Όπως γράψαμε πριν λίγες μόλις μέρες, με μεγάλη ομολογουμένως έκπληξη είχαμε δει το βουλευτή Αχαΐας των ΑΝΕΛ και Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκο Νικολόπουλο να υιοθετεί το κείμενο του e-mail, που διακινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και καλούσε για υπογραφές στο avaaz, ενάντια στην κατασκευή της …
νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 και να το καταθέτει ως ερώτηση στη Βουλή.
Η έκτακτη επικαιρότητα της επίσκεψης Λαφαζάνη στη Δυτική Μακεδονία και η δημοσίευση τηςτριλογίας για τα σκάνδαλα με το λιγνίτη της Φλώρινας έριξε πιο πίσω την παρακολούθηση του θέματος. Είναι λοιπόν δίκαιο να αναδημοσιεύσουμε σήμερα τη δήλωση του Νικολόπουλου, όπως δημοσιεύθηκε στις 24/3 στο δικτυακό τόπο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος: «Πριν λίγες μέρες εζητήθη από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος να κατατεθούν οι απόψεις που κατεγράφησαν σε δημοψήφισμα του ιστότοπου avaaz@avaaz.org. Όμως μετά την χθεσινή μου συνάντηση με τον συνάδελφο Βουλευτή της Κοζάνης κ. Χάρη Κάτανα, όπου είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ αναλυτικά για το θέμα της κατασκευής της «Πτολεμαΐδας 5», καθώς επίσης και να πληροφορηθώ για τις εκπεφρασμένες θέσεις και δεσμεύσεις του Πρόεδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνου Καμμένου, για το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς και για τα θέματα ενεργειακής πολιτικής, συμφωνήσαμε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη ερώτηση με εντολή μου, όπως και έγινε με επιστολή προς την Βουλή των Ελλήνων. Τέλος θέλω να επαναλάβω, αυτό που είπα στον αγαπητό μου συνάδελφο Χάρη Κάτανα, ότι “όσα ξέρει ο νοικοκύρης -ο λαός της Κοζάνης- δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος”.
Νίκος Ι. Νικολόπουλος Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος«
Οι Έλληνες πολιτικοί δεν μας έχουν συνηθίσει να λένε πως έκαναν λάθος: η πιο πάνω δήλωση του Νικολόπουλου δείχνει εντιμότητα και λεβεντιά, την εκτιμούμε ιδιαίτερα και θεωρούμε το θέμα ως μη γενόμενο.
Ήδη η επίμαχη ερώτηση έχει αποσυρθεί απ’ το δικτυακό τόπο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και έχει εμφανισθεί μια άλλη ερώτηση, για την «Επανεκκίνηση της αγοράς των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα«. Έχουμε γράψει αρκετές φορές στο ιστολόγιο πως τα Φ/Β δεν έχουν σχέση με τα αιολικά, είναι πολύ πιο αξιόπιστα, αλλά, παρά τη μεγάλη μείωση της τιμής τους, παραμένουν ακόμα ακριβά συστήματα, χαμηλής απόδοσης, που μπορούν να αποδώσουν μόνο με συγκεκριμένες συνθήκες και για συγκεκριμένες ώρες και μήνες, τις νύχτες και το χειμώνα απλά δεν υπάρχουν.
Σε κάθε περίπτωση η πολιτική 20-20-20 της ΕΕ μας έχει επιβάλλει να προχωρήσουμε σε εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ και προκειμένου να βάλουμε αιολικά και να σαρώσουμε τις βουνοκορφές,τσακίζοντας τα πουλιά, είναι πολύ προτιμότερο να βάλουμε Φ/Β οροφής στα μη διασυνδεμένα νησιά και να εξοικονομήσουμε πετρέλαιο, μειώνοντας ταυτόχρονα τις ΥΚΩ στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Οπότε κάπως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να επανεκκινήσει η αγορά των Φ/Β χωρίς τις αμαρτίες του παρελθόντος και η ερώτηση του Νικολόπουλου συμβάλλει σ’ αυτή την κατεύθυνση. Φυσικά, επειδή οι δοκιμασμένες και αξιόπιστες ΑΠΕ είναι πρώτα και κύρια τα υδροηλεκτρικά, ας ολοκληρώσουμε κι ας βάλουμε επιτέλους κάποτε εκείνα τα κατακαημένα έργα στην Πίνδο, της Μεσοχώρας, της Συκιάς και του Πευκόφυτου, να δουλέψουν. Τα έχουμε ήδη πληρώσει με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ας καταφέρουμε να ξεκινήσουμε κάποτε την απόσβεση! Και να καλύψουμε ταυτόχρονα και την υποχρέωση της χώρας.
Το πλήρες άρθρο με τους συνδέσμους/links τεκμηρίωσης (με μπλε) βρίσκεται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2015/03/blog-post_26.html και στο Facebook, στη διεύθυνσηGreeklignite!
Παρεμπιπτόντως, στην Κοζάνη ο Λαφαζάνης είπε πως θα προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση του τιμήματος για την Πτολεμαΐδα 5, καθώς κάθε ευρώ που μπορεί να εξοικονομηθεί αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι σημαντικό για τη χώρα. Πολύ σωστό! Να ψάξει η νέα κυβέρνηση όλα τα έργα και να δει πώς μπορεί να εξοικονομήσει πόρους. Φυσικά, αν είναι να ξανακοιτάξουμε προϋπολογισμούς για να εξοικονομήσουμε πόρους, ας ρίξει μια ματιά η νέα ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ στον προϋπολογισμό με τον οποίο εντάχθηκε στα έργα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και στη διαδικασία fast track το έργο αντλησιοταμίευσης στο Καστράκι Αχελώου, σε συσχετισμό με την ανακοίνωση Στεφανάκου στηνημερίδα για την αντλησιοταμίευση, που είχε γίνει στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο το Νοέμβριο 2013 στα πλαίσια του προγράμματος stoRE. Και τότε ίσως αποδειχθεί πως ο Νικολόπουλος έχει πολύ δίκιο και πως «όσα ξέρει ο νοικοκύρης -το ΕΜΠ- δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος».
olympia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου