Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Προβιοτικά Τρόφιμα – Το Καλύτερο ΔΕΝ Είναι Το Γιαούρτι!



 Τα προβιοτικά τρόφιμα περιέχουν και ενισχύουν τα «φιλικά βακτήρια» που ζουν γενικά στο σώμα μας.

Τα βακτήρια αυτά βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού μας από λοιμώξεις και γενικά στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας. (1)

Οι λοιμώξεις προκαλούνται από τα λεγόμενα «εχθρικά βακτήρια», τα μικρόβια ή τους μύκητες.

Τα προβιοτικά τρόφιμα περιέχουν μικροοργανισμούς, που βρίσκονται φυσιολογικά στο έντερο μας και βοηθούν το πεπτικό σύστημα και γενικά τον οργανισμό.

Μπαίνουν στο έντερο μας από ορισμένα τρόφιμα που καταναλώνουμε ή ακόμη και από συμπληρώματα διατροφής, που θα συστήσει ο γιατρός για την ενίσχυση του εντέρου μας.

Η γενική άποψη είναι, πως το γιαούρτι είναι η τροφή που περιέχει τα περισσότερα και πιο υγιή προβιοτικά.

Στην πραγματικότητα, η τροφή αυτή είναι το κεφίρ και όχι το γιαούρτι. (2)

Στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε:

  • τι είναι το κεφίρ
  • ποια είναι η διαφορά του με το γιαούρτι στην πρόσληψη προβιοτικών
  • ποια είναι τα οφέλη του στον οργανισμό μας
  • ποιες άλλες τροφές περιέχουν προβιοτικά και
  • τι θα πρέπει να προσέξετε αν τα συνδυάσετε με συμπληρώματα προβιοτικών

Προβιοτικά τρόφιμα – Η διαφορά του κεφίρ με το γιαούρτι

Το γιαούρτι θεωρείται από πολλούς η καλύτερη προβιοτική τροφή.

Υπάρχει όμως μια άλλη τροφή, που έχει αποδειχθεί πως είναι μια πολύ πιο ισχυρή πηγή τους και αυτή είναι το κεφίρ. (3)

Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, που γίνεται παραδοσιακά είτε με κατσικίσιο είτε με αγελαδινό γάλα. Έχει υποστεί ζύμωση με κόκκους κεφίρ, που είναι η απαραίτητη “πρώτη ύλη” του ροφήματος.

Η αρχική μορφή του μοιάζει με κουνουπίδι.

Το κεφίρ είναι καλλιέργεια ζυμομυκήτων και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μένουν για περίπου μία ημέρα ώστε να πολλαπλασιαστούν. Στη συνέχεια θα ζυμωθούν με τα σάκχαρα στο γάλα, μετατρέποντας το σε κεφίρ.

Τα θρεπτικά συστατικά του κεφίρ

Το κεφίρ είναι μια εκπληκτική πηγή βιταμινών και μετάλλων που περιέχει: (4)

  • Πρωτεΐνες
  • Ασβέστιο
  • Φώσφορο
  • Βιταμίνη Β12
  • Ριβοφλαβίνη, δηλαδή βιταμίνη Β2
  • Μαγνήσιο
  • Βιταμίνη D και
  • Οργανικά οξέα και πεπτίδια, που συμβάλλουν σε καλύτερη υγεία

Το κεφίρ είναι πολύ πιο ισχυρό προβιοτικό από το γιαούρτι. Περιέχει περισσότερους μικροοργανισμούς προβιοτικών, που μπορούν να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας.

Βοηθά έτσι στην καλύτερη πέψη, στη διαχείριση του βάρους, αλλά και στην ψυχική μας υγεία.

Ένα επίσης από τα οφέλη του στον οργανισμό μας είναι πως έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες. (5)

Ορισμένα προβιοτικά του, μπορούν να προστατεύσουν από σοβαρές λοιμώξεις.

Ένα συγκεκριμένο προβιοτικό του μάλιστα, που λέγεται Lactobacillus kefiri και είναι μοναδικό στο κεφίρ, μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων. (6)

Τέτοια βλαβερά βακτήρια είναι η σαλμονέλα, το E. coli και το ελικοβακτήριο του πυλωρού, που σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα, ναυτία ή εμετό. (7)

Τα οφέλη του κεφίρ στον οργανισμό

Ένα σημαντικό όφελος του κεφίρ είναι πως μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος. (8)

Αυτά τα συμπτώματα συνήθως προκαλούνται από φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε ορισμένα τρόφιμα ή ουσίες.

Ειδικά σε όσα άτομα έχουν υπερευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα και υποφέρουν πιο συχνά από αλλεργίες που μπορούν να προκαλέσουν καταστάσεις, όπως είναι το άσθμα. (9)

Το κεφίρ βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, καταστέλλοντας τις φλεγμονές.

Μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία των οστών και να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, η οποία χαρακτηρίζεται από φθορά του οστικού ιστού. (10)

Η οστεοπόρωση αποτελεί ένα σημαντικό και συχνό πρόβλημα, ειδικά στις δυτικές χώρες. Προσβάλει περισσότερο τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων.

Φυσικά, θα πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε στον οργανισμό μας καλές ποσότητες ασβεστίου. (11)

Είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη βελτίωση της υγείας των οστών μας και την επιβράδυνση ή την αποφυγή πιθανής οστεοπόρωσης. (12)

Το πλήρες κεφίρ δεν είναι μόνο μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, αλλά και βιταμίνης Κ2, που παίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου. Ο συνδυασμός τους έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων έως και 81%. (13)

Η βοήθεια του κεφίρ στα πεπτικά προβλήματα

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του κεφίρ είναι πως τα προβιοτικά του μπορούν να βοηθήσουν σε διάφορα πεπτικά προβλήματα.

Μπορούν δηλαδή να αποκαταστήσουν την ισορροπία των φιλικών βακτηρίων στο έντερο μας. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη θεραπεία διαφόρων μορφών διάρροιας. (14)

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα προβιοτικά τρόφιμα, όπως είναι το κεφίρ, μπορούν να ανακουφίσουν από πολλές πεπτικές διαταραχές. (15)

Τέτοιες διαταραχές είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα έλκη που προκαλούνται από λοίμωξη ελικοβακτηριδίων του πυλωρού και προβλήματα πέψης. (16)

Η διαφορά του κεφίρ με το γιαούρτι στη λακτόζη

Μια άλλη διαφορά του κεφίρ με το γιαούρτι ή τουλάχιστον με ορισμένα είδη του, είναι πως έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη. (17)

Πολλοί άνθρωποι και ειδικά οι ενήλικες, δεν μπορούν να την αφομοιώσουν σωστά και η κατάσταση αυτή ονομάζεται δυσανεξία στη λακτόζη. (18)

Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος στα γαλακτοκομικά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως είναι το κεφίρ και το γιαούρτι, μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ. Έτσι, έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη, από το γάλα για παράδειγμα. (19)

Περιέχουν επίσης ένζυμα που μπορούν να βοηθήσουν σε επιπλέον διάσπαση της λακτόζης.

Για αυτό το λόγο, το κεφίρ είναι καλά ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, ειδικά αν το συγκρίνουμε με το κανονικό γάλα.

Άλλες τροφές που περιέχουν προβιοτικά είναι φυσικά το γιαούρτι και τα παλαιωμένα τυριά, όπως για παράδειγμα το τσένταρ, η γκούντα και η μοτσαρέλα. Άλλες παρόμοιες τροφές είναι το ξινολάχανο, το τσάι Κομπούχα (Kombucha), οι ελιές με νερό ή άλμη και το Νάτο (Natto), που είναι μια τροφή που παρασκευάζεται από σπόρους δημητριακών και σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση.

Τι θα πρέπει να προσέξετε στα προβιοτικά τρόφιμα και συμπληρώματα

Υπάρχουν επίσης προβιοτικά ως συμπληρώματα διατροφής, όμως θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή καλής εταιρείας.

Ο στόχος λοιπόν είναι να βοηθήσουν τον οργανισμό μας και όχι να δημιουργήσουν προβλήματα.

Όπως είναι τα προβλήματα στα αγγεία, η συγκόλληση αιμοπεταλίων, η ενδοκαρδίτιδα και οι διαταραχές στο συκώτι. 

Επομένως, δε θα πρέπει να καταναλώνουμε επιπλέον προβιοτικά χωρίς τη σύσταση του γιατρού μας και χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για τη λήψη τους.

Τα προβιοτικά λοιπόν, είναι ένα φυσικός και υγιεινός τρόπος να βελτιώσουμε την υγεία του εντέρου και γενικά του οργανισμού μας. Με σωστή χρήση, μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του στομάχου και του εντέρου μας, αλλά και σε γενικότερη υγεία.

https://rogmes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου