Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

Οι αργαλειοί



 Οι αργαλειοί και τα υφαντά, τα παλιά χρόνια, βασικά ήταν μια οικιακή βιοτεχνία πολύ μεγάλης αξίας και χρησιμότητας. Έπειτα ήταν και μια χωριάτικη γραφικότητα.

Πρέπει να θυμηθούμε ότι οι πρόγονοί μας, σαν οικογενειάρχες, σ’ αυτό το μικρό ξύλινο εργαλείο στήριζαν την υπόστασή τους, βοηθήθηκαν στον δύσκολο αγώνα της τότε ζωής. Και είναι σίγουρα γνωστό ότι και το έργο αυτό, η τεραστίας σημασίας εργασία αυτή ήταν προσφορά των γυναικών. Χωρίς τους αργαλειούς, πως θα ντύνονταν μισή ντουζίνα παιδιά και πως θα αγοράζονταν ο ρουχισμός του σπιτιού; Παντελόνια, πουκάμισα, εσώρουχα, φουστάνια, νυχτικά, πετσέτες, πεσκίρια, σεντόνια, κουβέρτες, στρωματόπανα, προσκεφαλάδες, τραπεζομάντιλα, κιλίμια, κουρελούδες και τόσα άλλα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παλιά, τα κορίτσια όταν παντρεύονταν έπρεπε να έχουν τα προικιά τους: δύο – τρία και τέσσερα κάρα ρουχισμό, που τα έφτιαχνε η μάνα τους και η ίδια η κοπέλα στον αργαλειό του σπιτιού της. Και μπορούμε να πούμε ότι μαζί με αυτόν τον ρουχισμό, που ετοιμάζονταν από πολύ νωρίς, πλέκονταν και οι ελπίδες και τα όνειρα τις κάθε κοπέλας για τον “καλό” της και για την νέα ζωή που θα έφτιαχνε, τη ζωή της παντρεμένης.

Κάθε σπίτι είχε τον μικρό ή μεγάλο αργαλειό του, στο κατώι, στη σοφίτα, στο παράσπιτο, ή και κάπου αλλού. Πλάι σ’ αυτόν έστεκε η δρούγα και η ανέμη, που η μάνα ή η κυρά ετοίμαζε τα νήματα ή τα καρούλια για να μπουν στις σαΐτες για την ύφανση.

Η δουλειά του αργαλειού ήταν ολόκληρη διαδικασία. Ξεκινούσε από τη ρόκα, τη βαφή των νημάτων, τα καρούλια και τόσες άλλες μικροδουλειές ανάλογα με το ρούχο που έπρεπε να υφανθεί: μεταξωτά, μάλλινα, πάνινα, κουβέρτες, κουρελούδες κλπ. Και είναι γνωστό ότι δεν είχαν τελειωμό όλες αυτές οι δουλειές, μαζί με το σχέδιο που έπρεπε να κάνει η υφάντρα για το ρούχο που θα έφτιαχνε. Τα σχέδια αυτά τις πιο πολλές φορές ήταν μυστικά, γιατί η κάθε υφάντρα ήθελε να βγάλει ένα καινούριο ρούχο, καλύτερο από τα ρούχα των άλλων.

Η δουλειά του αργαλειού γινόταν ακανόνιστα, όποτε άδειαζε η νοικοκυρά. Συστηματικά όμως το βράδυ και το πρωί, πριν ξημερώσει η μέρα και πριν ξεκινήσει για τις άλλες δουλειές του σπιτιού. Πολλές φορές γίνονταν νυχτέρια με το κρεμασμένο λυχνάρι πάνω στον αργαλειό, με την μάνα και την κυρά πλάι (η μια στην ανέμη και η άλλη στη ρόκα) και τα παιδιά κατάχαμα σ’ ένα σάισμα ν’ ακούνε παραμύθι ή να κουτουλάνε. Όχι σπάνια η δουλειά της υφάντρας συνοδευόταν και από ωραία και με σημασία τραγούδια, όπως τα έχει απαθανατίσει η Λαϊκή μας Μούσα στα σχετικά δημοτικά μας τραγούδια.

Τα ρούχα που φτιάχνονταν ήταν όμορφα, γερά και φτηνά. Στόλιζαν τις σάλες, τις κρεβατοκάμαρες, τα μπαλκόνια των σπιτιών και βεβαίωναν την εργατικότητα και την νοικοκυροσύνη των γυναικών της κάθε οικογένειας. Βεβαίωναν ακόμα το μόχθο και την ανεκτίμητη προσφορά τους στον αγώνα της ζωής των δύσκολο εκείνο καιρό.

Andreasxkanell

Πηγή: Ομφαλός της γης

    

https://e-mesara.gr/

Απίστευτα προηγμένη τεχνολογία στα Ομηρικά Έπη




 Τα Ομηρικά έπη, πριν απ’ όλα, δίδαξαν την Ελληνική γλώσσα, σε τέτοιο μάλιστα σημείο εξοχότητας, ώστε να αποτελούν κορυφαία λογοτεχνικά αριστουργήματα. Υπήρξαν ένα ευαγγέλιο για τον ελληνικό λαό, ένα ευαγγέλιο απαλλαγμένο γενικά από στοιχεία μαγείας, μεταφυσικής ή δεισιδαιμονίας. Επιπλέον μέσα από αυτά οι Ελληνες διδάχθηκαν πρότυπα τιμής, ευγενούς ανατροφής και ορθής γλώσσας.


Τα Ομηρικά έπη δίδαξαν επίσης ιστορία -την ιστορία των αρχών της μινωικής και της μυκηναϊκής εποχής- ενώ αποτελούν τον προάγγελο μιας νέας εποχής, δίνοντας στον αναδυόμενο ελληνικό λαό το στέρεο εκείνο θεμέλιο, πάνω στο οποίο οικοδόμησε έναν καινούριο πολιτισμό, παρέχοντας του ταυτόχρονα πρότυπα ορθής συμπεριφοράς, περηφάνια κι αξιοπρέπεια.

ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

H παλαιά αντίληψη, ότι η αναζήτηση επιστημονικού γνωστικού περιεχομένου στα Ομηρικά έπη είναι άσκοπη, αποδεικνύεται από τα πράγματα ανυπόστατη. Είναι γεγονός ότι σε ένα επικό ποίημα υπάρχουν πολλά δυσεπίλυτα προβλήματα στη σωστή απόδοση εννοιών, πραγμάτων και γεγονότων, ενώ η ανάμιξη του παλαιού με το νέο είναι αναπόφευκτη. Όμως υπάρχουν περιγραφές, οι οποίες για ένα ειδικό επιστήμονα ή τεχνικό, είναι αναμφίβολα εξαιρετικά αποκαλυπτικές.

Το επιστημονικό περιεχόμενο των Ομηρικών επών καταγράφεται από τον Κ. Ζέγγελη ήδη το 1911. Σήμερα όμως, μετά από ένα αιώνα και με δεδομένη την πρόοδο των επιστημών που συντελέστηκε σ’ αυτό το διάστημα, είναι βέβαιο ότι τα επιστημονικά στοιχεία που περιέχονται στα έπη είναι πολύ περισσότερα από όσα αναφέρονται.

Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι τα πελώρια αυτά μνημεία της ανθρωπότητας πρέπει, τουλάχιστον κάθε εκατό χρόνια, να επανεξετάζονται από τους επί μέρους ειδικούς, με τη βεβαιότητα ότι θα ανακαλυφθεί καινούρια γνώση!

Όπως μάλιστα αποδεικνύεται στη συνέχεια, δεν πρόκειται για απλές καταγραφές που υπαινίσσονται την ύπαρξη επιστημονικής γνώσης, αλλά σχεδόν για ουσιαστική επιβεβαίωση ότι οι Έλληνες της ομηρικής εποχής ήταν κάτοχοι προηγμένης τεχνολογικής γνώσης. Οι υπάρχουσες περιγραφές επιτρέπουν όχι μόνο τη διαπίστωση αυτή, αλλά καθιστούν δυνατή την ανακατασκευή των εξεταζομένων στοιχείων, ώστε να μπορούν να μελετηθούν πειραματικά για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με την απόδοση και τις δυνατότητες τους.

Η παρούσα έρευνα ασχολείται με τα αμυντικά όπλα των Ελλήνων και συγκεκριμένα με δύο περιγραφές ασπίδων, οι οποίες εμφανίζουν στοιχεία μιας τεχνογνωσίας που αγγίζει τα επίπεδα της σύγχρονης τεχνολογικής γνώσης! Τα παραδείγματα αυτά βρίσκονται στο κατ’ εξοχήν πολεμικό έπος, την Ιλιάδα.

Ή Ιλιάδα, ως υπέροχο “λογοτεχνικό μνημείο, φαίνεται να έχει συσσωρεύσει τις πολιτιστικές προσπάθειες πολλών γενεών μέσα σε πολλούς αιώνες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι δεν εμφανίστηκε κατά το τέλος ή το απόγειο του ελληνικού πολιτισμού, αλλά μάλλον κατά το ξεκίνημα του.

Ο Όμηρος εμφανίζεται ως κήρυκας ή προάγγελος του πνευματικού πολιτισμού της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Δύσης γενικότερα – ένας κήρυκας με ανάστημα τόσο γιγάντιο που ακόμα και σήμερα μας επισκιάζει. Η Ιλιάδα είναι ένα πολεμικό αφήγημα: οι συγκρούσεις ανάμεσα σε πρόσωπα και εμπολέμους είναι τρομακτικές.

Αντίστοιχα το τεχνολογικό περιεχόμενο της είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς τα επινοήματα, τα τεχνάσματα αλλά και η βαθιά γνώση τεχνικών μεθόδων, που σχεδόν ακουμπούν τα σύνορα της σύγχρονης τεχνολογίας, βρίσκονται εκεί σε αφθονία.

ΟΙ ΑΣΠΙΔΕΣ

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΙΚΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ!

Τα εν λόγω παραδείγματα αφορούν στις ασπίδες του Αχιλλέα και του Αίαντα του Τελαμώνιου. Και οι δύο είναι κατασκευές πολύστρωτες (laminatedstructures), αποτελούνται δηλαδή από επάλληλα ελάσματα ή στρώσεις υλικών με διαφορετικές ιδιότητες, κατάλληλα συνδεδεμένες μεταξύ τους, με τρόπο που τελικά οι ιδιότητες της κατασκευής είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένες έναντι μιας κατασκευής, φτιαγμένης από ένα και μοναδικό υλικό. Τέτοιες κατασκευές χρησιμοποιούνται σήμερα κατά κόρον στις σύγχρονες βιομηχανικές αλλά και αεροδιαστημικές κατασκευές.

Όμως η λειτουργία κάθε μιας από τις ασπίδες αυτές στηρίζεται σε διαφορετική αρχή της μηχανικής επιστήμης.

Για να μελετηθεί κάθε ασπίδα ως πολύστρωτη κατασκευή, απαιτήθηκε η ανάπτυξη ενός θεωρητικού μοντέλου. Ειδικά για την ασπίδα του Αίαντα, τα απαιτούμενα υλικά δεν ήταν απαγορευτικά από οικονομική άποψη, όπως για την ασπίδα του Αχιλλέα. Έτσι μπόρεσε να κατασκευαστεί και το φυσικό μοντέλο, δηλαδή μια πλήρης σειρά δοκιμίων, η συμπεριφορά των οποίων δοκιμάστηκε πειραματικά!

Η ανάπτυξη των μοντέλων βασίστηκε σε μια σειρά παραδοχών, οι οποίες όμως ήταν απόλυτα ρεαλιστικές. Π.χ., ότι οι επάλληλες στρώσεις ήταν ισοπαχείς, ότι το συνολικό βάρος της ασπίδας δεν ξεπερνούσε τις δυνατότητες του ανθρώπου που τη χρησιμοποιούσε, έστω κι αν ήταν ημίθεος, ότι η κινητική ενέργεια του δόρατος, τη στιγμή που κτυπούσε την ασπίδα, ήταν όση περίπου και του ακοντιστή που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στο αντίστοιχο άθλημα κ.λπ.

Τα κείμενα της Ιλιάδας είναι, όπως θα δούμε, εξαιρετικά διαφωτιστικά και παρέχουν επαρκή δεδομένα, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως σημείο εκκίνησης για την αριθμητική προσομοίωση του κάθε όπλου και της συμπεριφοράς του: Ένα δόρυ με αιχμή από σκληρό μπρούντζο (ορείχαλκο του κασσιτέρου) έκρουσε την ασπίδα. Αν και η ακριβής γεωμετρία της ασπίδας και του δόρατος δεν είναι επακριβώς γνωστή, από τα αρχαιολογικά ευρήματα προκύπτουν σημαντικά στοιχεία, καθώς σχηματικές και ζωγραφικές αναπαραστάσεις μπορούν να είναι εξαιρετικά εύγλωττες.

Οι ακριβείς ιδιότητες των σχετικών υλικών προσδιορίστηκαν σχετικά εύκολα, είτε μέσα από την αντιστοιχία προς σύγχρονα υλικά με ανάλο γη σύνθεση και μεθόδους παραγωγής είτε μέσα από πειραματικό προσδιορισμό.

Τέλος, η διερεύνηση των ιδιοτήτων και της συμπεριφοράς των ασπίδων έγινε με την αριθμητική επίλυση του προβλήματος της δυναμικής επαφής ανάμεσα σ’ αυτές και το δόρυ. Το πρόβλημα αυτό συγκεντρώνει την προσοχή των ερευνητών κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς αφορά στην κρούση βλημάτων με μεγάλες ταχύτητες, τον σχεδιασμό και ανάλυση πυρηνικών όπλων, την ασφάλεια πυρηνικών αντιδραστήρων, την ταχεία διαμόρφωση μετάλλων και πολλά άλλα, οδήγησε δε στην ανάπτυξη νέων, προηγμένων αλγορίθμων και κωδίκων υπολογιστών.

Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ

Οι πληροφορίες που δίνονται στην Ιλιάδα για την ασπίδα του Αχιλλέα, εκτός από τη μακρά περιγραφή των εξωτερικών της παραστάσεων, είναι οι εξής:

α) Η πρώτη περιγραφή ρομπότ στην ιστορία (άποψη του Isaac Asimov για τα χρυσά κορίτσια που βοηθούσαν τον Ήφαιστο, 1412-422):

Και τες φυσούνες μάκρυνεν απ’ την φωτιά και όλα \ Εσύναξε τα σύνεργα σ’ εν’ αργυρό λαρνάκι, \ Και με σφουγγάρι εκάθαρε το πρόσωπο, τα χέρια,\ Τον τράχηλον τον δυνατόν, τα δασερά του στήθη. \ Χιτώνα ενδύθη, εφούχτωσε σκήπτρο παχύ κι εβγήκε \ χωλαίνοντας και ανάλαφρα τον κύριον εστηρίζαν \ θεράπαινες ολόχρυσες, σαν ζωντανά κοράσια. \ Δύναμιν έχουν και φωνήν, νουν έχουν εις τες φρένες, \και τεχνουργήματ’ έμαθαν από τους αθανάτους. \ Εκείνες τον επρόσεχαν. Κι εσυρθη αυτός πλησίον \ στη Θέτιδα κι εκάθησε σ’ ένα θρονί ωραίο.

β) Η πρώτη περιγραφή πλήρως αυτοματοποιημένου εργαστηρίου (Σ 468-473):

Είπε και αυτού την άφησε και πήγε στες φυσούνες, \ στο πυρ τες στρέφει και γοργά να εργάζονται προστάζει. \ Φυσούνες είκοσι φυσούν στες κάψες τους και βγάζουν \ ευκολοφύσητην πνοήν σφοδρήν ή μετρημένην, \ πότε με βία πότε σιγά να υπηρετούν, ως θέλει \ ο Ήφαιστος, ώστ’ εύκολα το έργο να τελειώσει.

γ) Οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες της ασπίδας (1474-481):

Σκληρόνχαλκόν, κασσίτερον, πολύτιμο χρυ σάφι \ και ασήμι βάζει στη φωτιά, κατόπιν μέγ’ αμόνι \ εις τον κορμόν τοποθετεί και στο δεξί του χέρι \ σφύραν αδρανεί δυνατήνκαι το διλάβι στ’ άλλο. \ Κι έπλασε πρώτα δυνατήν ασπίδα και μεγάλην \ όληνμε τέχνηνκαι τριπλόν λαμπρόν τριγύρω κύκλον \ με πέντε διπλές έγινεν η ασπίδα και σ’ εκείνην \ λογιών εικόνες έπλαθε με την σοφήν του γνώσιν.

δ) Η συμπεριφορά της ασπίδας στη μονομαχία με τον Αινεία {Υ 261-272):

Κι από το σώμα του μακράν την κράτησε ο Πηλείδης \ Φοβούμενος μην εύκολα τη σπάσει πέρα ως πέρα \Του Αινείου τομακρόσκιον κοντάρι του ανδρειωμένουζ \ Και δεν εννόησε ο μωρός ότι τα δοξασμένα \ Των θεών δώρ’ από θνητούς ευκόλως δεν νικούνται, \ Μηδέ ποσώς υποχωρούν και τότε την ασπίδα \ Δεν έσπασε το δυνατό κοντάρι του ανδρειωμένου. \ Ότι την φύλαξε ο χρυσός, δώρο του Ηφαίστου θείον \ δύο δίπλες εδιαπέρασεν και τρεις ήσαν ακόμη, \ Τι πέντε δίπλες ο χωλός τεχνίτης είχε στρώσει, \ δύο χάλκινες και μέσαθε του κασσιτέρου δύο, \μιανχρυσήν, που κράτησε το φράξινο κοντάρι.

ε) Η συμπεριφορά της ασπίδας στη μονομαχία με τον Αστεροπαίο (Φ 161-164):

Εις τες φοβέρες σήκωσεν ο θείος Αχιλλέας \την λόγχην και τες δύο του ο Αστεροπαίος ήρως, \ Ότι του ερχόταν βολικά και με τα δύο του χέρια. \ Με τηνμιανλόγχη κτύπησε τον κύκλον της ασπίδος, \ αλλά την κράτησε ο χρυσός, το δώρημα το θείο.

Όπως λοιπόν προκύπτει, η ασπίδα αποτελείται από δύο εξωτερικά ελάσματα από σκληρό μπρούντζο (ορείχαλκο κασσίτερου), δύο ελάσματα κασσίτερου και ένα κεντρικό έλασμα από (μαλακό) χρυσό. Πρόκειται δηλαδή για υλικά με πολύ διαφορετικές -μηχανικές και άλλες- ιδιότητες, γεγονός που επιτρέπει την αναστολή διάδοσης της διάτρησης μέσα στα υλικά της ασπίδας. Αυτό το «εμπόδισμα» του τρυπήματος επι τυγχάνεται κατά κύριο λόγο μέσα από την απορ ρόφηση της κρουστικής ενέργειας του δόρατος, από την πλαστική παραμόρφωση του κεντρικού ελάσματος από χρυσό!

Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΙΑΝΤΑ

Στην Ιλιάδα υπάρχουν οι ακόλουθες περιγραφές για την ασπίδα του Αίαντα του Τελαμώνιου από τη μονομαχία του με τον Έκτορα (Η 219-232, 244-248, 258-267):

Και ο Αίας επροχώρησε μ’ ασπίδα ωσάν πύργον, \ χάλκινην μ’ επτά δέρματα, που του έκαμε ο Τυχίος \ των σκυτοτόμων έξοχος, εγκάτοικος στην Ύλην, \ λαμπρήν την ετεχνούργησεν εφτά-διπληνμε δέρμα \ δυνατών ταύρων, κι έβαλεν δίπλαν χαλκού ογδόην. \ Αυτήν στα στήθη επρόβαλεν ο Τελαμώνιος Αίας. \ Κι εστάθη εμπρός στον Έκτορα και τούπε με φοβέρες: \ «Ω Έκτωρ, θα γνωρίσεις συ, μόνος με μόνον τώρα, \ αν άλλοι εδώ των Δαναών ευρίσκονται ανδρει ωμένοι, \ έξω από τον λεοντόκαρδον Πηλείδην ανδροφόνον, \ Αλλ’ αυτός μένει στα κυρτά θαλασσοπόρο πλοία, \ Αφού στον πρώτον αρχηγόν Ατρείδην εχολώθη. \ Αλλ’ εμείς είμεθ’ αρκετοί με σε να μετρηθούμε \ Και πάμπολλοι, αλλ’ άρχισε πρώτος εσύ την μάχην».

[Ο Έκτορας]
είπε και το μακρόσκιον ετίναξε κοντάρι. \ Και την φρικτήν του Αίαντος εκτύπησεν ασπίδα \ Και τον χαλκόν που όγδοος επτά σκεπάζει δίπλες. \Τες έξι δίπλες έσχισε κι εστάθη στην εβδόμην \ Της λόγχης ο σκληρός χαλκός και ο Έκτωρ πρώτος έκρουσε στηνμέσην την ασπίδα, \ και η λόγχη δεν την έσπασε, ώστ’ εκυρτώθ’ η άκρη \ τότε πηδώντας έμπηξε την λόγχην στην ασπίδα \ του Έκτορος και απ’ την ορμήν τον έκοφεν ο Αίας, \ και τονλαιμόν του λάβωσε η λόγχη κι έσταξ’ αίμα. \ Και όμως ο Έκτωρ μ’ όλ’ αυτά την μάχην δεν αφήνει. \ Τραβιέται οπίσω κι απ’ την γην με το τρανό του χέρι \ Πέτραν σηκώνει ολόμαυρην, μεγάλην και τραχείαν \ Του Αίαντος την φοβερήν επτάδιπλην ασπίδα \ Μ’ αυτήν κτυπά στον ομφαλόν κι εβρόντησε ο χαλκός της.

Η ασπίδα του Αίαντα περιγράφεται ως αποτελούμενη από επτά επάλληλα στρώματα από βόειο δέρμα και ένα όγδοο εξωτερικό από σκληρό ορείχαλκο. Αναφέρεται και ο κατασκευαστής της, ο Τυχίος από την Ύλη, που ήταν ονομαστός τεχνίτης του δέρματος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο μηχανισμός λειτουργίας της ασπίδας βασίζεται στην τριβή. Κατά την κρούση του δόρατος, η ασπίδα παρα μορφώνεται και η τριβή ανάμεσα στα στρώματα του δέρματος απορροφά την ενέργεια της κρούσης. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη ικανού αριθμού στρώσεων και, όπως αποδείχθηκε, οι επτά στρώσεις αποτελούν τον ελάχιστο (και ιδανικό) αριθμό, που κάνει την ασπίδα άτρωτη κάτω από τις δοσμένες συνθήκες (Εικ. 4). Το γεγονός αυτό, που επίσης επιβεβαιώνει απόλυτα τις ομηρικές περιγραφές, επαληθεύεται με τα παρόντα αποτελέσματα τόσο αριθμητικά όσο και πειρα ματικά με βάση τα μοντέλα της προηγούμενης περίπτωσης.

Εκτός από την αριθμητική έγινε και πειραμα τική μελέτη, κατά την οποία τα μοντέλα της ασπίδας κατασκευάστηκαν και δοκιμάσθηκαν σε διάτρηση, με τη βοήθεια αεροβόλου όπλου (Εικ. 5), του οποίου το βλήμα περιείχε ενέργεια όση και το δόρυ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Δοκιμάστηκαν διάφοροι συνδυασμοί αριθμού και πάχους στρώσεων, με ίο συνολικό πάχος της ασπίδας να παραμένει σταθερό.

Επιβεβαιώθηκε απόλυτα ότι ο αριθμός των επτά στρώσεων είναι αναγκαίος για τη μη διά τρηση της ασπίδας και επίσης η ακρίβεια της ομηρικής περιγραφής ότι η τελευταία (όγδοη) στρώση του δέρματος συγκράτησε το δόρυ».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η μέχρι κεραίας επαλήθευση των (εξαιρετικά λεπτομερειακών) περιγραφών της Ιλιάδας για την κατασκευή και τη συμπεριφορά στη μάχη των ασπίδων του Αχιλλέα και του Αίαντα του Τελαμώνιου αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό γεγονός στην περιοχή της λεγόμενης πειραματι κής αρχαιολογίας. Αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες της εποχής εκείνης κατείχαν τεχνολογικές γνώσεις εξαιρετικά προηγμένες ακόμη και με σημε ρινά κριτήρια.

Ασφαλώς δεν υπάρχουν αποδείξεις επιστημονικής γνώσης που να στήριζε τις τεχνολογικές αυτές δυνατότητες και πάλι όμως εγείρονται ερωτηματικά που δύσκολα μπορούν να αγνοηθούν. Ιδιαίτερα εν όψει του τρόπου, με τον οποίο οι περιγραφές αυτές έχουν φτάσει μέχρι τις μέρες μας, δηλαδή προφορικά (τουλάχιστο μέχρι να εφευρεθεί η γραφή) από γενεά σε γενεά, χωρίς όμως να χάσουν την ακρίβεια και την αξιοπιστία τους.

Έτσι η ύπαρξη ενός θαυμαστού κόσμου, όχι μόνο γεμάτου με αρμονία και κάλλος αλλά και τεχνολογικά προηγμένου σε εκπληκτικό βαθμό, δεν αποτελεί προϊόν φαντα σίας ή ποιητικής έμπνευσης, αλλά φαίνεται να ήταν απόλυτα χειροπιαστή πραγματικότητα.

Πηγές

1. Η επιστήμη της φύσεως παρ’ Ομήρω, Αθήνα 1891. Βλ. έκδοση 1977 από τις Εκδόσεις Πανεπιστημίου Πατρών με εκτενή εισαγωγή υπό Σ. Α. Παϊτιέτη και πρόλογο, μεταφράσεις χωρίων και παρατηρήσεις υπό Σ. Λ.Σκατσή

2. Τα κείμενα της Ιλιάδας που ακολουθούν είναι από τη μετάφραση του Ιακώβου Πολυλά. Η ιδέα πρωτοπα ρουσιάστηκε στο Πρώτο Συμπόσιο Ποίησης στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 1980 (βλ. Πρακτικά, Σ. Α. Παϊπέτη, Ποίηση και τεχνολογία)

3. Οι αριθμητικοί κώδικες που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα μελέτη βασίζονται σε κώδικες που ανα πτύχθηκαν από το Methods Development Group στο Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) των ΗΠΑ, ίδρυμα που επί τριάντα σχεδόν χρόνια κατέχει τα αναμφισβήτητα πρωτεία στο πεδίο. (Βλ. Κ. Williams, Simulation of Damage Progression in Laminated Composite Plates, 5th International LSDYNA Users Conference. Ed. John Mc Kinney & Tony Taylor. September 21-22,1998. Southfield, Michigan)

4. S. A. Paipetis and V. Kostopoulos, Defensive Weapons in Homer’s Poetry, Part A: The Shield of Achilles, Proceedings, 1st International Symposium on Extraordinary Machines and Structures in Antiquity, International Olympic Academy, Ancient Olympia, 19-24 August 2001

5. S. A. Paipetis and V. Kostopoulos, Defensive Weapons in Homer’s Poetry, Part B: The Shield of Ajax Proceedings, 1st International Symposium on Extraordinary Machines and Structures in Antiquity, International Olympic Academy, Ancient Olympia, 19-24 August 2001.

Του Σ.Α Παϊπέτη

Kαθηγητή Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών


https://aneksigita-fainomena.blogspot.com/

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

Η διαφαινόμενη κρίση χρέους: Ακολουθεί η Αμερική το μονοπάτι των κατεστραμμένων αυτοκρατοριών;

 

shutterstock_90864914.jpeg



του Νικ Τζιαμπρούνο


Το χρέος μπορεί να ανατρέψει ακόμη και τις πιο ισχυρές αυτοκρατορίες.

Είτε πρόκειται για τη Ρώμη, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία ή τη Σοβιετική Ένωση, το υπερβολικό χρέος έχει παίξει κρίσιμο ρόλο στην παρακμή τους.

Το τυπικό μοτίβο σε αυτά τα παραδείγματα αυτοκρατοριών που καταρρέουν είναι:

Στάδιο #1: Οι αυτοκρατορίες πετυχαίνουν και αποκτούν υπερβολική αυτοπεποίθηση.

Στάδιο #2: Η υπερβολική αυτοπεποίθηση οδηγεί σε υπερβολικές δαπάνες για πολυτέλειες και πολέμους.

Στάδιο #3: Οι αυτοκρατορίες χρηματοδοτούν αυτές τις πλούσιες δαπάνες χρεώνοντας.

Στάδιο #4: Το χρέος αυξάνεται σε μη βιώσιμο επίπεδο και δημιουργεί ένα συντριπτικό βάρος.

Στάδιο #5: Οι αυτοκρατορίες χρηματοδοτούν το χρέος μέσω φορολογίας και υποτίμησης νομισμάτων.

Στάδιο #6: Ο πληθυσμός φέρει το κύριο βάρος της αποπληρωμής του χρέους καθώς οι αυτοκρατορίες αυξάνουν τους φόρους και υποβαθμίζουν το νόμισμα —στο μέγιστο βαθμό— μέχρι να προκαλέσει εσωτερική αστάθεια.

Στάδιο #7: Οι αυτοκρατορίες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τους στρατούς τους λόγω του χρέους τους. Αυτό είναι συνήθως το σημείο καμπής.

Στάδιο #8: Οι υποχρηματοδοτούμενοι στρατοί και η εσωτερική αστάθεια καθιστούν τις αυτοκρατορίες ευάλωτες σε ξένη εισβολή, εσωτερική επανάσταση, εμφύλιο πόλεμο και άλλους υπαρξιακούς κινδύνους.

Στάδιο #9: Η αυτοκρατορία καταρρέει.

Τώρα, είναι η σειρά της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει το μεγαλύτερο χρέος στην ιστορία του κόσμου. Και συνεχίζει να αναπτύσσεται με γρήγορο, ασταμάτητο ρυθμό.

Οι ετήσιοι τόκοι για το ομοσπονδιακό χρέος ξεπέρασαν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά φέτος και εκτινάσσονται υψηλότερα με εκθετικό ρυθμό.

1 (13).jpeg


Το ετήσιο κόστος τόκων του ομοσπονδιακού χρέους είναι ήδη υψηλότερο από τον αμυντικό προϋπολογισμό.

Είναι σε καλό δρόμο να ξεπεράσει την κοινωνική ασφάλιση και να γίνει το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ στοιχείο στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

2 (7).jpeg

Ο ιστορικός Niall Ferguson το συνόψισε όμορφα:

«Κάθε μεγάλη δύναμη που ξοδεύει περισσότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους (πληρωμές τόκων για το εθνικό χρέος) παρά για την άμυνα δεν θα παραμείνει μεγάλη για πολύ.

Αλήθεια για την Ισπανία των Αψβούργων, για το αρχαίο καθεστώς της Γαλλίας, για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τη Βρετανική Αυτοκρατορία, αυτός ο νόμος πρόκειται να δοκιμαστεί από τις ΗΠΑ από φέτος».

Σκεφτείτε αυτό:

1. Ο αμερικανικός πληθυσμός πλησιάζει στο οριακό του σημείο καθώς η φορολογία και ο πληθωρισμός αυξάνονται.

2. Οι τόκοι για το ομοσπονδιακό χρέος υπερβαίνουν τις αμυντικές δαπάνες και πρόκειται να γίνουν οι ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ δαπάνες και θα συνεχίσουν να αυξάνονται από εκεί.

Ως αποτέλεσμα, η Αυτοκρατορία των ΗΠΑ βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο Στάδιο #6 και #7 στο μοτίβο κατάρρευσης της αυτοκρατορίας που περιέγραψα παραπάνω. Πλησιάζει στο σημείο όπου το συντριπτικό χρέος της θα δυσκολέψει τη χρηματοδότηση των υφιστάμενων στρατιωτικών δαπανών.



Όπως είδαμε στα ιστορικά παραδείγματα, επιτυγχάνεται ένα οριακό σημείο όταν το χρέος μιας αυτοκρατορίας γίνεται τόσο μεγάλο που αγωνίζεται να πληρώσει για τον στρατό της. Είναι σαν κάποιος να κυματίζει μια μεγάλη κόκκινη σημαία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει σύντομα να επιλέξει:

1. Περικοπή αμυντικών δαπανών εν μέσω της πιο χαοτικής γεωπολιτικής περιόδου από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

2. Αθέτηση των υποσχέσεών της σχετικά με την Κοινωνική Ασφάλιση, την Ιατρική περίθαλψη, τις Παροχές Βετεράνων και την ευημερία γενικά.

Αν και μπορεί να προσπαθήσει, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει για δικαιώματα και άμυνα, ακόμη κι αν τα τρέχοντα επίπεδά τους παραμείνουν σταθερά στο μέλλον. Αλλά δεν θα μείνουν σταθεροί. Και οι δύο πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Δεκάδες εκατομμύρια Baby Boomers - περίπου το 22% του πληθυσμού - θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια. Η περικοπή της Κοινωνικής Ασφάλισης και του Medicare είναι ένας σίγουρος τρόπος για να χάσεις τις εκλογές.

Με την πιο επισφαλή γεωπολιτική κατάσταση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι αμυντικές δαπάνες είναι απίθανο να περικοπούν. Αντίθετα, οι αμυντικές δαπάνες είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε πρόσφατα: "Το να μείνουμε ελάχιστα ακόμη και με τον πληθωρισμό ή χειρότερα είναι εντελώς ανεπαρκές. Σημαντικοί πρόσθετοι πόροι για την άμυνα είναι απαραίτητοι και επείγοντες".

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να έχουν το κέικ τους και να το φάνε επίσης πληρώνοντας τόσο για τις αυξανόμενες αμυντικές υποχρεώσεις όσο και για τις εγχώριες υποχρεώσεις μέσω της υποτίμησης του νομίσματος. Ωστόσο, πιθανότατα θα καταλήξει ακριβώς όπως άλλες ισχυρές αυτοκρατορίες που κατέρρευσαν που προηγήθηκαν - με μια υποχρηματοδοτούμενη στρατιωτική και εσωτερική αστάθεια.

Η αλήθεια είναι ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να κάνει την Αμερική ξανά μεγάλη όπως θα μπορούσε ο Γκορμπατσόφ να σώσει τη Σοβιετική Ένωση. Μόλις μια αυτοκρατορία παλεύει να πληρώσει για τον στρατό της, η παρακμή είναι αδύνατο να αντιστραφεί.

Σκεφτείτε αυτό.

Το Denarius —το ρωμαϊκό ασημένιο νόμισμα— έχασε σχεδόν όλη την περιεκτικότητά του σε ασήμι μεταξύ 180 και 280 μ.Χ.

Το δολάριο ΗΠΑ έχει χάσει πάνω από το 98% της αξίας του έναντι του χρυσού από το 1971.

Ακριβώς όπως οι Ρωμαίοι πολίτες συνειδητοποίησαν ότι η κυβέρνησή τους αθέτησε τις υποσχέσεις της μέσω της υποβάθμισης του νομίσματος, είμαι βέβαιος ότι οι αποδέκτες Κοινωνικής Ασφάλισης και Medicare και άλλοι στους οποίους έχει υποσχεθεί κάτι από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ θα παρατηρήσουν ότι πληρώνονται σε υποτιμημένο νόμισμα. Δεν θα είναι ευχαριστημένοι.

Ακριβώς όπως οι Ρωμαίοι στρατιώτες συνειδητοποίησαν ότι πληρώνονταν σε υποτιμημένο νόμισμα, είμαι βέβαιος ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα συνειδητοποιήσουν το ίδιο πράγμα, και ούτε θα είναι ευχαριστημένοι.

Εν ολίγοις, οι ΗΠΑ θα φτάσουν σύντομα στο οριακό σημείο που προκάλεσε την κατάρρευση άλλων ισχυρών αυτοκρατοριών.

Το συντριπτικό χρέος του πλησιάζει στο σημείο που θα προκαλέσει υποχρηματοδότηση του στρατού και εσωτερική αστάθεια, καθώς οι μέσοι πολίτες φέρουν το κύριο βάρος της αποπληρωμής του χρέους μέσω της αυξημένης φορολογίας, του πληθωρισμού και των αθετούμενων υποσχέσεων για την Κοινωνική Ασφάλιση και άλλα προγράμματα.

Θυμηθείτε, η δαπάνη τόκων έχει οριστεί να ξεπεράσει την κοινωνική ασφάλιση και να γίνει το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ στοιχείο στον προϋπολογισμό. Θα γίνει μόνο μεγαλύτερο από εκεί, καθώς το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται με ασταμάτητο και εκθετικό ρυθμό.

Επομένως, δεν νομίζω ότι θα περάσει πολύς καιρός πριν οι εκρηκτικές δαπάνες τόκων παραγκωνίσουν τη χρηματοδότηση για την άμυνα, την κοινωνική ασφάλιση και άλλες εγχώριες δεσμεύσεις.

Καθώς συμβαίνει αυτό, αναμένω ότι οι ΗΠΑ οδηγούνται σε μια καταστροφή ιστορικών διαστάσεων.

Είμαι βέβαιος ότι η κατάρρευση της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου -αλλιώς γνωστή ως παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ- θα μπορούσε να συμβεί πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι.

Η παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση τείνει ήδη προς μια πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Η κρίση χρέους των ΗΠΑ επιδεινώνει τα γεωπολιτικά τους προβλήματα και θα επιταχύνει αυτή την καθιερωμένη τάση.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να δούμε το τέλος της παγκόσμιας τάξης που ηγούνται οι ΗΠΑ και την εμφάνιση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και άλλοι υποστηρικτές μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης αναρωτιούνται αναμφίβολα: "Γιατί να ξεκινήσετε έναν πόλεμο όταν το χρέος του εχθρού σας τους οδηγεί ήδη στην ήττα;"

Πολλοί άνθρωποι θα είναι απροετοίμαστοι για την κατάρρευση της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, όταν κοιτάξετε τη Μεγάλη Εικόνα, εκεί νομίζω ότι κατευθυνόμαστε. Και ακριβώς όπως η κατάρρευση των προηγούμενων αυτοκρατοριών, το χρέος θα παίξει σημαντικό ρόλο.

Όταν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις χρεοκοπούν, οι μέτοχοι εξοντώνονται.

Όταν οι κυβερνήσεις χρεοκοπούν, αυτοί που κατέχουν το νόμισμα fiat εξοντώνονται.

Δεδομένων των ιστορικών παραδειγμάτων, ένα πράγμα για το οποίο νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προσπαθήσει να εξυπηρετήσει το κόστος του χρέους της με υποτίμηση του νομίσματος, όπως και πολλές αυτοκρατορίες που κατέρρευσαν πριν από αυτήν.

Αυτά είναι τρομερά νέα για το δολάριο ΗΠΑ.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι επόμενοι μήνες και τα χρόνια θα είναι οι πιο χαοτικοί της ζωής μας.

Αμέτρητα εκατομμύρια σε όλη την ιστορία εξαφανίστηκαν οικονομικά -ή χειρότερα- καθώς οι προηγούμενες αυτοκρατορίες κατέρρευσαν επειδή δεν κατάφεραν να δουν τη σωστή Μεγάλη εικόνα και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

International Man 

Οργή αρχαιολόγου για την παραποίηση δηλώσεών της σχετικά με τον σταθμό Βενιζέλου...

 


Φέρεται να υποστήριξε πως οι αρχαιότητες που βρέθηκαν, μπορούν να αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη σε δεύτερη Ρώμη...
Η καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης Μελίνα Παϊσίδου έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα σχετικά με τον τρόπο που αντιμετώπισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη της αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου, εντός του μετρό Θεσσαλονίκης. 


Όπως ανέφερε πρόσφατα και με σαφήνεια στην «Εφ.Συν.», με αφορμή τα εγκαίνια του μετρό: «Εφτασε η πολυπόθητη στιγμή που περιμένανε όλοι στην αγορά συναθροισμένοι. Ομως το διακύβευμα «Και μετρό και αρχαία» ή «Και αρχαία και μετρό» ηχεί παράφωνα. Γιατί μετρό έχουμε -ή μάλλον ένα υπόγειο τραμ ευθείας γραμμής-, αλλά τα αρχαία παραμένουν ζητούμενο. Με φωτεινή εξαίρεση τη βόρεια είσοδο του Σταθμού Αγίας Σοφίας, όπου αναδύθηκε ο αρχαιολογικός χώρος ανέπαφος με την περιώνυμη γειτονία της Αχειροποιήτου χάρη στην έγκαιρη αλλαγή της μελέτης, τίποτε άλλο δεν υπάρχει πια στην αρχική κοιτίδα του από τα δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα των ανασκαμμένων χώρων.»


Μελίνα Παϊσίδου

Συνεπώς, εύλογη ήταν η οργή της, για το γεγονός ότι είδε δηλώσεις της να παραποιούνται, σε σημείο που να φέρεται πως υποστήριζε ότι οι αρχαιότητες που βρέθηκαν μπορούν να αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη σε δεύτερη Ρώμη. Η σχετική αναφορά δημοσιεύθηκε στη βρετανική Daily Mail και στη συνέχεια αναπαράχθηκε σε αρκετούς ιστότοπους.



Με σχετική της ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, η κ. Παϊσίδου τονίζει τα παρακάτω για την αποκατάσταση της αλήθειας: «Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, Σήμερα σε ηλεκτρονικές εφημερίδες αναπαραχθηκε απόσπασμα της Daily Mail, όπου απομονώθηκαν δικά μου λόγια από συνέντευξη που έδωσα σε δημοσιογράφο, το περασμένο Σάββατο στον Σταθμό Βενιζέλου και χρησιμοποιηθηκαν αλλιώς. Σε αυτα φερομαι να δηλώνω ότι οι αρχαιότητες που βρέθηκαν μπορούν να αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη σε δεύτερη Ρώμη! Δηλώνω δημόσια ότι αυτά τα λόγια δεν μου ανήκουν και θυμίζω τον τεράστιο αγώνα που έκανα με προσωπικό κόστος για την παραμονή των αρχαιοτητων του Σταθμού στη θέση τους. Το σκηνικό που αναπαραχθηκε στον Σταθμό απάδει της αρχαιολογικής δεοντολογίας και σίγουρα δεν δίνει καμία ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη. Οποιαδήποτε αντίθετη δηλωση / δημοσίευση που θα αναφέρει το όνομα μου θα θεωρηθεί δόλια και θα με υποχρεώσει να κινήσω τις νόμιμες διαδικασίες».

Υπενθυμίζεται παρακάτω η ξεκάθαρη τοποθέτησή της στην «Εφ.Συν.» για τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου:

«Το μετρό στις ράγες και τα quasi modo αρχαία»

Της Μελίνας Παϊσίδου, καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ
Εφτασε η πολυπόθητη στιγμή που περιμένανε όλοι στην αγορά συναθροισμένοι. Ομως το διακύβευμα «Και μετρό και αρχαία» ή «Και αρχαία και μετρό» ηχεί παράφωνα. Γιατί μετρό έχουμε -ή μάλλον ένα υπόγειο τραμ ευθείας γραμμής-, αλλά τα αρχαία παραμένουν ζητούμενο. Με φωτεινή εξαίρεση τη βόρεια είσοδο του Σταθμού Αγίας Σοφίας, όπου αναδύθηκε ο αρχαιολογικός χώρος ανέπαφος με την περιώνυμη γειτονία της Αχειροποιήτου χάρη στην έγκαιρη αλλαγή της μελέτης, τίποτε άλλο δεν υπάρχει πια στην αρχική κοιτίδα του από τα δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα των ανασκαμμένων χώρων.

Η μελετοκατασκευή («πάμε κι όπου βγει») κόστισε την απώλεια σημαινουσών αρχαιολογικών θέσεων από τέσσερις σταθμούς του ιστορικού κέντρου της πόλης που θα πλούτιζαν το ιστορικό στίγμα της σε μια συνύπαρξη εποχών, αρχίζοντας ανατολικά από τη Βασιλική στο Σιντριβάνι και καταλήγοντας στο δυτικό νεκροταφείο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης διαμέσου της κεντρικής Λεωφόρου, όπως ξεδιπλώθηκε στη διαχρονία της.

Η κακοδιαχείριση του κοιμητηριακού ναού στο Σιντριβάνι ήταν το έναυσμα για τη φανέρωση των προθέσεων «να μη μείνει πέτρα όρθια». Στο ψευδοδίλημμα καταστροφή ή «κατάχωση» για το μνημείο επιλέχθηκε ο ενταφιασμός του αντί της διδακτικής ανάδειξης στον χώρο του Πανεπιστημίου. Το παιχνίδι των λέξεων κορυφώθηκε στους δύο κεντρικούς σταθμούς όπου η ζείδωρη αρχαιολογική σκαπάνη έφτασε στα σπλάχνα της πόλης και έδειξε το μεγαλείο της. Πώς να ονοματιστεί εκεί η καταστροφή; Επινοήθηκε η «απόσπαση» ως μια κάποια λύσις.

Ο τεμαχισμός και το ξήλωμα εφαρμόστηκαν στον Σταθμό της Αγίας Σοφίας. Στον Σταθμό Βενιζέλου όμως τα πράγματα δυσκόλεψαν. Εκεί το εύρημα δεν είχε προηγούμενο. Ολόκληρη βυζαντινή γειτονιά κουβαλούσε το βάρος των δεκαπέντε αιώνων της. Και τότε επινόησαν την «απόσπαση και επανατοποθέτηση», καινοφανείς έννοιες σε κακά ελληνικά, για την εύσχημη περιγραφή ασχημόνων πράξεων: τις διαλύσεις του αρχαιολογικού προϊόντος. Ενα εγκληματικό παιχνίδι, μια φενάκη διαχείρισης του πολιτισμικού αποθέματος, όπου το ακίνητο αρχαιολογικό τοπίο μετατρέπεται σε κινητό και ο ζωντανός χώρος γίνεται μουσειακό είδος βιτρίνας σε μορφή ψευδοδιατήρησης. Η επιδερμική αναδημιουργία τού άλλοτε αρχαιολογικού χώρου επάνω σε τεχνητό επίπεδο χωρίς βάθος και ορίζοντα απομείωσε την ουσία του αρχαίου.

Η οριστική βλάβη του αυθεντικού έδωσε μια θεατρικά ανασκευασμένη σύνθεση στερημένη του τεκμηρίου της μελέτης. Τα αποκολλημένα μέλη που επανασυγκολλήθηκαν προορίζονται μόνο για εντυπωσιοθηρία, καθώς συνιστούν προσομοίωση, ένα quasi modo αρχαίο. Η virtual reality παρατηρείται και στη νότια είσοδο του Σταθμού Αγίας Σοφίας, όπου «επανατοποθετήθηκε» εντός κιβωτιόσχημης κατασκευής σε ασύμβατο επίπεδο και δίπλα στον γυάλινο ανελκυστήρα μέρος της άλλοτε πλατείας. Μια γιγαντοαφίσα στέκει ενθύμημα και πικρή επίγευση της πράξης.

Αναμφίβολα κακές πρακτικές, παραδείγματα προς αποφυγή, που ενέχουν τον κίνδυνο να αποτελέσουν την αρχή για εφαρμογές οι οποίες θα σαρώσουν κάθε μνημειακό τοπίο που θα «ενοχλήσει» την ανάπτυξη. Η Αρχαιολογία αποχωρεί, ο θεατρινισμός έρχεται.

Η κακοδιαχείριση του πολιτισμικού αποθέματος της πόλης δεν περιορίζεται στην υπόγεια Θεσσαλονίκη. Συνεχίζεται κακόφωνα και στα υπέργεια μνημεία και με ένταση στον πολύπαθο Σταθμό Βενιζέλου, όπου η θέαση του Χαμζά Μπέη Τζαμί (Αλκαζάρ) κακοποιείται από ογκώδες τριγωνικό κατασκεύασμα από γυαλί και μέταλλο, ενώ το Μπεζεστένι κρύβεται πίσω από δύο γυάλινες πυραμίδες. Ισως ο εμπνευστής των «πυραμιδοειδών» να εζήλωσε τη δόξα των Φαραώ, ίσως κάτι να είχε δει στην αυλή του Λούβρου, πάντως δεν εκτίμησε ορθά την επιθετική παρουσία των γυάλινων γιγάντων με τις αιχμηρές κορυφές τους δίπλα στην ευγενική υπόσταση των οθωμανικών μνημείων με τα κόκκινα πλιθιά, την ασβεστόπετρα και τα μάρμαρα που από τα μέσα του 15ου αιώνα καλαίσθητα κοσμούν τη διασταύρωση δύο βασικών δρόμων της πόλης, του Decumanus Maximus – Λεωφόρου – Vardar kadesi – Εγνατία και του Cardo – Sabri Pasa – Βενιζέλου.

Τίποτε δεν εκτίμησαν…

https://www.nonews-news.com/

Δεν είστε φτωχοί, είστε «μίζεροι» γιατί επηρεάζεστε από την «ψυχολογική ηγεμονία της Αριστεράς»!

 


Είναι ο υπουργός Υγείας που προσπαθεί, πάλι, να «στραμπουλήξει» κάθε έννοια λογικής. Είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, βεβαίως, δεν είναι ακροδεξιός και δεν είναι γελοίος.

Προσέξτε τι είπε, λίγο – πολύ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη: Οι Έλληνες δεν είναι τόσο φτωχοί αλλά, κυρίως, αισθάνονται φτωχοί! Για να πείσει, μάλιστα, παρουσίασε και «συγκλονιστικά», κατά τη γνώμη του, στοιχεία: Μια έρευνα της Eurostat , σύμφωνα με την οποία το ποσοστό υποκειμενικής φτώχειας στην Ελλάδα φτάνει το 67% και ακολουθεί η Βουλγαρία με 33,2%, ενώ στη συνέχεια βρίσκονται η Σλοβακία και η Ρουμανία. Ο μέσος όρος της υποκειμενικής φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 24,1%.

Ο υπουργός Υγείας δεν μας είπε ηλίθιους. Μας είπε, όμως, «μίζερους», όπως θα δείτε και παρακάτω στο βίντεο, επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι δεν τα βγάζουμε πέρα οικονομικά μέσα στον μήνα.

«Νικήσαμε την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς, πρέπει να νικήσουμε την ψυχολογική ηγεμονία της Αριστεράς», υποστήριξε αυτός ο «ογκόλιθος» του «πνεύματος». Για να προσθέσει, με τα ίδια… ατράνταχτα επιχειρήματα:«Βασική ψυχολογική ζημιά που έχει κάνει η Αριστερά στην Ελλάδα είναι ότι μας έκανε μίζερους. Η Αριστερά είναι μιζέρια».

Ακολουθεί το βίντεο που λέει τις «εξυπνάδες» του ο Γεωργιάδης και ο πίνακας που τον ενθουσίασε. Πριν απ’ αυτά δείτε και τα παρακάτω στοιχεία, για να μην νομίζετε ότι «τα χάσατε» και αισθάνεστε φτωχοί χωρίς να είστε: 


–Έρευνα ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα έχει τον τρίτο χειρότερο μισθό μεταξύ των χωρών-μελών – To 65% δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα!

– Τρίτη χειρότερη χώρα η Ελλάδα στους δείκτες υλικής και κοινωνικής στέρησης σύμφωνα με τη Eurostat

 

https://sioualtec.blogspot.com/

ΕΣΤΙΑ: Καμία ευθιξία από Σακελλαροπούλου! Προσβολή Μητσοτάκη




 Ἐάν ἡ κυρία Σακελλαροπούλου εἶχε εὐθιξία, θά εἶχε παραιτηθεῖ ἀπό τήν ὑποψηφιότητά της, μετά τήν δήλωση τοῦ κυρίου Μητσοτάκη στόν «Ant1», ὅτι δέν ἔχει ἀποφασίσει ἀκόμη γιά τό πρόσωπο πού θά ὑποδείξει γιά τό ἀξίωμα τοῦ ἀνώτατου ἄρχοντος! Δέν εἶναι ἡ πρώτη ἐπιλογή του, καί ἐπισήμως, ἀλλά ἐκείνη ἐπέλεξε νά εἶναι «συνοδός» του στά ἐγκαίνια τοῦ μετρό Θεσσαλονίκης

Ο «ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ» μέχρι τήν ὁλοκλήρωση τῆς θητείας τῆς Προέδρου τῆς Δημοκρατίας εἶναι πλέον ἐλάχιστος. Μιά κυβέρνησις πού σέβεται τόν ἑαυτό της θά ἔπρεπε νά ἔχει ἤδη λάβει τίς ἀποφάσεις της καί νά ἔχει ξεκαθαρίσει τίς προθέσεις της.

Διότι ἡ σημερινή κατάστασις, ἔτσι ὅπως διαμορφώνεται καί ὅσο παρατείνεται, πλήττει τό κῦρος τοῦ θεσμοῦ. Ἀκόμη χειρότερα, δεδομένου ὅτι διαφαίνονται καί μικροπολιτικά παιγνίδια πού ἐξελίσσονται στό «περιθώριο» τῶν διεργασιῶν γιά τίς κυβερνητικές ἀποφάσεις.

Ἤδη ἔχει ἀρχίσει νά «κυκλοφορεῖ» τό ὄνομα τοῦ πρώην Πρωθυπουργοῦ καί πρώην διοικητοῦ τῆς Τραπέζης τῆς Ἑλλάδος κ. Λουκᾶ Παπαδήμου γιά τό ἀνώτατο ἀξίωμα. Ὅπως, ὅμως προκύπτει ἀπό τίς ἐκμυστηρεύσεις τοῦ Πρωθυπουργοῦ Κυριάκου Μητσοτάκη σέ στενό κύκλο συνεργατῶν του καί παραγόντων τῆς Θεσσαλονίκης, κατά τό παρελθόν Σαββατοκύριακο, πίσω ἀπό τό «σενάριο» αὐτό ὑπάρχει μιά «κρυφή ἀτζέντα».

Ἡ προβολή τοῦ ὀνόματος τοῦ Λουκᾶ Παπαδήμου ἀποσκοπεῖ στήν συσκότιση τῶν πραγματικῶν προθέσεων τοῦ προέδρου τῆς Κυβερνήσεως, ὁ ὁποῖος ἐξακολουθεῖ νά θέλει νά ἐξωθήσει τόν ὑπουργό Ἐθνικῆς Ἀμύνης κ. Νῖκο Δένδια πρός τό ἀξίωμα τοῦ Προέδρου τῆς Δημοκρατίας. Προφανής στόχος του εἶναι νά θέσει ἐκτός κομματικοῦ παιγνιδιοῦ ἕναν ἀπό τούς ἰσχυρότερους ὑπουργούς του, προκειμένου ὁ ἴδιος νά ἐλέγξει καί τίς διαδικασίες διαδοχῆς.

Πρός τοῦτο ἡ δήλωσίς του –ὅτι θά εἶναι καί πάλι ὑποψήφιος τό 2027, ἀποσκοπεῖ εἰς τό νά δείξει ὅτι δέν πρόκειται συντόμως νά τεθεῖ θέμα ἡγεσίας στήν ΝΔ, καί ὡς ἐκ τούτου νά «δείξει» στόν κ. Δένδια ὅτι ἡ καλύτερη ὁδός ἀνελίξεώς του εἶναι ἡ ἐκλογή του στήν θέση τοῦ Προέδρου τῆς Δημοκρατίας. Ὅπως ὅμως ἐκτιμοῦν καλά ἐνημερωμένοι πολιτικοί κύκλοι, ὁ Πρωθυπουργός «μπλοφάρει». Ἐν τέλει, δέν θά διεκδικήσει καί τρίτη θητεία στήν θέση πού σήμερα κατέχει, ἀλλά θά θελήσει νά ἐξασφαλίσει ἕνα εὐρωπαϊκό ἀξίωμα ἀνάλογο τῆς θέσεως ἑνός πρώην Πρωθυπουργοῦ. Ἁπλῶς θέλει νά διατηρήσει τόν ἔλεγχο τῆς ΝΔ καί μετά τήν ἀποχώρησή του, ἐπιβάλλοντας τίς δικές του ἐπιλογές διαδοχῆς.

Αὐτή ὅμως εἶναι μόνον μία ἀπό τίς πτυχές τῆς νοσηρᾶς καταστάσεως πού ἔχει διαμορφωθεῖ ὡς πρός τήν ἐπιλογή τοῦ προσώπου τοῦ νέου Προέδρου. Ἡ ἄλλη εἶναι ὅτι μέ τήν τακτική πού ἀκολουθεῖ, ὁ Πρωθυπουργός προσβάλλει ὄχι μόνον τόν θεσμό ἀλλά καί τό πρόσωπο τῆς σημερινῆς Προέδρου τῆς Δημοκρατίας. Ὁ κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε προσφάτως τόν Ἀντώνη Σαμαρᾶ ὅτι δέν σέβεται τόν θεσμό τῆς Προεδρίας τῆς Δημοκρατίας, διότι ὁ πρώην Πρωθυπουργός προέβη σέ ὑπόδειξη προσώπου γιά τήν θέση. Ὅμως ὁ ἴδιος προσβάλλει χειρότερα τόν θεσμό καί τήν ἴδια τήν κ. Σακελλαροπούλου ὅταν δηλώνει ὅτι δέν ἔχει «ἀκόμη ἀποφασίσει» τί πρόκειται νά πράξει. Δηλαδή, μιά θητεία τεσσάρων ἐτῶν πού πλησιάζει τήν ὁλοκλήρωσή της δέν ἦταν ἀρκετή γιά νά δείξει στόν κ. Μητσοτάκη ἄν ἡ σημερινή Πρόεδρος εἶναι ἤ ὄχι κατάλληλη γιά μία δεύτερη θητεία;

Καί ἀκόμη χειρότερα, ἐν τῷ μέσῳ αὐτῆς τῆς καταστάσεως, ἐπισκέπτεται τό μετρό τῆς Θεσσαλονίκης μέ τήν κ. Σακελλαροπούλου νά συμπορεύεται δίκην συνοδοῦ; Αὐτή δέν εἶναι προσβολή; Οἱ εὐθῦνες βεβαίως καταλογίζονται ἑκατέρωθεν. Πῶς ἡ κ. Σακελλαροπούλου ἀποδέχεται αὐτόν τόν ρόλο; Τό καθῆκον της ἀπέναντι στόν θεσμό τόν ὁποῖο ἐκπροσωπεῖ εἶναι πρωτίστως νά μήν τόν εὐτελίζει. Καί τοῦτο σημαίνει, ὅτι ἐφ’ ὅσον ὁ Πρωθυπουργός παραμένει «ἀναποφάσιστος», νά δηλώσει ἡ ἰδία ὅτι παραιτεῖται τῆς διεκδικήσεως δευτέρας θητείας. Θά ἦταν αὐτή ἡ παραίτησις μιά πρᾶξις σεβασμοῦ πρός τά θέσμια τῆς χώρας καί ἕνας τρόπος νά ὁλοκληρώσει τήν θητεία της, μέ τήν μεγίστη ἀξιοπρέπεια!

https://geopolitico.gr/

Κόλαση στη Συρία – Φονικές μάχες στη Hama - Οι Ρώσοι αποδεκατίζουν τους τζιχαντιστές στο Χαλέπι


 Σφοδρές μάχες στη Hama μεταξύ κυβερνητικού στρατού και τζιχαντιστών με τους συμμάχους τους - Σαρωτικές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κατά των ανταρτών

(Συνεχές upd) Σφοδρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Συρία στη βόρεια περιοχή Hama μεταξύ των τζιχαντιστών της Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) και του κυβερνητικού στρατού ενώ το κατεχόμενο από τους αντάρτες Χαλέπι αντιμετωπιζει τις κοινές αεροπορικές επιδρομές από την ρωσική και τη συριακή αεροπορία
 Ο συριακός στρατός την ίδια ώρα κρατά τις αμυντικές γραμμές του και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται για τη μεγάλη αντεπίθεση.
Οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία μαχητές του λεγόμενου Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA), ο οποίος υποστηρίζει τη Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) που συνδέεται με την al-Qaeda- στη συνεχιζόμενη μεγάλης κλίμακας επίθεσή της στη βόρεια Συρία, προέλασαν στο βόρειο Χαλέπι την 1η Δεκεμβρίου.
Ο SNA ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση στο Χαλέπι στις 30 Νοεμβρίου, μόλις τρεις ημέρες αφότου το HTS και οι σύμμαχοί του ξεκίνησαν την επίθεσή τους.
Συριακά και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που επιχειρούν εδώ και 3 ημέρες στόχευσαν κινήσεις ανταρτών στα χωριά Hazarin και Rakaya νότια της πόλης Idlib.
Αργότερα, επιβεβαιωθηκε ότι ο συριακός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο πολλών πόλεων στη βόρεια ύπαιθρο της Hama, φτάνοντας στα ανατολικά της πόλης, αργότερα  Συριακός Αραβικός Στρατός κατάφερε ανακτήσει με επιτυχία βασικές περιοχές κατά μήκος των διοικητικών συνόρων μεταξύ Hama και Idlib και υποχρώσε τους αντάρτες σε βαριές απώλειες με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. 
Δεκάδες τρομοκράτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των κοινών επιδρομών της ρωσικής και συριακής αεροπορίας στην πόλη Es-Safirah στην επαρχία του Χαλεπίου.
Τι είναι γνωστό για την επίθεση μαχητών στη Συρία σε κυβερνητικά στρατεύματα
Αυτό μετέδωσε το συριακό πρακτορείο SANA, επικαλούμενο πηγή στο υπουργείο Άμυνας της δημοκρατίας.
«Δεκάδες τρομοκράτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στα περίχωρα της πόλης Safirah στην επαρχία Χαλεπίου ως αποτέλεσμα αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν από κοινού από τις συριακές και ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις», είπε η πηγή του πρακτορείο.
Να σημειωθεί ότι οι τζιχαντιστές έφτασαν στα βόρεια προάστια της πόλης Hama αργά στις 30 Νοεμβρίου, αφού κατέλαβαν δεκάδες πόλεις στη βόρεια ύπαιθρο.
Ωστόσο, τα συριακά στρατεύματα και οι τοπικοί φιλοκυβερνητικοί μαχητές κατάφεραν να τους απωθήσουν περίπου 12 χιλιόμετρα.
Από το πρωί της 1ης Δεκεμβρίου, ο κυβερνητικός στρατός φέρεται να έχει τον έλεγχο των πόλεων Suran, Halfaya, Taybat al-Imam και Maardis.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-12-01_220138.png
Ρωσικές δυνάμεις στη Συρία: 320 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν και 63 οχήματα και τεθωρακισμένα καταστράφηκαν

Ο Συριακός Αραβικός Στρατός, μαζί με τις Αεροπορικές Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συνεχίζει την επιχείρηση για την απόκρουση της τρομοκρατικής επίθεσης στην Idlib, στη Hama και στο Χαλέπι, τουλάχιστον 320 τζιχαντιστές και 63 οχήματα και τεθωρακισμένα καταστράφηκαν μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τον αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου στη Συρία, λοχαγό  1ου βαθμού Oleg Ignasyuk σε δήλωσή του την 1η Δεκεμβρίου 2024.
«Ο Συριακός Αραβικός Στρατός, με τη βοήθεια των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, συνεχίζει την επιχείρηση για την απόκρουση της τρομοκρατικής επίθεσης στις επαρχίες Idlib, Hama και Χαλέπι, τις τελευταίες 24 ώρες, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις με πυραύλους και βόμβες σε θέσεις όπου οι αντάρτες είχαν αποθήκες πυρομαχικών και όπλων, θέσεις εκτόξευσης πυραύλων MLRS και πυροβολικού και σημεία ελέγχου.
Τουλάχιστον 320 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν και 63 οχήματα και τεθωρακισμένα καταστράφηκαν», σημείωσε
Ποιος ελέγχει τι στη Συρία
Image
hama.jpg

Αποκρούστηκε επίθεση των ανταρτών σε πόλη – κλειδί ενώ περικyκλωθηκε η Hama

Ο στρατός απέκρουσε επίσης μια επίθεση των ανταρτών και των συμμάχων τους στην Qalaat al-Madiq, η οποία είναι πόλη – κλειδί στις πεδιάδες al-Ghab στη βορειοδυτική περιοχή της Hama.
Εν τω μεταξύ, πολεμικά αεροσκάφη της Ρωσίας και της Συρίας συνεχίζουν να πλήττουν μαχητές που προσπαθούν να φτάσουν στην πρώτη γραμμή της Hama.
Σφοδρές αεροπορικές επιδρομές χτύπησαν επίσης πολλές θέσεις των τζιχαντιστών και των συμμάχων τους στην επαρχία Idlib.
Ο Συριακός Αραβικός Στρατός έχει ανακτήσει με επιτυχία βασικές περιοχές κατά μήκος των διοικητικών συνόρων μεταξύ Hama και Idlib, σημειώνοντας σημαντική πρόοδο στις προσπάθειές του να σταθεροποιήσει την περιοχή εν μέσω εκτεταμένων τρομοκρατικών επιδρομών.
Αυτή η πρόοδος επιτεύχθηκε μέσω μιας σειράς εντατικών αεροπορικών επιδρομών με στόχο θέσεις που κατείχαν τρομοκρατικές ομάδες, ιδιαίτερα στην περιοχή του Morek, βόρεια της Hama.
Οι επιδρομές προκάλεσαν κρίσιμο πλήγμα στις δυνάμεις των ανταρτών, με περισσότερους από 80 μαχητές να βρίσκουν το θάνατο και δεκάδες ακόμη να τραυματίζονται.
Στο Χαλέπι, μια αποφασιστική στρατιωτική επιχείρηση στον οδικό κόμβο al-Basel αποδυνάμωσε περαιτέρω τις τρομοκρατικές ομάδες, αναγκάζοντάς τις σε μεγάλες απώλειες.
Ανταποκριτής του Al Mayadeen ανέφερε ότι ο συριακός στρατός έχει ανακτήσει τον έλεγχο σχεδόν σε όλα τα χωριά στην ύπαιθρο της Hama, ενισχύοντας την παρουσία του στην περιοχή.
Επιπλέον, γίνονται προσπάθειες για το έλεγχο του του οδικού άξονα Athraya-Khanaser-Safira στη νότια ύπαιθρο του Χαλεπίου.
Ωστόσο, οι προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται καθώς ένοπλες ομάδες στην περιοχή φέρεται να εμποδίζουν τους αμάχους να εγκαταλείψουν την al-Safira και να εμποδίζουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, επιδεινώνοντας περαιτέρω τη δεινή κατάσταση των κατοίκων της περιοχής.
tank_hama.jpg


syria.jpg
Οι τζιχαντιστές κρατούν το Χαλέπι

Ενώ η εικόνα για τον κυβερνητικό στρατό είναι καλή στη Hama, επιδεινώνεται συνεχώς στο Χαλέπι με τους αντάρτες ενισχύουν τον έλεγχό τους σε μεγάλο μέρος της πόλης, να επεκτείνουν τη δράση τους στην ανατολική ύπαιθρο και να κόβουν τον στρατηγικό αυτοκινητόδρομο Khanaser προς τα νότια.
aleppo.jpg

Η επίθεση στη βόρεια Συρία, με την κωδική ονομασία Operation Deterrence of Aggression, ξεκίνησε νωρίς στις 27 Νοεμβρίου από την περιοχή Idlib, η οποία περιλαμβάνει την ομώνυμη πόλη καθώς και αρκετές περιοχές στη βόρεια επαρχία της Λαττάκειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τουρκικός στρατός διατηρεί μεγάλη παρουσία στην περιοχή αλλά την πραγματική διοίκηση έχουν αναλάβει οι αντάρτες.

Προελαύνουν στο Χαλέπι οι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία – Σκληρές μάχες κατά των κουρδικών δυνάμεων

Οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία μαχητές του λεγόμενου Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA), ο οποίος υποστηρίζει τη Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) που συνδέεται με την al-Qaeda- στη συνεχιζόμενη μεγάλης κλίμακας επίθεσή της στη βόρεια Συρία, προέλασε στο βόρειο Χαλέπι την 1η Δεκεμβρίου.
Ο SNA ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση στο Χαλέπι στις 30 Νοεμβρίου, μόλις τρεις ημέρες αφότου το HTS και οι σύμμαχοί του ξεκίνησαν την επίθεσή τους.
Μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη της επίθεσης, οι μαχητές του SNA κατάφεραν να καταλάβουν δεκάδες πόλεις στη βόρεια και ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου από τον Συριακό Αραβικό Στρατό (SAA) και τις κουρδικές δυνάμεις, κυρίως τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).
Μία από τις πόλεις που έπεσαν στα χέρια των μαχητών ήταν το Tell Rifaat, ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η SAA έχει υποχωρήσει από το μεγαλύτερο μέρος της πόλης του Χαλεπίου.
Ορισμένα συριακά στρατεύματα παραμένουν σε απομονωμένους θύλακες.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγείται οι YPG, έστειλαν χιλιάδες μαχητές με την ελπίδα να σώσουν την πόλη και να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ανθρώπων.
Ωστόσο, οι δυνάμεις τους είναι πλέον παρούσες μόνο στην περιοχή Sheikh Maqsoud και σε μερικές κοντινές περιοχές.
Απαντώντας στην επίθεση υπό την ηγεσία του HTS και στην επιχείρηση που ξεκίνησε από το SNA, οι SDF, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, κήρυξαν «γενική κινητοποίηση» την 1η Δεκεμβρίου.
Η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, το πολιτικό όργανο των SDF, χαρακτηρίζει τη συνεχιζόμενη επίθεση ως «μια νέα μορφή τρομοκρατίας του ISIS» και μέρος μιας συνωμοσίας της Τουρκίας να καταλάβει περισσότερα εδάφη της Συρίας.
Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να το σταματήσει.
Οι SDF μπορεί να ετοιμάζονται να εξαπολύσουν αντεπίθεση στο Χαλέπι.
Δεν είναι σαφές εάν η SAA θα μπορούσε να βοηθήσει τέτοιες προσπάθειες.
Ωστόσο, η συριακή αραβική αεροπορία σε συνεργασία με τη Ρωσία θα μπορούσαν να παράσχουν στενή αεροπορική υποστήριξη στις κουρδικές δυνάμεις.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ, που θεωρούν το HTS τρομοκρατική ομάδα, δεν φαίνεται να ενοχλούνται από την επίθεση και είναι απίθανο να παράσχουν βοήθεια.

Προειδοποίηση Fidan σε ΗΠΑ: H Τουρκία δεν θα ανεχθεί τρομοκρατικές ενέργειες στη Συρία


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan είπε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken την Κυριακή ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει «τρομοκρατικές απειλές με στόχο την ασφάλειά της ή τους Σύρους πολίτες», δήλωσαν τουρκικές διπλωματικές πηγές (1/12).
Η Τουρκία θεωρεί τις κουρδικές μαχητικές ομάδες, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τις συριακές κουρδικές YPG τρομοκρατικές οργανώσεις, καθώς και Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), μια ομάδα της αντιπολίτευσης στη Συρία που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, όπως αναμεταδίδει το Reuters την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, ο Fidan απευθύνει έκκληση για πρόοδο στην πολιτική διαδικασία μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για την αποκατάσταση της ειρήνης.

Τελευταία ελπίδα για το Χαλέπι οι Κούρδοι – 5.000 μαχητές θα πολεμήσουν τους τζιχαντιστές για να προστατέψουν τους χριστιανούς

Εκτιμάται ότι περίπου 5.000 Κούρδοι μαχητές (SDF) έχουν σταλεί στο Χαλέπι της Συρίας για να αποτρέψουν περαιτέρω εδαφικά κέρδη των τζιχαντιστών.
Υπάρχουν αναφορές ότι οι SDF έχουν προχωρήσει ήδη σε γειτονιές του Χαλεπίου για να προστατεύσουν τον χριστιανικό πληθυσμό από τους ισλαμιστές.


idlib.jpg
tank_syria.jpg

Bashar al-Assad: Οι τρομοκράτες γνωρίζουν μόνο τη γλώσσα της βίας, θα συντριβούν 

Ο πρόεδρος της Συρίας Bashar al-Assad δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει βία για την εξάλειψη της «τρομοκρατίας» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024 με τον ασκούντα καθήκοντα προέδρου της Δημοκρατίας της Αμπχαζίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024.
Ο al-Assad επεσήμανε ότι «η τρομοκρατία καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα της βίας, και αυτή είναι η γλώσσα με την οποία θα τη σπάσουμε και θα την εξαλείψουμε, όποιοι κι αν είναι οι υποστηρικτές και οι χορηγοί της», ανέφερε το SANA.

Πάνω από 1.000 τρομοκράτες νεκροί


Η επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης έβαλε τέλος σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για την οποία μεσολάβησαν τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία στις 5 Μαρτίου 2020 στην Astana του Καζακστάν.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Συρίας, οι τρομοκράτες και οι σύμμαχοί τους έχουν χάσει περίπου 1.000 μαχητές από την αρχή της μεγάλης επίθεσης.

Φωτιά βάζει το Ισραήλ, ενισχύοντας την επίθεση των τζιχαντιστών

Την ίδια στιγμή φωτιά έρχεται να βάλει το Ισραήλ, καθώς μαχητικά του αεροσκάφη έπληξαν υποδομές στη Συρία κοντά στα συνοριακά περάσματα της χώρας με τον Λίβανο, τα οποία χρησιμοποιούνταν «ενεργά» από τη Hezbollah για τη μεταφορά όπλων.
Το χτύπημα στη Συρία «διεξήχθη μετά τον εντοπισμό της μεταφοράς όπλων στη Hezbollah από τη Συρία στον Λίβανο, ακόμη και μετά την κατάπαυση πυρός και αποτελεί απειλή για το κράτος του Ισραήλ, κατά παράβαση των όρων της συμφωνίας». ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.
Ο συριακός ραδιοφωνικός σταθμός Sham FM, ανέφερε ότι τα πλήγματα στόχευαν περιοχές κοντά στην πόλη al-Qusayr στη νοτιοδυτική ύπαιθρο της Homs, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Δαμασκός έχει κατηγορήσει το Ισραήλ ότι υποστηρίζει ενεργά την επίθεση των τρομοκρατών στο έδαφός της.
israel_8.jpg
Μία μέρα πριν την εισβολή των τρομοκρατών στη Συρία, ο ...«προφητικός» Netanyahu είχε απειλήσει τον Assad

Μόλις μία μέρα πριν την εισβολή των τρομοκρατών στη Συρία στις 26/11/2024, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu είχε απειλήσει τον Assad, λέγοντας ότι «παίζει με τη φωτιά».
Κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης για την ασφάλεια στις 29 Νοεμβρίου, ο Netanyahu ενημερώθηκε από ανώτερους αξιωματούχους των πληροφοριών ότι «η ιρανική υποδομή στη Συρία έχει πληγεί και μεγάλο μέρος της έχει καταληφθεί από τους αντάρτες», σύμφωνα με μια αναφορά του ισραηλινού Channel 12.
Οι αξιωματούχοι ενημέρωσαν επίσης τον πρωθυπουργό ότι η προσοχή της Hezbollah θα στραφεί τώρα στη Συρία, και «το ίδιο θα κάνουν και οι δυνάμεις της, προκειμένου να υπερασπιστούν το καθεστώς Assad».
Οι αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών φέρεται να σημείωσαν ότι «οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να είναι θετικές».
Ο ισραηλινός στρατός λέγεται ότι προετοιμάζεται για ένα σενάριο όπου το Τελ Αβίβ πιθανώς να επέμβει στη Συρία για να εμποδίσει την έλευση ιρανικών δυνάμεων που θα επιχειρήσουν να βοηθήσουν τον Assad.

tromokrates.jpg

Πυρετός επαφών του Assad

Ο πρόεδρος της Συρίας Bashar Al Assad υποσχέθηκε να πολεμήσει μέχρι τέλους τις τρομοκρατικές οργανώσεις που διεξάγουν μεγάλης κλίμακας επίθεση στο βόρειο τμήμα της χώρας κατά τη διάρκεια δύο ξεχωριστών τηλεφωνικών συνομιλιών με τους ηγέτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ιράκ, οι οποίοι υποσχέθηκαν υποστήριξη.
Η επίθεση ξεκίνησε καθώς ο Assad βρισκόταν σε επίσκεψη στη Μόσχα, φέρονταν να έχει σημαντικές συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή.
Αμέσως μετά την επιστροφή του στη χώρα, ο Assad είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan.
Τόνισε τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Συρίας να υπερασπιστεί τη σταθερότητα και την εδαφική της ακεραιότητα «μπροστά σε όλους τους τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΑΕ είπε ότι η χώρα «στέκεται στο πλευρό του συριακού κράτους και το υποστηρίζει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην επέκταση της κυριαρχίας του, στην ενοποίηση των εδαφών του και στην επίτευξη σταθερότητας».
Ο Assad είχε επίσης τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Mohammed Shia’ al-Sudani, κατά τις οποίες ο τελευταίος τόνισε ότι «η ασφάλεια και η σταθερότητα της Συρίας συνδέονται στενά με την εθνική ασφάλεια του Ιράκ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν, οι κορυφαίοι σύμμαχοι της Συρίας, έχουν ήδη δεσμευτεί να στηρίξουν τη χώρα στον αγώνα της κατά των τρομοκρατών.
www.bankingnews.gr