Η Ενυδρειοπονία (Aquaponics) είναι μία βιώσιμη - συμβιωτική μέθοδος παραγωγής οργανικών τροφίμων (ψάρια & φυτά) που συνδυάζει την Υδατοκαλλιέργεια (ανάπτυξη υδρόβιων ζώων όπως ψάρια, γαρίδες, καραβίδες σε δεξαμενές) με την Υδροπονία (καλλιέργεια φυτών σε νερό, χωρίς χώμα).
Τα ψάρια ζουν σε δεξαμενές και τα απόβλητά τους συσσωρεύονται στο νερό και γίνονται τοξικά. Με την κυκλοφορία του νερού και την βοήθεια διάφορων ωφέλιμων βακτηριδίων τα οποία αναπτύσσονται σε αποικίες στο υπόστρωμα κάτω από τις ρίζες των φυτών, αλλά και σε βιολογικά φίλτρα (όπως στα ενυδρεία), τα τοξικά απόβλητα των ψαριών και τα υπολείμματα των τροφών τους, μετατρέπονται σε χρήσιμα για τα φυτά θρεπτικά συστατικά.
Το νερό κυκλοφορεί συνεχώς ή κατά διαστήματα από τις δεξαμενές προς τα παρτέρια των φυτών, διαρκώς φιλτράρεται και επιστρέφει καθαρό στις δεξαμενές των ψαριών.
Η μέθοδος καλλιέργειας είναι σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα, αλλά έχει ραγδαία ανάπτυξη πάνω από δέκα χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο σε μικρά αστικά οικιακά συστήματα που καλύπτουν τις ανάγκες της οικογένειας με ελάχιστο χώρο, χωρίς χώμα και ανταγωνιστικό κόστος, αλλά και σε εμπορικές εκμεταλεύσεις.
Τα τρόφιμα που παράγονται θεωρούνται βιολογικά (σωστότερα οργανικά) γιατί δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα.
Η μέθοδος επιστημονικά είναι στα πρώτα της στάδια, αλλά στην ουσία είναι μία φυσική συμβιωτική λειτουργία που συμβαίνει δισεκατομμύρια χρόνια στη γη. Τα φυτά και τα υδρόβια ζώα στις λίμνες, τα ποτάμια και τις θάλασσες αλληλοτροφοδοτούνται με χρήσιμα θρεπτικά συστατικά.
Η Aquaponics έχει για τον άνθρωπο αρχαίες ρίζες.
Υπάρχουν ιερογλυφικά απ' την Αρχαία Αίγυπτο που δείχνουν υδατοκαλλιέργεια ψαριών (τιλάπια Νείλου) σε δεξαμενές με φυτά. Παρομοιάζει και με την μέθοδο καλλιέργειας των Αζτέκων γνωστή ως Chinampas. Στην Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη γίνεται σε ορυζώνες συμβιωτική καλλιέργεια ρυζιού και ψαριών.
Πλεονεκτήματα Ενυδρειοπονίας
1. Μπορεί να αναπτυχθεί σε χώρο από μισό τετραγωνικό, σε μικρά συστήματα οικιακής χρήσης, σε εσωτερικούς χώρους, σε μπαλκόνια, ταράτσες και αυλές, αλλά και σε μεγάλα εμπορικά συστήματα σε θερμοκήπιο ή ανοιχτό χώρο σε πολλά στρέμματα.
2. Δεν χρειάζεται χώμα, παρά μόνο κάποιο ουδέτερο υπόστρωμα για τις ρίζες π.χ. χαλίκι, ελαφρόπετρα, διογκωμένη άργιλο.
3. Καταναλώνει έως και 90% λιγότερο νερό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη συμβατική καλλιέργεια, αφού το νερό επανακυκλοφορεί.
4. Καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια μόνο για τις αντλίες νερού που μπορεί να προέρχονται και από μικρό φωτοβολταϊκό.
5. Μεγάλη πυκνότητα φύτευσης σε σχέση με συμβατική καλλιέργεια σε χώμα.
6. Ελαχιστοποίηση των ασθενειών των φυτών, ειδικά αυτές που προσβάλουν τις ρίζες, επικράτηση ωφέλιμων βακτηριδίων.
7. Γρηγορότερη ανάπτυξη των φυτών και σύντομη παραγωγή π.χ.μαρούλια σε 30-35 μέρες, στο χώμα 50-60 μέρες.
8. Δεν χρειάζεται ξεβοτάνισμα, δεν φυτρώνουν ανταγωνιστικά φυτά (άγρια ή παράσιτα), αλλά μόνο ότι εμείς φυτεύουμε.
9. Δεν χρειάζεται πότισμα, γίνεται αυτόματα με την κυκλοφορία του νερού. Μόνο τάισμα των ψαριών.
10. Είναι βιολογική - οργανική μέθοδος αφού δεν χρησιμοποιούνται καθόλου χημικά λιπάσματα - φυτοφάρμακα. Δεν απορρίπτει τίποτα στη φύση, είναι εντελώς κλειστό σύστημα.
Μειονεκτήματα Ενυδρειοπονίας
1. Χρειάζονται κυρίως στα αρχικά στάδια και κατόπιν σε τακτά χρονικά διαστήματα, χημικές μετρήσεις του νερού για PH, νιτρικά, νιτρώδη, σκληρότητα και ειδικά τεστ.
Ειδικά στην Ελλάδα, υπάρχει ελάχιστη εμπειρία και τεχνογνωσία εν αντιθέσει με χώρες και στις 5 ηπείρους όπου υπάρχει πολύχρονη εμπειρία. Η Υδροπονία είναι η γεωργία με άλλο καλλιεργητικό υπόστρωμα, εκτός από το έδαφος. Υδατοκαλλιέργεια (ή Ιχθυοκαλλιέργεια) είναι η εκτροφή ψαριών δίχως την παρουσία φυτών.
Η ενυδρειοπονία τώρα είναι ένας συνδυασμός και των δύο καλλιεργητικών μεθόδων Σ' ένα ενυδρειοπονικό σύστημα, τα ψάρια τρέφονται και παράγουν απόβλητα (κυρίως αμμωνία). Η αμμωνία είναι επικίνδυνη για τα ψάρια, ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες (0,04μγ/λίτρο), και η τοξικότητα της αυξάνεται ανάλογα με το pH και την θερμοκρασία του νερού. Η αμμωνία (ΝΗ3) αποτελεί τροφή για κάποια ευεργετικά βακτήρια (nitrosomonas) τα οποία αλλάζουν σε νιτρώδη (ΝΟ2) και στην συνέχεια σε νιτρικά (ΝΟ3) απόβλητα. Τα νιτρικά άλατα είναι λιγότερο επιβλαβή για τα ψάρια. Τα νιτρικά, ο φώσφορος και το κάλιο, αποτελούν τροφή για φυτά και άλγη, τα οποία το αφαιρούν για να τραφούν από το νερό μέσα στο οποίο ζουν τα ψάρια. Αυτό το φαινόμενο είναι ευρύτερα γνωστό ως “ ο κύκλος του Αζώτου”. Όταν το σύστημα βρίσκεται σε τέλεια ισορροπία, το νερό είναι διαυγές και πεντακάθαρο και οι δείκτες αμμωνίας και νιτρωδών στο νερό μηδενικοί. Η ενυδρειοπονία βασίζεται στην κοινή πεποίθηση μιας βιολογικής παραγωγής φυτών και ψαριών. Η παραγωγή ψαριών με ενυδρείοπονική μέθοδο χρησιμοποιεί συνήθως Τιλάπια, τα ψάρια Bluegill, και γατόψαρα. Όλα τα ψάρια, όπως χρυσόψαρα και τροπικά ψάρια, είναι κατάλληλα να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή φυτών και λαχανικών, ακόμα και σε μικρές δεξαμενές. Βεβαιωθείτε ότι το ψάρι μπορεί να ανεχθεί το περιβάλλον σας. Η φυτική παραγωγή ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα τροφής που μπορούν να καταναλώσουν τα ψάρια, με αποτέλεσμα τη δημιουργία των αποβλήτων ως τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια και τα φυτά. Κάποιοι χρησιμοποιούν επίσης άλλα ζώα του γλυκού νερού, όπως καραβίδες, γαρίδες και μύδια.
Τα ενυδρειοπονικά συστήματα κυμαίνονται σε μέγεθος από μικρά ενυδρεία σε μεγάλες εγκαταστάσεις εμπορικών επιχειρήσεων που παράγουν φυτά και τα ψάρια προς πώληση σε εστιατόρια και καταναλωτές εστιατόρια και καταναλωτές. Εδώ βλέπετε 4 ενίδρυα κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά,τρέχουν από 4 μήνες έως 6 μήνες.Με υπόστρωμα ελαφρόπετρα η λάβα,τα φυτά είναι εσωτερικού χώρου σπαθόφυλλα και ζάμιες. Δουλεύουν χωρίς άλλα φίλτρα πάρα μόνο με την μέθοδο της ενυδρειοπονίας,και με αντλίες τον 7 ευρό έως 10 ευρό. Και με το σύστημα Πλημμυρίδα και άμπωτη (πλήρωση και αποστράγγιση) να επισημάνω ότι προτεραιότητα μου είναι να μην χάσω ούτε ένα ψαράκι.Και όπως έτσι και έγινε δεν υπήρχε ούτε μια απώλεια. Εν καιρό θα μπουν φώτο με σύστημα 1000 λίτρα εξωτερικό 3 κρεβάτια και μάλλον τιλάπιες ,αν καταφέρω να τις βρω, αλλιώς μάλλον παγκάσιους. Και μάλλον σε μεγαλύτερο σύστημα λόγο του μέγεθος του παγκάσιου.
enaquaponics
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου