Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Οι 21 κανόνες της ευτυχίας

 

Η ευτυχία είναι μια κατάσταση του νου. O υπερβολικός πλούτος, τα πολυτελή σπίτια, τα φανταχτερά αυτοκίνητα, ένα μεγάλο σκάφος, ένα εξοχικό ή γενικά η υπερβολική προσκόλληση στην ύλη δεν θα σας κάνουν απαραίτητα ευτυχισμένους, όπως δε θα σας κάνει και μια ζωή χωρίς να εργασία και προσφορά στους άλλους ανθρώπους.

Στην πραγματικότητα, πολλές φορές ψάχνουμε την ευτυχία σε εξωτερικούς παράγοντες οι οποίοι συχνά μας οδηγούν σε ένα αίσθημα κενότητας ή και βαθιάς ανεξήγητης θλίψης.

Οι βασικοί κανόνες της ευτυχίας είναι αρκετά απλοί και σχετίζονται με κάθε απόφαση που παίρνουμε, κάθε δράση που αναλαμβάνουμε και δημιουργούν την πραγματικότητά μας! Αξίζουμε να είμαστε και να νιώθουμε ευτυχισμένοι μέσα μας πρώτα για εμάς, ώστε να μπορέσουμε να μοιραστούμε ευτυχισμένες στιγμές και με τους γύρω μας!
21 προτεινόμενοι κανόνες είναι:

Κανόνας # 1 – Αγαπήστε και συγχωρείστε τον εαυτό σας!

Ο εαυτός σας είναι ο καλύτερος σας φίλος και παντοτινός! Αγαπήστε τον, συγχωρείστε τον, αγκάλιασέ τον φροντίστε τον, προστατέψτε τον και δείξτε του πόσο σημαντικός μοναδικός κι αξιαγάπητος είναι κι αρχίστε να συντονίζεστε με την ευτυχία!

Κανόνας # 2 – Να είστε ευγνώμονες

Ο κόσμος έχει τόσο γρήγορους ρυθμούς που σπάνια νιώθουμε ευγνώμονες για τα δώρα του. Σκεφτείτε όλα τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες τώρα: οικογένεια, υγεία, σπίτι, τα πάντα. Περάστε χρόνο νιώθοντας ευγνωμοσύνη κάθε μέρα – κι αρχίστε να συντονίζεστε με την ευτυχία!

Κανόνας # 3 – Πείτε ναι συχνότερα στις εμπειρίες της ζωής

Πείτε τώρα “Ναι!” σε όλες τις εμπειρίες της ζωής. Μην πηγαίνετε αντίθετα στο ρεύμα του ποταμού της ζωής. Πείτε “Ναι!” σε συναισθήματα, καταστάσεις, κοινωνικές προσκλήσεις – απελευθερωθείτε, αφεθείτε στη ροή της ζωής σας με εμπιστοσύνη κι αρχίστε να συντονίζεστε με την ευτυχία!

Κανόνας # 4 – Σταματήστε να λυπάστε τον εαυτό σας!

Η αυτολύπηση είναι ένα πολύ χαμηλής δόνησης αρνητικό συναίσθημα. Καταστρέφει τα πάντα και σας κάνει να νιώθετε ανίσχυροι και αποτυχημένοι. Σταματήστε να είστε το θύμα, σταματήστε να λυπάστε τον εαυτό σας – κι αρχίστε να συντονίζεστε με την ευτυχία!

Κανόνας # 5 – Μάθετε να απελευθερώνετε

Τα συναισθήματα συχνά αποτελούν εμπόδια προς την αληθινή ευτυχία και ελευθερία. Θυμηθείτε, δεν είστε τα συναισθήματά σας. Αφήστε τα ανεπιθύμητα συναισθήματα να προσπεράσουν, ρωτώντας τον εαυτό σας  “Μπορώ απλά να το παρατηρήσω και να το να αφήσω όπως ήρθε να φύγει;” Δοκιμάστε το κι αρχίστε να συντονίζεστε με την ευτυχία!

Κανόνας # 6 – Ακολουθήστε την ευτυχία σας

Στη ζωή, συχνά βρισκόμαστε στα μισά μιας σκάλας που δεν θέλουμε να ανεβούμε, παρά στο κάτω μέρος μιας σκάλας που ανεβαίνουμε. Τι είναι αυτό που σας σταματά τελικά: Τι θέλετε πραγματικά από τη ζωή σας; Τι θα σας έκανε ευτυχισμένο/η; Ακολουθήστε τον δικό σας δρόμο κι αρχίστε να συντονίζεστε με την ευτυχία!

Κανόνας # 7 – Η ευτυχία είναι στο αιώνιο τώρα

Οι περισσότεροι από εμάς σπαταλάμε το χρόνο μας οπουδήποτε αλλού εκτός από το αιώνιο τώρα, το παρόν! Έχουμε εμμονές με το παρελθόν ή ανησυχούμε για το μέλλον. Το τώρα είναι η μόνη στιγμή που πραγματικά υπάρχει. Πάρτε την απόφαση να είστε ευτυχισμένοι-ες  στο εδώ και στο τώρα κι αρχίστε να συντονίζεστε με την ευτυχία!

Κανόνας # 8 – Κάντε τυχαίες πράξεις καλοσύνης

Το να είστε καλοσυνάτοι έχει δύο πλευρές. Σας κάνει να αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι αλλά και μοιράζεστε αυτή τη χαρά με κάποιον άλλο ή άλλους ανθρώπους. Κάντε περισσότερες τυχαίες πράξεις ευγενικής καλοσύνης κάθε μέρα! Χαμογελάστε στους ανθρώπους γύρω σας, πείτε σε όλους έναν καλό λόγο, βοηθήστε έναν άγνωστο που μπορεί να χρειάζεται μια απλή βοήθεια κι αρχίστε να συντονίζεστε με την ευτυχία!

Κανόνας # 9 – Εκτιμήστε και τις δύο όψεις του νομίσματος

Πόσες φορές προσπαθούμε να ασπαστούμε την ευτυχία – και να απορρίψουμε τη θλίψη; Είναι και οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Δεν μπορείτε να έχετε το ένα δίχως το άλλο. Η θλίψη ή οι στενάχωρες στιγμές και εμπειρίες είναι κομμάτι της ζωής! Δώστε λύσεις χωρίς να τις πολεμάτε σαν κάτι εχθρικό κι αρχίστε να συντονίζεστε με την ευτυχία!

Κανόνας # 10 – Να είστε περισσότερο κοινωνικοί

Εκτενής έρευνα δείχνει ότι οι πιο ευτυχισμένοι και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι είναι εκείνοι με μεγάλα κοινωνικά δίκτυα. Πόσους φίλους έχετε; Πόσες φιλικές σχέσεις έχετε πραγματικά, ακόμα και διαδικτυακά: Eίναι υπέροχο και πολύ δημιουργικό να επιλέξετε να είστε δραστήριοι και κοινωνικοί, να αρχίσετε να κάνετε ακόμη περισσότερους φίλους κι αρχίστε να συντονίζεστε με την ευτυχία τώρα!

Κανόνας # 11 – Ζήστε επιλέγοντας εμπειρίες ζωής και όχι άκρατο καταναλωτισμό!

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι αγορές υλικών αγαθών ενισχύουν μόνο προσωρινά τα επίπεδα ευτυχίας των ανθρώπων. Οι πραγματικά όμορφες εμπειρίες φέρνουν περισσότερη συνολική χαρά και ευτυχία και κατ’ επέκταση ευτυχισμένες αναμνήσεις! Ξεκινήστε να βιώνετε νέες εμπειρίες, μάθετε κάτι καινούριο, μία νέα γλώσσα, μία νέα δεξιότητα, συμμετάσχετε σε μια ομάδα ακόμα και διαδικτυακά, όταν μπορείτε ταξιδέψτε έστω και κάπου κοντά, αλλάξτε παραστάσεις κι αρχίστε να συντονίζεστε με την ευτυχία!

Κανόνας # 12 – Έχετε όραμα, όνειρα και στόχους!

Τα όνειρα που γίνονται στόχοι είναι οι αναφλεκτήρες του πνεύματος. Δίνουν ενθουσιασμό στην κάθε μέρα και σας δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσετε. Ποιο είναι το όραμά σας; Ποια είναι τα όνειρά σας; Οραματιστείτε, σκεφτείτε, καταγράψτε τα για να ξεκινήσετε να τα υλοποιείτε κι αρχίστε να συντονίζεστε με την ευτυχία!

Κανόνας # 13 – Η δύναμη της πρόθεσης

Το αποτέλεσμα που περιμένετε είναι συνήθως κι αυτό που λαμβάνετε. Εάν δεν ξέρετε πού πηγαίνετε, οποιοσδήποτε δρόμος θα σας οδηγήσει σε έναν ασαφή και αόριστο… προορισμό… Ορίστε λοιπόν σε ό, τι κάνετε μια σαφή και θετική πρόθεση κι αρχίστε να συντονίζεστε με την ευτυχία!

Κανόνας # 14 – Απολαύστε τις απλές χαρές της ζωής!

Η πραγματική ευτυχία μπορεί να βρεθεί σε απλές απολαύσεις ή ακόμα και «τελετουργίες». Από μια καθημερινή βόλτα στην κοντινή ύπαιθρο, ένα ποτήρι τσάι ή κρασί μετά τη δουλειά, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, γιόγκα, μασάζ ή οτιδήποτε σας χαλαρώνει και σας ευχαριστεί πραγματικά! Αφεθείτε! Ανακαλύψτε τις δικές σας μικρές απολαύσεις, χαρίστε τις στον εαυτό σας σαν μια μικρή πράξη αυτοφροντίδας και αυτοαγάπης κι αρχίστε να συντονίζεστε με την ευτυχία!

Κανόνας # 15 – Αποδεχτείτε αυτό που νιώθετε!

Πολλοί από εμάς περνούν χρόνο χωρίς να αποδεχόμαστε αυτά που πραγματικά νιώθουμε. Αγωνιζόμαστε ενάντια στα συναισθήματά μας, δημιουργώντας θυμό, δυσαρέσκεια και φόβο. Αποδεχτείτε όλα όσα πραγματικά νιώθετε τώρα. Φυσικά και αλλάξτε τα εάν είναι εφικτό. Είναι σημαντικό όμως να τα αποδεχτείτε πρώτα… κι αρχίστε και πάλι σιγά σιγά να συντονίζεστε με την ευτυχία! Η ευτυχία είναι στιγμές!

Κανόνας # 16 – Ασκηθείτε κι επιλέξτε να τρώτε σωστά!

Είστε τόσο ευτυχισμένοι όσο ο τρόπος ζωής σας! Για βέλτιστη ευτυχία, δοκιμάστε το περπάτημα για 40 λεπτά την ημέρα. Φροντίστε τη διατροφή σας σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις κι επιλογές κι αρχίστε να συντονίζεστε με την ευτυχία!

Κανόνας # 17 –Δείτε τη μεγάλη εικόνα

Μια νέα προοπτική ή πρόκληση εμφανίζετε στη ζωή μας όταν χάσουμε ένα μέλος της οικογένειας μας, έναν δικό μας άνθρωπο, ή επιβιώσουμε από μια ασθένεια ή ένα ατύχημα. Μην περιμένετε τη ζωή να σας το υπενθυμίζει. Δείτε την μεγάλη εικόνα και θυμηθείτε τις πραγματικές προτεραιότητές σας τώρα κι αρχίστε να συντονίζεστε με την ευτυχία!

Κανόνας # 18 – Αλλάξτε ότι δεν σας ταιριάζει

Αν υπάρχει κάτι που δεν σας ταιριάζει και δεν σας αρέσει πια, αλλάξτε το. Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται… μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Δημιουργήστε ένα νέο πλάνο ζωής κάνοντας ξεκινώντας να κάνετε αλλαγές κι αρχίστε να συντονίζεστε με την ευτυχία!

Κανόνας # 19 Αγαπήστε περισσότερο!

Όσο περισσότερο αγαπάς, τόσο πιο ευτυχισμένος είσαι. Προσπαθήστε να δώσετε στον καθένα και σε όλα γύρω σας ακόμη περισσότερη αγάπη. Φίλους, οικογένεια, φύση, ακόμη κι ανθρώπους που δε νιώθετε πολύ κοντά σας… ανοίξτε την καρδιά σας, δώστε τους αγάπη – και να είστε ευτυχισμένοι.

Κανόνας # 20 – Κλείστε τα αυτιά σε οτιδήποτε τοξικό

Διώξτε μακριά τους τοξικούς κι αρνητικούς ανθρώπους. Κλείστε την τηλεόραση ή επιλέξτε κάτι πραγματικά ψυχαγωγικό, πείτε όχι σε ιστοσελίδες που προκαλούν φόβο και ανασφάλεια και μην παρακολουθείτε διαρκώς άσχημα ή αρνητικά και πολλές φορές γεμάτα ανακρίβειες  νέα που προβάλλονται καθημερινά ή αναπαράγονται με post -ενημερώσεις-μηνύματα μέσα από κοινωνικά δίκτυα κι αρχίστε να συντονίζεστε με την ευτυχία!

Κανόνας # 21 – Γελάστε, χορέψτε, χαμογελάστε!

Χαρίστε χρόνο στον εαυτό σας για να γελάσετε με την τρέλα της ζωής! Απολαύστε τη κάθε στιγμή στο έπακρο. Περικυκλώστε τον εαυτό σας με ευτυχία, χαρά, ενθουσιασμό, γέλιο, παιχνίδι, φίλους, υπέροχη μουσική και ότι άλλο γεμίζει τη ψυχή σας. Χαμογελάστε, γεμίστε χαρά κι ενθουσιασμό κι αρχίστε να συντονίζεστε με την ευτυχία!

https://www.omorfizoi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου