Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012


Τη Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό επέλεξαν οι Παλαιστίνιοι ηγέτες για να ζητήσουν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να τους αναγνωρίσει ως κράτος μη μέλος με καθεστώς παρατηρητή στους κόλπους του παγκόσμιου θεσμού, καθεστώς ανάλογο με αυτό του Βατικανού. Η προσπάθεια των Παλαιστινίων να αναγνωριστούν έλαβε τουλάχιστον 130 ψήφους. Η αναγνώριση της δίνει τη δυνατότητα εκτός της διπλωματικής αναβάθμισης να εισχωρήσει σε άλλα όργανα των Ηνωμένων Εθνών. Τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ αναγνώρισαν την Παλαιστίνη ως κράτος μη μέλος με καθεστώς παρατηρητή στα εδάφη της Δυτικής Οχθης, της Γάζας και της ανατολικής Ιερουσαλήμ, τα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη από το 1967.
Το κλίμα ήταν όλη την ημέρα εορταστικό στα παλαιστινιακά εδάφη. Από την άλλη πλευρά όμως ήταν εκείνοι οι οποίοι αντιτάχθηκαν στην προσπάθεια αυτή, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, που επέμειναν πως η δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους έπρεπε να γίνει σύμφωνα με τις ειρηνευτικές συμφωνίες μέσω διμερούς διαλόγου και υποβάθμιζαν τη σημασία της αναγνώρισης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου είπε προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία πως «η απόφαση του ΟΗΕ δε θα αλλάξει τίποτα στο έδαφος. Δε θα προχωρήσει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, αντίθετα θα την καθυστερήσει».
Οι Παλαιστίνιοι ωστόσο υποστηρίζουν πως η προσπάθειά τους δεν επιδιώκει να αντικαταστήσει τις διαπραγματεύσεις αλλά να βελτιώσει τη θέση τους και να ορίσει το έδαφος που αποζητούν για το κράτος τους.
| .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου