύρες του χθες ήταν ακριβώς σε αυτές τις ζώνες επέκτασης (κύκλοι στον χάρτη παρακάτω). Δεκαετίες αγνόησης του προφανούς οδήγησαν σε προβλέψιμη αποτυχία και καμία συζήτηση για την «κλιματική κρίση» δεν θα το αλλάξει αυτό.

Εικών
Παρέχεται ευγενικά από: @alfreedom_dev

Κατηγορώντας την Κλιματική Αλλαγή αντί για Υπευθυνότητα

Υπάρχει μια κραυγαλέα ειρωνεία εδώ: πολεοδόμοι και πολιτικοί, που αγνόησαν τους κινδύνους πλημμύρας στη βιασύνη να επεκτείνουν την ανάπτυξη, κατηγορούν τώρα την κλιματική αλλαγή για μια κρίση που δημιούργησαν οι ίδιοι. Αντί να αναλάβουν την ευθύνη για την αποτυχία να προστατεύσουν τους κατοίκους που τους είχαν ανατεθεί να εξυπηρετήσουν, βρήκαν μια εύκολη λύση. Η αφήγηση της «κλιματικής αλλαγής» αποσπά την προσοχή από τα λάθη τους και, βολικά, ευθυγραμμίζεται με την ατζέντα που δικαιολογεί περισσότερες δαπάνες για πολιτικές που αποτυγχάνουν να λύσουν τα πραγματικά ζητήματα.

Για δεκαετίες, οι ηγέτες της Βαλένθια αγνοούσαν το ιστορικό πλαίσιο. Τα δεδομένα και τα αρχεία για το παλαιοκλίμα δείχνουν ότι η περιοχή έχει αντιμετωπίσει σοβαρές πλημμύρες για πάνω από μια χιλιετία, με τα αρχεία πλημμυρών να χρονολογούνται ήδη από τον 11ο αιώνα. Η περιβόητη πλημμύρα του 1957 παραμένει μια από τις χειρότερες και σημειώθηκε σε μια περίοδο που τα επίπεδα CO2 ήταν πολύ χαμηλότερα. Ωστόσο, παρά τα άφθονα στοιχεία ότι οι πλημμύρες είναι μια ιστορική σταθερά, οι MSM και οι πολιτικοί είναι πρόθυμοι να προωθήσουν μια ιστορία «πρωτοφανούς» κλιματικής καταστροφής.

Η πλημμύρα του 1957 και μια κακή λύση

Η καταστροφή του 1957 θα έπρεπε να ήταν ένα διαρκές μάθημα. Η Βαλένθια ανέλαβε άμεσα δράση, εκτρέποντας τον ποταμό Turia για να προστατεύσει τον αστικό του πυρήνα. Αλλά αντί να διατηρήσουν αυτό το προστατευτικό ασφαλείας, οι πολιτικοί και οι σχεδιαστές εκμεταλλεύτηκαν το εκτρεπόμενο κανάλι ως ευκαιρία ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας την προστασία από τις πλημμύρες ως απλές κατευθυντήριες γραμμές. Έκτισαν ακριβώς στην περιοχή που υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε ως προστασία, μια κίνηση που κανένας αρμόδιος πολεοδόμος δεν θα ενέκρινε.

Πληθυσμός της Βαλένθια, Ισπανία από το 1950-2024. Πηγή: https://www.macrotrends.net/global-metrics/cities/22567/valencia/population

Οι χθεσινές πλημμύρες έπληξαν περισσότερο σε αυτές ακριβώς τις εξελίξεις, όπου τα προειδοποιητικά σημάδια της φύσης αγνοήθηκαν για πολύ καιρό. Είναι μια περίπτωση ανευθυνότητας που μεταμφιέζεται σε κλιματικό συναγερμό, όπου η πολιτική ευκολία υπερισχύει της δημόσιας ασφάλειας. Είναι πιο εύκολο, τελικά, να μιλάμε για εκπομπές άνθρακα παρά να παραδεχόμαστε ότι αφήνουν τους κατασκευαστές να μετατρέψουν μια πλημμυρική πεδιάδα σε κατοικημένη περιοχή.

Media and Political Spin: Selling Fear

Η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης για τις πλημμύρες της Βαλένθια αποκαλύπτει μια σαφή ατζέντα . Η έκθεση της Daily Mail επισημαίνει τις πλημμύρες ως «καταστροφικές» λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά παρακάμπτει εντελώς το ιστορικό πλαίσιο. Δεν γίνεται καμία αναφορά στις πλημμύρες του 1957, ούτε αναγνώριση ότι η υποδομή της Βαλένθια δεν σχεδιάστηκε ποτέ για να χειριστεί την κλίμακα ανάπτυξης που ακολούθησε την εκτροπή του ποταμού. Εστιάζοντας αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή, τα μέσα παραπλανούν τους αναγνώστες πιστεύοντας ότι αυτές οι πλημμύρες είναι νέες, ότι είναι προϊόν του «σύγχρονου» μας περιβάλλοντος και όχι αποτέλεσμα αιώνων φυσικής μεταβλητότητας και κοντόφθαλμης διαχείρισης της πόλης.

Είναι πολύ πιο εύκολο για τα μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς να τρομάξουν το κοινό με μια αποκαλυπτική αφήγηση παρά να αντιμετωπίσουν τις κραυγαλέες αποτυχίες στον σχεδιασμό των πλημμυρών και στις υποδομές. Ξέρουν ότι ο φόβος πουλάει και κρατά τους ανθρώπους συμμορφούμενους . Και όταν πουλάνε την ιδέα ότι μόνο οι δραστικές πολιτικές για το κλίμα μπορούν να «διορθώσουν» αυτά τα ζητήματα, εκτρέπουν τους πόρους από πραγματικές λύσεις , όπως ο υπεύθυνος πολεοδομικός σχεδιασμός και η αποτελεσματική αντιπλημμυρική άμυνα.

Πότε το Wihey Learn;

Η πλημμύρα της Βαλένθια θα πρέπει να είναι ένα σήμα αφύπνισης, αλλά όχι αυτό που πιέζουν οι πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης. Αντί να κατηγορούμε κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή, πρέπει να απαιτήσουμε να επικεντρωθούμε στην υπευθυνότητα και τα προληπτικά μέτρα. Οι πλημμύρες είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά μας τροφοδοτούν μια ιστορία που υποβαθμίζει αιώνες ιστορικού πλαισίου για να ταιριάζει σε μια ατζέντα για το κλίμα. Πού είναι οι επιστήμονες που θα έπρεπε να διαλαλούν αυτή την κατάφωρη παραποίηση; Η σιωπή τους επιτρέπει σε αυτή τη διαστρέβλωση να ανθίσει, επιτρέποντας στους πολιτικούς να αποφύγουν την ευθύνη για την παραμέληση των υποδομών, ενώ προωθούν μια εύκολη αφήγηση αποδιοπομπαίο τράγο.

Εάν συνεχίσουμε να αγνοούμε τις πραγματικές αιτίες, η Βαλένθια, και πόλεις σαν αυτήν, θα συνεχίσουν να επαναλαμβάνουν τα ίδια δαπανηρά λάθη, τους πνιγμούς κάτω από το νερό, το βάρος του κακού σχεδιασμού και την πολιτική υποκρισία


https://irrationalfear.substack.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου