Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.


Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Ο πρωθυπουργός της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Σκωτίας, Alex Salmond εξέφρασε τον θαυμασμό του, για τις δραστηριότητες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Β. Πούτιν έχει αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια της Ρωσίας διεθνώς. Ο Salmond είπε επίσης ότι κατανοεί τους λόγους της δημοτικότητας του ηγέτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Παράλληλα δήλωσε ότι, δεν εγκρίνει ορισμένες «πτυχές» των ρωσικών ενεργειών, αναφέρει το βρετανικό περιοδικό το περιοδικό GQ.

Οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σε συνέντευξη του, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στις 28 Απριλίου 2014. Την συνομιλία, διεύθυνε ο γνωστός δημοσιογράφος Alastair Campbell, πρώην υπεύθυνος της εκλογικής καμπάνιας του Εργατικού Κόμματος και στενός συνεργάτης του πρώην βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ITAR - TASS, ο Campbell ρώτησε τον Salmond για τη σχέση του με τους ηγέτες του κόσμου. Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας εξήρε την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, Άνγκελα Μέρκελ. «Νομίζω ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι αρκετά αποτελεσματική. Ορισμένοι δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή της Γερμανίας. Δεν είμαι ένας από αυτούς», είπε ο Σάλμοντ.

Επίσης ο ίδιος εξέφρασε θετική, αν και κάπως επιφυλακτική στάση απέναντι στον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με τον Salmond, είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο που ο ηγέτης των ΗΠΑ διεξάγει τις πολιτικές του εκστρατείες, αλλά, κατά την άποψή του, ο Ομπάμα «θα μπορούσε να κάνει περισσότερα» στις δημόσιες δραστηριότητές του, γράφει η εφημερίδα Telegraph.

Όσον αφορά το ζήτημα της στάσης προς τον Β. Πούτιν, ο Salmond είπε «Φυσικά και δεν εγκρίνω μια σειρά από ενέργειες της Ρωσίας, αλλά νομίζω ότι ο Πούτιν είναι πιο αποτελεσματικός από ό, τι αν κρίνουμε εμείς και από ότι γράφουν στον Τύπο. Μπορείτε να δείτε γιατί απολαμβάνει τέτοια στήριξη στη Ρωσία»!

«Το ερώτημα φίλε, δεν είναι εάν θαυμάζει κανείς το έργο του Πούτιν, είπε ο Salmond στο βρετανό δημοσιογράφο.
«Ορισμένες πτυχές του έργου του ( Πούτιν) έχουν σε μεγάλο βαθμό αποκαταστήσει την χώρα, μαζί και την αξιοπρέπεια της Ρωσίας, και αυτό πρέπει να είναι καλό», δήλωσε ο Σκωτσέζος πολιτικός.
«Υπάρχουν ορισμένες πτυχές της συνταγματικότητας της Ρωσίας καθώς και η σχέση μεταξύ των επιχειρήσεων και της πολιτικής, οι οποίες, φυσικά, είναι δύσκολο να τις θαυμάζουμε. Αλλά οι ρώσοι είναι υπέροχοι άνθρωποι, πολύ καλοί άνθρωποι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πριν από ένα μήνα, σε συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Campbell, που δημοσιεύθηκε και πάλι από το περιοδικό GQ, στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο Nigel Faraj, ηγέτης του Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (PNSK). Το ερώτημα για το ποιος είναι ο παγκόσμιος ηγέτης τυγχάνει διεθνής αναγνώρισης, ο Nigel Farage είπε ότι, «ως master operations, και όχι ως άνθρωπος, θα έλεγα ο Πούτιν», «για παράδειγμα, ο τρόπος που «έπαιξε» στην περίπτωση της Συρίας. «Έξοχα», εξήγησε την άποψή του ο Farage. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι τα λόγια του δεν σημαίνουν συμπάθεια στη ρωσική πολιτική, κατέληξε το άρθρο.

Σχόλιο: Προφανώς κάτι αλλάζει στην αγγλική πολιτική σκηνή με την επερχόμενη ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας. Μια ανεξάρτητη Σκωτία που έχει προκαλέσει μόνο πονοκεφάλους. Δύο βρετανοί πολιτικοί «διαφοροποιούνται» από την επίσημη βρετανική πολιτική και θαυμάζουν τον Β. Πούτιν. Πιθανόν να θεωρούν ότι η Ρωσία κάποια στιγμή μπορεί να έρθει ακόμα πιο κοντά με την ευρωπαϊκή ήπειρο, μιας και εκεί ανήκει. Μην ξεχνάμε τον 18ο αιώνα και την θέση της Ρωσίας μαζί με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις.
 
Από την άλλη πλευρά οι υπόλοιποι ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει και οφείλουν να αποκτήσουν την δική τους «φωνή» και οπτική γωνία όσο αφορά την πολιτική, την άμυνα, την ασφάλεια και πλήθος άλλων θεμάτων, που αφορούν Ευρώπη.
Αυτό δεν συνεπάγεται επ’ ουδενί την υιοθέτηση της Γερμανίας, Γαλλίας, Αγγλίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας ως «προστάτη» της Ευρώπης. Θέματα φλέγοντα όπως η ανεξέλεγκτη μετανάστευση ειδικά ισλαμιστών μεταναστών, τείνουν να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα της γηραιάς ηπείρου, θέτοντας παράλληλα θέμα, σχετικά με την ασφάλεια και την δυνατότητα εργασίας.
 
Επίσης η δημοσιονομική πολιτική και η ΕΚΤ οφείλουν να αλλάξουν ριζικά την πολιτική τους, σταματώντας αμέσως την ατέρμονη λιτότητα προς όφελος των τραπεζών, διότι η ανεργία που μαστίζει ήδη την Ευρώπη, θα αποτελέσει το τέλος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος όπως το ονειρεύτηκε το 1955, η τότε ευρωπαϊκή πολιτική τάξη.
 
Επίσης να μην ξεχνούν ποτέ οι ευρωπαίοι, ότι κάποιοι έλληνες πριν από αιώνες πολέμησαν στον Μαραθώνα και στις Θερμοπύλες για να μείνει ελεύθερη αυτή η ευρωπαϊκή ήπειρος, ποτέ!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου