Θα επιμείνω στην λανθασμένη συμπεριφορά σας στον χειρισμό της κρίσης. Είναι επικίνδυνη για την χώρα και τα εθνικά της συμφέροντα και είναι υποχρέωση όλων μας να σας το επισημάνουμε.
1.-Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι απολύτως καταδικαστέα. Δεν μπορεί τα κράτη, σήμερα, να λύνουν τις διαφορές τους με πόλεμο. Μπορεί, η εισβολή, να οδηγήσει την ανθρωπότητα και σε πυρηνική καταστροφή. Είμαστε εναντίον της εισβολής απόλυτα, χωρίς κανέναν αστερίσκο. Είμαστε εναντίον και του κ. Πούτιν και της ηγετικής ομάδας που τον περιβάλει. Να αγωνισθούμε απο την πλευρά της διεθνούς κοινής γνώμης και εμείς να αποτύχει η ιμπεριαλιστική πολιτική του, να αποτύχει η εισβολή, να αποσυρθούν τα στρατεύματα και να φύγει απο την εξουσία ο κ. Πούτιν. Είναι επικίνδυνος.
2.-Κάνουμε, όμως, διάκριση μεταξύ κυβερνώσας ελίτ, ρωσικού κράτους και ρωσικού λαού. Με το ρωσικό κράτος και είχαμε και έχουμε και θα διατηρήσουμε καλές σχέσεις. Η Ρωσία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα περνούν και απο τα χέρια της. Για όσους σκέφτονται και λίγο παραπέρα, η Ρωσία είναι και μια μεγάλη δύναμη, απαραίτητη σε έναν πολυπολικό κόσμο. Η διεθνής αρχιτεκτονική πρέπει να είναι πολυπολική. Η μονοπολικότητα είναι επικίνδυνη.
Άρα, δεν θέλουμε τον Πούτιν, είμαστε κατά της πολιτικής του και καταδικάζουμε απόλυτα την εισβολή. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ.
3.-Ελπίζω να μην έχετε παρερμηνεύσει αυτές τις έννοιες. Διότι οι δηλώσεις στις οποίες προβαίνετε δείχνουν μια ακατανόητη προσπάθεια να επιδείξετε νομιμοφροσύνη ( σε ποιόν και γιατί;) Το περιεχόμενό τους κυρίως η υπερβολή που το συνοδεύει, είναι επικίνδυνο για την χώρα και τα εθνικά της συμφέροντα.
4.-Τις ανθρωπιστικές σας πρωτοβουλίες δεν τις σχολιάζουμε. Συμφωνούμε απόλυτα. Να τις αυξήσετε. Διαφωνούμε, όμως, με την επίδειξη, δημοσίως, της αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού. Ακόμη και αν θέλατε να στείλετε εξοπλιμό σε έναν απο τους αντιμαχόμενους, ήταν λάθος η δημόσια προβολή του εν είδει show. Η άλλη πλευρά είναι μια ισχυρή χώρα και καταγράφει στην θεσμική της μνήμη την ενέργειά σας η οποία θεωρείται διεθνώς ως ενέργεια του ελληνικού κράτους. Οι κινήσεις και οι αποφάσεις σε καιρό πολέμου ξεπερνούν τις αρμοδιότητές σας ως πρωθυπουργού. Ακόμη και αν έχετε το δικαίωμα σύμφωνα με το Συνταγμα και τους νόμους η υψηλη σημασία τους επιβάλλει την συζήτησή τους με τα κόμματα της βουλής και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ό,τι γίνεται τώρα θα επηρεάσει την χώρα και τα συμφέροντά της τα επόμενα αρκετά χρόνια.
5.-Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους η Ρωσία μπορεί να επιφέρει καίριο χτύπημα στα ελληνικά συμφέροντα. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να τα γνωρίζει όλα. Έχει, όμως, το υπουργείο εξωτερικών ή και συνεργάτες στην κυβέρνηση που το γνωρίζουν καλά αυτό. Είναι ενήμεροι. Ζητήστε την γνώμη τους. Οι καιροί είναι δύσκολοι.
6.-Δεν γνωρίζω πόσο καλή γνώση ιστορίας έχετε αλλά με αφορμή τα 200 χρόνια απο την ελληνική Επανάσταση περιφέρατε υπο μάλης το βιβλίο του Roderick Beaton “Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους”. Ο Μπήτον στο βιβλίο αυτό γράφει ότι απο τον καιρό των βαλκανικών πολέμων ο Βενιζέλος είχε επαφές με την βρετανική κυβέρνηση και έθιξαν το θέμα της ελληνικής παρουσίας στην Ιωνία. Ο Βενιζέλος, για να κάνει την κίνηση, να θελήσει να εντάξει την Ελλάδα στο πλευρό των συμμάχων στον Α! Π.Π. με τίμημα ακόμη και τον διχασμό, είχε πάρει υποσχέσεις. Ακόμη και την Κύπρο του υποσχέθηκαν οι Άγγλοι. Έχετε υποσχέσεις εσείς; Αν ναι, δεν χρειάζεται να μας τις αποκαλύψετε. Αγνοείστε το σχόλιό μου. Αν όχι, αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να καταστήσετε την χώρα μέρος της εξελισσόμενης κρίσης;
7.-Θεωρώ την κομμουνιστική Ρωσία υπεύθυνη, μεταξύ άλλων δυνάμεων, για την καταστροφική ήττα του ελληνισμού στη Μικρά Ασία. Απο ρωσικής πλευράς, όμως, ακόμη και σήμερα προβάλλεται το επιχείρημα της αποστολής ελληνικής δύναμης στην Ουκρανία για κατάπνιξη της Ρωσικής Επανάστασης. Έναν αιώνα μετά. Το να λέτε κ. Πρωθυπουργέ ότι αν σας ζητηθεί θα στείλετε στρατιωτικές δυνάμεις, σε γειτονικές έστω χώρες υπονομεύετε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
Έχετε σκεφθεί πως θα τα αντιμετωπίσετε αν απειληθούν απο μια μεγάλη δύναμη, όπως η Ρωσία, μια περιφερειακή δύναμη, σύμμαχό της, όπως η Τουρκία και μια σωρεία άλλων χωρών διεθνώς με τις οποίες η Ρωσία συνεργάζεται; Μήπως πρέπει να σκέφτεστε περισσότερο και να συνδιαλέγεστε με τους συνεργάτες σας και τους κρατικούς θεσμούς πριν προβείτε σε τέτοιες δηλώσεις;
8.-Το ΝΑΤΟ στην Ουκρανορωσική κρίση δεν μπορεί να επέμβει. Αν επέμβει θα έχει ανοίξει το υπόλοιπο της μισάνοιχτης απο τον κ. Πούτιν πόρτα του φρενοκομείου. Τις δυνάμεις του στις ΝΑΤΟϊκές χώρες το ΝΑΤΟ μπορεί να τις αναδιατάσσει όπως το ίδιο κρίνει. Προς τι η δήλωσή σας “ΑΝ ΜΑΣ ΖΗΤΗΘΕΙ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ;
Αν σας ζητηθεί, μπορείτε να συνεκτιμήσετε πολλές παραμέτρους της στιγμής με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα και να αποφασίσετε. Όσο δεν σας έχει ζητηθεί γιατί στέλνετε εχθρικά μηνύματα προς μια ισχυρή, μεγάλη δύναμη; Αν βρυχηθεί είστε σίγουρος πως οι σύμμαχοι της Ελλάδας θα την υποστηρίξουν; Και δεν χρειάζεται να βρυχηθεί με πολεμικές ιαχές. Μπορεί να επιφέρει καίρια χτυπήματα στην Ελλάδα σε ζητήματα που μπορεί να συμφωνήσουν μαζί της και οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι.Προς τι αυτή η επιπολαιότητα στις δηλώσεις;
9.-Μου φαίνεται εντελώς παράξενο κρατικός αξιωματούχος και, μάλιστα, σε επίπεδο πρωθυπουργού να απαντά σε υποθετικές ερωτήσεις. Είναι αδιανόητο πρωθυπουργός να αποκαλύπτει τι θα κάνει αν και όταν κάτι συμβεί.
Με αυτά και άλλα πολλά κ. Πρωθυπουργέ καταλήγω στο συμπέρασμα ότι διαχειρίζεστε λανθασμένα την τρέχουσα κρίση. Δείτε τα κόμματα και τους συνεργάτες σας και διαμορφώστε μια πιο νουνεχή πολιτική. Στην Δύση ανήκουμε και εκεί βρίσκονται τα συμφέροντά μας. Αλλά ανήκουμε ως οντότητα. Όχι ως χυλός.
Αντιλαμβανεστε την διαφορά;
https://infognomonpolitics.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου