Του Βασίλη Γεώργα
«Σεισάχθεια» με κούρεμα δανείων και 100 δόσεις, ακόμη και για επιχειρήσεις που χρωστούν εκατομμύρια ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, αλλά και για εταιρείες που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή ή απάτη προς το Δημόσιο, τάζει πλέον η κυβέρνηση με το περιβόητο νομοσχέδιο για την ενιαία αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών και των τραπεζικών δανείων.
Στην προσπάθεια να ανοίξει όσο περισσότερο μπορεί τη βεντάλια των προσδοκιών για μαζικές «διευθετήσεις» δανείων, το υπουργείο Ανάπτυξης διεύρυνε παράλληλα σημαντικά τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση εξωδικαστικής διευθέτησης χρεών, ώστε να «χωρέσουν» περίπου 180.000-200.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με συνολικά ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο, που την Παρασκευή εστάλη στην τρόικα και χθες διανεμήθηκε στα κόμματα, όσες επιχειρήσεις, μικρές ή μεγαλύτερες, προχωρούν σε ταυτόχρονη συμφωνία τόσο με τις τράπεζες όσο και με το Δημόσιο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, θα έχουν μπόνους επιπλέον διαγραφής 20% επί των προσαυξήσεων και των προστίμων για τα χρέη τους προς το Δημόσιο και θα μπορούν να ρυθμίσουν τα υπόλοιπα σε 100 δόσεις. Οι μεγαλοοφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, οι οποίοι αποκλείονται από τις ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για τα ληξιπρόθεσμα, θα μπορούν να ζητήσουν κούρεμα 40% επί των προσαυξήσεων και να πληρώσουν τα υπόλοιπα σε 100 δόσεις.
Στις τράπεζες δίνεται φορολογικό κίνητρο για διαγραφή χρεών μέσω της έκπτωσης της ζημιάς τους από τα ακαθάριστα έσοδά τους (προ φόρων κέρδη) σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις, ενώ παράλληλα, αν η τράπεζα έχει ήδη σχηματίσει πρόβλεψη για το χρέος που διαγράφει και την έχει αφαιρέσει από τα ακαθάριστα έσοδά της, τότε το ποσό αυτό λογίζεται ουσιαστικά ως κέρδος και υπολογίζεται στα αποτελέσματα της χρονιάς που γίνεται η διαγραφή.
Παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες ωστόσο, η κυβέρνηση άφησε και το μαχαίρι και το πεπόνι στις τράπεζες, καθώς θα είναι αποκλειστικά αρμόδιες να αποφασίζουν με δικά τους κριτήρια ποιες επιχειρήσεις θα σώσουν μέσω της «διευθέτησης» των «κόκκινων» δανείων τους και ποιες θα αποσωληνώσουν από το εναπομείναν οξυγόνο της τραπεζικής χρηματοδότησης.
Για τις εταιρείες που δεν θα υπαχθούν σε ρύθμιση αναδιάρθρωσης δανείων τους και δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν διαφορετικά, κηρύσσοντας στάση πληρωμών, το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει… fast track διαδικασίες «εκκαθάρισης», ώστε οι πιστωτές τους να βγάζουν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στο σφυρί τα περιουσιακά τους στοιχεία μέσω ειδικού διαχειριστή.
………………………………………………………………………………………….
Οσο μεγαλώνει ο τζίρος, «γλυκαίνει» η ρύθμιση
Για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός ή το ύψος των οφειλών τους, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016, εφόσον εξασφαλίσουν τη σύμφωνη γνώμη του 50,01% των πιστωτών, από τους οποίους οι μισοί να έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, ή με τουλάχιστον 2 πιστωτικά ιδρύματα που να κατέχουν το 20% των χρεών!
Με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος για να δούμε μαζικές «τακτοποιήσεις» χρεών στο μέλλον, καθώς -αν υπάρξει συμφωνία- αυτή θα είναι δεσμευτική και για όλους τους υπόλοιπους πιστωτές, οι οποίοι υποχρεώνονται να την αποδεχτούν. Είναι απόλυτα στο χέρι των τραπεζών, αν θα μετοχοποιήσουν χρέη της επιχείρησης και θα αναλάβουν τον έλεγχό της, αν θα διαγράψουν δάνεια, θα την αναχρηματοδοτήσουν ή θα επιμηκύνουν τα χρέη κ.λπ. Η συναίνεση των πιστωτών θα αποτυπώνεται σε συμφωνία ρύθμισης, η οποία υποβάλλεται μαζί με την αίτηση του οφειλέτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο το οποίο υποχρεούται να ορίσει δικάσιμο εντός διμήνου και να εκδώσει απόφαση σε έναν μήνα.
Αν γίνει αποδεκτή η αίτηση, η εταιρεία υποχρεούται να εξοφλήσει τα χρέη της προς τους μισθωτούς εργαζόμενους ή να καταβάλει αποζημιώσεις σε όσους έχει απολύσει σε 12 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις. Με την αποδοχή της συμφωνίας αναστέλλονται για τρεις μήνες οι ατομικές και συλλογικές διώξεις και για 12 μήνες η λήψη κάθε μέτρου συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης πτώχευσης, σε βάρος του οφειλέτη.
Ο νόμος θα δίνει τη δυνατότητα στον οφειλέτη που έχει ρυθμίσει τις οφειλές προς τους πιστωτές του να υπάγεται και στο πρόγραμμα εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 100 δόσεις και παράλληλα να λάβει 20% πρόσθετη διαγραφή των προσαυξήσεων και προστίμων.
Για τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου με πάνω από 1 εκατ. ευρώ δίνεται η δυνατότητα να ζητήσουν διαγραφή ποσοστού 40% επί των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής που τον βαρύνουν και τμηματική εξόφληση του υπολοίπου της οφειλής του σε 100 μηνιαίες δόσεις. Η αίτηση μπορεί να απορριφθεί με απόφαση του ασφαλιστικού φορέα ή της φορολογικής αρχής. Οποτεδήποτε ο οφειλέτης παραβεί κάποιον όρο από τη συμφωνία ρύθμισης ή δεν πληρώσει δόσεις για τρεις μήνες και το υπερήμερο ποσό φτάσει τα 5.000 ευρώ, οποιοσδήποτε πιστωτής μπορεί να καταγγείλει τη συμφωνία και να αναβιώσουν όλες οι απαιτήσεις.
Β.Γ.
…………………………………………………………………………………………………………………….
Τα κριτήρια και η διαδικασία για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών
1. Ο νόμος προβλέπει ότι για τις μικρές επιχειρήσεις (με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ) θα μπορούν να «κουρεύονται» δάνεια ύψους έως 500.000 ευρώ, είτε μέχρι και 50% είτε σε τέτοιο ποσοστό, ώστε να αντιστοιχούν στο 25% της περιουσιακής τους κατάστασης (ακίνητα κ.ά.), εφόσον όμως πληρούνται μια σειρά από σωρευτικά κριτήρια.
2. Δικαίωμα υπαγωγής στον νόμο για τη ρύθμιση και διαγραφή των χρεών τους θα έχουν όσες εταιρείες και ελεύθεροι επαγγελματίες:
*είχαν κύκλο εργασιών μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ στις 31/12/2013,
*συνεχίζουν να λειτουργούν,
*δεν έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη (Ν.3869/2010) ή στον Πτωχευτικό Κώδικα,
*δεν έχουν καταδικαστεί με τελεσίδικη απόφαση για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου.
3. Για να θεωρεί η οφειλή τους στην τράπεζα «επιλέξιμη» προς διαγραφή ως προς το κεφάλαιο και τους τόκους θα πρέπει οι οφειλέτες μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014:
*να έχουν καθυστερημένη οφειλή τουλάχιστον 90 ημερών,
*να μην έχουν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα ή να έχουν αποκτήσει μετά από ρύθμιση,
*και η τράπεζα να έχει σχηματίσει πρόσθετη ειδική πρόβλεψη για ένα ή περισσότερα δάνεια μέχρι τις 31.12.2014.
4. Η εταιρεία πρέπει να καταθέσει αίτηση για ρύθμιση στην τράπεζα, η οποία με τη σειρά της θα αποφασίζει αν θα προχωρήσει σε ρύθμιση (διαγραφή κεφαλαίου ή τόκων, επιμήκυνση κ.ά.) με βάση δικά της κριτήρια βιωσιμότητας ή αν θα απορρίψει την αίτηση. Με την έγκριση ανά χείρας, η εταιρεία θα μπορεί στη συνέχεια να υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία, «κλειδώνοντας» 100 δόσεις για την αποπληρωμή των χρεών της και κούρεμα επιπλέον 20% σε τόκους και προσαυξήσεις.
Το ποσό που διαγράφεται από το κράτος ουσιαστικά θα αφαιρείται από τις δόσεις προς τα Ταμεία και την Εφορία μέχρι τον πλήρη συμψηφισμό της οφειλής. Αν δεν πληρωθούν τρεις δόσεις της ρύθμισης, όλη η συμφωνία τινάζεται στον αέρα και αναβιώνουν τα χρέη.
Β.Γ.
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου