Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Εμβαδόν 84.000 τ.μ., μοναδική ομορφιά: Η μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας και των Βαλκανίων δεν βρίσκεται στην Αθήνα



 Σε πολλούς πιθανότατα θα φανεί παράξενο, αλλά η μεγαλύτερη πλατεία στην Ελλάδα, μα και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, δεν βρίσκεται στην Αθήνα όπως ίσως θα περίμενε στο κανείς, αλλά σε ένα νησί. Συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, προσδίδοντας ακόμη ένα αξιοθέατο στα τόσα που έχει ο τόπος.

Πρόκειται για την Σπιανάδα, το όνομα της οποίας προέρχεται από παράφραση της λέξης «spianata» που προέρχεται από τον ιταλικό όρο ρήμα «spianare» που σημαίνει «ισοπεδώνω». Ωστόσο αυτή η ισοπέδωση δεν είναι συνδεδεμένη με κάποιο καταστροφικό γεγονός. Προφανώς παραπέμπει στα χρόνια της Ενετοκρατίας, αλλά όχι σε κάποια πικρή ιστορία.

Εμβαδόν 84.000 τ.μ., μοναδική ομορφιά: Η μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας και των Βαλκανίων δεν βρίσκεται στην Αθήνα

Οι Ενετοί θέλησαν να έχουν καλύτερη οπτική από το κάστρο το οποίο είχαν χτίσει, όχι φυσικά για να απολαμβάνουν καλύτερα τη θέα από τις πολεμίστρες. Ήθελαν να δημιουργήσουν έναν ανοιχτό χώρο ώστε να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται πιθανά επιθετικές κινήσεις από τους πολλούς που κατά καιρούς εποφθαλμιούσαν την κυριότητα του νησιού.

Έτσι από το 1516 κιόλας άρχισαν να γκρεμίζονται κτήρια που βρίσκονταν στην περιοχή περιμετρικά του φρουρίου και μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια ήδη περίπου 2.500 από αυτά αποτελούσαν ήδη παρελθόν. Το 1537 ο Michele Sam-micheli ήταν αυτός που έθεσε τους βασικούς κανόνες, απαγορεύοντας την δόμηση. Ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν αιώνες μέχρι να πάρει η Σπιανάδα την σημερινή μορφή της. Το 1628 πλέον άρχισε να γίνεται πιο ορατή η οριοθέτησή της, ενώ την δική τους συνεισφορά είχαν και οι Γάλλοι, παρά την μικρή διάρκεια του δικού τους περάσματος από τα Επτάνησα. Ήταν άλλωστε οι πρώτοι που δενδροφύτευσαν τον χώρο, ενώ κατασκεύασαν ακριβώς μπροστά της και το περίφημο Λιστόν.

Εμβαδόν 84.000 τ.μ., μοναδική ομορφιά: Η μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας και των Βαλκανίων δεν βρίσκεται στην Αθήνα

Το έργο μπήκε στα θεμέλιά του το 1807 και ολοκληρώθηκε 7 χρόνια αργότερα, έχοντας κατά νου την στέγαση των ναπολεόντιων στρατευμάτων. Ουσιαστικά τότε δημιουργήθηκε η Σπιανάδα στην καλύτερη μορφή της, γεγονός που έγινε σεβαστό και από τους μετέπειτα κατακτητές Άγγλους, οι οποίοι διατήρησαν το κάλος 

Με έκταση 84.000 στρέμματα είναι ένα πραγματικό αξιοθέατο για όλους και παράλληλα αποτελεί την μεγαλύτερη πλατεία στην Ελλάδα και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, ενώ κατατάσσεται στην 27η θέση της σχετικής λίστας στην Ευρώπη!

https://menshouse.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου