Η λέξη τουρσί (torsh=ξινό) είναι Περσικής προελεύσεως και σημαίνει τα διατηρημένα μέσα σε άλμη λαχανικά. Το τουρσί είναι ένα πολύ αγαπημένο ορεκτικό σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου, της Μέσης Ανατολής και γενικά στον Αραβικό Κόσμο, ακόμα και σε όλη την Κεντρική Ασία!
Στην Ελλάδα το τουρσί, καλοκαιρινό ή χειμωνιάτικο, το καταναλώνουμε την Καθαρά Δευτέρα και την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Αντίθετα στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και στη Μ. Ανατολή το εκτιμούν ιδιαίτερα και το καταναλώνουν καθημερινά. Συνοδεύουν με αυτό όλα τα ψητά κρεατικά, το σερβίρουν μαζί με φρέσκα λαχανικά, το βάζουν μέσα στη Shawarma (σαούρμα), δηλαδή την Αραβική πίτα με γύρο από κρέας κοτόπουλου ή μοσχαριού, στο σάντουιτς με Falafel και δίπλα στο Hummus!
Συνηθίζουν να φτιάχνουν τουρσί με μεγάλη ποικιλία λαχανικών. Το διατηρούν μέσα σε μεγάλα γυάλινα βάζα και στολίζουν με αυτά και το πολύχρωμο περιεχόμενό τους τα μαγαζιά τους. Είναι χάρμα οφθαλμών! Σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις όλα!
Όσο καλής ποιότητας κι αν είναι το τουρσί του εμπορίου, με τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το σπιτικό! Είναι πανεύκολο να το φτιάξουμε, χρησιμοποιώντας εποχιακά λαχανικά και μπαχαρικά της αρεσκείας μας.
Σε μία εβδομάδα, το πολύ σε δέκα μέρες, θα έχουμε το δικό μας αρωματικό και τραγανό τουρσί! Βέβαια δεν διατηρείται πάνω από δύο μήνες(maximum), διότι δεν περιέχει καθόλου συντηρητικά.
Σας προτείνω τον παρακάτω εύκολο, γρήγορο και δοκιμασμένο τρόπο παρασκευής του. Δοκιμάστε τον, για να έχετε σπιτικό τουρσί την Καθαρά Δευτέρα. Προλαβαίνετε!
Τα Υλικά
(Για 5 βάζα χωρητικότητας ενός λίτρου)
Ένα μέτριο κουνουπίδι, καθαρισμένο, καλά πλυμένο και χωρισμένο σε μικρά μπουκετάκια
4-5 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα λοξές ροδέλες
1 ματσάκι σέλινο, τα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια
5 σκελίδες σκόρδο, κομμένες φετάκια
5 πολύχρωμες πιπεριές, χωρίς τους σπόρους, κομμένες χονδρά κομμάτια
10 μικρά αγγουράκια, πλυμένα και κομμένα ροδέλες
5 μικρές καυτερές πιπεριές, χωρίς τους σπόρους (προαιρετικά)
5 κουταλάκια σπόρους κόλιανδρου
5 κουταλάκια σπόρους κύμινου ή πολύχρωμο πιπέρι
5 κουταλάκια χονδροτριμμένο αλάτι
2 λίτρα εμφιαλωμένο νερό
500ml καλό ξίδι από σταφύλι
Ελαιόλαδο
Οδηγίες
Αποστειρώνουμε πρώτα τα γυάλινα βάζα.
Τα ξεπλένουμε καλά με ζεστό νερό και τα τοποθετούμε ανάποδα μέσα σε ένα ρηχό ταψί, στρωμένο με μια καθαρή πετσέτα.
Τα βάζουμε στο φούρνο, μαζί με τα καπάκια τους, σε θερμοκρασία 100º C και τα αφήνουμε για 10 λεπτά. Μετά σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε μέσα, μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Τα βάζουμε στο φούρνο, μαζί με τα καπάκια τους, σε θερμοκρασία 100º C και τα αφήνουμε για 10 λεπτά. Μετά σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε μέσα, μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Πλένουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα ζεματίζουμε για 2-3 λεπτά σε νερό που βράζει, εκτός από το σκόρδο και τις καυτερές πιπεριές.
Βγάζουμε τα αποστειρωμένα βάζα από το φούρνο.
Βγάζουμε τα λαχανικά με προσοχή από το ζεστό νερό με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε μέσα στα βάζα, πιέζοντάς τα, για να μην μείνει κενός χώρος μεταξύ τους. Στη μέση του γεμίσματος τοποθετούμε σε κάθε βάζο από μία καυτερή πιπεριά και μία σκελίδα σκόρδο. Προσθέτουμε το αλάτι και τα μπαχαρικά. Γεμίζουμε τα βάζα κατά τα ¾ με το ζεστό νερό, μέσα στο οποίο έβρασαν τα λαχανικά.
Βγάζουμε τα λαχανικά με προσοχή από το ζεστό νερό με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε μέσα στα βάζα, πιέζοντάς τα, για να μην μείνει κενός χώρος μεταξύ τους. Στη μέση του γεμίσματος τοποθετούμε σε κάθε βάζο από μία καυτερή πιπεριά και μία σκελίδα σκόρδο. Προσθέτουμε το αλάτι και τα μπαχαρικά. Γεμίζουμε τα βάζα κατά τα ¾ με το ζεστό νερό, μέσα στο οποίο έβρασαν τα λαχανικά.
Απογεμίζουμε με ξίδι, προσθέτουμε δύο κουταλιές ελαιόλαδο, για να καλύψει την επιφάνειά τους. Τα κλείνουμε καλά με το καπάκι τους και τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Όταν κρυώσουν, θα έχουν κλείσει μόνα τους αεροστεγώς!
Τα φυλάμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, εκτός ψυγείου αλλά μακριά από φως και θερμότητα. Μία φορά την ημέρα ανακινούμε τα βάζα, για να ανακατεύεται η άλμη. (Εγώ εδώ, επειδή έχει αρκετή ζέστη, τα φυλάω μέσα στο ψυγείο).
Σε μία εβδομάδα με δέκα μέρες θα είναι έτοιμο το δικό μας αρωματικό τουρσί, ένα τέλειο ορεκτικό για το Σαρακοστιανό μας τραπέζι!
Καλό είναι, όταν ανοίξουμε ένα βάζο, στο εξής να το διατηρήσουμε μέσα στο ψυγείο.
Σερβίρουμε το τουρσί στραγγισμένο και το περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
Καλή επιτυχία!
https://helengrblog.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου