Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Δίνοντας προτεραιότητα στο σχέδιο εξόδου σας

shutterstock_655149517.jpg 

από τον Τζεφ Τόμας


Όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι χώρες καταγωγής τους (ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ο Καναδάς) βρίσκονται σε παρακμή. Όλο και περισσότεροι, τέτοιοι άνθρωποι αποφασίζουν να αναζητήσουν πιο πράσινα βοσκοτόπια αλλού στον κόσμο.

Πολλοί από αυτούς δεν έχουν «φύγει» ποτέ από το σπίτι τους και είναι πολύ αβέβαιοι για το πώς πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε μια έξοδο.

Δεδομένου ότι ο συγγραφέας μεγάλου μήκους του International Man, Τζεφ Τόμας, συμβουλεύει για δεκαετίες τους εκπατρισμένους, του ζητήσαμε να σταθμίσει το θέμα.

International Man : Αν μπορούσατε να πείτε σε αυτούς που σχεδιάζουν να εκπατριστούν μόνο ένα πράγμα, ποιο θα ήταν αυτό;

Jeff Thomas : Υπάρχουν δύο βασικές προτεραιότητες. Όλα τα άλλα θα εμπίπτουν σε υποκατηγορίες. Η νούμερο ένα ανησυχία θα ήταν, "Βγάλε τα χρήματά σου". Δεν μπορώ να το τονίσω αρκετά έντονα. Η νούμερο δύο ανησυχία θα ήταν, "Βγείτε έξω".

International Man : Οι επενδυτικοί σύμβουλοι προτείνουν συχνά στους επενδυτές να καταναλώνουν ένα μέρος του πλούτου τους σε άλλη χώρα – ας πούμε, το 10%. Είναι αρκετό αυτό;

Jeff Thomas : Αυτό θα ήταν συνετό σε περιόδους ευημερίας. Ωστόσο, όταν η πατρίδα σας οδεύει προς έναν γκρεμό οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά, θα ήταν φρόνιμο να βάλετε έναν πολύ διαφορετικό αριθμό.

Φανταστείτε ότι ζείτε σε ένα μεγάλο αυτοκινούμενο. Έχει μέσα του όλα τα υπάρχοντά σου. Ο μετεωρολόγος στην τηλεόραση λέει ότι ένας τεράστιος ανεμοστρόβιλος κατευθύνεται απευθείας προς το μέρος που ζείτε και θα φτάσει σε είκοσι τέσσερις ώρες.

Θα φορτώνατε το αυτοκινούμενο με λίγα μόνο υπάρχοντα, θα έπαιρνα το 10% των χρημάτων σας από το χρηματοκιβώτιο του σπιτιού σας και θα οδηγούσατε σε μια πιο ασφαλή γειτονιά; Ή θα λέγατε, "Δεν θέλω να σώσω ένα μέρος από αυτό που κατέχω. Θέλω να σώσω ό,τι κατέχω". Αν αποφασίζατε το δεύτερο, θα μάζευες το αυτοκινούμενο και θα οδηγούσες όσο πιο μακριά έπρεπε, για να γλιτώσεις από την καταιγίδα.

Λοιπόν, μια μεγάλη κρίση όπως αυτή στην οποία βρισκόμαστε είναι περίπου η ίδια. Οι τραπεζικοί σας λογαριασμοί κινδυνεύουν, επειδή οι τράπεζες έχουν πλέον το νόμιμο δικαίωμα να κατασχέσουν τις καταθέσεις σας.

Η σύνταξή σας κινδυνεύει, επειδή έχουν ψηφιστεί νόμοι που επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να απαιτούν την επένδυσή τους σε ομόλογα. Οποιαδήποτε πολύτιμα μέταλλα μπορεί να έχετε κινδυνεύουν, επειδή την τελευταία φορά που συνέβη μια οικονομική καταστροφή αυτών των διαστάσεων, ο χρυσός κατέστη παράνομος. Το σπίτι σας κινδυνεύει, επειδή οι εν λόγω χώρες οδεύουν προς μια κολεκτιβιστική κατεύθυνση, πράγμα που σημαίνει ότι η ιδιωτική περιουσία μπορεί να εθνικοποιηθεί ή με άλλο τρόπο να δημευτεί.

International Man : Αυτό καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των υπαρχόντων οποιουδήποτε, αλλά σε αντίθεση με ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, δεν μπορείτε να το μαζέψετε άνετα και να οδηγήσετε σε ασφάλεια.

Jeff Thomas : Όχι, αλλά θέλετε να κάνετε το αντίστοιχο, αν μπορείτε. Αυτό σημαίνει ότι, αν είναι δυνατόν, πουλάτε το σπίτι σας όσο έχει ακόμα αξία. Αν σας αρέσει να μένετε εκεί, μπορείτε απλώς να το νοικιάσετε πίσω από τον νέο ιδιοκτήτη, αλλά θα θέλατε να το έχετε στο όνομά σας και να έχετε ρευστοποιήσει την επένδυσή σας σε αυτό.

Θα πουλούσατε οποιοδήποτε άλλο ακίνητο μπορούσατε και θα εκπατρίζατε τα έσοδα στην ασφαλέστερη δικαιοδοσία που θα μπορούσατε να βρείτε ότι είναι σχετικά κοντά σας. Στην Ασία, αυτό μπορεί να σημαίνει Σιγκαπούρη. Στις ΗΠΑ, μπορεί να είναι τα νησιά Κέιμαν. Στην Ευρώπη, μπορεί να είναι η Ελβετία.

Εάν είναι δυνατόν, θα κανονίσετε να μην λάβετε μόνοι σας τα χρήματα. Ο αγοραστής θα έστελνε τα χρήματα απευθείας στον λογαριασμό σας στο εξωτερικό. Θα κάνατε το ίδιο με οποιαδήποτε χρήματα είχατε σε τράπεζες, κρατώντας μόνο αυτό το ποσό που θα χρειαστείτε για λειτουργικά έξοδα – ας πούμε, αξίας τριών μηνών στην τοπική σας τράπεζα – έτσι ώστε να έχετε ακόμα την ευκολία ενός λογαριασμό επιταγής ή ΑΤΜ.

International Man : Αλλά οι τράπεζες του εξωτερικού δεν γίνονται εξίσου αναξιόπιστες με τις τράπεζες, για παράδειγμα, στις ΗΠΑ; Δεν θα ήταν απλώς έξω από το τηγάνι και στη φωτιά, εκτός από το ότι η φωτιά είναι πιο μακριά;

Jeff Thomas : Σε πολλές περιπτώσεις, ναι. Ακόμη και οι καλά διοικούμενες τράπεζες στο εξωτερικό θα πληγούν σκληρά σε μια κρίση, έτσι οι τράπεζες θα γίνουν μια από τις φτωχότερες επιλογές ως μέρη αποθήκευσης πλούτου στο εγγύς μέλλον. Επομένως, θα θέλατε να επιλέξετε ένα μη τραπεζικό ίδρυμα. Οι μη τραπεζικοί καταθέτες δεν πληρώνουν τόκους και ως εκ τούτου δεν αναφέρονται σε κρατικούς φορείς. Δεδομένου ότι επίσης δεν δανείζουν τον πλούτο σας, παραμένει ακριβώς εκεί που τον βάζετε, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Ένα πολύ σημαντικό σημείο εδώ είναι ότι πρώτα επιλέγετε την καλύτερη δικαιοδοσία, με νόμους που προστατεύουν τον επενδυτή. Η επιλογή του θεματοφύλακα είναι δευτερεύουσα. Θα διαλέγατε τον καλύτερο αποθετήριο που είναι εντός της καλύτερης δικαιοδοσίας.

Μόλις πραγματοποιηθούν τα έσοδα από τις πωλήσεις σας, θα συνδεθούν με το συγκεκριμένο αποθετήριο, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να το αντιμετωπίσετε στην τοπική σας τράπεζα. Είναι σημαντικό να γίνεται νόμιμα αλλά και απαραίτητο να γίνεται με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις.




International Man : Τι γίνεται με τη νούμερο δύο προτεραιότητα: να βγείτε έξω;

Jeff Thomas : Λοιπόν, αυτή τη στιγμή, αυτό είναι αρκετά εύκολο, αλλά αυτό θα αλλάξει με τον καιρό. Επί του παρόντος, οι περισσότερες χώρες στον κόσμο καλωσορίζουν τους Βορειοαμερικανούς και τους Ευρωπαίους. Αλλά αυτό θα αλλάξει μόλις ξεκινήσει μια οικονομική κρίση. Θα τραβήξουν το χαλάκι καλωσορίσματος. Έτσι, όσο πιο γρήγορα παρέχετε στον εαυτό σας νόμιμη διαμονή σε άλλη χώρα συν μια κατάλληλη κατοικία (ακόμα και αν είναι νοικιασμένη), τόσο μεγαλύτερη είναι η βεβαιότητα σας για την ελευθερία σας.

Σε εκείνο το σημείο, θα μπορούσατε να παραμείνετε στη χώρα σας και όταν η κρίση πλησιάζει στο κατώφλι σας, μπορείτε απλά να ετοιμάσετε μια βαλίτσα, να πάτε στο αεροδρόμιο και να βρίσκεστε στη χώρα προορισμού σας την ίδια μέρα.

International Man : Πώς ξέρεις πότε είναι ώρα να φύγεις;

Jeff Thomas : Φοβάμαι ότι δεν υπάρχει οριστική απάντηση σε αυτό. Στη Ναζιστική Γερμανία, η ώρα να φύγουμε θα ήταν πριν από την Kristallnacht, η οποία συνέβη χωρίς προειδοποίηση στις 9 Νοεμβρίου 1938. Μετά από αυτό, για πολλούς ανθρώπους, ήταν πολύ αργά.

Υπάρχει ένα παλιό επενδυτικό ρητό: «Καλύτερα ένα χρόνο πολύ νωρίς παρά μια μέρα πολύ αργά». Κατά την πίστη μου, ο χρόνος λιγοστεύει. Το δικό μας «1938» μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει. Και να θυμάστε, η προετοιμασία απαιτεί χρόνο, αν είναι να γίνει καλά. Αν γίνει σε έναν πανικό την τελευταία στιγμή, τα πράγματα είναι πιθανό να πάνε στραβά. Επιπλέον, εφαρμόζονται νέα capital controls – πάντα χωρίς προειδοποίηση. Άρα, όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο.

International Man : Πρέπει όσοι εκπατρίζονται να μετακομίσουν εκεί που έχουν μεταφέρει τον πλούτο τους, για να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτόν;

Jeff Thomas : Εάν έχουν επιλέξει μία από τις καλύτερες χώρες για αποθήκευση πλούτου, αυτό δεν θα πρέπει να είναι απαραίτητο, αλλά όσο πιο κοντά μπορείτε να είστε, τόσο πιο εύκολο είναι να κάνετε συναλλαγές.

Καθεμία από τις χώρες που ανέφερα είναι δαπανηρή για να ζεις. Μπορεί να θέλεις να ζεις σε μια χώρα που είναι λιγότερο ακριβή, παρόλο που μπορεί να μην είναι μια αξιόπιστη χώρα για την αποθήκευση πλούτου. Μπορεί να κρατήσετε τον πλούτο σας στη Σιγκαπούρη, αλλά να επιλέξετε να ζήσετε στην Ταϊλάνδη, η οποία είναι πολύ φθηνή και, στις βόρειες επαρχίες, ένα πολύ ήσυχο μέρος, όπου οι ντόπιοι θα σας φέρονταν καλά.

Θα πρέπει πάντα να αναζητάτε μια χώρα για να ζήσετε, όπου νομίζετε ότι θα βρείτε τη ζωή που σας ταιριάζει. Μπορεί να είναι διαφορετικό από την πατρίδα σας, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί για εσάς.

International Man : Υπάρχει κάποια «καλύτερη» χώρα εκεί έξω στην οποία να ζεις;

Jeff Thomas : Όχι, όντως εξαρτάται από την προσωπική προτίμηση. Ζω πολυεθνικά κάθε χρόνο και ακόμα και τότε συνεχίζω να ταξιδεύω αναζητώντας μέρη που μου ταιριάζουν.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις με τίποτα από αυτά – υπάρχουν μόνο βαθμοί πιθανότητας. Σε μια κρίση, οι συνθήκες αλλάζουν γρήγορα και δραματικά. Ο στόχος είναι να μην είναι το χαμηλό φρούτο. Εάν βρίσκεστε τώρα σε μια χώρα που κινδυνεύει, απομακρυνθείτε όσο χρειάζεται για να κερδίσετε όσο περισσότερη ασφάλεια και ελευθερία μπορείτε.

Πάνω από όλα, μειώστε τις πιθανότητες να γίνετε θύμα.

 International Man 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου