του Χρήστου Παυλούδη, Υποναυάρχου ε.α.
Την περίοδο των εορτών επισκέφτηκα με την παρέα μου την πόλη των Σκοπίων στην βόρεια Μακεδονία, για αλλαγή περιβάλλοντος και αλλαγή του νέου έτους. Η επιλογή έγινε για οικονομικούς κυρίως λόγους αλλά και για λόγους διαθεσιμότητας καταλυμάτων, καθότι οι χειμερινοί προορισμοί της Μακεδονίας ήταν σχεδόν όλοι πλήρεις.
Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης μας ο ξεναγός μας πέρασε από την κεντρική πλατεία της πόλης την πλατεία «Μακεδονίας» όπως την λένε στα Σκόπια (Φωτογραφία 1 και 2), και μας έδειξε την γέφυρα με τα αγάλματα (Φωτογραφία 3), καθώς και την πέτρινη γέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές του Αξιού. Δεν θα αναφερθώ στο κιτς της όλης εμφάνισης της περιοχής με τα πολλά και μεγάλα αγάλματα διαφόρων τύπων, τεχνοτροπιών, μεγεθών και υλικών κατασκευής, αλλά θα σταθώ στην σειρά των αγαλμάτων τα οποία βρίσκονται στην γέφυρα που συνδέει την μία όχθη του Αξιού με την άλλη ακριβώς μπροστά από το αρχαιολογικό μουσείο (Φωτογραφία 3). Στην γέφυρα αυτή και ξεκινώντας από την απέναντι όχθη, από εκεί που είναι κτισμένο το αρχαιολογικό μουσείο, τα αγάλματα δείχνουν την ιστορία της περιοχής. Έτσι λοιπόν έχουμε αγάλματα αρχαίων Μακεδόνων όπως του Περδίκα, του Περσέα, του Παρμενίωνα, του Αμύντα του Γ΄, του Φιλίππου του Ε΄, του Αρχελάου του Α΄, του Καράνου, και του Περδίκα του Α΄, Ακολουθούν αγάλματα διαφόρων άλλων της Ρωμαικής εποχής και όσο προχωράμε προς το αρχαιολογικό μουσείο εμφανίζονται αγάλματα νεότερων εποχών χριστιανικής και μεσαιωνικής περιόδου (Φωτογραφίες 4-11).
Διαπιστώσαμε αμέσως ότι στα αγάλματα που είναι της ελληνικής περιόδου έχουν τοποθετηθεί ανοξείδωτα stand στο σχήμα περίπου του αναλογίου, που στο πάνω μέρος τους είναι κεκλιμένο και έχουν χαραγμένο μικρό κείμενο στα αγγλικά και στα σλαβικά με την ιστορία του αγάλματος το οποίο συγκεκριμένα λέει «In honor of ……(π.χ. Perseus), a historic figure belonging to the ancient Hellenic history and civilization and to the world cultural and historic heritage”. [ μετάφραση: « Προς τιμήν του … (π.χ. Περσέα) ένα ιστορικό πρόσωπο που ανήκει στην αρχαία Ελληνική ιστορία και πολιτισμό, και στην παγκόσμια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά]. Αυτό τονίζω υπήρχε μόνο σε όλα τα αγάλματα που είχαν ελληνική προέλευση και όχι στα άλλα(Φωτογραφίες 4-11) .
Στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας της «Μακεδονίας» (Φωτογραφίες 12-14), στο άγαλμα του Φίλιππου (Φωτογραφίες 15-17) που βρίσκεται στην ακριβώς απέναντι πλατεία, στην είσοδο της παλιάς πόλης, καθώς επίσης και στο συντριβάνι, που δείχνει τη ζωή της μητέρας του Αλέξανδρου της Ολυμπιάδας (Φωτογραφίες 18-20), υπάρχουν και εκεί πινακίδες, φυσικά βανδαλισμένες με σβησμένα τα ανάγλυφα γράμματα και δεν έχει γίνει σχεδόν καμία προσπάθεια καθαρισμού. Στο δε άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου όχι μόνο ήταν σβησμένα τα ιστορικά στοιχεία, αλλά είχε στραβώσει κάπως το stand και είχανε κρεμάσει πάνω του σακούλα σκουπιδιών (Φωτογραφία 14) .
Το θέαμα που είδα ήταν απογοητευτικό, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που έχω τραβήξει, και η απορία που αμμέσως μου δημιουργήθηκε είναι τι κάνει ο/η Έλληνας πρέσβης στα Σκόπια; Η πρόξενος που υπηρετεί εκεί και όλο το προσωπικό της πρεσβείας δεν τα έχουν δει αυτά; Έχουν διαμαρτυρηθεί; Ή έχουν άλλες δουλειές να κάνουν; Αυτές και άλλες πολλές απορίες πέρασαν από το μυαλό μου όταν έβλεπα αυτή την κατάσταση να επικρατεί στο κεντρικότερο σημείο των Σκοπίων και μάλιστα σε απόσταση λίγων τετραγώνων από την ελληνική πρεσβεία/ προξενείο.
https://www.anixneuseis.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου