Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Ν. Κλάιν: Ανήθικη η δήλωση «μαζί τα φάγαμε»


Το ότι δεν έχουν περάσει τα χειρότερα ακόμη για την Ελλάδα, επισημαίνει η Ναόμι Κλάιν μιλώντας για δεύτερη φορά στο Tvxs. Πρόκειται για την βίντεο- συνέντευξή της στον Στέλιο Κούλογλου,που ετοιμάζει ένα καινούργιο ντοκιμαντέρ για την κρίση. «Οι θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός είναι τεράστιες αλλά τον φοβίζουν ότι υπάρχουν και χειρότερα», σχολιάζει η συγγραφέας του Δόγματος του Σοκ. Εξηγεί πώς το κλίμα του φόβου έχει αξιοποιηθεί από την τρόικα για να πετύχει τις ιδιωτικοποιήσεις που υποδεικνύει. Ταυτόχρονα χαρακτηρίζει ανήθικη την γνωστή φράση του Θεόδωρου Πάγκαλου, «μαζί τα φάγαμε». 
Διαβάστε επίσης: Ναόμι Κλάιν: Ο μεγαλύτερος φόβος του συστήματος είναι η αντίσταση
Αναφορικά με τον παράγοντα του φόβου που καλλιεργείται σε περιόδους κρίσης, η κ. Κλάιν λέει ότι «συντηρώντας ένα κλίμα φόβου στην Ελλάδα μπορεί η τρόικα να ξεπουλά τον πλούτο της χώρας».

Την ίδια στιγμή παρατηρεί και στην Ελλάδα την πρακτική που έχει ακολουθηθεί και σε άλλες χώρες στις οποίες εφαρμόστηκαν μνημόνια: Η οργή που προκαλείται από τον φόβο στρέφεται προς λανθασμένη κατεύθυνση. «Κατευθύνουν την οργή προς τους μετανάστες για να μην στραφεί από μόνη της στους πραγματικά υπαίτιους της κρίσης».



«Υπάρχει ένα κενό στην κοινωνία που διογκώνεται από τον φόβο. Και ο φόβος αυτός επιτρέπει το κενό να καλυφθεί από τον φασισμό τον οποίο βλέπουμε να είναι σε άνοδο»,δηλώνει η Ναόμι Κλάιν σχετικά με τα αυξημένα ρατσιστικά φαινόμενα στην Ευρώπη και ιδίως στην Ελλάδα με την Χρυσή Αυγή.

Καλούμενη να σχολιάσει την πρόθεση κυβερνητικών προσώπων να μεταβιβάσουν την ευθύνη για την κρίση στους πολίτες η συγγραφέας επισημαίνει ότι πρακτικές όπως το «μαζί τα φάγαμε» είναι συνηθισμένες σε περιόδους κρίσης για να διαχέονται οι οικονομικές απώλειες και να μην τις επωμίζονται όσοι πραγματικά ευθύνονται.

Παραδειγματικά αναφέρει ότι στις ΗΠΑ οι οικογένειες που έλαβαν δάνεια για να αγοράσουν ένα σπίτι παρουσιάστηκαν ως οι υπαίτιοι της κρίσης αντί να καθίσουν στο εδώλιο εκείνοι που πραγματικά την προκάλεσαν: οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που κερδοσκόπησαν πάνω σε αυτά τα δάνεια.

Χαρακτηρίζει, δε, την γνωστή φράση του Θ. Πάγκαλου ως την πιο ανήθικη της σύγχρονης εποχής, καθώς σε όλες τις πόλεις πάντα υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα στις γειτονιές πλούσιων και φτωχών. «Όμως η κρίση επιτρέπει στους πλούσιους να γίνουν πλουσιότεροι. Την ίδια στιγμή φτωχά παιδιά καταλήγουν να λιποθυμούν στα σχολεία», αναφέρει.



Επιπλέον, η Ναόμι Κλάιν θεωρεί ότι η ενεργειακή πολιτική της χώρας έχει καταρρεύσει φέρνοντας ως παράδειγμα ότι πολλά νοικοκυριά τον χειμώνα έκαιγαν ξύλα για να ζεσταθούν.«Θα μπορούσε να γίνει μια επανάσταση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεδομένης της κατάστασης», σχολιάζει.

Η ίδια προτείνει την συσπείρωση των χωρών του ευρωπαϊκού νότου απέναντι στους δανειστές και την τρόικα, δημιουργώντας ένα «καρτέλ οφειλετών». «Περισσότερες είναι οι χώρες που έχουν προβλήματα παρά εκείνες που δεν έχουν. Εάν συσπειρωθούν οι πρώτες και αρνηθούν τα βάρβαρα μέτρα που επιβάλουν οι δεύτερες τότε το πρόβλημα δεν θα το έχουν οι οφειλέτες αλλά οι δανειστές», αναφέρει συγκεκριμένα.

Επίσης, παρατηρεί ότι οι κοινωνίες που βιώνουν πολιτικές λιτότητας και υφίστανται σοκ δεν παρουσιάζουν πίστη στις εναλλακτικές διεξόδους. «Πάντα υπάρχουν εναλλακτικές ακόμη και όταν θέλουν να μας παρουσιάσουν ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Αυτό το ψέμα το χρησιμοποιούν κάθε φορά για να αλλάξουν την πολιτική όπως θέλουν εκείνοι. Αλλά η απάντηση σε αυτό είναι να λέμε ο ένας στον άλλο ότι υπάρχει και άλλος δρόμος και μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Αλλά ποτέ δεν είχαμε εμπιστοσύνη στις ιδέες μας για να πιστέψουμε στα εναλλακτικά μοντέλα», εξηγεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου