Η φύση μας έδωσε τον Ελίχρυσο ως το δώρο της "αιώνιας νιότης." Το φυτό διατηρεί την ομορφιά και τη ζωντάνια του πολύ περισσότερο αφότου έχει κοπεί. Όταν ο Πάρις ταξίδευε με την Ελένη από τη Σπάρτη στην Τροία, σταμάτησαν στα Κύθηρα για να θυσιαστούν στην Αφροδίτη, προσπαθώντας να κερδίσουν την εύνοια της.
Η Ελένη, ζήλεψε την Αφροδίτη που ζούσε στο νησί και ζήτησε από τον Πάρι να της πει ότι ήταν η πιο όμορφη. Ο Πάρις, διπλωματικός, είπε στην Ελένη δείχνοντας τον Ελίχρυσο: "Βλέπεις αυτό το λουλούδι; Έχεις τα ίδια χρυσαφένια μαλλιά, το ίδιο λεπτό σώμα και το ίδιο βελούδινο δέρμα με τα πέταλα του. Η ομορφιά σου θα κρατήσει για πάντα."
Κατά κάποιο τρόπο, ο θρύλος της ομορφιάς της Ελένης διαρκεί ακόμα...Ο Θεόφραστος το ονόμασε «χρυσάνθεμον» και «ελιόχρυσον» και το πρότεινε ως ανυψωτικό της διάθεσης. Ο Θεμισταγόρας από την Έφεσο αποδίδει το όνομα στη νύμφη Ελίχρυση που το φύτεψε πρώτη αφού της χάρισε την αιώνια νιότη.
Οι αρχαίοι Έλληνες στόλιζαν τους ναούς τους με στεφάνια από Ελίχρυσο και αυτή η συνήθεια επιβιώνει ακόμα στην Αμοργό, την Κρήτη και τα Κύθηρα. Μέχρι το τέλος της άνοιξης, μπουκέτα αρχίζουν να διακοσμούν σπίτια και καταστήματα.
Το φυτό αναφέρεται από τον Θεόκριτο, τον Διοσκουρίδη και τον Πλίνιο για τους οποίους είναι η πιο ταιριαστή διακόσμηση για τα αγάλματα των θεών, και αναμεμειγμένο με κρασί, είναι θεραπευτικό για δαγκώματα και εγκαύματα.
Ονομάζεται επίσης «σταθούρι» στην Αμοργό, «καλομοίθεια» στη Σαντορίνη, «ανθωνοειδή» στην Κρήτη, «αμάρανθος» στην Πελοπόννησο, «αθάνατο» και «σεμπρέβιβα» στα Κύθηρα.
Έχουμε περίπου δέκα είδη Ελίχρυσου στην Ελλάδα, και στην Αμοργό, εκτός από helichrysum italicum και helichrysum stoechas, υπάρχει επίσης σε πολύ δυσπρόσιτες περιοχές ένα εξαιρετικά σπάνιο τοπικό είδος, το helichrysum amorginum με λευκά άνθη, που προστατεύεται ως είδος υπό εξαφάνιση και απαγορεύεται από το νόμο η συλλογή και πώληση.
- Έχει εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις και ηρεμιστικές ιδιότητες λόγω της παρουσίας εστέρων 40% αντισπασμωδικό και καταπραϋντικό αποτέλεσμα και αναζωογονητικό της κυτταρικής λειτουργίας λόγω των δικετόνων.
- Η αναζωογονητική δράση του στα κύτταρα είναι πολύτιμος σύμμαχος στην καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος. Βοηθά επίσης σε περιπτώσεις εκζέματος, ακμής, δερματικών ερεθισμών, εγκαυμάτων και ουλών. Μπορεί να διαλύσει παλιά αιματώματα και βοηθά σε περιπτώσεις φλεβίτιδας.
- Περιέχει υδρογονάνθρακες, φλαβονοειδή, καμπφερόλη, κερσετίνη, σεσκιτερπένια, λουτεολίνη, νερολί αιθυλεστέρα.
- Ο Ελίχρυσος έχει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες, βοηθά στην αποκατάσταση της υγείας του δέρματος και καθυστερεί τη γήρανση χάρη στην ισχυρή αναπλαστική δράση των κυττάρων του δέρματος.
- Είναι αντιφλεγμονώδες, αντιμολυσματικό, επουλωτικό, και ηρεμιστικό για το στομάχι.
- Επιταχύνει τη θεραπεία δερματίτιδας, εγκαυμάτων, ακμής, έρπητα, πληγών, εκζέματος και μώλωπες.
- Δεν είναι τοξικό και δεν προκαλεί ευαισθησίες.
- Ο Ελίχρυσος χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά για τη θεραπεία λοιμώξεων, άσθματος, αρθρίτιδας και πονοκεφάλου.
- Παράγει ένα από τα πιο πολύτιμα και ακριβά αιθέρια έλαια, με μεγάλη εκτίμηση στους αρωματοθεραπευτές, με 40-50% περιεκτικότητα σε εστέρες 30% σεσκιτερπένια και πάνω από 10% δικετόνες. Θεωρείται η άρνικα της αρωματοθεραπείας.
- Οι βοτανολόγοι χρησιμοποιούν ελίχρυσο για να ρυθμίσουν τη ροή της ενέργειας να ενισχύσουν τη ροή της χολής, να απορροφήσουν τη θερμότητα και να μειώσουν τη φλεγμονή.
- Θεωρείται από τους αρωματοθεραπευτές, ένα από τα καλύτερα έλαια.
- Χαλαρώνει μειώνει την ένταση που προκύπτει από την υπερένταση και το άγχος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου