Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Λούπινο: Μια καλλιέργεια για υψηλό εισόδημα και ταυτόχρονα ένα πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό


Κάπου άκουσα για το πόσο επικερδές θα ήταν για τους αγρότες αν μπορούσαν να καλλιεργήσουν Λούπινο.
Αρχίζω ψάχνω πληροφορίες στην Ελλάδα για το αν είναι μελισσοκομικό φυτό κι αν δίνει μέλι μα τίποτα κανείς δεν έγραψε, ψάχνω στην Ιταλία τίποτα, Γερμανία τίποτα, Αμερική τίποτα...
Αρχίζω να βλέπω φως σε Γαλλία και Αυστραλία όμως ευτυχώς.

Ας τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα.



Το λούπινο, λατινικά (Lupinus albus) ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών (Faboideae) στο γένος Lupinus. 
Συγγενεύει δηλαδή, με τον βίκο, την καβαλαρούδα, τον αρακά, τα κουκιά, το λαθούρι κι άλλα φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των ψυχανθών.

Το λούπινο είναι γνωστό εδώ και 3.000 χρόνια στην περιοχή της Μεσογείου, και φυσικά στην Ελλάδα.


Παλιότερα ήταν ευρέως γνωστό ως το «κρέας του φτωχού».
Το κατανάλωναν ως τροφή δηλαδή επειδή ήταν πλουσιότατο σε πρωτεΐνη, η περιεκτικότητα της οποίας στον καρπό του φτάνει μέχρι και το 47%.
Αξίζει εδώ να αναφέρω ότι η γύρη σύμφωνα με μια μεταπτυχιακή διατριβή που διάβασα του Γεωπόνου ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΖΗΣΗ για το ΑΠΘ έχει κατά μέσο όρο 20 έως 30% πρωτεΐνη.
Αναλυτικά:  Οι Bosi και D’ Albore (1975) αναλύοντας 29 είδη γύρης στην Ιταλία βρήκαν περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 24,2%. Παρόµοια αποτελέσµατα αναφέρει ο Talpay (1978) µε µέση περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 23%.
Ο Tabio (1988) σε 49 δείγµατα γύρης βρήκε, κατά µέσο όρο, περιεκτικότητα πρωτεΐνης 19,5%.


Από την άλλη αν θέλουμε ακόμα μια σύγκριση θα σας πω ότι σύμφωνα με τους ειδικούς η σόγια περιέχει 35% πρωτεΐνη.

Μιλάμε δηλαδή με αυτά τα νούμερα ότι θα μπορούσε ο καρπός του λούπινου να είναι ένα άριστο στοιχείο στην γυρεόπιτα ως υποκατάστατο της γύρης, και αυτό είναι μόνο η αρχή.
Υποθέτω πάντως ότι αν ήταν να κάνουμε κάτι τέτοιο πιο κατάλληλος θα ήταν ο καρπός του άσπρου λούπινου που δεν είναι πολύ πικρός και τα ζώα την τρώνε ευχάριστα.
Σε ότι αφορά την μέλισσα μας έχει αποδείξει ότι τα πικρά δεν την βρίσκουν αδιάφορη αφού την βλέπουμε να συλλέγει πικρά μέλια όπως της κουμαριάς.
Όλα αυτά χρειάζονται έρευνα όμως την οποία δεν έχουμε, κι ας μην κάνω κάνα πικρόχολο σχόλιο πάλι για τις έρευνες που γίνονται και κυρίως που δεν γίνονται στην Ελλάδα...

Επίσης είναι σημαντικό να πω ότι τα λούπινα είναι πλούσια σε ανόργανα άλατα όπως είναι το ασβέστιο, ο φωσφόρος, ο σίδηρος, το κάλιο, αλλά και ουσίες όπως είναι η βιταμίνη C, η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, κλπ.
Το λούπινο αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια κτηνοτροφικού ψυχανθούς για την ελληνική ύπαιθρο και την ελληνική κτηνοτροφία, συγκαταλέγεται στις εύκολες καλλιέργειες με χαμηλό κόστος παραγωγής, ενώ αποτελεί και μια κερδοφόρα καλλιέργεια για τον παραγωγό και μπορεί να αποφέρει έσοδα μέχρι και 400 ευρώ ανα στρέμμα.


Στην Ελλάδα καλλιεργούνταν παλιότερα κυρίως για ανθρώπινη κατανάλωση αλλά σταδιακά εγκαταλείφθηκε.
Στην Ελλάδα, παλαιότερα, καλλιεργούνταν κυρίως το λευκό, ντόπιο, πικρό λούπινο όπου ύστερα από την κατάλληλη αποπίκρινση καταναλωνόταν από ανθρώπους και ζώα.
Η καλλιέργεια, όπως εξήγησε ο κ. Γάτσιος στο site iefimerida.gr γινόταν κυρίως σε Πελοπόννησο, Κρήτη και Αιτωλοακαρνανία.

 
Σήμερα ωστόσο επανεξετάζεται η περίπτωση του καθώς ο καρπός του θεωρείται ως εξαιρετική ζωοτροφή που μπορεί να υποκαταστήσει την σόγια, ενώ από τον καρπό του λούπινου μπορεί να παραχθεί μέχρι και λάδι.

Αναλόγως με την ποικιλία του κάνει διάφορα χρώματα λουλουδιών, μπλε, λευκά ή πορτοκαλί.
Έχει μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας καθώς τα άνθη του δεν ανοίγουν όλα μαζί αφού κάνει λεπίδι που ανοίγει σταδιακά από κάτω προς τα πάνω.

Ακόμα ανάλογα το πότε σπάρθηκε έχουμε και την ανθοφορία, η οποία μπορεί να είναι από Μάιο έως Αύγουστο αλλά και το Φθινόπωρο στις όψιμες σπορές.

Ο βρασμένος καρπός του λούπινου μοιάζει πολύ με την φάβα

Την ώρα δηλαδή που οι αγρότες μας ψάχνουν απεγνωσμένα συμφέρουσες καλλιέργειες, η περίπτωση του λουπινου θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ αξιόλογη περίπτωση αλλά θέλει οργάνωση το πράγμα.
Δεν αρκεί δηλαδή μόνο να το σπείρομαι, χρειάζεται και εμπόριο ώστε να μπορεί να πωληθεί ο καρπός, και μηχανές που να μπορούν να το θερίσουν κτλ, πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και μέριμνα, και για αυτό γίνεται η σημερινή ανάρτηση, για να γίνει κατ αρχήν γνωστό στον ενδιαφερόμενο αναγνώστη ότι υπάρχει και αυτή η εναλλακτική λύση.


Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ καλλιεργούνται περίπου 20 εκατομμύρια στρέμματα με λούπινα σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά στην χώρα μας η καλλιέργεια του είναι εξαιρετικά μικρή.


Σε ότι αφορά την μελισσοκομία αποτελεί ένα άριστο μελισσοκομικό φυτό, ειδικά η λευκή ποικιλία.
δίνει ένα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης μέλι, και μικρότερης ποσότητας γύρης κοκκινωπού χρώματος.

Συνάδελφοι αυτά ισχύουν πάνω κάτω για το λούπινο, ο καρπός του οποίου κάποτε αποτελούσε το κρέας των φτωχών...

Για τις ανάγκες του άρθρου αντλήθηκαν πληροφορίες από πάρα πολλά ελληνικά και ξένα ιστολόγια μεταξύ των οποίων τα http://www.iefimerida.gr/http://origin2.ethnos.gr/https://el.wikipedia.org/ και http://www.prota4u.org/



MELISSOCOSMOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου