Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Η ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Κύπρου με τις τρεις στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ




Λίγες ημέρες πριν την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ προέκυψε μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ανακοινώθηκαν τρεις αμυντικές συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου που αφορούσαν παραχώρηση οπλισμού υψηλής τεχνολογίας και εκπαίδευση της εθνικής φρουράς από Αμερικανούς αξιωματικούς.

Γράφει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης

Οι τρεις συμφωνίες:

– Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (FMS): Πρόκειται για πρόγραμμα της 

κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη μεταφορά αμυντικών ειδών, υπηρεσιών και εκπαίδευσης 

προς διεθνείς εταίρους. Μέσω του FMS η προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού γίνεται 

απευθείας μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και, σ’ αυτή την περίπτωση, την Κυπριακή 

Δημοκρατία.

– Πλεονασματικού αμυντικού υλικού (EDA): Μπορεί να προσφερθεί είτε ως δωρεά 

είτε σε χαμηλή τιμή προς τα κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

– Βοήθεια για την ασφάλεια «Title 10»: Ενισχύσει την υποστήριξη ικανοτήτων των 

χωρών που συμμετέχουν, μέσω της παροχής εκπαίδευσης και υλικού, κυρίως όσον 

αφορά ασφάλεια χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων και αντιμετώπισης 

τρομοκρατίας.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν, ότι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα στις προσπάθειες που κάνει η Μεγαλόνησος για να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική συμμαχία, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία δια στόματος Ερντογάν θέλει να κατακτήσει όλο το νησί. Από τη στιγμή που μπορεί να υπάρξει νατοϊκός στρατός, τότε ο κατοχικός δεν έχει λόγο ύπαρξης, επομένως θα αναγκαστεί να αποσυρθεί και να τερματιστεί η κατοχή και η διαίρεση των δύο κοινοτήτων.

Όπως ήταν φυσικό η είδηση της επισημοποίησης των συμφωνιών προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στην Τουρκία, όπου ο Τύπος ξεσάλωσε και είδαμε να γράφεται, ότι ο Τραμπ με το που ορκιστεί πρέπει να πάρει πίσω τις συμφωνίες. Ωστόσο έγκριτοι δημοσιογράφοι που υπηρετούν ως ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον, όπως ο Μιχάλης Ιγνατίου, θεωρούν, ότι ο ορκισθείς πρόεδρος δεν πρόκειται να άρει αυτές τις συμφωνίες.

Τον τελευταίο καιρό αναφορές από τα κυπριακά ΜΜΕ μεταφέρουν την εικόνα, ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται ήδη πάνω στο νησί, λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή με τη σύγκρουση του Ισραήλ με όλους τους πληρεξούσιους (Χαμάς, Χεζμπολάχ) και το ίδιο το Ιράν, αλλά και τις εξελίσεις στη Συρία με την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. Παραμονές Χριστουγέννων αμερικανικό υποβρύχιο άραξε στο λιμάνι της Λάρνακας, το οποίο επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και έκανε ανάλογες δηλώσεις για τη σημασία της παρουσίας των Αμερικανών, ενώ με την άρση του εμπάργκο η εθνική φρουρά κάνει προσπάθειες απορωσοποίησης του πεπαλαιωμένου οπλισμού της και εκσυγχρονισμού της με σύγχρονα δυτικά οπλικά συστήματα.

Η Κύπρος που έχει χαρακτηριστεί ως το αβύθιστο αεροπλανοφόρο της Ανατολικής Μεσογείου έχει εξέχουσα γεωπολιτική αξία και για ενεργειακούς λόγους. Πρόσφατα δε ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική ExxonMobil ξεκίνησε γεώτρηση (με κοινοπραξία με την QatarEnergy) στο κοίτασμα Ηλέκτρα (οικοπεδοτεμάχιο 5). Γεωπολιτική σημασία έχει η Κύπρος για το Ισραήλ, το οποίο σύμφωνα με κορυφαίους γεωπολιτικούς αναλυτές όπως ο Ιωάννης Μάζης δίνει στρατηγικό βάθος στην Ιερουσαλήμ. Αυτή η πραγματικότητα σχετίζεται άμεσα και με το θέμα που αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο και αφορούσε την παγίδα της Τουρκίας στη Συρία, και ότι ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ, οι ΗΠΑ θα επέλεγαν το δεύτερο.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Star Κεντρικής Ελλάδας και τις Όλγα Λαθύρη – Ιωάννα Καραγιάννη, ο ο Νίκος Χριστοδουλίδης στάθηκε, με αφορμή τις φωνασκίες της Τουρκίας, στον σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου που αναδείχθηκε με τη διαμεσολάβησή της για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα (η οποία και αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας). Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Ισραήλ στη μοναδική χώρα στην οποία ήρε τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας ήταν για την Κύπρο και σε πλοία συνέδραμαν από τη Μεγαλόνησο για την επιχείρηση Αμάλθεια.

Επομένως οι Τούρκοι έχουν πάρει σοβαρότατα μηνύματα από όλες τις πλευρές (ΗΠΑ και Ισραήλ), ότι υπολογίζουν πολύ στον παράγοντα της Κύπρου και δεν θα ανεχτούν ανωμαλίες και πειρατικές ενέργειες όπως παράνομες γεωτρήσεις και συμφωνίες με καθεστώτα, τα οποία μπορεί να παιρνούν περίοδο χάριτος, αλλά δεν σημαίνει, ότι οι Αμερικανοί (και σίγουρα οι Ισραηλινοί) δεν τα βλέπουν με καχυποψία. Αναφερόμαστε στις προσπάθειες της Άγκυρας για οριοθέτηση με το μεταβατικό καθεστώς στη Συρία υπό την ηγεσία της HTS και τις αμετακίνητες τοποθετήσεις του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκο Ρούμπιο υπέρ των Κούρδων (σ.σ.ο οποίος δήλωσε ότι δεν ξεχνιέται το παρελθόν της HTS).

Συνεπώς ο Τραμπ μπορεί να θεωρεί τον Ερντογάν φίλο, αλλά δήλωσε, ότι όταν ζήτησε κάτι από τον Τούρκο πρόεδρο (σ.σ. Να μην πειράξει τους Κούρδους) τον εισάκουσε. Έτσι και στην περίπτωση της Κύπρου, εκτιμούμε, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα τη θυσιάσει σαν Ιφιγένεια.Ο Τραμπ θέλει διακαώς να προχωρήσουν πρότζεκτς, όπως ο EastMed (επανέλαβε στην ορκωμοσία του “drill baby drill), ο ινδικός διάδρομος IMEC και φυσικά να τεθούν σε εφαρμογή οι συμφωνίες του Αβραάμ.

Η Κύπρος με τις ευλογίες των ΗΠΑ αυξάνει την ισχύ της και αναβαθμίζεται και αυτό είναι το μεγάλο της χαρτί επί θητείας Τραμπ, ο οποίος μετράει τις χώρες στεγνά και ρεαλιστικά βάσει οικονομικής και αμυντικής δυναμικής. Βέβαια για τον πρώην σύμβουλο του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, η Κύπρος θα εξαρτηθεί από τις σχέσεις του Τραμπ με τον Ερντογάν, γιατί έτσι λειτουργεί ο Τραμπ. Τις ακούμε τις δηλώσεις του και μας θέτουν σε επιφυλακή. Έχει αξία όμως να δούμε και μια άλλη αναφορά του στην ελληνική έκδοση του Euronews, όσον αφορά την Αθήνα.

Ο Μπόλτον είπε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να ακολουθήσει το Ιαπωνικό μοντέλο, δηλαδή, να προσπαθήσει να βρίσκεται σε επαφή με τον Λευκό Οίκο, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι μόνο εύκολη διαδικασία δεν θα είναι, ωστόσο είναι ο μόνος τρόπος για να μην ταλανιστούν οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας. Ειδικά με την εχθρική ρητορική της κυβέρνησης κατά του Τραμπ (Η ΝΔ κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τραμπισμό) η προσέγγιση φαντάζει ακόμα πιο δύσκολη. Ο Μπόλτον όμως έδωσε και το… κλειδί για να ξεκλειδώσουν κάποιες πίστες του παιχνιδιού και αυτή δεν είναι άλλη από την επόμενη πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, για την οποία τόνισε, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να την λάβει στα σοβαρά και ότι πρόκειται για μια πολύ έξυπνη γυναίκα. Εκτός από κυβιστήσεις οι κυβερνώντες πρέπει να γλείψουν και εκεί που έφτυναν. Αυτές είναι οι δυσάρεστες αλλά αναγκαίες πλευρές της πολιτικής.


 https://geopolitico.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου