Δυναμική παρουσία πολλών εκπροσώπων από τις ανατολικές χώρες - μέλη της Ε.Ε., όπως η Σλοβακία, η Τσεχία και η Ουγγαρία, αλλά και από υποψήφιες χώρες - μέλη, όπως η Σερβία
Την ευκαιρία να εξαχθούν κρίσιμα συμπεράσματα για τη στάση της Ρωσίας έναντι της Ελλάδας, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ταχθεί υπέρ του καθεστώτος Zelensky στην Ουκρανία, είχαν ο βουλευτής Αχαΐας Σπύρος Τσιρώνης και ο ευρωβουλευτής Νίκος Αναδιώτης.
Ειδικότερα, το κόμμα του ελληνικού Κοινοβουλίου ΝΙΚΗ συμμετείχε σε συμπόσιο του διεθνούς πολιτικού οργανισμού των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών BRICS στο Σότσι της Ρωσίας, εκπροσωπούμενο από κλιμάκιο με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του κόμματος, Νίκο Αναδιώτη, και τον βουλευτή Αχαΐας Σπύρο Τσιρώνη.
O Σπύρος Τσιρώνης προχώρησε σε ανάρτηση σε γνωστό κοινωνικό δίκτυο, συνοδευόμενη από φωτογραφίες του ιδίου και του Νίκου Αναδιώτη με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρόεδρο της χώρας, Dmitry Medvedev.
«Στο συμπόσιο μεταξύ BRICS, ευρωβουλευτών και βουλευτών των εθνικών κοινοβουλίων της Ευρώπης είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και τέως Πρόεδρο της Ρωσίας Dmitry Medvedev, ο οποίος μου εξέφρασε τη χαρά του που υπάρχουν ακόμη Έλληνες που υπερασπίζονται την Ορθοδοξία και τις παραδοσιακές αξίες» σημείωσε ο Σπύρος Τσιρώνης.
Η παρουσία Medvedev, αν μη τι άλλο, υποδηλώνει ότι η εν λόγω εκδήλωση ήταν βαρύνουσας σημασίας από πλευράς της Ρωσίας.
Σε αποκλειστική συνέντευξη που εξασφάλισε με τον βουλευτή Σπύρο Τσιρώνη, ο δημοσιογράφος του Bankingnews Χάρης Μπερτίδης αποκαλύπτει όσα έλαβαν χώρα στο Σότσι της Ρωσίας.
Ποιος ήταν ο λόγος της συγκεκριμένης συνάντησης – συμποσίου των BRICS;
Η ΝΙΚΗ προσεκλήθη από τους BRICS για να συμμετάσχει σε μία ανταλλαγή απόψεων με εκπροσώπους των χωρών των BRICS, κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και ευρωβουλευτές, σε θέματα συνεργασίας Δύσης και Ανατολής και κυρίως στα ζητήματα του πολιτισμού, των παραδοσιακών αξιών και της ταυτότητος των εθνών κρατών, που απειλούνται στις μέρες από μεγάλα υπερεθνικά σχήματα.
Αυτό το τελευταίο είναι, αν θέλετε, και ο κοινός τόπος πάνω στον οποίον έγιναν αυτές οι συζητήσεις και οι τοποθετήσεις σ’ ένα συμπόσιο που είχε τον τίτλο BRICS-EUROPE.
Παράλληλα, στο περιθώριο αυτής της διημερίδας είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις με Ρώσους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, κ. Dmitry Medvedev.
Ποια ήταν η κύρια κεντρική γραμμή που δόθηκε κατά τη διάρκεια των ομιλιών;
Δεν υπήρχε κάποια κεντρική γραμμή.
Θα έλεγα, ωστόσο, ότι υπήρχε ταύτιση, κυρίως στο θέμα της διατήρησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των στοιχείων που συνθέτουν την ταυτότητα κάθε λαού, όταν υπάρχει συμμετοχή σε υπερεθνικές – υπερκρατικές δομές.
Και είναι σαφές ότι, ενώ οι BRICS ως οικονομικό φόρουμ δεν παρεμβαίνουν ούτε στη νομοθεσία ούτε στις πολιτικές κάθε κράτους - μέλους, στην Ευρώπη τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.
Θα ‘λεγε μάλιστα κανείς, ότι σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής κάποια από τα μέλη των BRICS έχουν εντελώς αντικρουόμενα συμφέροντα.
Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλήρως απογυμνώσει τα κράτη - μέλη της από τις περισσότερες εξουσίες τους και πλέον έχει φτάσει να μην τους επιτρέπει να υπερασπιστούν ούτε τα σύνορά τους.
Για να μην πούμε φυσικά για την woke ατζέντα, η οποία επεβλήθη και επιβάλλεται στους ευρωπαϊκούς λαούς, σε πλήρη αναντιστοιχία με τα αξιακά τους συστήματα και την πίστη τους.
Είναι αλήθεια ότι ο Γερμανός εκπρόσωπος του AFD υπογράμμισε τη δύναμη των BRICS και έθεσε προ των ευθυνών τους τα πατριωτικά κόμματα της Ευρώπης για την εναλλακτική ενάντια στο ιερατείο των Βρυξελλών;
Μιλάτε για τον κύριο Rainer Rothfuß, τον βουλευτή της Μπούντεσταγκ από τη Βαυαρία, φαντάζομαι.
Ο κύριος Rainer Rothfuß είπε το αυτονόητο:
Ότι πλέον, αν μια χώρα θέλει να αποχωρήσει από το μπλοκ, έχει εναλλακτική.
Βέβαια η AfD έχει εκφράσει ευθέως πλέον την πρόθεσή της – σε περίπτωση που κυβερνήσει – να αποχωρήσει, ενώ εμείς όχι.
Όμως και μόνον η ύπαρξη των BRICS μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ σοβαρό λόγο για να ξανασκεφτούν οι Βρυξέλλες την πορεία που έχουν πάρει στο να εξελιχθούν σε ένα αυταρχικό μετασοβιετικό υπερκράτος.
Και να μην ξεχνάμε βέβαια, ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και πολιτική Ένωση, οι BRICS βασίζονται αποκλειστικά στην οικονομική συνεργασία και στη δημιουργία κοινού νομίσματος.
Ο Putin μίλησε για δραχμή, ποια είναι η θέση του κινήματός σας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον σκεπτικισμό απέναντι στις πολιτικές της; Είναι λύση η Ρωσία;
Δεν νομίζω ότι ο Putin με αυτό που είπε υπεδείκνυε ότι η Ρωσία είναι λύση.
Προφανώς και αναφερόταν στο φόρουμ των BRICS.
Άλλωστε, όπως εμείς ως κόμμα έχουμε αναφέρει, όταν έπρεπε να σκεφτούμε σοβαρά την είσοδό μας στη νομισματική ένωση δεν το κάναμε και τώρα η έξοδος θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη, όσο κι αν μπορεί να το ήθελε κανείς.
Γιατί σίγουρα με την είσοδό μας στο ευρώ έχουμε εκχωρήσει σημαντικό μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας.
Από ‘κεϊ και πέρα, δεν παύει να είναι μία πραγματικότητα ότι οι θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δεν ήταν οικονομικές, αλλά αφορούσαν στους πολιτιστικούς δεσμούς, τις κοινές αξίες και την ιστορία που συνέδεε τα ευρωπαϊκά κράτη.
Κι όλα αυτά αυτή στιγμή παραβιάζονται ανενδοίαστα, δημιουργώντας τεράστια δυσαρέσκεια στους λαούς της Ευρώπης.
Αυτό ο Putin και οι εταίροι του στους BRICS το αντιλαμβάνονται πολύ καλά και γνωρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει τεράστια ρήγματα στη συνοχή των κρατών - μελών.
Επιπλέον, υπάρχουν δέκτες αυτού του μηνύματος, που είναι κράτη μέλη, αλλά δεν έχουν εισέλθει στη νομισματική ένωση.
Και ως εκ τούτου, η απαγκίστρωσή τους από την Ε.Ε. θα μπορούσε να είναι πολύ πιο ανώδυνη.
Προς τούτο και η παρουσία πολλών εκπροσώπων από τις ανατολικές χώρες - μέλη της Ε.Ε., όπως η Σλοβακία, η Τσεχία και η Ουγγαρία, αλλά και από υποψήφιες χώρες-μέλη, όπως η Σερβία.
Γνωρίζετε τις επόμενες κινήσεις του οργανισμού;
Αυτά που γνωρίζουμε είναι λίγο έως πολύ γνωστά, καθώς είχαν διαρρεύσει ή και ανακοινωθεί πριν την παρουσία μας εκεί.
Οι BRICS δείχνουν να διευρύνονται και κατευθύνονται προς την δημιουργία κοινού νομίσματος.
Αυτό, όπως καταλαβαίνετε θα αλλάξει κάποιες ισορροπίες διεθνώς, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή κυριαρχεί το δολάριο και δευτερευόντως το ευρώ, το οποίο αυτήν την εποχή δοκιμάζεται.
Κλείνοντας και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας υπήρξε συγκεκριμένη αντίδραση από τον Medvedev όταν είδε την ελληνική αντιπροσωπεία; Τι αναφέρθηκε συγκεκριμένα;
Nομίζω ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι και προφανώς και ο κ. Medvedev δεν ήταν εξαρχής τόσο βέβαιοι ότι θα περευρισκόταν έστω κάποιο απλό στέλεχος οιουδήποτε ελληνικού κόμματος.
Και εξ όσων γνωρίζουμε είχαν προσκληθεί αρκετά -αν όχι όλα- τα κόμματα.
Ο ίδιος ο Medvedev επέδειξε ιδιαίτερα θετική έκπληξη –το έδειξε με την έκφραση του προσώπου του- όταν μπήκε στην αίθουσα και του αναγγέλθηκε και η δική μας παρουσία.
Μάλιστα, το ανέφερε, λέγοντας ότι «επιτέλους κι ένα ελληνικό κόμμα που νοιάζεται για την Ορθοδοξία και τις παραδοσιακές αξίες».
Είχε προηγηθεί βέβαια η τοποθέτησή μου, όπου επεσήμανα τους ιστορικούς δεσμούς των χωρών μας, τις κοινές αξίες και πρωτίστως την Ελληνορθόδοξη πίστη μας.
Από πλευράς μας, διευκρινίσαμε την αντίθεσή μας στη στάση της ελληνικής κυβερνήσεως, όχι μόνον λόγω των σχέσεων αυτών, αλλά κυρίως, διότι ετέθη σε κίνδυνο η ελληνική εθνική μειονότητα της Ουκρανίας, η οποία αριθμεί επισήμως πάνω από 100.000 Ουκρανούς πολίτες ελληνικής καταγωγής και ανεπισήμως δύναται να ξεπερνά τις 200.000.
Μιλάμε δε, για έναν ελληνικό πληθυσμό, ο οποίος ζει στην ευρύτερη αυτή περιοχή εδώ και 27 αιώνες.
Επισημάναμε δε, ότι, ακριβώς λόγω της παρουσίας τόσων πολλών Ελλήνων, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιδιώξει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο, καθ’ ότι είχε κάθε έννομο και ηθικό συμφέρον.
Και συμφωνήσαμε με τον κύριο Medvedev ότι αργά ή γρήγορα οι σχέσεις των χωρών μας πρέπει να αποκατασταθούν και φυσικά να επανέλθει η ειρήνη σε όλη την περιοχή.
Ήταν μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα η πρώτη παρουσία Ελλήνων στο Σότσι;
Σίγουρα ήταν θετική η εξέλιξη, καθώς εστάλησαν μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, ενώ αντηλλάγησαν και απόψεις για πολλά ζητήματα.
Κυρίως, μπορέσαμε κι εμείς να έχουμε μία άμεση ενημέρωση από την άλλη πλευρά, χωρίς τα φίλτρα που επιτήδεια βάζουν στις ειδήσεις τους τα ΜΜΕ, ένθεν κακείθεν.
Εν κατακλείδι, θέλω να υπογραμμίσω ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη για διάλογο.
Όχι μόνον μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδος, αλλά και κεντρικά από την Ε.Ε.
Πολλώ δε μάλλον τώρα, που ο νέος πρόεδρος των Η.Π.Α. προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει και ο ίδιος σε αυτόν με σκοπό την επίτευξη της ειρήνης.
Και θέλω να τονίσω, ότι, όταν αυτός ο διάλογος αποδώσει καρπούς, κάποιοι θα πρέπει να απολογηθούν και να αναθεωρήσουν την βεβαιότητα στις εκτιμήσεις τους για το ποια είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας.
Διότι η σωστή πλευρά της ιστορίας δεν θα είναι ποτέ η ανενδοίαστη συμμόρφωση σε ύποπτα προτάγματα ούτε φυσικά ο υπερβάλλων ζήλος στην εξυπηρέτηση αβέβαιων συμφερόντων και πολιτικών, που μας δημιουργούν τεράστια προβλήματα και θέτουν σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες Ελλήνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου