To σχέδιο των BRICS για να απενεργοποιήσουν τις κυρώσεις της Δύσης
Πνέει τα λοίσθια η κυριαρχία του δολαρίου στις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές καθώς οι παράνομες και παρανοϊκές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία από τη δυτική συμμαχία έθεσαν σε συναγερμό τα κράτη του Παγκόσμιου Νότου.
Η παγκόσμια οικονομική συμμαχία γνωστή ως ομάδα των BRICS εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός παγκόσμιου συστήματος πληρωμών το οποίο θα μπορούσε να παρακάμψει το σύστημα SWIFT το οποίο ο τραπεζικός κλάδος χρησιμοποιεί για την εκκαθάριση των διεθνών συναλλαγών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού κρατικού οργανισμού ειδήσεων TASS την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, οι υπουργοί Οικονομικών του ομίλου αξιολογούν τη σκοπιμότητα ενός ενιαίου δικτύου πληρωμών και θα συζητήσουν επίσημα τις δυνατότητές διαμόρφωσης ενός νέου συστήματος στην επόμενη συνεδρίαση των BRICS του επόμενου έτους.
Το σχέδιο
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε ότι το δίκτυο θα ενισχύσει τις ανεξάρτητες προσπάθειες για τη δημιουργία συστημάτων ανταλλαγής μηνυμάτων για τις διεθνείς πληρωμές.
«Προσπαθούμε να εισαγάγουμε το σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων μας, το SPFS, οι Κινέζοι συνάδελφοί μας έχουν το δικό τους σύστημα, και άλλες χώρες BRICS είτε έχουν τα συστήματά τους είτε τα δημιουργούν.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό το θέμα πρόκειται να συζητηθεί από τις νομισματικές αρχές και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες των κρατών μελών των BRICS».
Η νέα τάση που θα επικρατήσει στο μέλλον
Τα νέα έρχονται αφού οι BRICS – που αντιπροσωπεύουν τα έθνη της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής – αποφάσισε επίσημα να προσθέσει τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή και τα ΗΑΕ στον όμιλο.
Όταν ρωτήθηκε πώς βλέπει η Ρωσία τις μελλοντικές δυνατότητες των BRICS, ο Siluanov είπε ότι το μπλοκ επικεντρώνεται στην «άρση όλων των δεσμών με τη Δύση και τη στροφή προς τα Νοτιοανατολικά» σε μια αυξανόμενη τάση που «θα συνεχιστεί στο μέλλον».
Το SWIFT είναι ένα βασικό στοιχείο του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος και χρησιμοποιείται από τις τράπεζες για την ασφαλή αποστολή και λήψη μηνυμάτων που σχετίζονται με χρηματικε΄ς συναλλαγές.
Ο οργανισμός, ο οποίος είναι ένας συνεταιρισμός που ανήκει κατά κύριο λόγο σε τράπεζες, απαγόρευσε σε πολλές ρωσικές τράπεζες της συμμετοχή τους κατόπιν εντολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάρτιο του 2022.
Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, ο υπουργός Οικονομικών της Νότιας Αφρικής Enoch Godongwana είπε ότι ένα σύστημα πληρωμών που βασίζεται στα BRICS θα έχει ως στόχο την ενίσχυση του εμπορίου σε τοπικά νομίσματα αποκλείοντας το δολάριο.
Ωστόσο, είπε ότι η εφαρμογή στο προβλεπτό μέλλον θα ήταν δύσκολη και το σύστημα δεν θα σχεδιαστεί για να αμφισβητήσει άμεσα το SWIFT.
O ρόλος της Κίνας
Η Κίνα πρέπει να μειώσει τα εμπορικά ελλείμματα με άλλες αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να επιταχύνει τη χρήση των τοπικών νομισμάτων, σύμφωνα με τον Anil Agarwal, τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της Vedanta Resources Ltd της Ινδίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι ηγέτες του μπλοκ BRICS — Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική — θα συζητήσουν τη μείωση της χρήσης δολαρίων για το εμπόριο στη σύνοδό τους την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023.
Το εμπορικό έλλειμμα της Ινδίας με την Κίνα πέρυσι ήταν σχεδόν 85 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και η Ρωσία, εν τω μεταξύ, απολαμβάνουν εμπορικό πλεόνασμα με την ασιατική οικονομία που είναι δεύτερη στον κόσμο.
«Η Κίνα πρέπει να επανέλθει» και να εξισορροπήσει το εμπόριο με άλλα κράτη, είπε σε συνέντευξή του στο γραφείο του Bloomberg στο Γιοχάνεσμπουργκ.
«Η συνολική κυριαρχία του δολαρίου θα μειωθεί. Δεν πρόκειται να συμβεί 100%, αλλά θα ξεκινήσει».
Το μπλοκ αναμένει ότι το αυξανόμενο βάρος τους θα συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο.
Οι ηγέτες θα εξετάσουν τρόπους για να ενισχύσουν τις πληρωμές σε νομίσματα των μελών, μέρος μιας ευρύτερης φιλοδοξίας να αμφισβητήσουν τη γεωπολιτική ηγεσία των ΗΠΑ.
«Υπάρχει πολύ έντονη συζήτηση» για την εξεύρεση τρόπων μείωσης της εξάρτησης από τα δολάρια στη σύνοδο κορυφής, δήλωσε ο Agarwal.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου