Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Η Αποφασιστική Μάχη του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου

 

Λίβανος-shutterstock_2263532841.jpg


του Νικ Τζιαμπρούνο


Όπως έχω συζητήσει πρόσφατα, πιστεύω ότι οι πόλεμοι μεσολάβησης θα καθορίσουν ποιος θα κερδίσει τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο και θα διαμορφώσει τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Υπάρχουν πολλοί συνεχιζόμενοι πόλεμοι μεσολάβησης στον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, αυτά που πιστεύω ότι θα αποδειχθούν καθοριστικά θα είναι στην Ταϊβάν, την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Τα άλλα είναι περιφερειακά σε σύγκριση.

Νομίζω ότι είναι σαφές ότι οι πόλεμοι μεσολάβησης στην Ουκρανία και την Ταϊβάν είναι πιθανό να τελειώσουν υπέρ των BRICS+.

Γι' αυτό περιμένω ότι το NATO & Friends θα κάνουν την τελευταία τους στάση για να καταστρέψουν την εμφάνιση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης και να διατηρήσουν την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ παγκόσμια τάξη στη Μέση Ανατολή.

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στον γκρεμό του μεγαλύτερου πολέμου των τελευταίων γενεών.

Η περιοχή χωρίζεται χονδρικά σε δύο διαφορετικές γεωπολιτικές ομάδες.

Το πρώτο είναι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους—Ισραήλ, Τουρκία, Ιορδανία, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Κατάρ, Μπαχρέιν και άλλοι.

(Αν και η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μέλη των BRICS+, η αληθινή τους πίστη είναι στην ατζέντα του NATO & Friends).

Η δεύτερη ομάδα αυτοχαρακτηρίζεται ως ο Άξονας της Αντίστασης. Αποτελείται από το Ιράν, τη Συρία, τους Χούτι στην Υεμένη, τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, πολλές παλαιστινιακές ομάδες (συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς) και μια ποικιλία πολιτοφυλακών στο Ιράκ. Ρωσία και Κίνα στέκονται πίσω από τον Άξονα της Αντίστασης.

Εάν υπάρξει ένας περιφερειακός πόλεμος στη Μέση Ανατολή, θα είναι αναμφίβολα μεταξύ αυτών των δύο ομάδων.

Στο πλαίσιο του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αντιπροσωπεύουν το NATO & Friends, και ο Άξονας της Αντίστασης αντιπροσωπεύει τους BRICS+.

Εδώ είναι ένας γεωπολιτικός χάρτης της Μέσης Ανατολής όπως τον βλέπω (κάντε κλικ για μεγέθυνση).

202408 χάρτης της Μέσης Ανατολής.png


Το Ιράν είναι ο κύριος χορηγός του Άξονα της Αντίστασης και δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Σε αντίθεση με την Ευρώπη (Ρωσία) ή την Ανατολική Ασία (Κίνα), δεν υπάρχει εξελιγμένη πυρηνική δύναμη που να αποτρέπει το ΝΑΤΟ και τους φίλους από πιο επιθετική στρατιωτική δράση στη Μέση Ανατολή. Ως εκ τούτου, το Ιράν είναι ο αδύναμος κρίκος στη συμμαχία BRICS+ για να πιέσει για μια πολυπολική παγκόσμια τάξη.

Γι' αυτό περιμένω ότι το ΝΑΤΟ και οι φίλοι θα κάνουν την τελευταία τους στάση για να καταστρέψουν την εμφάνιση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης στη Μέση Ανατολή προσπαθώντας να εξουδετερώσουν τον Άξονα της Αντίστασης.

Ακολουθεί μια σύντομη επισκόπηση της κατάστασης τώρα σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής. Θα μας βοηθήσει να κάνουμε σμίκρυνση και να συγκεντρώσουμε τα κομμάτια για να δούμε τη μεγάλη εικόνα.

Γάζα

Ενώ το Ισραήλ έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στη Γάζα, δεν είναι πουθενά κοντά στον στόχο τους να καταστρέψουν πλήρως τη Χαμάς.

Ακόμη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζει ότι η ισραηλινή στρατιωτική δράση δεν θα μπορέσει να καταστρέψει ολοκληρωτικά τη Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός παραδέχεται επίσης διστακτικά ότι η Χαμάς δεν μπορεί να νικηθεί μόνο με στρατιωτική δύναμη.

Αυτό συμβαίνει επειδή η Χαμάς διεξάγει μια κλασική εκστρατεία ανταρτοπόλεμου εναντίον του πολύ ανώτερου ισραηλινού στρατού στο έδαφος στη Γάζα.

Ο ανταρτοπόλεμος είναι μια μορφή ακανόνιστου πολέμου που βασίζεται σε ασυνήθιστες τακτικές, όπως επιθέσεις χτυπήματος, δολιοφθοράς και ενέδρες για να παρενοχλήσει και να εξαντλήσει μια πολύ ισχυρότερη, καλύτερα εξοπλισμένη εχθρική δύναμη.

Ο κύριος στόχος δεν είναι να επιτύχουμε μια αποφασιστική νίκη με συμβατικά μέσα, αλλά μάλλον να υπονομεύσουμε το ηθικό του εχθρού και να τον αναγκάσουμε να δαπανήσει πόρους σε έναν πόλεμο φθοράς.

Η έμφαση στην επιβίωση και την επιμονή επιτρέπει στους αντάρτες μαχητές να διατηρήσουν την παρουσία τους στη σύγκρουση, να εμπνεύσουν περισσότερους ανθρώπους να συμμετάσχουν στον σκοπό τους και να δημιουργήσουν μια αίσθηση απογοήτευσης και απογοήτευσης μεταξύ των εχθρικών στρατευμάτων.

Αυτή η στρατηγική έχει εφαρμοστεί με επιτυχία από διάφορες ομάδες σε όλη την ιστορία—τους Ταλιμπάν, τους Βιετ Κονγκ, κ.λπ.— καταδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα του ανταρτοπόλεμου για την πρόκληση πολύ πιο ισχυρών αντιπάλων.

Με απλά λόγια, σε έναν ανταρτοπόλεμο, το να επιβιώσεις σημαίνει να νικάς.

Αυτό συμβαίνει επειδή η απλή επιβίωση επιτρέπει στους αντάρτες να συνεχίσουν να εξαντλούν τους εχθρούς τους. Επιζώντας, υπονομεύουν τις προσπάθειες καταστροφής του κινήματός τους και επιδεικνύουν την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να πολεμούν.

Επιπλέον, η αδυναμία του εχθρού τους να εξαλείψει πλήρως τους αντάρτες μπορεί να οδηγήσει στην αντίληψη ότι χάνουν τον πόλεμο, καθώς δεν μπορούν να επιτύχουν μια αποφασιστική νίκη παρά τους ανώτερους πόρους και την τεχνολογία τους.

Εδώ είναι η ουσία.

Το Ισραήλ έχει παγιδευτεί σε μια κατάσταση χωρίς νίκη με δύο μη ελκυστικές επιλογές:

  1. Διαπραγμάτευση κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής αιχμαλώτων με δυσμενείς όρους. Η περιοχή πιθανότατα θα το δει ως νίκη για τον Άξονα της Αντίστασης, επειδή η Χαμάς θα έχει αναγκάσει το πολύ ισχυρότερο Ισραήλ να αποδεχθεί ορισμένους από τους όρους του.
  2. Εμπλοκή σε έναν άκαρπο παρατεταμένο ανταρτοπόλεμο που εξαντλεί το στρατιωτικό, την οικονομία και το διπλωματικό κεφάλαιο. Ένα τέτοιο σενάριο θα κινδυνεύσει επίσης να πυροδοτήσει έναν πολύ ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο κατά του Άξονα της Αντίστασης -με τη Ρωσία και την Κίνα να στέκονται πίσω τους- που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί του δεν είναι εγγυημένα ότι θα κερδίσουν.

Ανεξάρτητα από το πώς τελικά τελειώνει ο πόλεμος στη Γάζα, τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και μετά έχουν πιθανότατα συντρίψει την αύρα του αήττητου του ισραηλινού στρατού. Με άλλα λόγια, το Ισραήλ έχει χάσει την αποτρεπτικότητά του και δεν θα την ανακτήσει εύκολα ή γρήγορα.

Εν ολίγοις, η περιφερειακή θέση του Ισραήλ επιδεινώνεται. Αυτό αποδυναμώνει τη γεωπολιτική θέση του NATO & Friends στη Μέση Ανατολή.


-

Συρία

Από το 2011, το NATO & Friends προσπάθησαν να ανατρέψουν τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ και να τον αντικαταστήσουν με κάποιον πιο ευλύγιστο. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια απέτυχε χάρη στην παρέμβαση της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ.

Η Συρία θα παραμείνει ένα κρίσιμο μέλος του Άξονα της Αντίστασης και συμπάθεια προς τους BRICS+.

Ιράκ

Αφού οι ΗΠΑ ανέτρεψαν τον Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, ήλπιζαν να διαμορφώσουν το Ιράκ στο σχήμα της Ιορδανίας, ενός από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, δεν λειτούργησε όπως ήλπιζαν.

Αντίθετα, η απομάκρυνση του σουνιτικού Σαντάμ ενδυνάμωσε τη σιιτική πλειοψηφία του Ιράκ, η οποία είναι πολύ πιο συμπαθητική προς το Ιράν από την ατζέντα των ΗΠΑ για την περιοχή.

Πολλές ισχυρές ομάδες πολιτοφυλακής του Ιράκ είναι μέλη του Άξονα της Αντίστασης. Η ιρακινή κεντρική κυβέρνηση δεν μπορεί να τους αμφισβητήσει και ούτως ή άλλως είναι λίγο πολύ στην ίδια γεωπολιτική σελίδα.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη μερικές χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, τους οποίους η ιρακινή κεντρική κυβέρνηση ζήτησε πρόσφατα από την Ουάσιγκτον να αποσύρει. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη.

Ανεξάρτητα από το αν ο σχετικά μικρός αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων θα παραμείνει ή θα φύγει, ο γεωπολιτικός προσανατολισμός του Ιράκ έχει κλίνει προς τον Άξονα της Αντίστασης και το BRICS+.

Γέμενη

Η Υεμένη αποκαλείται μερικές φορές «το Αφγανιστάν της Μέσης Ανατολής» επειδή είναι μια φτωχή φυλετική κοινωνία που είναι καλά εξοπλισμένη, βρίσκεται σε ορεινό έδαφος και γενικά αφιλόξενη για τους ξένους εισβολείς.

Οι Χούτι, μια υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης, απογοήτευσαν έναν στρατιωτικό συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της. Παρά τον πόλεμο από το 2015, οι Σαουδάραβες δεν κατάφεραν να νικήσουν τους Χούτι.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν αυτόν τον πόλεμο ή τις λεπτομέρειες του. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι Σαουδάραβες, οι οποίοι είναι από τους πλουσιότερους στη Μέση Ανατολή και υποστηρίζονται από τη στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη των ΗΠΑ, δεν μπόρεσαν να νικήσουν τον πιο φτωχό λαό της Μέσης Ανατολής στην Υεμένη.

Οι Χούτι -και συνεπώς ο Άξονας της Αντίστασης- εξακολουθούν να ελέγχουν σταθερά το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης.

Εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Γάζα, οι Χούτι έχουν επιδείξει την ικανότητα να διαταράσσουν την παγκόσμια ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα —μερικούς από τους πιο σημαντικούς θαλάσσιους δρόμους στον κόσμο. Έχουν στοχεύσει πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ με πυραύλους και drones και έχουν επίσης χτυπήσει ισραηλινές πόλεις.

Ωστόσο, δεν υπάρχει όρεξη για κάποιον να αντιμετωπίσει τους Χούτι. Η κακή απόδοση των Σαουδάραβων απέναντι τους είναι ακόμα νωπή στο μυαλό όλων.

Εδώ είναι η ουσία με την Υεμένη.

Οι Χούτι πιθανότατα θα παραμείνουν στην εξουσία και θα συμπαθήσουν την ατζέντα των BRICS+ για μια πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Ιράν

Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα εθνικά κράτη στη Μέση Ανατολή, το Ιράν (γνωστό ως Περσία πριν από το 1935) δεν είναι ένα τεχνητό κατασκεύασμα. Από φυλή, θρησκεία και κοινωνική ιστορία, είναι ένα έθνος. Οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες δεν ονειρεύτηκαν το Ιράν σχεδιάζοντας ζιγκ-ζαγκ σε έναν χάρτη. Ο χάρτης αντικατοπτρίζει τη γεωγραφική πραγματικότητα μιας χώρας με φυσικά ορεινά όρια που μοιάζουν με φρούριο. Στα ανατολικά, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία γενικά τελείωσε εκεί που ξεκίνησε η Περσική Αυτοκρατορία.

Το Ιράν ηγείται του Άξονα της Αντίστασης στη Μέση Ανατολή και είναι η κύρια δύναμη που πιέζει για τον στόχο BRICS+ για μια πολυπολική τάξη στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν κατάφεραν να περιορίσουν την ισχύ του Ιράν. Έχουν δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα εκτός από μια εισβολή πλήρους κλίμακας.

Αντίθετα, συνέβη το αντίθετο: η επιρροή του Ιράν αυξήθηκε.

Η οικονομία του Ιράν έχει ενισχυθεί χάρη στην επέκταση των σχέσεων με την Κίνα και ο στρατός του έχει ενισχυθεί χάρη στην επέκταση των δεσμών με τη Ρωσία και ένα καλά ανεπτυγμένο εγχώριο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα.

Εν ολίγοις, το NATO & Friends έχουν λίγα χαρτιά να παίξουν ενάντια στο Ιράν.

Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να αποκεφαλίσουν την ατζέντα των BRICS+ στη Μέση Ανατολή, θα πρέπει να ανατρέψουν την ιρανική κυβέρνηση. Αυτό θα απαιτούσε τη διεξαγωγή ενός πλήρους περιφερειακού πολέμου εναντίον όλων των μελών του Άξονα της Αντίστασης και την έναρξη μιας χερσαίας εισβολής στο Ιράν.

Θυμηθείτε, κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-1988) - όταν ο Σαντάμ ήταν "καλός τύπος" - πέταξε πάνω από 500.000 Ιρακινούς στρατιώτες στην ιρανική μηχανή κοπής κρέατος, είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ ΚΑΙ της Σοβιετικής Ένωσης και χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε κλίμακα που δεν είδαμε από τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο… και μετά βίας έκανε ένα βαθούλωμα στο Ιράν.

Η πραγματικότητα είναι ότι εάν οι ΗΠΑ είναι σοβαρές για την εισβολή στο Ιράν, πιθανότατα θα απαιτούσαν πλήρη κινητοποίηση και επαναφορά του σχεδίου. Αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί, αλλά ακόμα κι αν συνέβαινε, δεν θα εγγυόταν τη νίκη των ΗΠΑ.

Εάν το Ιράν πίστευε ότι οι ΗΠΑ επρόκειτο να εισβάλουν, θα μπορούσε επίσης να αναπτύξει πυρηνικά όπλα ως αποτρεπτικό μέσο μέσα σε λίγες εβδομάδες ή λιγότερο. Μπορεί επίσης να έχει ήδη μερικά μυστικά αποκτημένα πυρηνικά.

Δεδομένων αυτών των δυσμενών προοπτικών, το NATO & Friends θα μπορούσε να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει προληπτικά πυρηνικά όπλα στο Ιράν.

Το Ιράν γνωρίζει καλά ότι οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα εναντίον του. Έχει σχέδια έκτακτης ανάγκης για αυτό το αποτέλεσμα για να εξασφαλίσει την επιβίωση της κυβέρνησής της. Τα σχέδια του Ιράν πιθανότατα περιλαμβάνουν επίσης να κάνει μια προσπάθεια για την ανάπτυξη του δικού του πυρηνικού οπλοστασίου ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο.

Επιπλέον, είναι αμφίβολο ότι η Ρωσία και η Κίνα απλώς θα καθόντουσαν πίσω και δεν θα έκαναν τίποτα εάν το ΝΑΤΟ και οι φίλοι έδειχναν ότι θα μπορούσαν να πυρηνώσουν το Ιράν. Για παράδειγμα, η Ρωσία θα μπορούσε να αποφασίσει να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα και Ρώσους στρατιώτες στο ιρανικό έδαφος ως αποτρεπτικό μέσο.

Εν ολίγοις, το ΝΑΤΟ και οι φίλοι που χρησιμοποιούν πυρηνικά στο Ιράν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια απρόβλεπτη σειρά γεγονότων που θα μπορούσαν γρήγορα να ξεφύγουν από τον έλεγχο, επομένως δεν το βλέπω ως πιθανό αποτέλεσμα.

Εδώ είναι η ουσία.

Το NATO & Friends δεν έχουν ελκυστικές επιλογές όσον αφορά την αντιμετώπιση του Ιράν.

συμπέρασμα

Το NATO & Friends δεν βρίσκονται σε αδύναμη θέση στη Μέση Ανατολή. Έχουν στη διάθεσή τους πυρηνικά όπλα, προηγμένους στρατούς και μερικούς από τους μεγαλύτερους περιφερειακούς στρατούς -ιδίως την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Τουρκία.

Τούτου λεχθέντος, όταν κάνεις ένα βήμα πίσω και τα συνδυάζεις όλα, είναι σαφές ότι η γεωπολιτική δυναμική είναι με τον Άξονα της Αντίστασης, ο οποίος διαβρώνει τη δύναμη και την επιρροή του ΝΑΤΟ και των Φίλων στη Μέση Ανατολή.

Η κατάσταση κινείται προς όφελος του Άξονα Αντίστασης και των BRICS+. Εάν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν —και νομίζω ότι θα συνεχιστούν— αργά ή γρήγορα, το NATO & Friends πρέπει να πάρουν μια μοιραία απόφαση.

Μπορούν είτε να παραχωρήσουν την περιοχή στους BRICS+, που θα σφράγιζαν τη δημιουργία μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης, είτε να ξεκινήσουν έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας με τον Άξονα της Αντίστασης ως μια τελευταία προσπάθεια του Hail Mary να καταστείλει την εμφάνιση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το NATO & Friends θα κέρδιζε έναν τέτοιο πόλεμο. Νομίζω ότι είναι πιθανό να καταλήξει σε καταστροφή για αυτούς. Αυτός είναι πιθανώς ένας μεγάλος λόγος που δεν έχει συμβεί ακόμη, παρά τις εχθρικές προθέσεις.

Ωστόσο, εάν το NATO & Friends αισθανθούν ότι ο ήλιος πρόκειται να δύσει στη μονοπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, μπορεί να το κάνουν ούτως ή άλλως. Αυτό θα απαιτούσε να πάρουν ένα κακό χέρι και να διπλασιαστούν σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να τα βγάλουν ίσα. Μπορεί να το κάνουν αν δεν έχουν τίποτα να χάσουν, αλλά αμφιβάλλω ότι θα αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα.

Η κατάσταση είναι ρευστή και ασταθής. Είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθεί με ακρίβεια η σύγκρουση.

Τούτου λεχθέντος, όταν συνδυάσετε τα πάντα, νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι BRICS+ να επικρατήσουν στους τρεις βασικούς πολέμους μεσολάβησης του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου—Ουκρανία, Ταϊβάν και Μέση Ανατολή.

Η κύρια συνέπεια είναι ότι είναι πιθανό να δούμε το τέλος της μονοπολικής παγκόσμιας τάξης και την εμφάνιση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης.

Πολλοί άνθρωποι θα είναι απροετοίμαστοι για αυτήν την αλλαγή ιστορικής σημασίας. Ωστόσο, όταν κοιτάξετε τη Μεγάλη Εικόνα, εκεί νομίζω ότι κατευθυνόμαστε.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι πραγματικά συμβαίνει όταν αλλάζει η παγκόσμια τάξη, πόσο μάλλον πώς να προετοιμαστούν…

Η επερχόμενη κρίση πιθανότατα θα είναι πολύ χειρότερη, πολύ μεγαλύτερη και πολύ διαφορετική από ό,τι έχουμε δει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πιθανότατα θα δούμε εντελώς νέες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές δομές να δημιουργούνται για να αντικαταστήσουν τις καταρρέουσες από την εποχή μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

International Man 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου