Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Το ομορφότερο ψαροχώρι της Μεσογείου _ Αβλέμονας Κύθηρα


 Με μια αύρα κυκλαδίτικη κι έναν κοσμοπολίτικο αέρα Ιονίου, ο Αβλέμονας στα Κύθηρα έρχεται να τολμήσει το πιο ξεχωριστό πάντρεμα της Μεσογείου. Και ναι, η τόλμη βγαίνει σε καλό και η συνταγή πετυχαίνει!

Ο Αβλέμονας έχει αποκτήσει την όλο δική του ταυτότητα στο χρόνο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όσοι επισκέπτονται το νησί της Αφροδίτης, πρώτα από όλα έχουν να θυμούνται αυτό τον οικισμό. Όπως και δεν είναι διόλου παράξενο, πως σε αυτή την πινέζα του χάρτη κανείς δεν έρχεται μόνο μια φορά κατά την διαμονή του του στα Κύθηρα.

Αβλέμονας, ένα κυκλαδίτικο χωριό στα Κύθηρα

Χτισμένος σε έναν κόλπο στα νοτιοανατολικά του νησιού, μετράει μια ιστορία κάμποσων χιλιάδων χρόνων αφού εδώ το 2,000 π. Χ. αποβιβάστηκαν οι Μινωίτες. Εκείνο που χαρακτήριζε τη περιοχή ήταν το πορφυρό χρώμα που έβγαινε από τα κοχύλια. Με αυτό λοιπόν οι τεχνίτες (ντόπιοι αλλά και οι ξενόφερτοι Κρητικοί), έβαφαν τα κεραμικά σκεύη τους. Εξού και το κατακόκκινο χρώμα των κεραμικών που αντέχει μέχρι σήμερα.

Ο θρύλος θέλει στα ανοιχτά του οικισμού να ναυάγησε πλοίο του Έλγιν το 1802 στο οποίο μεταφέρονταν τμήματα από τα γλυπτά του Παρθενώνα.

avlemonas-kythera-village-Greece

Στο σήμερα λοιπόν, εντός του οικισμού δεν υπάρχει παραλία, όμως εδώ το παιχνίδι παίζεται στα βράχια γύρω από τον κολπίσκο. Το μέρος είναι τόσο όμορφο και περιποιημένο που η απουσία παραλίας μάλλον λειτουργεί στα υπέρ παρά στα κατά. Από το “Λουτρό της Αφροδίτης” όπως ονομάζεται αυτή φυσική πισίνα, δε μπορεί κανείς να ξεκολλήσει εύκολα.

Μπορείς να βρεις σκιά στα βράχια ή στις σπηλιές οι οποίες σε μερικά σημεία έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να μοιάζουν με μικρά καταφύγια. Μπορείς να φτάσεις σε οποιοδήποτε σημείο για να βουτήξεις ακολουθώντας τα χτιστά μονοπάτια πάνω στα βράχια.

Αβλέμονας-Κύθηρα-avlemonas-kythera-village-Greece

Εκτός από τον πέρα για πέρα ελληνικό συνδυασμό του λευκού με το μπλε στα οικήματα, εκείνο που χαρακτηρίζει τον Αβλέμονα είναι τα πολύχρωμα λουλούδια. Εδώ θυμήσου, πως τα άνθη μόνο τα βλέπουμε και δεν τα κόβουμε!

Θεωρείται από τα πιο τουριστικά μέρη στα Κύθηρα μιας και διαθέτει μια τεράστια γκάμα από καταλύματα (κάθε είδους) προς ενοικίαση. Επιπλέον οι επιλογές για φαγητό, ποτό και καφέ δίπλα στη θάλασσα, ποικίλουν και καλύπτουν κάθε γούστο.

Αβλέμονας-Κύθηρα-avlemonas-kythera-village-Greece

Κάνε μια βόλτα μέχρι πίσω από το Λουτρό της Αφροδίτης και φτάσε μέχρι το λιμανάκι με το φυλάκιο και το ξωκλήσι το Άη Νικόλα. Αν έχεις όρεξη (που έχεις, το ξέρω!) περπάτα μέχρι το τέλος του οικισμού και επισκέψου το ενετικό φρούριο Καστράκι. Από αυτό το σημείο η θέα προς τον Αβλέμονα είναι απλώς … καταπληκτική!

Αν θέλεις να αράξεις σε κάποια παραλία, απαλλαγμένος από τη βουή του κόσμου, η Παλαιόπολη βρίσκεται μόνο 1,5 χιλιόμετρο δυτικά του οικισμού. Ενώ το Καλαδί, η διάσημη τριπλή παραλία των Κυθήρων απέχει μόνο 5 χλμ από τον οικισμό.

Αν βρεθείς στο Τσιρίγο (τα Κύθηρα ντε), μην παραλείψεις με τίποτα τον Αβλέμονα από την travel λίστα σου!

#ΤravelDrops_by
karidotsouflo

Αβλέμονας-Κύθηρα-avlemonas-kythera
Αβλέμονας-Κύθηρα-avlemonas-kythera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου