Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Οι φετινές εκλογές θα μπορούσαν να στείλουν ηχηρά μηνύματα



Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου 

Παλαιότερα, οι Έλληνες πολίτες, αλλά και οι πολιτικοί, δεν έδιναν ιδιαίτερη σημασία στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, είτε από ελλιπή ενημέρωση είτε επειδή γνώριζαν πως δεν μπορούσαν να επηρεάσουν καταστάσεις στις Βρυξέλλες, όπου ουσιαστικά κυβερνά η Γερμανία έχοντας ως όχημα την ΕΕ για να επιβάλει τις πολιτικές της.
Πηγαίνοντας προς τα πίσω, με ευκολία εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι ευρωεκλογές χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο ως βήμα αποδοκιμασίας του κόμματος που βρισκόταν στην εξουσία.

Οι φετινές εκλογές που διεξάγονται στον τέταρτο χρόνο της εξαθλίωσης του ελληνικού λαού, ως αποτέλεσμα της χωρίς σχέδιο προσφυγής στο σκληρότατο μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ε.Ε., θα μπορούσαν να στείλουν ισχυρά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, εάν οι πολίτες προσέρχονταν μαζικά στις κάλπες και εξέφραζαν την απογοήτευσή τους για την φτώχεια, που είναι το κυρίαρχο στοιχείο της ζωής τους.

Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ποτέ με ακρίβεια τις τάσεις που επικρατούν ανάμεσα στο λαό, στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις πολλοί δημοσκόποι διαψεύστηκαν και είναι λογικό οι πολίτες να πιστεύουν ότι παίζονται βρώμικα πολιτικά παιχνίδια. Και η σκέψη περνά από το μυαλό τους επειδή μετά την λαίλαπα διαρκείας που χτύπησε τη χώρα ο πρωθυπουργός δείχνει να αντέχει και, μάλιστα, να προηγείται σε μερικές δημοσκοπήσεις. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και στην κάλπη, θα είναι –κατά τη γνώμη μου- η μεγαλύτερη ανατροπή στις εκλογές, διότι γενικά θεωρείται αδιανόητο μετά από τέτοια καταστροφή ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας να έχουν «κολλήσει» στις δημοσκοπήσεις σε ποσοστά εξευτελιστικά. Διότι, οι πολίτες μίας χώρας που αναγκάζονται να αναζητούν στα σκουπίδια το δείπνο των οικογενειών τους, το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι η τιμωρία αυτών που τους οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή.

Ευθύνες
Το ΠΑΣΟΚ, που ευθύνεται πρωτίστως για την επιβολή των σκληρών μέτρων, έχει τιμωρηθεί αρκετά και ήταν αναμενόμενο. Το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις των οποίων τις οδήγησαν στον γκρεμό. Η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ έγκειται στο γεγονός ότι η ηγεσία του γνώριζε πως η προηγούμενη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, της παρέδιδε «καμένη γη», αλλά, αντί να ασχοληθεί με το πρόβλημα, ένιψε τας χείρας της και ενορχήστρωσε την προσφυγή στον μηχανισμό του Ταμείου και των Ευρωπαίων για να μην υποστεί την πολιτική της λήψης μέτρων. Γι αυτό και μόνο το γεγονός, για το οποίο όλο το βάρος πέφτει στις πλάτες του κ. Γιώργου Παπανδρέου, διότι ηθελημένα και βάσει σχεδίου επέβαλε στον λαό το «Ελληνικό Πρόγραμμα», το ΠΑΣΟΚ έπρεπε λογικά να μην υπάρχει. Και θεωρώ επιτυχία ότι οι δημοσκόποι του δίνουν ακόμα ποσοστό το οποίο θα του επιτρέψει να αναπνέει και να ελπίζει.

Σε αυτές τις ευρωεκλογές κρίνεται το μέλλον και της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά. Μπορεί ο πρωθυπουργός και ο κ. Βενιζέλος να συνεχίσουν να έχουν μία μικρή πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά, εάν τα ποσοστά τους δεν είναι σε υποφερτά επίπεδα, θα αντιμετωπίσουν καθολική επίθεση από τη αντιπολίτευση, η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να κατεβάσει τον λαό στις πλατείες. Και αυτό οφείλεται στο ότι κάποιοι άνθρωποι δεν πιστεύουν στις διακηρύξεις και στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προκαλεί τρόμο η πολιτική του για τα εθνικά θέματα. Βεβαίως, είναι προτιμότερο για τον κ. Τσίπρα ο λαός να εκφράσει την οργή του στις κάλπες, διότι η διαμαρτυρία στους δρόμους φοβίζει μεν τους κυβερνητικούς, αλλά μόνο η ψήφος μετρά.

Για να βγει νικητής, πρέπει να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας και για την οικονομία και για τα εθνικά θέματα. Δεν το έχει πράξει μέχρι τώρα. 
Πώς θα αντιδράσει εάν οι δανειστές απορρίψουν τις θέσεις του για το Μνημόνιο; 
Πώς θα αντιμετωπίσει την τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα στο Αιγαίο, στη Θράκη και στην Κύπρο, όπου οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να είναι πιο κοντά σε αυτές των «ιμπεριαλιστών» της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου;

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου