Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

Κινεζικές Τριάδες, Ιαπωνικοί Μαύροι Δράκοι & Κρυμμένα Μονοπάτια Εξουσίας......


Από 

Η  επιρροή των μυστικών κοινωνιών στην ιστορία της Δύσης είναι καλά τεκμηριωμένη σε πολλά βιβλία και άρθρα. Οι Ελευθεροτέκτονες κατείχαν εξέχουσα θέση στην Αμερικανική Επανάσταση και τη γέννηση της Αμερικανικής Δημοκρατίας. Η Γαλλική Επανάσταση, με τις έννοιες της «Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης», προήλθε από τις ριζοσπαστικές μασονικές στοές. Οι μυστικές κοινωνίες έχουν συνδεθεί με μια σειρά κινημάτων που ξεπήδησαν σε όλη την Ευρώπη τον δέκατο όγδοο και δέκατο ένατο αιώνα για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των ανθρώπων ενάντια στις καταχρήσεις της βασιλικής και ιερατικής εξουσίας και να προωθήσουν την ελευθερία με κάθε μέσο.

Οι μυστικές κοινωνίες θεωρούνται συχνά ως ένα σε μεγάλο βαθμό δυτικό φαινόμενο, αλλά οι ρίζες τους φτάνουν βαθιά στους αρχαίους πολιτισμούς της Ανατολής. Ενώ πολλά έχουν γραφτεί για τις κρυφές αδελφότητες της Ευρώπης, ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στις μυστικές κοινωνίες της Ασίας και στον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν στην οργάνωση της αντίστασης στη βίαιη επίθεση της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας. Όπως επισημαίνει ένας ειδικός της Κίνας, οι κινεζικές μυστικές κοινωνίες «ήταν στενά συνδεδεμένες με τους αγώνες που ο κινεζικός λαός διεξήγαγε ακούραστα... εναντίον των εσωτερικών και εξωτερικών αντιπάλων τους».1

Οι μυστικές κοινωνίες ήταν βαθιά ριζωμένες στην κινεζική ιστορική πραγματικότητα και δεν χώριζαν τα πράγματα σε πνευματικά και εγκόσμια. Η πηγή της δύναμής τους βρισκόταν στην πλήρη αντίθεσή τους στην καθεστηκυία τάξη: πολιτική και θρησκευτική, κοινωνική και ιδεολογική. Οι μυστικές κοινωνίες βασίζονταν για υποστήριξη κυρίως στις καταπιεσμένες τάξεις της Κίνας. Ήταν η αυθεντική έκφραση της λαϊκής εχθρότητας προς τις σκληρές αυτοκρατορικές αρχές της Κίνας και προς την ξένη καταπάτηση. Σύμφωνα με τα λόγια του καθηγητή της Σορβόννης Jean Chesneaux:

Οι μυστικές κοινωνίες απειλούσαν συνεχώς το αυτοκρατορικό καθεστώς τον δέκατο ένατο αιώνα, αποτελούσαν ένα ισχυρό μέρος του παλιρροϊκού κύματος που τελικά το κατέκλυσε το 1911 και αντέδρασαν έντονα στην ξένη διείσδυση στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, όπως έκαναν στην ιαπωνική εισβολή στον εικοστό.2

Μπείτε στον Μαύρο Δράκο

Μυστικές κοινωνίες εμφανίστηκαν επίσης στην Ιαπωνία, την Κορέα, το Βιετνάμ και τη Νοτιοανατολική Ασία. Όπως και οι κοινωνίες στην Κίνα, οι μυστικοπολιτικές διδασκαλίες τους συνδύαζαν στοιχεία του Βουδισμού, του Ταοϊσμού και των παραδοσιακών πεποιθήσεων. Όλοι αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το κυρίαρχο σύστημα και αντιτάχθηκαν αποφασιστικά στις ταπεινώσεις που προκλήθηκαν από τις δυτικές δυνάμεις.

Μέχρι τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, τα δίκτυα μυστικών κοινωνιών στην Ινδοκίνα αγωνίζονταν ενάντια στη γαλλική κατοχή. Εντοπίζοντας την προέλευσή τους στην Κίνα, αυτές οι βιετναμέζικες αδελφότητες εξυπηρετούσαν οικονομικούς και κοινωνικούς σκοπούς, καθώς και θρησκευτικούς. Η αίσθηση της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών ενισχύθηκε από τελετές μύησης που αντλήθηκαν από τον Βουδισμό και τον Ταοϊσμό και κατευθύνθηκαν από ένα πνευματικό μέσο. Μοιάζοντας με τον Ελευθεροτεκτονισμό κατά κάποιο τρόπο, οι περίτεχνες τελετές τους πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα με τις ευλογίες των βουδιστών μοναχών. Όπως και στην Κίνα, αυτές οι ομάδες είχαν σαφώς καθορισμένους πολιτικούς στόχους, στην προκειμένη περίπτωση, τον τερματισμό της γαλλικής κυριαρχίας.

Στη δεκαετία του 1890 μέλη της ιαπωνικής μυστικής κοινωνίας Genyosha (κοινωνία του Μαύρου Ωκεανού) δημιούργησαν την Tenyukyo (Εταιρεία για την Ουράνια Σωτηρία των Καταπιεσμένων), η οποία παρείχε συγκεκαλυμμένη υποστήριξη στους Tonghak, μια κορεατική μυστικο-πολιτική ομάδα, που ενστερνιζόταν την ισότητα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, σε αντίθεση με την αυτοκρατορική δυναστεία Yi της Κορέας.

Ιδρύθηκε στα μέσα του 1800, η κοινωνία Tonghak ή Eastern Learning προσπάθησε να συσπειρώσει τον κορεατικό λαό ενάντια στην ξένη εισβολή. Ο ηγέτης του κινήματος Ch'oe Che-u, μετά από μια περίοδο «άσκοπης περιπλάνησης» που θύμιζε ταοϊστή μοναχό, άντλησε την ιδεολογία του κινήματος από τον Κομφουκιανισμό, τον Βουδισμό και τον Ταοϊσμό. Οι Tonghak συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της κορεατικής εθνικής συνείδησης, ένα από τα φυλλάδιά τους διακήρυξε:

Ο λαός είναι η ρίζα του έθνους. Αν η ρίζα μαραθεί, το έθνος θα αποδυναμωθεί... Δεν μπορούμε να καθόμαστε και να παρακολουθούμε το έθνος μας να χάνεται. Ολόκληρο το έθνος είναι σαν ένα, τα πλήθη του ενωμένα στην αποφασιστικότητά τους να ανεβάσουν το δίκαιο επίπεδο της εξέγερσης...

Στην αυγή του εικοστού αιώνα, οι μυστικές κοινωνίες βρίσκονταν πίσω από ριζοσπαστικές εθνικιστικές εξεγέρσεις σε όλη την Ασία. Από τους Νεότουρκους και τους Νεαρούς Πέρσες της μουσουλμανικής Ανατολής μέχρι την κοινωνία του Μαύρου Ωκεανού της Ιαπωνίας και τις κινεζικές τριάδες, οι μυστικές κοινωνίες παρείχαν δίκτυα υποστήριξης στους νεαρούς επαναστάτες της Ασίας.

Με τη στρατιωτική νίκη της Ιαπωνίας επί της Ρωσίας το 1905, το Τόκιο έγινε το κέντρο ενός ισχυρού πανασιατικού κινήματος με στόχο την απελευθέρωση όλων των λαών της Ασίας από τη δυτική κυριαρχία. Ένα αξιοσημείωτο ιδρυτικό μέλος της κοινωνίας του Μαύρου Ωκεανού ήταν ο Τογιάμα Μιτσούρου (1855-1944).

Σύμφωνα με τον ιστορικό Richard Storry, ο Mitsuru «φαινόταν να είναι ο αντίπαλος όλων των καθιερωμένων κυβερνήσεων στην Ασία, συμπεριλαμβανομένης αυτής της χώρας του. Κινέζοι, Ινδοί και Φιλιππινέζοι αντιφρονούντες που επισκέπτονταν το Τόκιο έτειναν να έλκονται προς το σπίτι του στη Shibuya. Μια περίπλοκη, χαρισματική και αμφιλεγόμενη φιγούρα γνωστή ως "Shadow Shogun" και "Spymaster Supreme", ο Mitsuru έγινε ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες στην Ιαπωνία. Ένας δάσκαλος της παραδοσιακής ιαπωνικής εργασίας βούρτσας, έζησε λιτά και παρέμεινε ιδιώτης όλη του τη ζωή.

Η Hiraya Amane, μια άλλη εξέχουσα ηγέτιδα της κοινωνίας του Μαύρου Ωκεανού και πρωτοπόρος της επαναστατικής πανασιατικής αλληλεγγύης, συνέταξε την πρώτη αυθεντική ιστορία των Τριάδων και άλλων κινεζικών μυστικών κοινωνιών. Το βιβλίο του ήταν ο καρπός των φιλιών που καλλιέργησε με ηγέτες της κινεζικής μυστικής κοινωνίας και μαχητικούς Κινέζους επαναστάτες. Τα γραπτά της Hiraya Amane μελετήθηκαν επιμελώς από μια νέα γενιά μελών της ιαπωνικής μυστικής κοινωνίας στη δεκαετία του 1920.

Η κοινωνία του ποταμού Amur (Kokuryukai), που αργότερα έγινε διαβόητη στη Δύση ως κοινωνία του Μαύρου Δράκου, ανέλαβε το έργο και τις παραδόσεις της κοινωνίας του Μαύρου Ωκεανού στα χρόνια που οδήγησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ιδρύθηκε το 1901 από έναν ηγέτη της κοινωνίας του Μαύρου Ωκεανού και βουδιστή μοναχό, τον Ryohei Uchida, οι Μαύροι Δράκοι, με το πανασιατικό τους όραμα, είχε δεσμούς με τις Τριάδες και υποστήριξε τη Δημοκρατική Επανάσταση της Κίνας το 1911. Οι πράκτορές τους ανέλαβαν επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών στην Κίνα, την Κορέα, τη Μαντζουρία, τη Μογγολία, τη Σιβηρία και καθιέρωσαν σχέσεις με αντιαποικιακούς κύκλους στον μουσουλμανικό κόσμο.

Σχηματίζοντας συμμαχίες με επαναστάτες στην Ινδοκίνα, την Ινδία, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, οι Μαύροι Δράκοι είχαν επίσης στενή επαφή με αρκετές βουδιστικές αιρέσεις. Καθ 'όλη τη δεκαετία του 1920 και του '30 η κοινωνία του Μαύρου Δράκου υποστήριξε τις δραστηριότητες ανεξαρτησίας της Ινδίας, παρέχοντας πολιτική και οικονομική βοήθεια στους Ινδούς εθνικιστές που έβλεπαν την Ιαπωνία ως τη μόνη ανατολική δύναμη ικανή να απελευθερώσει την Ασία από τον ασφυκτικό κλοιό της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας. Ένας τέτοιος Ινδός εθνικιστής ήταν ο Subhas Chandra Bose (ιδρυτής του αντιαποικιακού Ινδικού Εθνικού Στρατού), ανταποκριτής στη δεκαετία του 1930 για το σημαντικό γερμανικό περιοδικό Geo-political Review, που δημοσιεύθηκε από τον καθηγητή Karl Haushofer.

Ο υποστράτηγος Karl Haushofer αντιμετώπισε την πανασιατική γεωπολιτική και τον βουδιστικό μυστικισμό των μυστικών αδελφοτήτων της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Τόκιο ως Γερμανός στρατιωτικός ακόλουθος. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Haushofer έγινε καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, όπου ο Rudolf Hess (αργότερα έγινε αναπληρωτής του Χίτλερ) ήταν βοηθός φοιτητή του. Ο Haushofer έγραψε ότι «ο αγώνας της Ινδίας και της Κίνας για απελευθέρωση από την ξένη κυριαρχία και την καπιταλιστική πίεση συμφωνεί με τα μυστικά όνειρα της Κεντρικής Ευρώπης». Παρότρυνε την Ιαπωνία να συμβιβαστεί με την Κίνα και τη Σοβιετική Ένωση και υποστήριξε με συνέπεια μια συμμαχία μεταξύ της Γερμανίας και της ΕΣΣΔ. Αυτό θα διευκόλυνε αυτό που ο Haushofer ονόμασε «ευρασιατική ηπειρωτική οργάνωση από τον Ρήνο μέχρι τον ποταμό Amur και τον Yangtze».

Μερικοί ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι ο Haushofer, ένας δια βίου θαυμαστής της ανατολίτικης σοφίας, ήταν ο απεσταλμένος των «Άγνωστων Ανωτέρων» στην Ασία, ενεργώντας αποτελεσματικά ως κρίσιμος σύνδεσμος μεταξύ των ανατολικών μυστικών κοινωνιών και των ευρωπαίων ομολόγων τους στις γερμανικές στοές. Οι Γάλλοι συγγραφείς Pauwels και Bergier αναφέρουν μια φήμη ότι ο Haushofer μυήθηκε σε μια μυστική βουδιστική κοινωνία και ορκίστηκε, αν αποτύγχανε στην «αποστολή» του, να αυτοκτονήσει «σύμφωνα με το καθιερωμένο τελετουργικό». Ο Haushofer, ο οποίος αυτοκτόνησε το 1946, μνημονεύεται ακόμα και σήμερα από τους ευρασιατικούς στοχαστές της Ρωσίας, επειδή ποτέ δεν συμφιλιώθηκε με την εισβολή του Χίτλερ στην ΕΣΣΔ. Αν η ναζιστική ηγεσία είχε λάβει υπόψη τις απόψεις του Haushofer, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Χωρίς αμφιβολία, έχοντας επίγνωση του αξιοσημείωτου ρόλου του Haushofer στην κρυμμένη ιστορία, ο Anton LaVey, ιδρυτής της Εκκλησίας του Σατανά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφιέρωσε τη διαβόητη Σατανική Βίβλο του στον Γερμανό στρατηγό.

Με την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, πράκτορες των ιαπωνικών μυστικών κοινωνιών, όλες συγκεντρωμένες από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών με το όνομα Black Dragons, λειτουργούσαν παγκοσμίως από τη Βόρεια Αφρική έως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας επιτυχημένος πράκτορας του Black Dragon στην Αμερική ήταν ο Satohata Takahashi. Σταλμένος στις ΗΠΑ το 1929, ο Takahashi σχημάτισε ένα μυστικο-πολιτικό κίνημα που ονομάζεται Society for the Development of Our Own, στρατολογώντας αρκετές χιλιάδες μέλη στον πανασιατικό σκοπό του, τα περισσότερα από αυτά αφροαμερικανικής, φιλιππινέζικης ή ανατολικής ασιατικής καταγωγής. Οι «Πέντε Κατευθυντήριες Αρχές» της ομάδας ήταν «Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Ισότητα, Ελευθερία και Τιμή».

Μέσω του Takahashi, η κοινωνία του Μαύρου Δράκου διοχέτευσε οικονομική βοήθεια σε μαύρες μουσουλμανικές ομάδες στις ΗΠΑ. Ο Μαυριτανικός Επιστημονικός Ναός, που ιδρύθηκε από τον Noble Drew Ali το 1913, δίδασκε ότι η πραγματική καταγωγή των μαύρων Αμερικανών ήταν «ασιατική». Ένας άλλος μουσουλμάνος δάσκαλος, ο Δάσκαλος Wallace D. Fard, ο μυστηριώδης ηγέτης του Ναού του Αλλάχ του Ισλάμ δήλωσε: «Είμαι ένας μαύρος Ασιάτης. Ήρθα στην Αμερική για να σώσω τον χαμένο θείο μου [τους μαύρους Αμερικανούς]». Ο κύριος μαθητής του Fard, ο αξιότιμος Elijah Muhammad, προφήτης του Έθνους του Ισλάμ, είπε στους οπαδούς του: «Είναι καθήκον της Ιαπωνίας να σας σώσει. Τους έχει δοθεί η δύναμη από το ασιατικό έθνος να σας σώσουν στη Δύση». Μια άλλη οργάνωση που απολάμβανε την προστασία του Takahashi ήταν το Ειρηνικό Κίνημα του Ανατολικού Κόσμου, το οποίο έκανε εκστρατεία για να μείνουν οι ΗΠΑ έξω από τον πόλεμο και προώθησε την πανασιατική ατζέντα μεταξύ των μη λευκών Αμερικανών.

Με βάση τις αναφορές πληροφοριών από τους πράκτορές τους σε όλο τον κόσμο, η ηγεσία του Μαύρου Δράκου στο Τόκιο κατέληξε στο συμπέρασμα το 1941 ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρχίσει κρυφά να προετοιμάζονται για να εισέλθουν στον πόλεμο εναντίον της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας. Φοβούμενοι μια αιφνιδιαστική αμερικανική επίθεση στις ιαπωνικές δυνάμεις, οι Μαύροι Δράκοι κάλεσαν τη στρατιωτική ιεραρχία της Ιαπωνίας να ξεκινήσει ένα προληπτικό χτύπημα στις ΗΠΑ. «Το σήμα για πόλεμο στον Ειρηνικό δόθηκε στις 26 Αυγούστου 1941, σε μια συνεδρίαση της Black Dragon Society στο Τόκιο», σημείωσε ένας Αμερικανός συγγραφέας το 1944. Μετά την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, οι επιχειρήσεις κατασκοπείας και δολιοφθοράς που πραγματοποιήθηκαν από τους Μαύρους Δράκους έγιναν θρυλικές.

Ωστόσο, το αρχικό μυστικοπολιτικό όραμα της κοινωνίας για την πανασιατική αλληλεγγύη και την αντιαποικιοκρατία είχε υπαχθεί στα προπολεμικά χρόνια στον ιαπωνικό υπερεθνικισμό και μιλιταρισμό. Πολλά μέλη του Black Dragon ήταν μέρος της βιομηχανίας και της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, κατέχοντας βασικές διπλωματικές και στρατιωτικές θέσεις. Με την παράδοση της Ιαπωνίας το 1945, ορισμένοι Μαύροι Δράκοι στην κυβέρνηση κατηγορήθηκαν ως εγκληματίες πολέμου. Αλλά η νίκη των Συμμάχων στην Ασία δεν μπορούσε να σβήσει το όνειρο της ελευθερίας. Η Ιαπωνία είχε συντρίψει το μύθο του στρατιωτικού αήττητου της δυτικής αποικιοκρατίας. Οι σπόροι που έσπειραν οι μυστικές κοινωνίες άνθισαν σε ένα νέο κύμα εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων που οδήγησαν τους λαούς της Ασίας στην ανεξαρτησία στα χρόνια αμέσως μετά το τέλος του πολέμου.


Πολιτικές ίντριγκες των μυστικών κοινωνιών στον σύγχρονο κόσμο

Πριν από ενάμιση αιώνα, ο Βρετανός πολιτικός Benjamin Disraeli σχολίασε ότι «ο κόσμος κυβερνάται από πολύ διαφορετικές προσωπικότητες από ό, τι φαντάζονται εκείνοι που δεν βρίσκονται πίσω από τα παρασκήνια». Στον εικοστό πρώτο αιώνα μας, οι περισσότεροι άνθρωποι, γοητευμένοι από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, έχουν συνηθίσει να απορρίπτουν την ιδέα ότι οι μυστικές κοινωνίες μπορεί να συνδέονται με πολιτικές ίντριγκες. Ωστόσο, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών συχνά βασίζονται σε παράνομα συνωμοτικά δίκτυα για την ανατροπή ξένων κυβερνήσεων. Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν μακρά ιστορία εμπλοκής με υπόγειες «μουσουλμανικές» αδελφότητες που αντιτίθενται ενεργά στα αραβικά εθνικιστικά κράτη της Μέσης Ανατολής. Οι ρίζες της πρόσφατης αιματηρής σύγκρουσης στη ρωσική δημοκρατία της Τσετσενίας μπορούν να εντοπιστούν στην υποστήριξη των μυστικοπαθών «μουσουλμανικών» αιρέσεων στον Καύκασο από τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Πολλοί πιστεύουν ότι η αμερικανική CIA χρησιμοποιεί σήμερα μια σειρά από οιονεί θρησκευτικές λατρείες σε μυστικές επιχειρήσεις που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

«Η ιστορία του κόσμου είναι η ιστορία του πολέμου μεταξύ μυστικών κοινωνιών», δήλωσε ο Αφροαμερικανός ποιητής Ισμαήλ Ριντ. Έχει διαμορφωθεί η παγκόσμια ιστορία από συνωμοτικές ομάδες που χρησιμοποιούν μυστική γνώση; Μήπως οι αγγλοαμερικανικές μυστικές κοινωνίες έχουν εμπλακεί σε έναν τιτάνιο αγώνα με τους ανατολικούς μύστες και τους συμμάχους τους;

Σε μια εποχή που ένας σκιώδης παγκόσμιος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει τον αυξημένο κυβερνητικό έλεγχο και τη σοβαρή διάβρωση της προσωπικής ελευθερίας, καλά θα κάνουμε να θυμηθούμε τη νουθεσία του Ρωμαίου ποιητή Οβιδίου: «Είναι καθήκον κάποιου να μαθαίνει από τον εχθρό». Ο μυθιστοριογράφος της αντικουλτούρας William S. Burroughs πρότεινε κάποτε ότι η μορφή της κινεζικής μυστικής κοινωνίας χρησίμευε ως ο τέλειος τρόπος οργάνωσης για περιθωριακές ομάδες. Πράγματι, όταν το κράτος γίνεται καταπιεστής των πολιτών του, η μόνη εναλλακτική λύση είναι να αποσυνδεθεί και να επιδιώξει την αυτονομία με κάθε απαραίτητο μέσο. Η κρυφή ιστορία των μυστικών κοινωνιών μπορεί να έχει ακόμα πολλά να μας διδάξει.


https://enaasteri.blogspot.com/

ΤΙ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

 


 
Δύο μόνο ισχυρά συσχετισμένα θέματα:
 
🔺️Το ποιοι και το πως θα μπουν στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων από τα νότια της Κρήτης μέχρι την ΑΟΖ της Κύπρου .
 
🔺️Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως διαμορφώνονται μέσα από το πλέγμα των τουρκικών διεκδικήσεων από την Θράκη μέχρι την Κύπρο και τις δεσμεύσεις του καθεστώτος Μητσοτάκη στα συμφέροντα που το στηρίζουν και στην πίεση να κρατηθεί, δια δικών μας υποχωρήσεων, η Τουρκία στην Δύση. 
 
Τα εφοπλιστικά κυρίως συμφέροντα που κόπτονται για το πρώτο θέμα χωρίζονται στους ευνοημένους και τους ρηγμένους από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
 
Στους ρηγμένους περιλαμβάνονται κυρίως οι Λάτσης, Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος και Μαρινάκης (και κάτι ακόμα μικρότεροι κατσαπλιάδες), που διαθέτουν και ισχυρή παρουσία στα ΜΜΕ αλλά και υπηρετικό τους προσωπικό σε όλα τα κόμματα. 
 
Έτσι:
 
✔️Ο Λατσης εξωθεί τώρα τον Σαμαρά να ηγηθεί ενός ακροδεξιού Συνασπισμού υφιστάμενων πολιτικών μορφωμάτων στα δεξιά της ΝΔ, που θα επιδιώξει μαζί με μέρος της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ που θα διασπαστεί, να εισπράξει και τον θυμό της κοινωνίας από την κατάληξη του δεύτερου θέματος, με στόχο να αποτυπωθεί η ακροδεξιά με ένα ποσοστό γύρω στο 20% στις επόμενες Βουλευτικές, που όλα δείχνουν ότι θα διεξαχθούν εντός του 25.
 
✔️Το κενό στην δεδηλωμένη μέχρι να συνέλθει η επόμενη βουλή, θα το καλύψει το ΠΑΣΟΚ "για σοβαρούς εθνικούς λόγους". 
 
Δεν επέστρεψε για πλάκα η Διαμαντοπούλου στον πολιτικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ, μετά την αποχώρηση της από το 13 για καλά αμειβόμενα θέσεις "Συμβούλου" σε πολυεθνικές και ινστιτούτα.
Προς ενίσχυση αυτού του εγχειρήματος συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που στηρίζεται από όλους τους άλλους ρηγμενους-πλην Λάτση, θα κληθούν να συνεισφέρουν και οι πολιτικές εφεδρείες που δημιουργούνται από την επομένη διάσπαση και του ΠΑΣΟΚ (Δουκας, Καστανιδης κλπ) και του ΣΥΡΙΖΑ (οι νεοΣημητικοί της Νέας Αριστεράς κατ' αρχάς αλλά και οι ομάδες των πρώην προεδρικών Τσιπρικών η Κασελακικών κλπ), ανάλογα με το παζάρι συμμετοχής κυρίως των συμφερόντων Βαρδινογιάννη στην μοιρασιά των αδειών εξόρυξης στα αδειοδοτημένα οικόπεδα του Ιονίου και στην νοτιοδυτική Κρήτη αλλά, κυρίως, και σε όσα προκύψουν για "συνεκμετάλλευση" με το βαθύ κράτος της Τουρκίας στις γκριζαρισμένες από το καλοκαίρι του 20 περιοχές της μη ορισμένες ΑΟΖ Μεσογείου.
 
Οι Συμφωνίες ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο έχουν ήδη δημιουργήσει προηγούμενο μερικής ή μηδενικής επάρκειας και μεγάλων νησιών, που αφήνουν έτσι ακάλυπτα γύρω στα 80.000τετρ.χιλιόμετρα υποθαλάσσιου υπεδάφους της ελληνικής ΑΟΖ (που ορίζεται από το Δίκαιο της Θάλασσας). Περιοχή κρίσιμη, αφού ακριβώς εκεί συγκρούονται και οι γεωπολιτικοι- γεωοικονομικοί σχεδιασμοί του Πουτιν (δια της Τουρκίας) και των ΗΠΑ.
 
✔️Το πολιτικό κενό που δημιουργείται στην υποτιθέμενη Αριστερά για να εκφράσει και καλά το πατριωτικό ΟΧΙ σε αυτά τα σενάρια, δυστυχώς δεν μπορεί να το καλύψει ούτε το αυτιστικό ΚΚΕ, αφού από το 91 και μετά αρκείται σε ρόλο παρατηρητή χωρίς καμία πολιτική συμμαχιών, που θα μπορούσε να διεκδικήσει και Κυβερνητικές ευθύνες προς μια άλλη αναπτυξιακή κατεύθυνση αυτού του τόπου και σε έναν άλλο ρόλο της Ελλάδας στον διεθνή καταμερισμό ανάμεσα στις ζώνες της κατακερματισμένης πρώην παγκοσμιοποίησης.
 
Έτσι, με την αστική μας τάξη πάλι πλατσούρισα στα κοντόφθαλμα business plans της, το όλο σκηνικό που στήνεται οδηγεί τελικά στην ενίσχυση του πόλου δεξια-ακροδεξιά και εδώ, ακολουθώντας τις γενικότερες αντίστοιχες τάσεις σε όλη την ζαλισμένη ΕΕ.
 
Εκτός αν τελικά θυμηθούμε οι πολλοί τι λέει το τελευταίο άρθρο 120 (πρώην 114) του Ελληνικού Συντάγματος... Όλα τα άλλα, είναι βαρετές διαδικαστικές λεπτομέρειες


https://zeys-elaynon.blogspot.com/

CNN: Η απειλή ενός “νέου άξονα” χωρών που ευθυγραμμίζονται επικίνδυνα με τον Πούτιν...

 

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι το τελευταίο διάστημα η κινητικότητα στις ανατολικές χώρες, με τους ειδικούς πλέον να στρέφουν την προσοχή τους στην άτυπη συμμαχία Ρωσίας με Βόρεια Κορέα, Κίνα και Ιράν.
Η κατάσταση και η ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες κινήσεις του Πούτιν αναδεικνύεται στην ανάλυση του CNN, στην οποία εμφανίζεται υπαρκτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός “νέου άξονα”.
Οι χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες που, σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, έφτασαν στη Ρωσία για να εκπαιδευτούν, υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι θα αναπτυχθούν για να ενισχύσουν το μέτωπο της Μόσχας στην Ουκρανία.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εμφανίζονται το ίδιο ανήσυχοι, καθώς η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ αντι-δυτικών χωρών διαμορφώνει μια ευρύτερη, επείγουσα απειλή ασφάλειας – με τις σχέσεις ευκαιρίας να εξελίσσονται σε πιο άμεσες στρατιωτικές συμμαχίες.
Εκατοντάδες ιρανικά drones έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από τη Μόσχα στην Ουκρανία, ενώ τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι το Ιράν είχε στείλει στη Ρωσία βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς.
Η Κίνα, από την πλευρά της, κατηγορείται ότι ενισχύει τη ρωσική πολεμική μηχανή με «διπλής χρήσης» προϊόντα, όπως μικροηλεκτρονικά και εργαλεία μηχανουργίας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων. Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ επέβαλαν για πρώτη φορά κυρώσεις σε δύο κινεζικές εταιρείες που προμήθευαν ολοκληρωμένα οπλικά συστήματα. Και οι τρεις χώρες έχουν αρνηθεί ότι παρέχουν τέτοια υποστήριξη.
Αξιολογώντας τη διαμορφούμενη συνεργασία, μια ομάδα που υποστηρίζεται από το Κογκρέσο και αξιολογεί τη στρατηγική άμυνας των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα ως «άξονα αυξανόμενων κακοήθων συνεργασιών» το φετινό καλοκαίρι.
Η ανησυχία είναι ότι η κοινή εχθρότητα προς τις ΗΠΑ οδηγεί αυτές τις χώρες σε συνεργασία, πολλαπλασιάζοντας την απειλή που κάθε μία από αυτές παρουσιάζει μεμονωμένα προς την Ουάσιγκτον ή τους συμμάχους της, όχι μόνο σε μια περιοχή αλλά ενδεχομένως σε πολλές ταυτόχρονα.
«Αν η (Βόρεια Κορέα) είναι συμπαραστάτης στον πόλεμο, με πρόθεση να συμμετάσχει σε αυτόν για λογαριασμό της Ρωσίας, αυτό αποτελεί πολύ, πολύ σοβαρό ζήτημα, και θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Ινδο-Ειρηνική περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, την Τετάρτη, στην πρώτη επιβεβαίωση των ΗΠΑ για την παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία.
“Ωθούμενοι από στρατηγική επιβίωσης”
Δεκαετίες μετά τις Δυνάμεις του Άξονα της ναζιστικής Γερμανίας, της φασιστικής Ιταλίας και της αυτοκρατορικής Ιαπωνίας, καθώς και την έντονη αντιδυτική συμμαχία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου -και χρόνια μετά την αναφορά του George W. Bush στους εχθρούς των ΗΠΑ Ιράν, Ιράκ και Βόρεια Κορέα ως «άξονα του κακού»- υπάρχει η αίσθηση ότι μια νέα, επικίνδυνη συμμαχία αναδύεται, με τον πόλεμο του Πούτιν ως καταλύτη.
Μια τέτοια συμμαχία θα έφερνε κοντά δύο παραδοσιακές πυρηνικές δυνάμεις, ένα κράτος που θεωρείται ότι έχει δημιουργήσει παράνομα πυρηνικά όπλα, τη Βόρεια Κορέα, και το Ιράν, το οποίο, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να συναρμολογήσει ένα τέτοιο όπλο μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Η στρατιωτική συνεργασία της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία συνδέει τον πόλεμο στην Ευρώπη με μια ιδιαίτερα έντονη περίοδο στην ψυχρή σύγκρουση στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει εντείνει τις απειλές του προς τη Νότια Κορέα, με την οποία παραμένει τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση.
Μετά από την αποκάλυψη για τη βορειοκορεατική ανάπτυξη στη Ρωσία, η Νότια Κορέα δήλωσε ότι ενδέχεται να εξετάσει την παροχή όπλων στην Ουκρανία, μια κίνηση που ο σύμμαχος των ΗΠΑ δεν έχει μέχρι τώρα υλοποιήσει.
Για τη Βόρεια Κορέα, όπου ο ηγέτης Κιμ έχει καλέσει σε εντατικοποίηση του παράνομου προγράμματος πυρηνικών όπλων της χώρας, δεν υπήρξε μεγάλο κόστος στην αποστολή εκατομμυρίων οβίδων, βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς και, πιο πρόσφατα, στρατιωτών στη Ρωσία.
Σε αντάλλαγμα, η απομονωμένη οικονομικά και διεθνώς Βόρεια Κορέα πιθανόν να έλαβε τρόφιμα και άλλες αναγκαίες προμήθειες – και ίσως υποστήριξη για την ανάπτυξη των διαστημικών δυνατοτήτων της, που θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει το υποκείμενο πυραυλικό της πρόγραμμα.
Η σημασία του πολέμου των drones στην Ουκρανία οδήγησε επίσης τη Ρωσία να στραφεί στο Ιράν για προμήθειες – εμβαθύνοντας μια συμμαχία ασφαλείας που ξεκίνησε από το 2015 και τον πόλεμο στη Συρία, όταν και οι δύο υποστήριξαν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Για την Τεχεράνη, που επιβαρύνεται από βαριές δυτικές κυρώσεις και εμπλέκεται στην ολοένα και πιο επεκτεινόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ, η προμήθεια όπλων στη Ρωσία θεωρείται ότι ενισχύει τον αμυντικό τομέα της, ενώ οι δεσμοί της με το Πεκίνο και τη Μόσχα της προσφέρουν διπλωματική κάλυψη.
Κιμ Γιονγκ Ουν - Βλαντίμιρ Πούτιν YURI KADOBNOV/POOL PHOTO/AP IMAGES

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος δήλωσε μια «χωρίς όρια» συνεργασία με τον Πούτιν λίγες εβδομάδες πριν την εισβολή του, έχει ισχυριστεί ουδετερότητα στη σύγκρουση και έχει σε μεγάλο βαθμό κατευθύνει τις κινεζικές εταιρείες να μην παρέχουν άμεση θανατηφόρα βοήθεια.
Ωστόσο, έχει καλύψει μεγάλα κενά στη ρωσική ζήτηση άλλων αγαθών, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων που χαρακτηρίζονται ως διπλής χρήσης, ενώ επωφελείται από τα ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας σε μειωμένες τιμές. Το Πεκίνο υπερασπίζεται το «κανονικό εμπόριό» του με τη Ρωσία και έχει συνεχίσει να επεκτείνει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και τους διπλωματικούς δεσμούς με μια χώρα που θεωρεί ως βασικό εταίρο για την απόκρουση της Δύσης.
Ωστόσο, αν και οι τέσσερις αυτές χώρες έχουν δικούς τους λόγους να συνεργάζονται μεταξύ τους, ειδικά στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας, υπάρχουν σαφή όρια σε κάθε ευρύτερη συνεργασία, αμοιβαία εμπιστοσύνη και ακόμη και ενδιαφέρον συνεργασίας – τουλάχιστον προς το παρόν.
Αυτό καθιστά επιτακτικό το ερώτημα κατά πόσον αυτές οι τρέχουσες ευθυγραμμίσεις μπορούν να αντέξουν πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και να εξελιχθούν σε άμεσο συντονισμό μεταξύ και των τεσσάρων εθνών.
Ο βασικός ρόλος της Κίνας
Ένας βασικός παράγοντας -σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές- για το πώς θα εξελιχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω ευθυγράμμιση είναι η Κίνα, μακράν ο ισχυρότερος παίκτης στην ομάδα, ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν και το έθνος που οι ΗΠΑ θεωρούν ως τον κύριο αντίπαλό τους.
Καθώς οι διαφορές του με την Ουάσιγκτον έχουν βαθύνει, το Πεκίνο έχει εντείνει τις προσπάθειές του να αμφισβητήσει την παγκόσμια ηγεσία των ΗΠΑ και να διαμορφώσει μια διεθνή τάξη που ευνοεί την Κίνα και άλλες απολυταρχίες.
Ο ρόλος της Ρωσίας σε αυτή την προσπάθεια φάνηκε αυτή την εβδομάδα στη νοτιοδυτική πόλη του Καζάν, όπου ο Σι και ο Πούτιν χαιρέτισαν τη δέσμευσή τους για την οικοδόμηση ενός «δικαιότερου» κόσμου στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής της ομάδας BRICS, τα μέλη της οποίας εργάστηκαν από κοινού για να αυξηθούν φέτος.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ AP PHOTO Alexander Zemlianichenko

Οι δύο τους έφεραν το Ιράν στο διπλωματικό αυτό σχήμα και επίσης τάχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο πλευρό της Τεχεράνης στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, όπου οι πληρεξούσιοι της πολεμούν το Ισραήλ. Η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν έχουν επίσης πραγματοποιήσει τέσσερις κοινές ναυτικές ασκήσεις από το 2019 και η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος αγοραστής ενέργειας του Ιράν.
Την ίδια στιγμή, το Ιράν, στο οποίο έχουν επιβληθεί βαριές κυρώσεις, δεν είναι πλέον το «αγαπημένο κράτος για την πολιτική της Κίνας στη Μέση Ανατολή», καθώς το Πεκίνο οικοδομεί σχέσεις με πλουσιότερες χώρες του Κόλπου, σύμφωνα με τον Jean-Loup Samaan, ανώτερο ερευνητή στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.
Το Πεκίνο διαχειρίζεται επίσης προσεκτικά τη σχέση του με τη Βόρεια Κορέα – η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου οικονομικά και διπλωματικά από την Κίνα. Οι Κινέζοι ηγέτες θεωρούνται ευρέως επιφυλακτικοί απέναντι στην εκκολαπτόμενη ευθυγράμμιση Κιμ-Πούτιν και στο ενδεχόμενο μια ενδυναμωμένη Βόρεια Κορέα να προκαλέσει προβλήματα και να προσελκύσει μεγαλύτερη προσοχή των ΗΠΑ στην περιοχή.
“Ένα πραγματικό ρίσκο”
Από τη Δύση, ωστόσο, η άρνηση της Κίνας να διακόψει τις οικονομικές συνδέσεις με τη Βόρεια Κορέα που αψηφά τις κυρώσεις του ΟΗΕ και με τη Ρωσία που έχει απειλήσει με χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία θεωρείται συχνά ως ανοιχτή υποστήριξη αυτών των καθεστώτων.
Τον Ιούλιο, η Επιτροπή για την Εθνική Αμυντική Στρατηγική, μια ανεξάρτητη ομάδα επιφορτισμένη από το Κογκρέσο με την αξιολόγηση της αμυντικής στρατηγικής των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η εταιρική σχέση της Κίνας και της Ρωσίας «έχει εμβαθύνει και διευρυνθεί», ώστε να περιλαμβάνει μια στρατιωτική και οικονομική εταιρική σχέση με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
«Αυτή η νέα ευθυγράμμιση των εθνών που αντιτίθενται στα συμφέροντα των ΗΠΑ δημιουργεί έναν πραγματικό κίνδυνο, αν όχι πιθανότητα, ότι η σύγκρουση οπουδήποτε θα μπορούσε να μετατραπεί σε πόλεμο πολλών θεμάτων ή σε παγκόσμιο πόλεμο», ανέφερε.
Η Κίνα έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι η σχέση της με τη Ρωσία είναι μια σχέση «μη συμμαχίας, μη αντιπαράθεσης και μη στοχοποίησης οποιουδήποτε τρίτου μέρους».
Το ΝΑΤΟ έχει επίσης τα τελευταία χρόνια προχωρήσει στην αναβάθμιση των σχέσεων με τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με μια συνάντηση των υπουργών Άμυνας την περασμένη εβδομάδα στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα.
Η τρέχουσα δυναμική αυξάνει επίσης τον κίνδυνο να υπάρξουν μελλοντικές συγκρούσεις -συμπεριλαμβανομένης μιας σύγκρουσης στην οποία η Κίνα θα βρίσκεται στο επίκεντρο και όχι η Ρωσία- και να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των τεσσάρων, εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές.
Για παράδειγμα, σε μια πιθανή σύγκρουση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή για την Ταϊβάν, υπάρχει συζήτηση για το αν το Πεκίνο θα ήθελε να δει τη Βόρεια Κορέα ή τη Ρωσία να παίζουν ρόλο στη δημιουργία αντιπερισπασμού στη Βόρεια Ασία.
Αλλά ορισμένοι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν επίσης να μην θεωρούν αυτόν τον «άξονα» ή ένα τέτοιο μέλλον ως δεδομένο – καθώς οι σχέσεις αυτές παραμένουν καιροσκοπικές, παρά βασίζονται σε βαθιά ιδεολογική ευθυγράμμιση ή εμπιστοσύνη.
Πρώτον, είναι πιθανό να δοθεί κίνητρο για «πιο μετριοπαθή συμπεριφορά» από την πλευρά της Κίνας, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον Σίντνεϊ Σίλερ, ανώτερο σύμβουλο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον.
Αλλά όπως είναι η οπτική σήμερα – «ο κίνδυνος είναι αρκετά υπαρκτός» ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια μελλοντική ανάφλεξη περιλαμβάνει πολλές από αυτές τις χώρες, είπε.

https://www.press-gr.com/

Η πραγματική δημοκρατία και οι πολίτες απέναντι στα παγκόσμια πολεμικά συμφέροντα

 

Ο διεθνολόγος και συγγραφέας Σταύρος Καλεντερίδης συνομιλεί με την Ιρένα Αργύρη στο Viewpoint και το IRIS TV, και αναλύει ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από τους πολέμους και πού οδηγεί η κλιμακούμενη βία στη μέση ανατολή.

Αναλύει επίσης με βάση την ιστορία την ελληνοτουρκική ισορροπία και συγκρίνει τα αποτελέσματα της στρατηγικής του κατευνασμού με την αποτροπή, καθώς και την ταυτότητα του πολιτικού συστήματος στη δύση και στη χώρα. Ποια είναι τα 3 σενάρια επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος; Αντιστρέφεται το brain drain; Έχουμε πραγματική δημοκρατία;

https://geopolitico.gr/

Βαθύ σχίσμα στο Eυρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Εισαγγελική έρευνα για απάτη με κοινοτικά κονδύλια

 








Οι ανώτατοι εισαγγελείς της ΕΕ, σε συνεργασία με τις βελγικές αρχές, εξετάζουν κατηγορίες για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης ομάδας του ευρωκοινοβουλίου.

Η είδηση έρχεται στο φως από το Politico, ωστόσο επειδή η έρευνα είναι σε εξέλιξη οι πληροφορίες είναι ακόμη περιορισμένες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, την έρευνα διευθύνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), η οποία είναι αρμόδια για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η EPPO συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου για τις έρευνες, εν προκειμένω με τις βελγικές.

«Μπορούμε μόνο να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε μια εν εξελίξει έρευνα για καταγγελίες για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ που διαπράχθηκαν στο Βέλγιο από μέλη μιας πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε εκπρόσωπος της EPPO στο Politico, σημειώνοντας πως ακόμη δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα κάποιο πρόσωπο.


Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας Έρικ Βαν Ντερ Σιπ ανέφερε επίσης στο Politico πως «η έρευνα διευθύνεται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία» και ως εκ τούτου «δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι για την υπόθεση». Εκπρόσωπος του ΕΛΚ αρνήθηκε πως η ευρωπαϊκή εισαγγελία έχει ζητήσει οποιαδήποτε πληροφορία για κάποιο στέλεχος της ευρωομάδας.
Βαθύ ρήγμα στο εσωτερικό του ΕΛΚ

Σημειώνεται πως η έρευνα έρχεται ενώ στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος βρίσκεται σε εξέλιξη μια βαθιά ρήξη με πρωταγωνιστές τον επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και τον γενικό γραμματέα του κόμματος Θανάση Μπακόλα. Ο πρώτος προωθεί τον Τομ Βαντενκεντελάερ για τη θέση του «διευθυντή συντονισμού των κομμάτων-μελών» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σύμφωνα με το Politico, ο Βέμπερ ενημέρωσε τον Μπακόλα πως ο Βαντενκεντελάερ θα ενεργεί αντ' αυτού ως επιτελάρχης του κόμματος.

Αντιδρώντας ο Θανάσης Μπακόλας γνωστοποίησε με σχετικό μήνυμα προς όλη την ηγεσία του κόμματος πως «αδυνατεί να εφαρμόσει τις απαιτήσεις του προέδρου», καθώς η θέση του επιτελάρχη, όπως περιγράφεται από τον Βέμπερ, δεν επιτρέπεται βάσει των κανονισμών του κόμματος και της βελγικής νομοθεσίας και ο ίδιος, ως γενικός γραμματέας, θα είναι νομικά υπεύθυνος για οποιεσδήποτε παραβάσεις. Η ανησυχία γίνεται εντονότερη καθώς το ΕΛΚ βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τις κατηγορίες σχετικά με την κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Όπως αναφέρει το Politico, ο Βέμπερ με την τοποθέτηση του Τομ Βαντενκεντελάερ επιδιώκει να ενισχύσει τον έλεγχο στους μηχανισμούς του ΕΛΚ. Πίσω από τη διαμάχη φαίνεται πως υπάρχει μια βαθύτερη σύγκρουση στο εσωτερικό του ΕΛΚ σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού κόμματος. Ο Βέμπερ επιθυμεί έναν εναγκαλισμό με πιο ακροδεξιούς ηγέτες, όπως τη Τζόρτζια Μελόνι. Μάλιστα συναντήθηκε μαζί της το καλοκαίρι στη Ρώμη. Ωστόσο αυτή η στρατηγική έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις εντός του ΕΛΚ με πολλούς να κατηγορούν τον Βαυαρό πολιτικό πως σέρνει το κόμμα προς τα ακροδεξιά.

Ανώτερο στέλεχος του ΕΛΚ που μίλησε στο Politico ανέφερε ότι ο Τομ Βαντενκεντελάερ είναι «αξιοσέβαστος», σημειώνοντας ωστόσο με νόημα πως «τέτοιου είδους παιχνίδια εξουσία μπορούν να προκαλέσουν αχρείαστα προβλήματα».


https://www.ieidiseis.gr/

email στον Υπουργό Ανάπτυξης

 


 Κάντε κλικ στην φωτο να ανοίξει.

Το μπαχαρικό που αυξάνει την ερωτική διάθεση και μειώνει τις τοξίνες

 


Κάρδαμο. Όνομα και πράγμα, αφού μόνο τυχαίο δεν είναι το όνομά που του έδωσαν στην Αρχαιότητα. Ή ίσως συνέβη το ανάποδο: μήπως δηλαδή οι αναζωογονητικές ιδιότητες του συγκεκριμένου μπαχαρικού το έκαναν να γίνει συνώνυμο του «νιώθω καλύτερα, νιώθω πιο δυνατός». Είναι μία ατάκα που όλοι μάλλον έχουμε ακούσει σε μικρή ηλικία από τις γιαγιάδες μας: «φάε να καρδαμώσεις».

Έτσι, η λέξη προέρχεται από Λατινικό cardamomum, και έφτασε σε εμάς ως δάνειο, αφού πρώτα πέρασε μερικές γλωσσικές περιπέτειες (καρδάμωμον: συνένωση της λέξης «κάρδαμον» και του «άμωμον», ενός άλλου φυτού με εξωτική καταγωγή). Όσο για το ίδιο το μπαχαρικό; Κατάγεται από την Ινδία, ήταν όμως γνωστό στον ελλαδικό χώρο ήδη από τα μυκηναϊκά χρόνια: το βρίσκουμε ανάμεσα σε άλλα υλικά σε καταλόγους τροφίμων γραμμένους στη Γραμμική Β’.

Μετά, λοιπόν, τη μικρή ιστορική και γλωσσολογική ανάλυση, η οποία έχει νόημα για να καταλάβουμε το τι θησαυρούς κρύβουν τα ντουλάπια μας και δεν τους δίνουμε πολλές φορές καμία σημασία, ας δούμε συνοπτικά τι έχουμε να κερδίσουμε από αυτό.

Το κάρδαμο κάνει πιο εύκολη την πέψη, έχει παρατηρηθεί πως είναι ικανό να βοηθήσει ώστε να μειωθούν κάποιες φλεγμονές, να πάει καλύτερα ένα κρύωμα που μας ταλαιπωρεί (κάποιες φορές χρησιμοποιείται ακόμα και σε περιπτώσεις βρογχίτιδας).

Επίσης, αν κάποιος ρωτήσει το ChatGPT, όπως κάναμε εμείς, θα τον ενημερώσει ότι είναι ικανό ακόμα και να αναπτύξει περισσότερο τους μυς μας – για αυτό, όμως, το τελευταίο δεν είμαστε σίγουροι. Σίγουρα πάντως βοηθά στον λόξυγκα γιατί έχει την τάση να χαλαρώνει τους μυς. 

© iStock

Αν όμως έπρεπε να επιλέξουμε δύο ιδιότητες που θα έπρεπε να το κάνουν ανάρπαστο αυτές είναι οι εξής δύο: 

  • Ζώντας σε ένα τρομερά όξινη καθημερινότητα, αποτελεί ιδανικό σύμμαχο: οι διουρητικές του ιδιότητες βοηθούν στην αποβολή των τοξινών μέσω των ούρων, ενώ την ίδια στιγμή καθαρίζει και τα νεφρά
  • Το κάρδαμο έχει την τάση να βοηθά ενάντια στα αρνητικά συναισθήματα ή ακόμα και στην τάση για καταθλιπτικές σκέψεις. Έτσι, παραδοσιακά, πάντα δινόταν σε ανθρώπους που αντιμετώπιζαν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας ή και γενικότερα πεσμένης λίμπιντο.

Κάτι γνώριζαν, με άλλα λόγια, και οι αρχαίοι λαοί από τη Ρώμη μέχρι την Ινδία και από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Κίνα που του είχαν τεράστια εκτίμηση.

https://www.oneman.gr/

Μίεζα: Το Γυμνάσιο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο και τους Μακεδόνες που άλλαξαν τον κόσμο




Μαρία Ριτζαλέου

 Στα 17 του χρόνια ο Αριστοτέλης έφτασε στην Αθήνα για να φοιτήσει στην Ακαδημία του Πλάτωνα, ένα σημείο συνάντησης λόγιων της εποχής, ξακουστή και έξω από τον ελλαδικό χώρο. Και παρότι ο ιδρυτής της Ακαδημίας είχε αναχωρήσει για τη Σικελία, οι μαθητές του μύησαν τον νεαρό Σταγειρίτη στην ηθική, την πολιτική, τη φιλοσοφία, την αστρονομία και τα μαθηματικά.

Όνειρό του, μετά την αποφοίτησή του, ήταν να ανοίξει τη δική του Σχολή και την ευκαιρία τού έδωσε ο Φίλιππος Β΄ όταν το 343 π.Χ. τον προσέλαβε για να διδάξει τον νεαρό Αλέξανδρο και τους νεαρούς Μακεδόνες. Ο Φίλιππος γνώριζε τον πατέρα του Αριστοτέλη, Νικόμαχο, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως γιατρός στην αυλή του πατέρα του, Αμύντα και επιπλέον ήταν από την Μακεδονία.

Ο Αριστοτέλης ζήτησε ένα σύνολο εγκαταστάσεων αντάξιο της φήμης του και των μαθημάτων που θα δίδασκε κι επιπλέον, όπως αναφέρουν οι πηγές, απαίτησε να ανοικοδομηθούν τα Στάγειρα που ο Φίλιππος ισοπέδωσε το 349 π.Χ. όταν οι κάτοικοι εξεγέρθηκαν εναντίον του.

Έτσι οικοδομήθηκε το Βασιλικό Γυμνάσιο του Φιλίππου στη Μίεζα, στους πρόποδες του Βερμίου, μεταξύ των δύο βασιλικών πόλεων -των Αιγών και της Πέλλας-, το οποίο θεωρείται πρόδρομος του «Μουσείου» της Αλεξάνδρειας με την περίφημη Βιβλιοθήκη.

Image


Το Βασιλικό Γυμνάσιο της Μίεζας ιδρύθηκε για να ασκήσουν το πνεύμα και το σώμα τους ο Αλέξανδρος και οι επίλεκτοι παίδες των Μακεδόνων, ώστε να γίνουν άξιοι να διοικήσουν τον στρατό και να αναλάβουν τα ύψιστα αξιώματα του κράτους. Για τρία χρόνια διευθυντής ήταν ο Αριστοτέλης και σπουδαστές η εκλεκτή γενιά των μεγάλων που άλλαξαν τον κόσμο. Που ακολούθησαν τον Αλέξανδρο στη μεγάλη εκστρατεία της Ανατολής και κατέκτησαν τη βάρβαρη Περσία, κάνοντας γνωστό τον ελληνικό πολιτισμό της ελληνιστικής εποχής στα πέρατα της οικουμένης.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr η Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, «το Γυμνάσιο -κάτι ανάμεσα σε κολέγιο και στρατιωτική ακαδημία- ήταν ένα τεράστιο οικοδομικό συγκρότημα που ξεπερνούσε τα 30 στρέμματα και βρίσκεται βορειοανατολικά του αρχαίου θεάτρου. Μέχρι σήμερα έχει ανασκαφεί σχεδόν ολόκληρη η παλαίστρα και ένα μεγάλο κομμάτι του "ξυστού", της στοάς με μήκος ένα στάδιο (περίπου 200 μ.), όπου οι έφηβοι ασκούνταν στο αγώνισμα του δρόμου».

Εκτός από το μεγάλο περιστύλιο-παλαίστρα, το Γυμνάσιο είχε χώρους συμποσίων («ανδρώνες»), επιβλητικές δωρικές στοές, ψηφιδωτά δάπεδα και αποτελεί το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο οικοδόμημα που έχει βρεθεί ως τώρα στην αρχαία Μίεζα.

Τουλάχιστον 100 έφηβοι, γόνοι των ισχυρότερων οικογενειών του μακεδονικού βασιλείου, υπήρξαν συμμαθητές του Αλέξανδρου και μαθητές του Αριστοτέλη, ο οποίος έγραψε και διδακτικά εγχειρίδια για αυτούς. Αρκετοί έγιναν στην πορεία έμπιστοι σύντροφοι και στρατηγοί του μεγάλου στρατηλάτη, όπως ο Ηφαιστίωνας, ο Πτολεμαίος, ο Πευκέστας, ο Σέλευκος, ο Περδίκκας.

Ηθική, πολιτική, φιλοσοφία, ρητορική, δραματουργία από τον Όμηρο ως τον Σοφοκλή, αλλά και μαθηματικά, βιολογία, φυσική, ιατρική, αστρονομία, διδάσκονταν στο Γυμνάσιο, το οποίο, σύμφωνα με την κ. Κοτταρίδη «δεν αποκλείεται να είναι το αρχέτυπο όλων των Γυμνασίων που από τη Μακεδονία και τη Μ. Ασία, μέχρι τη Σαχάρα, τις όχθες του Ινδού και τις στέπες της Κεντρικής Ασίας έγιναν ο μοχλός που έκανε ολόκληρο τον κόσμο να μιλά, να σκέφτεται, να ζει και να αγωνίζεται με τον ελληνικό τρόπο, δημιουργώντας την πολυεπίπεδη Ελληνιστική Κοινή».  

Ο Αλέξανδρος έμεινε στο Γυμνάσιο μέχρι το 340 π.Χ., οπότε έφυγε  για να ασκήσει καθήκοντα αντιβασιλέα, καθώς ο Φίλιππος απουσίαζε στην Πέρινθο, στα παράλια του Ελλήσποντου.

Η κ. Κοτταρίδη είναι η πρώτη που συσχέτισε τα λείψανα του οικοδομήματος με το Βασιλικό Γυμνάσιο ανατρέποντας, την παλιότερη άποψη που ήθελε τη «Σχολή του Αριστοτέλη» στο Νυμφαίο, ένα ιερό Νυμφών που δημιουργήθηκε τον 4ο αι. π.Χ. στη θέση ενός λατομείου πωρολίθου και όπως επισημαίνει «μέχρι τώρα έχει αποκαλυφθεί περίπου το ένα πέμπτο του συνόλου του οικοδομικού συγκροτήματος, όμως όταν αποκαλυφθεί ολόκληρο και αναδειχθεί όπως αρμόζει, η Ημαθία θα αποκτήσει ένα ακόμη μνημειακό τοπόσημο με τεράστια σημασία για τον πολιτισμό και την ιστορία των Μακεδόνων και του πολιτισμένου κόσμου».

Image


Το αρχαίο θέατρο της Μίεζας

Σε κοντινή απόσταση από το Γυμνάσιο βρίσκεται το αρχαίο θέατρο της Μίεζας, η παλαιότερη κατασκευαστική φάση του οποίου χρονολογείται στον 4ο π.Χ. αιώνα και η σημερινή του μορφή ανήκει στην τρίτη και τελευταία οικοδομική περίοδο του 2ου αιώνα μ.Χ.
Πρόκειται για ένα σχετικά μεγάλο θέατρο, χτισμένο στην πλαγιά ενός χαμηλού λόφου, με θέα τον κάμπο και ορχήστρα κανονικού ημικυκλίου, διαμέτρου 22 μέτρων -στο Δίον η διάμετρος της ορχήστρας είναι 26 μέτρα και στους Φιλίππου 25 μέτρα-, άρα είναι ένα αρκετά μεγάλο επαρχιακό θέατρο. Το λαξευμένο στον φυσικό πωρόλιθο κοίλο, έχει πέντε κερκίδες, ενώ από τις αρχικά 19 σειρές εδωλίων σώζονται σήμερα οι 7.

Image

Το σκηνικό οικοδόμημα, που βρισκόταν ανατολικά της ορχήστρας, διαμόρφωναν το προσκήνιο, το κτήριο της σκηνής και δύο παρασκήνια. Τον 4ο αιώνα μ.Χ., μετά την εγκατάλειψη του θεάτρου, ο χώρος χρησιμοποιούνταν ως λατομείο για την εξόρυξη πωρόλιθου και ως νεκροταφείο.


Δύο σπουδαίοι μακεδονικοί τάφοι

Από τους καλύτερα διατηρημένους μακεδονικούς τάφους κι ένα από τα σημαντικότερα ταφικά μνημεία της Μίεζας είναι ο τάφος της Κρίσεως που οφείλει το όνομά του στην σπάνια για την αρχαία εικονογραφία ζωγραφική παράσταση που τον διακοσμεί κι έχει ως θέμα την Κρίση του νεκρού. Χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και ξεχωρίζει για τις μνημειώδεις διαστάσεις του και την επιβλητική πρόσοψη, με τα ψευδοπαράθυρα που ανακαλεί την εικόνα του προπύλου του ανακτόρου των Αιγών.

Image


Στο κάτω τμήμα της πρόσοψης, ανάμεσα στους δωρικούς ημικίονες, παριστάνεται -σχεδόν σε φυσικό μέγεθος- ο ψυχοπομπός Ερμής που οδηγεί τον νεκρό, και σύμφωνα με την κ. Κοτταρίδη κατά πάσα πιθανότητα είναι ο Μιεζαίος στρατηγός του Μεγαλέξανδρου Πευκέστας, στους Κριτές του Κάτω Κόσμου, Αιακό και Ραδάμανθη.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι και ο μακεδονικός τάφος των Ανθεμίων, που χρονολογείται γύρω στο 300 π.Χ.. Είναι διθάλαμος με ιωνική πρόσοψη και τα άκρα του αετώματος κοσμούνται με τρία μεγάλα, ζωηρά χρωματισμένα ανθέμια, στα οποία και οφείλει το όνομά του. Εντυπωσιακή είναι η τοιχογραφία της οροφής του προθάλαμου με ανθέμια και νερολούλουδα. Στον εσωτερικό θάλαμο, οι τοίχοι του οποίου είναι βαμμένοι με μαύρο και κόκκινο χρώμα, υπάρχει κτιστό θρανίο και λίθινη ταφική θήκη για την τεφροδόχο που περιείχε τα καμένα οστά του νεκρού.

Image


* Οι φωτογραφίες προέρχονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

https://www.voria.gr/