Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Έλπις, ο αρχαίος θαλασσοπόρος από την Σάμο, που εξερεύνησε την Αφρική!



Του Γιώργου Λεκάκη

Ο Έλπις ήταν ένας ακόμη αρχαίος Έλλην θαλασσοπόρος από την νήσο Σάμο.(*)

Κάποτε εξεκίνησε ίνα εξερευνήσει, τα άγνωστα - τότε - παράλια της αφρικανικής ηπείρου! Αποβιβάσθηκε σε μια ακτή και αποφάσισε να εξερευνήσει την ενδοχώρα.

Σε ένα δάσος συνάντησε ένα λιοντάρι, το οποίο εβρυχάτο. Ο Έλπις έντρομος τότε, ανέβηκε σε ένα δένδρο και επικαλέσθηκε την βοήθεια του θεού Βάκχου. Αλλά ο Έλπις δεν απελπίστηκε. Πράγματι, με την βοήθεια του θεού, το λεοντάρι ηρέμησε και έκατσε ήσυχο κάτω από το δένδρο. Τότε ο Έλπις είδε ότι είχε σκαλώσει στο στόμα του κάποιο κόκκαλο. Πλησίασε το πονεμένο λεοντάρι και με προσοχή του το έβγαλε. Είτα ο Έλπις έφυγε για να πάει πίσω στο πλοίο του, όπου διηγήθηκε την περιπέτειά του… Αργότερα, το ευεργετημένο λιοντάρι εσκότωσε ένα ζώο και το έφερε στο πλήρωμα του Έλπιδος, για να το φάνε, δείχνοντας την ευγνωμοσύνη του!

Όταν ο Έλπις επέστρεψε στην πατρίδα του την Σάμο, αφιέρωσε σπονδές στον ναό του Διονύσου Βάκχου. Μάλιστα επί ημερών του Πλινίου διασώζετο τοιχογραφία, με παράσταση τον Έλπιδος επάνω στο δένδρο και στην ρίζα του δένδρου το λιοντάρι!

Άρα γε, σήμερα, κάπου στην Σάμο, τιμούν οι Σάμιοι τον πρόγονό τους ναυτικό, με παρόμοια εικόνα, ή άγαλμα, ούτως ώστε να το βλέπουν οι εντόπιοι και να είναι υπερήφανοι και οι περιηγητές του νησιού και να αισθάνονται δέος;

Ας σημειωθεί πως ο Έλπις δεν είναι ο μόνος ονομαστός θαλασσοπόρος που ανέδειξε η Σάμος… Και είναι ένας ακόμη στον μακρύ κατάλογο των Ελλήνων προϊστορικών θαλασσοπόρων... ΔΙΑΒΑΣΤΕ για το ταξείδι του ΑΝΝΩΝΟΣΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: Εμμ. Ι. Κρητικίδης «Φιλολογία: Διάσημοι άνδρες και γυναίκες της Σάμου», εκδ. υπό Ρενιέρη Πρίντεζη, τύποις Ρ. Πρίντεζη, εν Ερμουπόλει Σύρου, 1868. Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.5.2021.

(*) Άλλος αρχαίος Σάμιος θαλασσοπόρος ήταν ο Κωλαίος, που "ανακάλυψε" τις Στήλες του Ηρακλέους (Γιβραλτάρ), αλλά τυχαίως: Πλέοντας προς την Αίγυπτο έπεσε σε καταιγίδα. Παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους. Όταν επέστρεψε στην Σάμο, διηγείτο έντρομος τα 70 μ. ύψους κύματα που αντιμετώπισε. ΠΗΓΗ: Ηρόδοτος.

Ελπις, αρχαιος ελληνας θαλασσοπορος Σαμος, εξερευνηση Αφρικη σαμιος ναυτικος Σαμιος αρχαιοι ελληνες σαμιοι θαλασσοποροι Κωλαιος, Γιβραλταρ Αιγυπτος καταιγιδα ανεμος κυματα κυμα Ηροδοτος νησος αγνωστα παραλια αφρικανικη ηπειρος δασος λιονταρι, δενδρο βοηθεια θεος διονυσος Βακχος λεονταρι δεντρο στομα κοκκαλο λεων πλοιο περιπετεια ευεργετημενο ζωο πληρωμα φαι ανταποδωση ευγνωμοσυνη σπονδες ναος Διονυσου Βακχου Πλινιος τοιχογραφια, παρασταση Κρητικιδης Φιλολογια Διασημοι ανδρες και γυναικες της Σαμου εκδοση Πριντεζης, τυποις Πριντεζη, Ερμουπολη Συρου, 1868 Ερμουπολις Συρος, 1868 19ος αιωνας μΧ προιστορια προιστορικος προιστορικοι Στηλες του Ηρακλεους ηρακλης ηρακλη ανεμος


http://www.arxeion-politismou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου