Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

15 είδη αλατιού και πώς να επιλέξετε το καλύτερο αλάτι για εσάς


 Υπάρχουν πολλά είδη αλατιού, από ροζ Ιμαλαΐων έως περσικό μπλε. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για να μπορείτε να επιλέξετε με σύνεση.

Όλοι χρειαζόμαστε αλάτι για να επιβιώσουμε. Αλλά υπάρχουν τόσα πολλά είδη αλατιού εκεί έξω. Ποια είναι τα πιο υγιεινά; Ποιο να αποφύγω; Τι γίνεται με τη γεύση και το κόστος;

Υπάρχει αλάτι που κάνει το φαγητό μου να μοιάζει σαν να έχει ξεσκονιστεί με πολύτιμους λίθους; Έχετε αλάτι που είναι φτιαγμένο από ηφαίστεια; Έχω τις απαντήσεις σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις. Ρίξτε λοιπόν λίγο ποπ κορν ή ψήστε μια πατάτα, γιατί πρόκειται να πάρουμε πραγματικά αλμυρό εδώ μέσα.

Τύποι αλατιού: Άλατα υψηλής επεξεργασίας

Επιτραπέζιο Αλάτι

Το επιτραπέζιο αλάτι είναι 97-99% χλωριούχο νάτριο. Κατά τη διαδικασία διύλισης, έχουν αφαιρεθεί ιχνοστοιχεία και άλλες φυσικές ουσίες. Προστίθενται αντιπηκτικοί παράγοντες για να αποτραπεί η συσσώρευση του αλατιού. Συχνά προστίθεται και ιώδιο. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί;

Το ιώδιο είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς. 1) Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε γνωστικά προβλήματα, μειωμένο επίπεδο ενέργειας και αύξηση βάρους. 2) 3) Τα επεξεργασμένα τρόφιμα συνήθως στερούνται ιωδίου, επομένως για να επαναφέρουμε το ιώδιο στη διατροφή μας, οι κατασκευαστές το προσθέτουν στο αλάτι μας. Το αλάτι διατηρεί το ιώδιο. Και επειδή όλοι χρησιμοποιούν αλάτι, όλοι παίρνουμε λίγο ιώδιο πίσω στη διατροφή μας.

Η κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφών, ειδικά φυκιών, είναι ένας πιο φυσικός τρόπος λήψης ιωδίου. Επίσης, η προσπάθεια να πάρετε όλο το ιώδιο σας από το αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινά επίπεδα νατρίου στο σώμα.

Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι έχουν έντονη λαχτάρα για αλμυρά φαγητά. Αυτό μπορεί να οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στην εξαιρετικά επεξεργασμένη φύση του επιτραπέζιου αλατιού και άλλων σύγχρονων τροφίμων. Στη φύση, το αλάτι δεν είναι μόνο χλωριούχο νάτριο. Είναι ένα μείγμα ορυκτών. Η λαχτάρα σας για αλμυρά τρόφιμα μπορεί να είναι ο τρόπος του σώματός σας να ζητήσει περισσότερα μέταλλα. Αλλά το επεξεργασμένο αλάτι στερείται αυτών των ορυκτών. Συνεχίζουμε να καταναλώνουμε και να λαχταρούμε το αλάτι, αλλά η ανεπάρκεια μετάλλων παραμένει.

Το επιτραπέζιο αλάτι δεν είναι κακό σε περιορισμένες ποσότητες, ειδικά αν τρώτε άλλα ολόκληρα τρόφιμα με καλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία. Είναι επίσης πολύ προσιτό. Αλλά είναι ίσως το λιγότερο υγιεινό αλάτι σε αυτή τη λίστα.

Αλάτι ποπ κορν

Το αλάτι ποπ κορν είναι απλώς κανονικό επιτραπέζιο αλάτι. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι κόκκοι του αλατιού είναι μικρότεροι. Αυτό τους επιτρέπει να κολλάνε πιο εύκολα στις μικρές τσέπες και τις καμπύλες του ποπ κορν. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας παίρνοντας επιτραπέζιο αλάτι ή άλλο είδος αλατιού και πολτοποιώντας το σε ένα μύλο καφέ.

Αλάτι Kosher

Το αλάτι kosher πήρε το όνομά του από τη χρήση του στην παρασκευή κρέατος kosher. Έχει μεγαλύτερο μέγεθος από το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι, με χονδροειδείς κρυστάλλους ακανόνιστου σχήματος. Το αλάτι Kosher στερείται επίσης πρόσθετων, καθιστώντας το λίγο πιο φυσικό από το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι. Ωστόσο, του λείπει και ιώδιο. Οι μάγειρες προτιμούν συχνά το αλάτι kosher λόγω της ήπιας γεύσης του.

Αλάτι τουρσί

Το αλάτι τουρσί είναι ένα είδος αλατιού που χρησιμοποιείται σε άλμη για το τουρσί διαφόρων τροφίμων. Δεν περιέχει πρόσθετα, συμπεριλαμβανομένου του ιωδίου. Αυτή η έλλειψη προσθέτων εμποδίζει το υγρό της άλμης να θολώσει.

Τύποι αλατιού: Ελάχιστα επεξεργασμένα άλατα

Θαλασσινό αλάτι

Το θαλασσινό αλάτι παράγεται από εξατμισμένο θαλασσινό νερό. Περιέχει διάφορα ιχνοστοιχεία και γενικά θεωρείται πιο υγιεινή επιλογή από το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι. 4) Ωστόσο, η ρύπανση των υδάτων θα μπορούσε να είναι ανησυχητική. Το μεγαλύτερο μέρος του θαλασσινού αλατιού πρέπει να υποβληθεί σε επιθεώρηση από τον FDA, αν και αυτό μπορεί να μην ικανοποιεί όλους. Ίσως είναι καλύτερο να γνωρίζετε από πού προέρχεται το θαλασσινό σας αλάτι.

Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

Το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει πολλά ιχνοστοιχεία και παίρνει το χρώμα του από την περιεκτικότητα σε σίδηρο. Όπως υποδηλώνει το όνομα, το αλάτι Ιμαλαΐων προέρχεται από τους πρόποδες των βουνών των Ιμαλαΐων. Το ότι είναι ένα χερσαίο αλάτι εξαλείφει την πιθανότητα ρύπανσης του νερού που μπορεί να είναι ανησυχητικό με τα θαλάσσια άλατα. Είναι πιο ακριβό από το επιτραπέζιο αλάτι, αλλά αυτό το είδος αλατιού θεωρείται επίσης πιο υγιεινό. 5)

Το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων χρησιμοποιείται επίσης σε λάμπες. Αυτές οι λάμπες λέγεται ότι καθαρίζουν τον αέρα και ενισχύουν τη διάθεσή σας. 6)

Fleur de Sel

Αυτό το αλάτι, που μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «άνθος του αλατιού», θεωρείται από πολλούς ως η κορυφή των αλάτων της θάλασσας. Είναι επίσης ένα πολύ ακριβό θαλασσινό αλάτι, που παράγεται με χειροκίνητη διαδικασία απόξεσης.

Τα γκουρμέ άλατα όπως αυτό, και αυτά που θα ακολουθήσουν, έχουν το καθένα τη δική του γεύση. Επειδή είναι σχετικά μη επεξεργασμένα, θα περιέχουν κομμάτια ύλης από τις περιοχές από τις οποίες συλλέγονται. Αυτό δίνει στον καθένα ένα είδος προσωπικότητας. (Έχω δοκιμάσει το fleur de sel στο παρελθόν. Η γνώμη μου; Ήταν αλμυρό. Μπορεί να μην είμαι ο καλύτερος για να ρωτήσω….)

Κελτικό θαλασσινό αλάτι

Αυτό το αλάτι προέρχεται από την Κελτική Θάλασσα στη Βρετάνη της Γαλλίας. Συλλέγεται με μια μέθοδο 2.000 ετών και έχει περισσότερο σίδηρο και λιγότερο νάτριο από πολλά άλλα άλατα. Το αλάτι της Κελτικής Θάλασσας  προέρχεται από την ίδια περιοχή της Γαλλίας με το fleur de sel. Αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν πραγματικά το αλάτι τους στα σοβαρά.

Μαύρο Αλάτι

Το μαύρο αλάτι στην πραγματικότητα δεν είναι μαύρο. Είναι ροζ-γκρι. Το μαύρο αλάτι , γνωστό και ως Kala Namag, εξορύσσεται στην Ινδία και χρησιμοποιείται συνήθως στη Νοτιοανατολική Ασία. Έχει έντονη μυρωδιά θείου και γίνεται δημοφιλής στους vegan μάγειρες λόγω της γεύσης του που μοιάζει με αυγό.

Θαλασσινό αλάτι μαύρης λάβας της Χαβάης

Αυτό το μαύρο αλάτι είναι πραγματικά μαύρο. Είναι επίσης ένα από τα πιο απροσδόκητα είδη αλατιού σε αυτή τη λίστα. Το θαλασσινό αλάτι μαύρης λάβας της Χαβάης παρασκευάζεται από εξατμισμένο θαλασσινό νερό το οποίο αναμιγνύεται με ηφαιστειακά πετρώματα. Θέλατε ποτέ να ρίξετε λίγο ηφαίστειο στο φαγητό σας; Το ηφαιστειακό πέτρωμα περιέχει ενεργό άνθρακα, ο οποίος χρησιμοποιείται για την αποτοξίνωση και την πέψη. 7)

Κόκκινο αλάτι της Χαβάης

Το κόκκινο αλάτι της Χαβάης είναι ένα θαλασσινό αλάτι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία που λέγεται ότι περιέχει 80 διαφορετικά μέταλλα. Παίρνει το χρώμα από την πολύ υψηλή περιεκτικότητά του σε σίδηρο. Σχηματίζεται όταν το θαλασσινό νερό παγιδεύεται σε παλιρροϊκές λίμνες από κόκκινο πηλό και στη συνέχεια εξατμίζεται. Το κόκκινο αλάτι της Χαβάης έχει ήπια γεύση και εκτιμάται ιδιαίτερα από τους μάγειρες. Ένα μειονέκτημα είναι ότι το κόκκινο αλάτι της Χαβάης είναι συνήθως ακριβό

Περσικό μπλε αλάτι

Το περσικό μπλε αλάτι είναι ίσως το πιο σπάνιο είδος αλατιού στον κόσμο. Εξορύσσεται από ένα μόνο μέρος στον κόσμο: την πόλη Garmsmar, Ιράν. Αν θέλετε πραγματικά να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας, αυτό είναι το αλάτι για εσάς. Αλλά να είστε έτοιμοι να ξοδέψετε χρήματα.

Αυτό το αλάτι συνήθως προστίθεται μετά το μαγείρεμα, έτσι οι άνθρωποι μπορούν να εκτιμήσουν το ασυνήθιστο χρώμα. Το μπλε-μοβ χρώμα προέρχεται από το συλβανίτη, ένα ορυκτό καλίου. Το περσικό μπλε περιέχει επίσης άλλα μέταλλα, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο.

Ειδικές περιπτώσεις

Καθαρτικό αλάτι

Το άλας Epsom αποτελείται από θειικό μαγνήσιο. Δεν είναι αλάτι τροφίμων, αν και μερικές φορές χρησιμοποιείται εσωτερικά για τις καθαρτικές και αποτοξινωτικές του ιδιότητες. Το αλάτι Epsom μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αναζωογονήσει τα υποσιτισμένα φυτά. Διαλύστε 2 κουταλιές της σούπας αλάτι Epsom σε 1 γαλόνι (3,79 λίτρα) νερό για συμπληρωματική διατροφή των φυτών. Μην το πασπαλίζετε στις ψητές πατάτες σας!

Άλατα βοτάνων

Τα άλατα βοτάνων είναι ένας συνδυασμός αλατιού και οποιουδήποτε γαστρονομικού βοτάνου. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα είναι το αλάτι σέλινου, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε βότανο ή συνδυασμό της επιλογής σας. Τα άλατα βοτάνων είναι νόστιμα και φτιάχνονται εύκολα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές. Μια μέθοδος είναι να τοποθετήσετε 1 μέρος φρέσκα βότανα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και να προσθέσετε 1/3 μέρος αλάτι. Χρησιμοποιήστε όποιο είδος αλατιού προτιμάτε. Χτυπήστε αυτό το μείγμα μερικές φορές και μετά δοκιμάστε το αποτέλεσμα. Συνεχίστε να προσθέτετε αλάτι σε μικρές ποσότητες μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή αλμύρα.

Απλώστε το αλάτι των βοτάνων σας σε ένα φύλλο και αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα για μια ή δύο μέρες. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε το αλάτι βοτάνων στο φούρνο στη χαμηλότερη ρύθμιση και να το αφήσετε να στεγνώσει για μία ή δύο ώρες, ανακατεύοντας μέχρι το τέλος.

Το αλάτι θα βοηθήσει να κρατηθούν τα βότανα στεγνά και να μην χαλάσουν.

Οι κοινές επιλογές βοτάνων περιλαμβάνουν δεντρολίβανο, μαϊντανό, σέλινο, ρίγανη, θυμάρι, κόλιαντρο, άνηθο, βασιλικό και μέντα. Αλλά μην παραμελείτε πιο ασυνήθιστες επιλογές, όπως λεβάντα, μούρα αρκεύθου και ροδοπέταλα. Θα μπορούσατε επίσης να φτιάξετε ένα αλάτι από βότανο με φύκια. Αυτό θα αντικαθιστούσε μέρος του χλωριούχου νατρίου με χλωριούχο κάλιο. Διαβάστε παρακάτω για μια εξήγηση.

Αλάτι καλίου

Θυμάστε πώς είπα ότι το επιτραπέζιο αλάτι είναι χλωριούχο νάτριο; Λοιπόν, το άλας καλίου είναι χλωριούχο κάλιο. Μπορεί να βρεθεί σε ορισμένες φυσικές τροφές και έχει έντονη αλμυρή γεύση. Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του νατρίου σας με άλατα καλίου, για να μειώσετε τις επιπτώσεις της υπερβολικής πρόσληψης νατρίου. 8) Το κάλιο είναι επίσης καλό για την καρδιά σας και μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της περίσσειας νατρίου από το σώμα σας. Απλώς θυμηθείτε να αφήσετε λίγο νάτριο στη διατροφή σας. Το νάτριο είναι ένα σημαντικό στοιχείο για το σώμα σας.

https://thegrownetwork.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου