Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Έχετε την οικονομική δυνατότητα να φάτε;

έλλειψη1.jpg 

από τον Τζεφ Τόμας


Λοιπόν, φυσικά και μπορείτε. Τι παράλογη ερώτηση. Οι περισσότεροι από εμάς στον δυτικό κόσμο δεν είχαμε ποτέ στη ζωή μας πρόβλημα να φάμε αρκετά ή, εν προκειμένω, να πληρώσουμε για αυτό. Λέξεις όπως "πείνα" υπάρχουν στην περιφέρεια του λεξιλογίου μας, αλλά ισχύουν μόνο για ειδήσεις για τη Σομαλία ή την Αιθιοπία, όχι για εμάς.

Αλλά ο Πρώτος Κόσμος πρόκειται να αλλάξει και τόσο η διαθεσιμότητα όσο και το κόστος των τροφίμων θα αλλάξουν μαζί του. Μια ερώτηση τόσο παράλογη όσο η παραπάνω μπορεί μέσα σε ένα χρόνο να γίνει πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους.

Σε προηγούμενο άρθρο στο International Man, ασχοληθήκαμε με την πιθανότητα έλλειψης τροφίμων στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη και πώς αυτή η κατάσταση ήταν πιθανό να εκδηλωθεί. Αυτά είναι πιθανό να προκύψουν ως δι-προϊόν του υπάρχοντος μη διαχειρίσιμου χρέους της βιομηχανίας, συν τον υπερπληθωρισμό.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, ο Πρώτος Κόσμος θα αντιμετωπίσει σύντομα άλλους παράγοντες που μπορεί να μειώσουν τη διαθεσιμότητα και να αυξήσουν το κόστος των τροφίμων γενικά, και τα δύο ταυτόχρονα.

Με τα χρόνια, όποτε με ρωτούν πώς να επιλέξω μια χώρα για επαναπατρισμό, μια από τις πρώτες μου προτάσεις είναι: "Ελέγξτε τη διαθεσιμότητα των τροφίμων. Πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ στη χώρα που σκέφτεστε και φανταστείτε ότι αγοράζετε το εβδομαδιαίο σας Στην πραγματικότητα, πάρτε μαζί σας ένα δείγμα λίστας αγορών. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά όταν οι άνθρωποι επιλέγουν μια νέα χώρα, αυτός ο ένας κρίσιμος παράγοντας σχεδόν ποτέ δεν λαμβάνεται υπόψη.

Όπου κι αν πάτε, ορισμένα στοιχεία που θεωρείτε βασικά δεν θα είναι βασικά στη νέα χώρα. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις μάρκες στις οποίες έχετε συνηθίσει θα αντικατασταθούν από μάρκες με τις οποίες δεν είστε εξοικειωμένοι. Η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη είναι ευλογημένες με αναλώσιμα πολύ υψηλής ποιότητας. Από την εμπειρία μου, ενώ πιθανώς το 50 – 70% αυτών των ειδών έχουν τα αντίστοιχα σε άλλες χώρες, μπορεί να μην είναι της ίδιας ποιότητας. Η σάλτσα ντομάτας στην Αργεντινή έχει ελάχιστη ομοιότητα με τη σάλτσα ντομάτας στις ΗΠΑ. Είναι ασφαλές να φάτε; Ναί. Θα σας αρέσει; Μάλλον όχι.

Εκτός από τη λίστα αγορών σας στο σούπερ μάρκετ, σταματήστε για να διαβάσετε τις ετικέτες. Ναι, αυτό σημαίνει ότι ξοδεύετε πιθανώς μια επιπλέον ώρα στο σούπερ μάρκετ, παρόλο που είστε εκεί για να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα των αγαθών και δεν αγοράζετε τίποτα. Ωστόσο, διαβάζοντας τις ετικέτες για να δείτε πού κατασκευάζονται τα προϊόντα θα σας παράσχει πληθώρα σημαντικών πληροφοριών.

Σε όλη την Κεντρική και Νότια Αμερική, θα διαπιστώσετε ότι τα περισσότερα προέρχονται από μια ισπανόφωνη χώρα. Στον Παναμά θα βρείτε μπύρα Corona από το Μεξικό, κουτάκια με λαχανικά από τον Ισημερινό και χαρτοπετσέτες από την Κολομβία. Στην Ουρουγουάη, θα διαπιστώσετε ότι περίπου το 85% όλων των προϊόντων στο ράφι κατασκευάζονται στην Ουρουγουάη, με περίπου 10% από την Αργεντινή και τα υπόλοιπα από το Περού, τον Ισημερινό κ.λπ. Θα βρείτε επίσης σε καθεμία από αυτές τις χώρες ότι ορισμένες αμερικανικές μάρκες όπως η σοκολάτα Hershey's και η κόκα κόλα είναι άμεσα διαθέσιμα. Διαβάστε τις ετικέτες και θα διαπιστώσετε ότι όντως κατασκευάζονται τοπικά, «κατόπιν άδειας» από την αμερικανική μητρική εταιρεία.


Δείτε τι μαθαίνετε περνώντας από αυτήν την άσκηση. Ας υποθέσουμε ότι μετακομίζετε στη Χιλή.

  • Όσο περισσότερα αγαθά παράγονται στην πραγματικότητα στη Χιλή, τόσο λιγότερο η Χιλή βρίσκεται υπό τον αντίχειρα των ξένων συμφερόντων. (Εάν, ας πούμε, οι ΗΠΑ δεν είναι κύριος προμηθευτής αγαθών στη Χιλή, δεν μπορούν να κρατήσουν τα πόδια της κυβέρνησης της Χιλής στη φωτιά απειλώντας να διακόψει την προσφορά.)
  • Όσο περισσότερα αγαθά παράγονται στην πραγματικότητα στη Χιλή, τόσο λιγότερο πιθανό είναι η Χιλή να επηρεαστεί από την οικονομική πτώση άλλων χωρών. (Εάν οι προμηθευτές στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, είτε μειώσουν δραματικά είτε σταματήσουν να λειτουργούν, θα έχει μικρό αντίκτυπο στους αγοραστές στη Χιλή.)
  • Όσο περισσότερα προϊόντα παράγονται στην πραγματικότητα στη Χιλή, τόσο μικρότερη είναι η απόσταση παράδοσης και επομένως τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να υπάρχουν καλά εφοδιασμένα ράφια σε δύσκολες στιγμές. (Εάν, ας πούμε, η ναυτιλιακή βιομηχανία στο Μεξικό επηρεαστεί αρνητικά από την ύφεση, η Χιλή δεν θα μείνει χωρίς συγκεκριμένα προϊόντα λόγω βλάβης στην παράδοση μεγάλων αποστάσεων.)
  • Τα αγαθά που παράγονται "κατόπιν άδειας" είναι πιθανό να παραμείνουν διαθέσιμα ακόμη και αν μια οικονομική κρίση στο εξωτερικό καταστρέψει τη μητρική εταιρεία στο εξωτερικό. (Ακόμα κι αν η Pepsi Cola κλείσει στις ΗΠΑ, η εταιρεία στη Χιλή που παράγει Pepsi για τοπική κατανάλωση είναι πιθανό να συνεχίσει να το κάνει.)

Η ίδια κατάσταση συμβαίνει και αλλού στον κόσμο. Ένα από τα δυνατά σημεία της Ευρώπης εδώ και εκατοντάδες χρόνια ήταν ότι, όποτε η κυβέρνηση μιας χώρας έκανε χάος στην οικονομία της, η υπόλοιπη Ευρώπη απλώς τραβούσε αγαθά από τις άλλες χώρες. Σήμερα, η ΕΕ έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε ένα μεγαθήριο «όλα ή τίποτα». Για πρώτη φορά, είναι δυνατόν ολόκληρη η ήπειρος να αποτύχει μαζί.

Καθώς ο πρώτος κόσμος ξετυλίγεται, πολλά πληθυσμιακά κέντρα, ακόμη και ολόκληρες χώρες μπορεί να βρεθούν με ελλείψεις τροφίμων. Η χώρα στην οποία επιλέξατε να διαμένετε μπορεί να τα πηγαίνει καλά, αλλά η χώρα που προμηθεύει προϊόντα στο σούπερ μάρκετ σας μπορεί να έχει πρόβλημα. Αυτό θα επιδεινωνόταν από την πιθανότητα η επιλογή να γίνει ασταθής, δηλαδή άφθονο φυστικοβούτυρο, αλλά όχι ψωμί.

Για να επιδεινωθεί περαιτέρω το πρόβλημα, η χώρα που ήταν προμηθευτής μπορεί κάλλιστα να βιώνει υπερπληθωρισμό. Επομένως, ο χυμός πορτοκαλιού Καλιφόρνια μπορεί να είναι πραγματικά διαθέσιμος στον Δυτικό Καναδά, αλλά μπορεί να κοστίζει 30,00 $ το τέταρτο. (Μπορείτε να φάτε; Ίσως όχι.)

Εάν σκέφτεστε να απομακρυνθείτε από μια οικονομικά, πολιτικά ή/και κοινωνικά επικίνδυνη περιοχή, δεν θα ήταν μόνο καλή ιδέα να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα των αγαθών στο σούπερ μάρκετ του προορισμού που σκέφτεστε. Ίσως είναι συνετό να ελέγξετε τις ετικέτες στο σούπερ μάρκετ όπου ζείτε τώρα, για να μάθετε από πού προέρχεται πραγματικά το φαγητό που τρώτε.

Σημείωση συντάκτη: Είτε πρόκειται για είδη παντοπωλείου, ιατρική περίθαλψη, δίδακτρα ή ενοίκιο, φαίνεται ότι το κόστος των πάντων αυξάνεται.

Είναι μια καθιερωμένη τάση στην κίνηση που επιταχύνεται και τώρα πλησιάζει σε οριακό σημείο.

Την ίδια στιγμή, ο κόσμος αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση σε πολλαπλά μέτωπα.


 International Man


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου