Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

ΠΑΡΩΔΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ;

 

του Παντελή Σαββίδη
Φωτογραφία: Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το δημοσίευμα της The Jerusalem Post που θα σας συνιστούσα να διαβάσετε, δείχνει με απόλυτο τρόπο την υποκρισία σε ό,τι αφορά τον ρόλο και την απονομή δικαιοσύνης απο διεθνή δικαστήρια.
Όπως θα γνωρίζετε το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα Γενοκτονίας και η ηγεσία του άρχισε να ανησυχεί διότι συναισθάνεται πως θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου, του υπουργού άμυνας και του αρχηγού στρατού.
Άρχισε, λοιπόν, η εκστρατεία μέσω των ΜΜΕ (στην προκειμένη περίπτωση το δημοσίευμα προέρχεται απο την Jerusalem Post) με πίεση προς τις ΗΠΑ και την Βρεατανία να παρέμβουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και να υποδείξουν στον Γενικό Εισαγγελέα του Δικαστηρίου Καρίμ Καν να μην προχωρήσει.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι το Δικαστήριο που συστάθηκε σε μόνιμη βάση, και λειτουργεί μετά το 2002 αλλά προηγουμένως, λειτούργησε ad hoc για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Η ad hoc εκδοχή του καταδίκασε τον Μιλόσεβιτς,τον Κάρατζιτζ, τον Μπλάντιτς.
Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δεν είναι μέλη του και το δικαστήριο εκδικάζει υποθέσεις μελών του, ή εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στο έδαφος μελών του ή παραπομπές απο το Συμβούλιο Ασφαλείς του ΟΗΕ. Οι Παλαιστίνιοι συμμετέχουν στο Δικαστήριο, οπότε, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι δικαιούται να ασχοληθεί με την υπόθεση.
Είναι καλύτερα, όμως, να διαβάσετε τι λέει το δημοσίευμα για να αντιληφθείτε πως λειτουργούν οι ΗΠΑ στην, υποτίθεται, διεθνή νομιμότητα. Βεβαίως, οι ΗΠΑ δεν υπέγραψαν την σύσταση και λειτουργία του δικαστηρίου αλλά ως υπερδύναμη υποτίθεται ότι σέβονται τους παγκόσμιους θεσμούς. Και, μάλιστα του ΟΗΕ.
Εκτός και αν είναι αναθεωρητική δύναμη που, προσωπικά, πιστεύω πως είναι. Διαβάστε το κείμενο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου