Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

«Αρπάζουν» τα ελαιόδεντρα – «Colpo Grosso» της Νέας Τάξης


Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει και τα ελαιόδεντρα ενώ πολυεθνικές ετοιμάζονται να κλείσουν τα ελαιοτριβεία! Αυτό μας δείχνει το πιλοτικό έργο που χρησιμοποιεί τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης και ξεκίνησε για δεύτερη διαδοχική χρονιά το υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας.
Επίσημος στόχος: η πρόβλεψη της εξέλιξης των παρασίτων στα ελαιόδεντρα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, πραγματοποιείται ανάλυση των big data (μεγάλα δεδομένα) που συλλέγονται από το Ανδαλουσιανό Δίκτυο Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και Πληροφοριών (RAIF) για τα παράσιτα, τροφοδοτώντας, στη συνέχεια, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο είναι σε θέση να προβλέψει τη συμπεριφορά του επιβλαβούς οργανισμού τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα.
Όπως αναφέρει το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, «η εφαρμογή τεχνικών διαχείρισης μεγάλων δεδομένων στη γεωργία, καθώς και η τεχνητή νοημοσύνη, αποτελούν τομείς με τεράστιες δυνατότητες βελτίωσης της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας του αγροτικού τομέα».

Φυσικά, η Κομισιόν χαιρετίζει τα μεγάλα δεδομένα στη γεωργία ως τρόπο «αύξησης της παραγωγικότητας, της επισιτιστικής ασφάλειας και των εισοδημάτων των αγροτών».
Ωστόσο, επικριτές αναφέρουν πως η τεχνολογία που επιτρέπει τη συλλογή μεγάλων δεδομένων (μέσω αισθητήρων, drones και ακριβών λογισμικών) έχει ως αποτέλεσμα την εξάρτηση των αγροτών από τις εταιρείες τεχνολογίας.
Αυτό έχει συμβεί ήδη άλλωστε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το λάδι θεωρείτο τεράστιας σημασίας από τα πανάρχαια χρόνια για τους Έλληνες. Παντού φύτευαν ελιές και αμπέλια, καθώς το λάδι και το κρασί γιάτρευε ακόμα και τις πληγές από τους μυθικούς εχθρούς των Ελλήνων, τους λεγόμενους «αρχαίους θεούς» με μορφή ζώων.
Λέτε, πέρα από την εξάρτηση των αγροτών, να επιδιώκουν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τα ελαιόδεντρα;
Εξάλλου, πρόσφατο άρθρο σε σχέση με την Ελλάδα, έχει καταγγείλει την άμεση παρέμβαση Αμερικάνικης πολυεθνικής εταιρείας, με τη βοήθεια μάλιστα Ελλήνων, που επιχειρεί να βάλει στο… χέρι, τον εθνικό «θησαυρό» της χώρας, που είναι το ελαιόλαδο.
Στις αρχές Ιανουαρίου ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής από τη Φθιώτιδα Βάιος Γκανής, αποκάλυψε στο newx.gr πως τα τελευταία 4 χρόνια έχουν κατατεθεί σε συγκεκριμένες Περιφέρειες, προτάσεις για την κατασκευή τριών «mega factories» ελιάς και ελαιολάδου.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την κατασκευή των τριών «mega factories»; Ο Βάιος Γκανής περιγράφει την κατάσταση, με τα μελανότερα «χρώματα», δηλώνοντας χαρακτηριστικά:
«Θα σβήσουν σε μία νύχτα 2.750 μικρά ελαιοτριβεία, στις περιοχές που θα λειτουργήσουν τα mega factories».
Οι τρεις περιοχές, τις οποίες «στοχεύει» η Αμερικάνικη πολυεθνική, είναι η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Κρήτη.



el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου