Τρίτη 30 Απριλίου 2024

ΟΤΑΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗ!!!!

 

 


Μέρες που είναι, ας φύγουμε για λίγο από την επικαιρότητα.
Κι ας κάνουμε μια "βουτιά" στην Ιστορία.
Που είναι ίσως "απόμακρη" χρονικά.
Αλλά καταφέρνει ξαφνικά να γίνει τόσο ΕΠΙΚΑΙΡΗ...
* Η Μεσόγειος υπήρξε, στους Ιστορικούς χρόνους τουλάχιστον, το επίκεντρο των διεθνών γεωπολιτικών ανταγωνισμών.
Ακόμα και την εποχή των μεγάλων Ανακαλύψεων (16ος-17ος Αιώνες), όταν οι ευρωπαϊκοί στόλοι είχαν στρέψει την προσοχή τους μακριά από την Μεσόγειο, στην κατάκτηση των μεγάλων ωκεανών και των «άγνωστων ηπείρων» - και πάλι η Μεσόγειος παρέμενε στο επίκεντρο των διεθνών γεωπολιτικών ανταγωνισμών.
Ιστορικοί σταθμοί στη Μεσόγειο είναι συνοπτικά οι εξής:
-- Στις αρχές του Πέμπτου π.Χ. Αιώνα, η προσπάθεια των Καρχηδονίων να κατακτήσουν και να αποικίσουν τη Σικελία!
Όπως μας εξιστορεί ο Ηρόδοτος, όταν ο Ξέρξης, βασιλιάς των Περσών, ετοιμαζόταν να εκστρατεύσει κατά των Ελλήνων, παρακίνησε τους Καρχηδονίους να εισβάλλουν ταυτόχρονα στη Σικελία, για να αποτρέψει τη συστράτευση των εκεί Ελλήνων με τους ομοεθνείς τους της κυρίως Ελλάδας, στην απόκρουση της Περσικής εισβολής.
Οι Καρχηδόνιοι έστειλαν τότε τον στρατηγό τους Αμίλκα στη Σικελία, επικεφαλής τεράστιου εκστρατευτικού σώματος. Το οποίο αντιμετωπίστηκε στην Σικελική πόλη Ίμερα από τις ενωμένες δυνάμεις των Συρακουσίων υπό τον Γέλωνα και των Ακραγαντίνων υπό τον Θήρωνα. Η μάχη της Ιμέρας, όπου οι «υπέρτερες» δυνάμεων των Καρχηδονίων συνετρίβησαν από τους Έλληνες, έγινε το φθινόπωρο του 480 π.Χ. - την ίδια μέρα με την επίσης νικηφόρα ναυμαχία των Ελλήνων στη Σαλαμίνα, κατά του Περσικού στόλου.
-- Στα μέσα και τα στα τέλη του 3ου π.Χ. Αιώνα, στους δύο Καρχηδονιακούς Πολέμους, όταν οι Ρωμαίοι κατάφεραν να νικήσουν και να αφαιρέσουν από την Καρχηδόνα τον έλεγχο των θαλασσίων δρόμων στην Δυτική Μεσόγειο. Πριν κινηθούν ανατολικότερα, οι Ρωμαίοι φρόντισαν να εκμηδενίσουν την μεγάλη ναυτική δύναμη των Μεσογείου, την Καρχηδόνα - την οποία κατέστρεψαν οριστικά και ολοκληρωτικά μισόν αιώνα αργότερα, το 146 π.Χ. την ίδια χρονιά που κατέστρεψαν την Κόρινθο και επέβαλαν την οριστική κατάκτηση του Ελλαδικού χώρου...
Για δεύτερη φορά δύο σημαντικές χρονολογίες για τον έλεγχο της Μεσογείου συμπίπτουν με εξ ίσου σημαντικές εξελίξεις στον Ελλαδικό χώρο: Μετά τη μάχη της Ιμέρας που συμπίπτει με την ναυμαχία της Σαλαμίνας, το 480 π.Χ, σηματοδοτώντας τη νίκη των Ελλήνων στην κυρίως Ελλάδα και στη "Μεγάλη Ελλάδα" της Σικελίας. Κι ύστερα η Καταστροφή της Καρχηδόνας "συμπίπτει" με την Καταστροφή της Κορίνθου (146 π.Χ.) σηματοδοτώντας την πλήρη επικράτηση της Ρώμης στη Μεσόγειο.
-- Για πολλούς αιώνες στη συνέχεια η κυριαρχία της Ρώμης και αργότερα της Ελληνορωμαϊκής Ανατολικής Αυτοκρατορίας δεν επιτρέπει καμία αμφισβήτηση κυριαρχίας στη Μεσόγειο από "εξωτερικούς" παράγοντες. Με εξαίρεση τους "εσωτερικούς" ανταγωνισμούς μεταξύ Δυτικού και Ανατολικού Ρωμαϊκού κόσμου, με επίκεντρο κυρίως την Κρήτη και τη Σικελία.
Η πρώτη αληθινή αμφισβήτηση θαλάσσιας κυριαρχίας εμφανίζεται με την επέκταση του Ισλάμ στην «κοίλη Συρία», τη Βόρειο Αφρική, και την Ιβηρική, όταν στις θάλασσες εμφανίζονται Σαρακηνοί που επιδράμουν στα νότια ευρωπαϊκά παράλια παντού.
Γύρω στο 800 μ.Χ εμφανίζονται οι πρώτες σοβαρές αντιπαραθέσεις με επίκεντρο την Κρήτη και τη Σικελία. Στην πρώτη εγκαθίσταται Εμιράτο από Μοζάραβες της Ιβηρικής (824-828 μ.Χ.) που έφυγαν κυνηγημένοι από την Ανδαλουσία. Και στη δεύτερη εμφανίζονται σταδιακά Νορμανδικά βασίλεια (που εκμεταλλεύτηκαν τις διαμάχες Λομβαρδών και Βυζαντινών). Οι δυνάμεις αυτές θα συγκρουστούν με τις εγχώριες ναυτικές δυνάμεις του Βυζαντίου και της Βενετίας, παλαιάς βυζαντινής "επαρχίας" που αποσκίρτησε τον 8ο Αιώνα διαφωνώντας με την εικονομαχική πολιτική των Ισαύρων Αυτοκρατόρων.
-- Τελικά το Βυζάντιο θα καταφέρει να ανακαταλάβει την Κρήτη το 961 μ.Χ, ενώ αργότερα, τον 12ο Αιώνα, επί Κομνηνών Αυτοκρατόρων, θα παραδώσει τη ναυτική κυριαρχία της Ανατολικής Μεσογείου στην Βενετία (και στη Γένοβα).
-- Το Ισλάμ, υπό την αιγίδα των Οθωμανών πλέον (και όχι των Αράβων) θα καταλάβει τη Μικρά Ασία και θα ολοκληρώσει την κατάληψη του Βυζαντίου με την Άλωση της Πόλης στα μέσα του 15ου Αιώνα (1453 μ.Χ.). Η επέκτασή του είναι χερσαία προς τα Βαλκάνια. Τον επόμενο αιώνα, υπό τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν τον "Μεγαλοπρεπή", η Οθωμανική Αυτοκρατορία θα φτάσει μέχρι την Βιέννη, χωρίς να μπορέσει να την καταλάβει (1529 μ. Χ.) - αλλά θα επεκταθεί και προς τη Θάλασσα: Στη Ρόδο αρχικά, το 1522 την οποία θα καταλάβουν οι Οθωμανοί εκτοπίζοντας το δυτικό Τάγμα των (Οπιτάλιων) Ιωαννιτών Ιπποτών, και στη Μάλτα στη συνέχεια, το 1565, όπου, αυτή τη φορά οι Οθωμανοί θα ηττηθούν από το τους Ιωαννίτες.
Στη Μάλτα διακόπηκε οριστικά η Οθωμανική θαλάσσια επέκταση στη Μεσόγειο.
-- Λίγο αργότερα το 1571, συμβαίνουν σχεδόν ταυτόχρονα δύο "σημαδιακά" γεγονότα για την κυριαρχία στη Μεσόγειο: Οι δυτικοί συντρίβουν τον Οθωμανικό στόλο στη Ναύπακτο (Ναυμαχία του Lepanto), ενώ την ίδια χρονιά οι Οθωμανοί κατακτούν και την Κύπρο. Για μιαν ακόμα φορά μείζονα γεγονότα που αφορούν τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου συμπίπτουν χρονικά και διεξάγονται στον μείζονα Ελλαδικό χώρο...
Στα τέλη του 16ου Αιώνα υπάρχει για πρώτη φορά από τους Καρχηδονιακούς Πολέμους πλήρης διχοτόμηση στον έλεγχο της Μεσογείου. Οι Οθωμανοί κυριαρχούν στο Ανατολικό τμήμα και οι Χριστιανοί στο Δυτικό.
-- Το 1798 ο Ναπολέων Βοναπάρτης επιχειρεί το μεγαλύτερο στρατηγικό "τόλμημα" της εποχής: Εκστρατεύει στην Αίγυπτο, η οποία βρισκόταν υπό Οθωμανική επικυριαρχία τότε, αλλά με πλήρη αυτονομία, υπό τους Μαμελούκους. Ο Ναπολέων καταφέρνει να ξεπεράσει τον αποκλεισμό του βρετανικού στόλου και φτάνει τελικά στην Αίγυπτο. Κερδίζει όλες τις μάχες στο έδαφος, φτάνει μέχρι τη Συρία όπου νικά τους Οθωμανούς, αλλά χάνει την πιο κρίσιμη ναυμαχία (στο Νείλο) και τελικά καταφέρνει να απεγκλωβίσει τις δυνάμεις του, και να τις μεταφέρει πίσω στη Γαλλία. Η αποτυχημένη του εκστρατεία στην Αίγυπτο, προβάλλεται ως "επιτυχία" μέσα στη Γαλλία και τον αναδεικνύει Αυτοκράτορα.
Ο Ναπολέων δοξάστηκε κατά τη Γαλλική εκστρατεία στην Ιταλία, ΔΕΝ ντροπιάστηκε κατά την εκστρατεία στην Αίγυπτο, δοξάστηκε και πάλι νικώντας τους ενωμένους εχθρούς του (Ρώσους, Πρώσους Βρετανούς και Αυστριακούς), ύστερα κατέκτησε την Ισπανία, όπου όμως "σκάλωσε", και πριν ξεμπλέξει στην Ιβηρική επεχείρησε την εκστρατεία στη Ρωσία όπου απέτυχε οριστικά.
Το Βατερλό του υπήρξε στο Βέλγιο (1815), η ήττα του ξεκίνησε από τη Ρωσία, αλλά οι μεγάλες αποτυχίες τους ξεκίνησαν από το νότο, προς τη Μεσόγειο: στην Ιβηρική και νωρίτερα στην Αίγυπτο.
-- Τον 19ο Αιώνα πραγματική "θαλασσοκράτειρα δύναμη" αναδεικνύεται πια η Μεγάλη Βρετανία. Η οποία επεκτείνεται ως την Ινδία, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, και την Ωκεανία, αλλά το κρίσιμο σταυροδρόμι εξακολουθεί να είναι η Μεσόγειος.
Ενώ οι αποικιακές βλέψεις των μεγάλων δυνάμεων επεκτείνονται πια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, κι ενώ οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί εκτυλίσσονται σε όλους τους ωκεανούς και σε όλες τις ηπείρους, ο έλεγχος της Μεσογείου παραμένει στο επίκεντρο. Γιατί χωρίς τη Μεσόγειο, η "προβολή" της ναυτικής ισχύος είναι αδιανόητη για οποιονδήποτε, οπουδήποτε...
Έτσι το 1878 η Βρετανία παίρνει την Κύπρο από τους Οθωμανούς!
-- Η Ιταλία που μόλις έχει ενωθεί το 1865-70, εκφράζει κι αυτή αυτοκρατορικές φιλοδοξίες κι επιχειρεί επέκταση στην απέναντι ακτή της Μεσογείου, στην Λιβύη…
Ο Ιταλοτουρκικός Πόλεμος (1911-1912) εκτυλίσσεται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τελειώνει με τον ήττα της Τουρκίας, η οποία εκτός από τη Λιβύη χάνει πια και τα Δωδεκάνησα (των οποίων η οριστική προσάρτηση στην Ιταλία υπογράφεται το 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάννης)!
Η ήττα της Τουρκίας στον Ιταλοτουρκικό Πόλεμο παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκρηξη και στην τελικά έκβαση του πρώτου Βαλκανικού Πολέμου. Ο οποίες ξεκινά λίγα 24ωρα ΠΡΙΝ την Τουρκική συνθηκολόγηση με τους Ιταλούς.
Οι οθωμανικές δυνάμεις ήταν πια εξαντλημένες από την ήττα τους. Και απομακρυσμένες από τα Βαλκάνια, όπου η νέα ήττα τους είναι πολύ πιο σύντομη απ' ό,τι ανέμεναν όλοι τότε.
-- Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος διεξάγεται στην Κεντρική Ευρώπη, στα εδάφη της Βόρειας Γαλλίας και του Βελγίου, καθώς και στα εδάφη της Πολωνίας και της Ρωσίας. Αλλά φτάνει σε αδιέξοδο. Στην τελευταία φάση του η Ρωσία έχει συνθηκολογήσει με τους Γερμανούς, αλλά η Αμερική έχει μπει στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ.
Τότε ανοίγει το "νότιο μέτωπο" από την πλευρά της Ελλάδας. Κάτι που έτρεμαν οι Κεντρικές δυνάμεις ως τότε, αλλά δίσταζαν οι Σύμμαχοι της Αντάντ. Στο νότιο μέτωπο οι δυνάμεις της Αντάντ επιτυγχάνουν γρήγορη νίκη, η οποίο οδηγεί σε συνθηκολόγηση πρώτα της Τουρκίας, αμέσως μετά της Βουλγαρία και σε λίγες μέρες της Αυστρίας.
Μετά την κατάρρευση όλου του συνασπισμού των "Κεντρικών Δυνάμεων" η Γερμανία ζητά κι αυτή ανακωχή.
Αμέσως μετά την ανακωχή, η Γερμανία καταρρέει εσωτερικά, ο Κάϊζερ αναγκάζεται να παραιτηθεί και υπό το βάρος της εσωτερικής της κατάρρευσης η Γερμανία αναγκάζεται να συνθηκολογήσει, ενώ δικά της στρατεύματα βρίσκονταν ακόμα στο έδαφος της Γαλλίας και του Βελγίου (Οκτώβριος-Νοέμβριος 1918).
Το άνοιγμα του νότιου μετώπου υπήρξε τελικά καθοριστικό για την κατάρρευση των Κεντρικών Δυνάμεων.
Και μπόρεσε να ανοίξει, γιατί η Αντάντ έλεγχε τη Μεσόγειο στέλνοντας δυνάμεις στη Βόρειο Ελλάδα να πλήξουν τους εχθρούς τους από "κάτω"...
Ο έλεγχος της Μεσογείου, για μιαν ακόμα φορά αποδεικνυόταν καθοριστικής σημασίας, ακόμα και για πολέμους που γίνονταν μακριά από τη Μεσόγειο...
-- Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος κρίνεται σε όλα τα μέτωπα, παντού στον κόσμο. Αλλά η πρώτη μεγάλα ανάσχεση της επέκτασης Γερμανών και Ιταλών είναι στο Ελ Αλαμέϊν της Αιγύπτου (τέλη Οκτωβρίου 1942), 100 χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια!
Τις ίδιες μέρες γίνεται η αεροναυτική σύγκρουση Αμερικανών-Ιαπώνων στο Σάντα Κρούζ και χερσαία στο Γκουαρντακανάλ, όπου για πρώτη φορά οι Αμερικανοί νικούν αποφασιστικά τους Ιάπωνες στον Ειρηνικό.
Και λίγο αργότερα αρχές Φεβρουαρίου του 1943, θα έλθει το Στάλινγκραντ στον Κεντρικό Καύκασο, η ήττα-ορόσημο των Ναζί από τους Ρώσους.
Η μάχη του Ελ Αλαμέϊν σηματοδοτεί την πρώτη στρατηγική ήττα του "Άξονα". Ενώ είχε προηγηθεί η πρώτη ουσιαστική "ανάσχεση" των Γερμανοϊταλικών δυνάμεων και πάλι στο Ελ Αλαμέϊν, τρείς μήνες πριν.
Ξανά η Μεσόγειος επιβεβαιώνει πως είναι το κρίσιμο σταυροδρόμι των μεγάλων ανταγωνισμών.
* Η Μεσόγειος παραμένει και σήμερα η θαλλάσια "γέφυρα" Ατλαντικού - Ινδικού - Ειρηνικού. Χωρίς τον έλεγχο της Μεσογείου οι στόλοι της Δύσης δεν μπορούν να επικοινωνήσουν εύκολα και με ασφάλεια ανάμεσα στους μεγάλους ωκεανούς. Ο περίπλους της Αφρικής είναι επιχειρησιακά πολύ πιο δαπανηρός, χρονοβόρος και επισφαλής.
-- Από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Σουέζ περνάνε και οι θαλάσσιοι εμπορικοί δρόμοι ανάμεσα στις αγορές της Ευρώπης και της Άπω Ανατολής,
-- Τέλος, στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, που θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν πλήρως τον εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής αγοράς από ρωσικές πηγές.
Το ποιός θα ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο παραμένει κρίσιμο "υπαρξιακό" ζήτημα για ολόκληρη της Δύση, για την Ευρώπη ασφαλώς αλλά και για τις ΗΠΑ.
Για οικονομικούς, ενεργειακούς και γεω-στρατηγικούς λόγους...
* Στην Ανατολική Μεσόγειο δεσπόζουν τρία νησιά: Η Κύπρος, η Κρήτη, και η Μάλτα. Τα δύο πιο σημαντικά, η Κύπρος και η Κρήτη, είναι τμήματα του Ελληνισμού διαχρονικά.
Η Κύπρος και η Κρήτη δεσπόζουν στην Ανατολική Μεσόγειο, κι έχουν αποφασιστικό ρόλο στον έλεγχό της, ακόμα και τους αιώνες που ΔΕΝ υπήρχε Ελλαδικό κράτος!
Χωρίς τον "άξονα" Κρήτης-Κύπρου η Δύση ΔΕΝ μπορεί, επιχειρησιακά να διατηρήσει "προβολή ισχύος" στη Μέση Ανατολή.
Και χωρίς μόνιμη προβολή ισχύος στη Μέση Ανατολή, η Δύση δεν μπορεί να συνασπίσει τις κοσμικές δυνάμεις του Αραβικού κόσμου που πολεμάνε τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, ο οποίος ήδη διεισδύει στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα...
* Η Τουρκία, βασικός "μέντορας" του ισλαμιστικού κινήματος προσπαθεί να διασπάσει τον άξονα Κρήτης - Κύπρου (Τουρκολυβικό μνημόνιο) και να ελέγξει την Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας αντιδράσεις και από την Αίγυπτο και από το Ισραήλ και από τη Γαλλία.
Η Ρωσία, μετά την νίκη της στην Ουκρανία προσπαθεί να προσεταιριστεί την Τουρκία στην "ανάσχεση" του Δυτικού ελέγχου επί της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Τουρκία, αν και τυπικά είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, προσκολλάται όλο και περισσότερο στη Ρωσία, από την οποία είναι πια εξαρτημένη ενεργειακά.
Όσο αυξάνεται η τοπική επιρροή της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο πιο ανεξέλεγκτη γίνεται για τη Δύση, τόσο περισσότερο νοιώθει τον πειρασμό να γίνει "μπαλαντέρ" ανάμεσα στις δυτικές δυνάμεις και τη Ρωσία.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Δύση ΔΕΝ μπορεί να ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο η ίδια, όσο είναι υποχρεωμένη να "μοιράζεται" τον έλεγχο αυτόν με την Τουρκία.
Κι ακόμα, η Δύση ΔΕΝ μπορεί να φτιάξει ανθεκτικές τοπικές συμμαχίες με τα κοσμικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής που πολεμούν τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, όσο δεν περιορίζει την τοπική επιρροή της Τουρκίας. Η οποία παραμένει μέντορας των ισλαμιστών, που αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για όλα τα κοσμικά καθεστώτα της περιοχής.
Στον έλεγχο της Μεσογείου από τη Δύση, η Τουρκία ΔΕΝ είναι "μέρος της λύσης". Είναι το μεγαλύτερο ΕΜΠΟΔΙΟ. Είναι το ίδιο το ΠΡΟΒΛΗΜΑ!
Κι αν η Δύση θέλει να ελέγξει την Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της λύσης, σε συμμαχία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και όλες τις κοσμικές δυνάμεις του Αραβικού κόσμου.
Όλα αυτά οι τωρινές δυτικές κυβερνήσεις δεν τα καταλαβαίνουν ή δεν τα ενσωματώνουν στην καιροσκοπική πολιτική τους. Η οποία, έτσι κι αλλιώς, τους έχει οδηγήσει σε τεράστια προβλήματα παντού στον κόσμο.
Όταν τα συνθήματα υπέρ της Χαμάς συγκλονίζουν τα δυτικά πανεπιστήμια,
όταν οι ισλαμιστές διεισδύουν ανεμπόδιστοι στις μουσουλμανικές κοινότητες των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων,
κι όταν τα κύματα παράνομων μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες εξακολουθούν να εισρέουν ανεξέλεγκτα στην Ευρώπη,
οι δυτικοί μοιάζουν να έχουν χάσει τον μπούσουλα.
* Αλλά αργά η γρήγορα θα καταλάβουν και θα αναγκαστούν να αντιδράσουν. Γιατί ο έλεγχος της Μεσογείου από τη Δύση ΔΕΝ είναι "ένα από τα πολλά" γεωπολιτικά προβλήματα που πρέπει να λύσει. Είναι ίσως, το πιο σημαντικό.
Και η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο δεν είναι "δύο από τα πολλά" κράτη της περιοχής. Είναι τα πιο καθοριστικά για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου.
Μόνο που όλα αυτά, ασφαλώς, απαιτούν μια Δύση που σκέφτεται και μιαν Ελλάδα που ΔΕΝ σέρνεται.
Μια Δύση που ΔΕΝ πελαγοδρομεί και μιαν Ελλάδα που ΔΕΝ "κατευνάζει"...


ΥΓ. Η ματαίωση της επίσκεψης Ερντογάν στην Ουάσιγκτον θα έπρεπε να λειτουργήσει ως "αφύπνιση" για την Ελλάδα και για την Ουάσιγκτον.
Όμως η πρώτη ακόμα κοιμάται.
Και η δεύτερη δεν φαίνεται να ξυπνάει.
Ακόμα τουλάχιστον...

https://enaasteri.blogspot.com/

Το Environmental Health Trust αποκαλύπτει κρυφές δοκιμές κινητών τηλεφώνων της FCC που έδειξαν «Υπέρβαση των ορίων έκθεσης στην ανθρώπινη ακτινοβολία»

 

Το Environmental Health Trust αποκαλύπτει κρυφές δοκιμές κινητών τηλεφώνων της FCC που έδειξαν «Υπέρβαση των ορίων έκθεσης στην ανθρώπινη ακτινοβολία»

από το Environmental Health Trust
, 22 Απριλίου 2024

 

 Δελτίο τύπου

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, DC, 22 Απριλίου 2024 — Το  Environmental Health Trust  (EHT) αποκάλυψε σήμερα ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) απέκρυψε τα αποτελέσματα των δοκιμών που έδειχναν ότι η ακτινοβολία ξεπέρασε τα ομοσπονδιακά όρια όταν τα smartphone ήταν κοντά στο ανθρώπινο σώμα, όπως σε τσέπη παντελονιού. Η FCC προφανώς απέτυχε να αποκαλύψει αυτές τις πληροφορίες στο Εφετείο των ΗΠΑ για το Circuit DC.

Το 2019 ο οργανισμός εξέτασε αρκετά μοντέλα smartphone Apple, Samsung, Blu και Motorola για επίπεδα SAR ακτινοβολίας κινητών τηλεφώνων.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών FCC για τηλέφωνα στην τσέπη (2 mm) δεν ήταν δημόσια μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2023, όταν κοινοποιήθηκαν στην EHT ως αποτέλεσμα ενός αιτήματος του νόμου περί ελευθερίας πληροφοριών (FOIA). Η  επιστολή της FCC FOIA  αναφέρει ότι για ορισμένα τηλέφωνα: «Παρατηρήσαμε ότι σε απόσταση διαχωρισμού 2 mm, τα όρια έκθεσης σε ραδιοσυχνότητες (RF) της FCC σημειώθηκαν υπέρβαση».

Η EHT έχει επίσης  καταθέσει προσφυγή στην FCC,  καθώς επτά αρχεία αποκρύπτονταν από την απάντηση της FOIA. Η προσφυγή δεν έχει εξεταστεί.

Το 2019, όταν η FCC διεξήγαγε τις δοκιμές, είχε επίσης έναν ανοιχτό κανονισμό σχετικά με τα όριά της της εποχής του 1996 σχετικά με την ανθρώπινη έκθεση στην ασύρματη ακτινοβολία. Μετά τη θέσπιση κανόνων της FCC ακολούθησε προσφυγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η FCC και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να υπόκεινται σε κράτηση με εντολή δικαστηρίου τον Αύγουστο του 2021.

«Η FCC και η FDA δεν αποκάλυψαν αυτές τις δοκιμές κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της δικαστικής υπόθεσης και δεν έχουν απαντήσει ακόμη στην κράτηση που διατάχθηκε από το δικαστήριο, κάτι που προκαλεί σοβαρή ανησυχία», δήλωσε ο Κεντ Τσάμπερλιν, νέος πρόεδρος της EHT.

Η Theodora Scarato, αντιπρόεδρος της EHT για θέματα πολιτικής και εκπαίδευσης δήλωσε: «Γιατί η FCC πραγματοποίησε αυτές τις δοκιμές και στη συνέχεια αποφάσισε να μην δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα ενώ διεξήγαγε κανόνες για αυτό ακριβώς το θέμα; Γιατί η FCC αρνήθηκε να δημοσιεύσει όλα τα αρχεία σχετικά με αυτό το θέμα; Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιτρέπουν τη δοκιμή τηλεφώνων με όποια απόσταση διαχωρισμού θέλουν οι εταιρείες. Τα τηλέφωνα θα πρέπει να ελέγχονται με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται. Παιδιά και ενήλικες χρησιμοποιούν και κουβαλούν τηλέφωνα πιεσμένα στο σώμα τους για ώρες κάθε μέρα. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό πρόγραμμα επίβλεψης και συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των εκπομπών ραδιοσυχνοτήτων μετά την κυκλοφορία και των επιπτώσεων στην υγεία. Είναι καιρός για μια νέα προσέγγιση στις δοκιμές κινητών τηλεφώνων, μια προσέγγιση που αντικατοπτρίζει τον τρόπο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα τηλέφωνα σήμερα».

Η έκκληση FOIA και ολόκληρη η απάντηση της FCC FOIA είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο του EHT εδώ:  https://ehtrust.org/environmental-health-trust-foia-project/


Το Environmental Health Trust είναι μια μη κερδοσκοπική επιστημονική δεξαμενή σκέψης 501(c)3 που προωθεί ένα πιο υγιεινό περιβάλλον μέσω έρευνας, εκπαίδευσης και πολιτικής. Η EHT διεξάγει έρευνα αιχμής σχετικά με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους για την υγεία και συνεργάζεται με τις κοινότητες, τους επαγγελματίες υγείας, την εκπαίδευση και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την κατανόηση και τον μετριασμό αυτών των κινδύνων.

Η Environmental Health Trust είχε μια ευνοϊκή απόφαση Εφετείου των ΗΠΑ στην υπόθεσή τους κατά της FCC. Οι επιστήμονες της EHT κατέθεσαν σε ακροάσεις της Γερουσίας του 2009 και σε ακρόαση του Κογκρέσου το 2008 σχετικά με την ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων - η τελευταία που έγινε ποτέ. Οι επιστήμονες της EHT συνέχισαν να δημοσιεύουν μελέτες για τις επιπτώσεις της μη ιονίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία και οργάνωσαν πολυάριθμα εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια για το θέμα. Οι επιστημονικές δημοσιεύσεις της EHT έχουν υποβληθεί στο αρχείο FCC ως κρίσιμα στοιχεία. Επισκεφτείτε  το www.ehtrust.org  για περισσότερες πληροφορίες.


https://truthcomestolight.com/

Υπόθεση Τεμπών


Στο βιβλίο του Μακιαβέλι "Ο ΗΓΕΜΟΝΑΣ" στο 3ο κεφάλαιο γράφει "Τους ανθρώπους ή να τους κερδίζεις με το μέρος σου ή να τους εκμηδενίζεις. Όταν τους τραυματίζεις, σ' εκδικούνται"

Θεωρώ ότι το παραπάνω βιβλίο και την συγκεκριμένη φράση την αγνοούν οι περισσότεροι από τους  διοικούντες τα τελευταία χρόνια την πατρίδα μας και είμαι βέβαιος ότι ο τωρινός μας Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του έχουν βαθιά μεσάνυχτα περί αυτής. 

Όλοι παρακολουθούμε με θλίψη αλλά και απέραντο θυμό την προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεπλύνει και να ...

αποδημήσει τις ευθύνες όλων όσων εμπλέκονται στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Μπορεί κάποιοι να προσήλθαν στους εισαγγελείς αλλά ως εκ θαύματος όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι πληρώνοντας υπερβολικά μεγάλες εγγυήσεις από 500.000 έως και 1.000.000 ευρώ και πραγματικά αναρωτιόμαστε που τα βρήκαν τόσα χρήματα? Ελέγχθηκαν οι φορολογικές τους δηλώσεις για να δούμε αν δικαιολογούνται αυτά τα ποσά που κατέβαλλαν?

Μήπως, τους τα πλήρωσαν κάποιοι άλλοι? Και αν ΝΑΙ ποιοι είναι αυτοί και για ποιον λόγο? Μήπως ο λόγος είναι για να καλυφθεί το παράνομο φορτίο που μετέφεραν με την εμπορική αμαξοστοιχία? Ένα φορτίο το οποίο από ότι φαίνεται προοριζόταν για την νοθεία των καυσίμων που χρησιμοποιούμε για τα αυτοκίνητα μας και όχι μόνο.

Εξ αρχής τα ερωτήματα για αυτή την τραγωδία ήταν πολλά όπου χάθηκαν διαπιστωμένα 57 ψυχές και πιθανόν και κάποιες άλλες που ίσως να μη μάθουμε ποτέ.

Η προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών, φάνηκε από τις πρώτες ώρες όπου ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης λειτουργώντας ως εμπειρογνώμων μας είπε ότι την ευθύνη για το ατύχημα την είχε ο Σταθμάρχης, τον οποίον όμως η κυβέρνηση του τον είχε τοποθετήσει σε αυτή την τόσο υπεύθυνη θέση. Μετά και κατά την διάρκεια του χρόνου μεσολαβούντος και των εθνικών εκλογών αλλά και μετά το 41% που πήραν λόγω της μεγάλης αποχής, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα με σκοπό να ξεχαστεί και να χαθεί.

Όμως οι γονείς και οι συγγενείς, που έχασαν τα παιδιά τους και τους δικούς τους ανθρώπους, δεν ξέχασαν και με μπροστάρησα την κυρία Μαρία Καρυστιανού που έχασε την κόρη της την Μάρθη, επανήλθαν και ενημέρωσαν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς για τις κατάπτυστες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, να εμποδίσει την έρευνα προς την σωστή κατεύθυνση, για να καθίσουν οι πραγματικά διαχρονικοί ένοχοι στο σκαμνί της δικαιοσύνης.

Ένοχοι στους οποίους μέσα συμπεριλαμβάνονται και γνωστά πολιτικά πρόσωπα, τα οποία λόγω ανικανότητας, παραλείψεων αλλά και πιθανόν εξυπηρετώντας και κάποια συμφέροντα, άφησαν απροστάτευτο το δίκτυο υλικά άλλα και σε ανθρώπινο δυναμικό. Όταν μάλιστα παρουσιάστηκε το θέμα της εσπευσμένης απομάκρυνσης που έκαναν στα υλικά αλλά και το μπάζωμα του πέριξ χώρου τις πρώτες ώρες του ατυχήματος, αυτός ο ανεκδιήγητος υπουργός δικαιοσύνης πρώην Πασόκος, λειτουργώντας την δεδομένη στιγμή ως Γενίτσαρος της Νέας Δημοκρατίας είχε το θράσος να πει δημόσια πως, όποιοι μιλούν για το μπάζωμα του χώρου … είναι για τα μπάζα.

Αυτός λοιπόν ο κύριος, εντός εισαγωγικών, είναι ο προϊστάμενος των δικαστικών λειτουργών αλλά κυρίως των ανώτατων δικαστών τους οποίους ο ίδιος με την κυβέρνηση που υπηρετεί διορίζει.

Θέλω να ελπίζω ότι η Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της, τώρα μάλιστα που καινούργια στοιχεία έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητα, όπως το ότι στους χώρους που μεταφέρθηκαν τα μπάζα μετά από 14 μήνες ανιχνεύθηκαν και βρέθηκαν ανθρώπινα υπολείμματα, καθώς και ότι υπάρχουν στοιχεία από το παράνομο υλικό για την νοθεία των καυσίμων, που μετέφεραν οι λαθρέμποροι οι οποίοι σίγουρα είναι υψηλά πρόσωπα του συγκεκριμένου κλάδου, αλλά σίγουρα και φίλοι, προστάτες ή και χρηματοδότες κάποιων πρώην ή νυν κυβερνητικών προσώπων.

Κύριοι ανευθυνουπεύθυνοι τωρινοί και παλιότεροι, τραυματίσατε με την συμπεριφορά σας ειδικά στο θέμα αυτό, όχι μόνο τους τραγικούς γονείς και τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά ένα ολόκληρο λαό τον οποίο θεωρείτε ηλίθιο, μιας και τον έχετε ξεγελάσει μέχρι τώρα πολλές φορές με τα ψέματα και τις υποσχέσεις σας. Όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση, όλοι είμαστε στο πλευρό αυτών των γονιών για την δικαίωση, για τον άδικο και τραγικό χαμό των παιδιών τους, αλλά και την απαίτηση να μην ξανασυμβεί ποτέ, κάτι ανάλογο μικρό ή μεγάλο.

Κύριοι Πολιτικοί αφήστε λοιπόν τις δολοπλοκίες, τις Συρραφές και τις Προσπάθειες συγκάλυψης και επιτρέψτε στην Δικαιοσύνη να λειτουργήσει αυτοβούλως, για να καταλογίσει τις ευθύνες σε όσους πρέπει, όσο ψηλά και να βρίσκονται, μήπως έτσι ξεβρομίσει και ο χώρος σας και μπορέσετε στο εγγύς μέλλον, να σταθείτε απέναντί μας, κοιτώντας μας με καθαρά μάτια, και κυρίως έχοντας καθαρά χέρια και συνείδηση.


https://prevenios.blogspot.com/

Falling From Grace

 

από τον Τζεφ Τόμας
shutterstock_2322541937.jpg


Πριν από χρόνια, ο Νταγκ Κέισι ανέφερε σε μια αλληλογραφία μου, «Οι αυτοκρατορίες πέφτουν από τη χάρη με ανησυχητική ταχύτητα».

Κάθε τόσο, λαμβάνετε ένα σχόλιο που, αν και μπορεί να έχει δηλωθεί επιπόλαια, έχει μια διαρκή επίδραση, καθώς προσφέρει ασυνήθιστη εικόνα. Για μένα, αυτό ήταν ένα από αυτά και είναι ένα από αυτά που κρατάω στο γραφείο μου από τότε, για υπενθύμιση.

Είμαι από μια βρετανική οικογένεια, μια οικογένεια που έφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο τη στιγμή που η Βρετανική Αυτοκρατορία επρόκειτο να αρχίσει την παρακμή της. Εκπατρίστηκαν στον «Νέο Κόσμο» για να αναζητήσουν την υπόσχεση για το μέλλον.

Καθώς πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου σε μια βρετανική αποικία – τα νησιά Κέιμαν – είχα την ευκαιρία να παρατηρήσω πολλούς Βρετανούς επαγγελματίες συμβασιούχους που έφυγαν από το Ηνωμένο Βασίλειο αναζητώντας πρόοδο, την οποία βρίσκουν σχεδόν πάντα στο Κέιμαν. Περιέργως, όμως, οι περισσότεροι επέστρεψαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από ένα ή δύο συμβόλαια, με την πεποίθηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανακάμψει από την παρακμή του, και ήθελαν να είναι στο πλοίο όταν η Βρετανία «επιστρέψει».

Αυτό, φυσικά, δεν συνέβη ποτέ. Οι ΗΠΑ αντικατέστησαν το Ηνωμένο Βασίλειο ως η κορυφαία αυτοκρατορία του κόσμου, και παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τα σκαμπανεβάσματα του τις επόμενες δεκαετίες, δεν έχει επιστρέψει στην παλιά του δόξα.

Και δεν θα γίνει ποτέ.

Αν παρατηρήσουμε τις αυτοκρατορίες του κόσμου που υπήρξαν εδώ και χιλιετίες, θα δούμε μια συνεπή ιστορία κατάρρευσης χωρίς ανανέωση . Είτε εξετάζουμε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, την Οθωμανική Αυτοκρατορία, την Ισπανική Αυτοκρατορία ή οποιαδήποτε άλλη που υπήρχε κάποτε, η ιστορία είναι εξαιρετικά συνεπής: Η παρακμή και η πτώση οποιασδήποτε αυτοκρατορίας δεν ανατρέπεται ποτέ. ούτε η αυτοκρατορία επιστρέφει, αφού πέσει.

Αλλά τι σημασία έχει αυτό για εμάς σήμερα;

Λοιπόν, σήμερα, οι ΗΠΑ είναι η αδιαμφισβήτητη κορυφαία αυτοκρατορία στον κόσμο και οι περισσότεροι Αμερικανοί θα συμφωνούσαν ότι, ενώ περνάει από μια κακή ενημέρωση, θα ανακάμψει και ίσως ακόμη και να είναι καλύτερη από ποτέ.

Όχι έτσι, φοβάμαι. Όλες οι αυτοκρατορίες ακολουθούν τον ίδιο κύκλο. Ξεκινούν με έναν πληθυσμό που έχει ισχυρή εργασιακή ηθική και αυτοδύναμο. Αυτοί οι άνθρωποι οργανώνονται για να σχηματίσουν ένα έθνος με μεγάλη δύναμη, βασισμένο στην υψηλή παραγωγικότητα.

Αυτό οδηγεί σε επέκταση, βασισμένη γενικά στο παγκόσμιο εμπόριο. Κάποια στιγμή, αυτό γεννά ηγέτες που επιδιώκουν, όχι να συνεργαστούν με άλλα έθνη, αλλά να κυριαρχήσουν σε αυτά, και φυσικά, αυτό είναι όταν ένα μεγάλο έθνος γίνεται αυτοκρατορία. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν αυτό το στάδιο υπό τον επιβλητικό και επιθετικό Teddy Roosevelt.

Ο εικοστός αιώνας ήταν ο αμερικανικός αιώνας και οι ΗΠΑ πήγαιναν από νίκη σε νίκη, διευρύνοντας τη δύναμή τους.

Αλλά η παρακμή ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, όταν οι ΗΠΑ άρχισαν να επιδιώκουν πολέμους που δεν κερδίζουν, άρχισαν την καταστροφή του νομίσματός τους και άρχισαν να επεκτείνουν την κυβέρνησή τους σε ένα παντοδύναμο σώμα.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία τείνει να παρατείνεται και η συνολική πτώση συχνά διαρκεί δεκαετίες.

Λοιπόν, πώς γίνεται αυτό το τετράγωνο με το απόσπασμα, "Οι αυτοκρατορίες πέφτουν από τη χάρη με ανησυχητική ταχύτητα";

Λοιπόν, η προετοιμασία για το φθινόπωρο μπορεί συχνά να παρατηρηθεί για μια γενιά ή περισσότερο, αλλά η πραγματική πτώση τείνει να συμβαίνει αρκετά γρήγορα.

Αυτό που συμβαίνει μοιάζει πολύ με αυτό που συμβαίνει με έναν νταή στην αυλή του σχολείου.

Ο νταής έχει μια αργή άνοδο, με βάση τη δύναμή του και την επιθετική του τάση. Μετά από μια σειρά επιτυχημένων αγώνων, γίνεται πρώτα σεβαστός, μετά φοβισμένος. Στη συνέχεια αναλαμβάνει αρκετούς παιδάκια που δεν έχουν τις ικανότητές του, αλλά θέλουν μερικά από τα λάφυρα, έτσι κάνουν το κουμάντο του, ενεργώντας με απειλητικό τρόπο για άλλους μαθητές.

Ο νταής τότε γίνεται μισητός. Κανείς δεν του το λέει, αλλά τα άλλα παιδιά ονειρεύονται κρυφά την ήττα του, ελπίζουμε με επαίσχυντο τρόπο.

Έπειτα, κάποια στιγμή, κάποιο αγόρι που έχει κάποια δύναμη και την απαιτούμενη αποφασιστικότητα έχει χορτάσει και αναλαμβάνει τον νταή.

Αν τον νικήσει, συμβαίνει ένα περίεργο πράγμα. Οι κουρνιαχτοί ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι η τζίγκ είναι ψηλά και κατευθύνονται προς τους λόφους, γνωρίζοντας ότι η πηγή της δύναμής τους έχει φύγει.


Επίσης, όταν ο ηττημένος νταής πέσει κάτω, βγαίνει όλος ο θυμός, ο φόβος και το μίσος που ένιωθαν οι συμμαθητές του για αυτόν και χαίρονται πολύ με την ήττα του.

Και αυτό, με λίγα λόγια, συμβαίνει με τις αυτοκρατορίες.

Ένα έθνος που έρχεται να σώσει σε περιόδους πραγματικής ανάγκης (όπως οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι) είναι σεβαστό. Αλλά μόλις αυτό το έθνος μεταμορφωθεί σε νταή που χρησιμοποιεί οποιαδήποτε δικαιολογία για να εισβάλει σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Λιβύη, το Ιράκ και η Συρία, οι σύμμαχοί του μπορεί να συνεχίσουν να το υποκλίνονται, αλλά κρυφά το φοβούνται και εύχονται να καταρριφθεί.

Όταν η αυτοκρατορία αρχίζει στη συνέχεια να ψάχνει για άλλα έθνη για εκφοβισμό, όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, οι σύμμαχοί της δεν λένε τίποτα παρά αντιδρούν με φόβο όταν βλέπουν τους Τζον Μπόλτονς και Μάικ Πομπέος να χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου και να κάνουν απερίσκεπτα σχόλια.

Προς το παρόν, οι ΗΠΑ επικεντρώνονται κυρίως στον οικονομικό πόλεμο, αλλά εάν αυτό δεν καταφέρει να κάνει τον κόσμο να λυγίσει στην κυριαρχία του, οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει, σχετικά με πιθανή στρατιωτική επίθεση, ότι «καμία επιλογή δεν είναι εκτός τραπεζιού».

Οι ΗΠΑ έχουν φτάσει στο κλασικό στάδιο όταν έχουν γίνει ένας απερίσκεπτος νταής και η δομή υποστήριξής τους των συμμάχων έχει αρχίσει να αποσυνδέεται ως αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή που οι σύμμαχοι αρχίζουν να υποχωρούν και να κάνουν άλλα σχέδια για το μέλλον τους, εκείνοι οι πολίτες εντός της αυτοκρατορίας που τείνουν να είναι οι δημιουργοί της ευημερίας αρχίζουν επίσης να αναζητούν πιο πράσινα βοσκοτόπια.

Η ιστορία έχει δει αυτό να συμβαίνει αμέτρητες φορές. Επέρχεται η «διαρροή εγκεφάλων», κατά την οποία οι καλύτεροι και πιο παραγωγικοί αρχίζουν να αναζητούν αλλού το μέλλον τους. Ακριβώς όπως οι πιο παραγωγικοί Ευρωπαίοι διέσχισαν τη λίμνη για να αποικίσουν τις ΗΠΑ όταν ήταν μια νέα, πολλά υποσχόμενη χώρα, οι σημερινοί ομολόγους τους έχουν αρχίσει να μετακινούνται στα ανοικτά.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται επί του παρόντος σε κατάσταση αναστολής κινουμένων σχεδίων. Εξακολουθεί να φαίνεται να είναι μια σημαντική δύναμη, αλλά τα στηρίγματα του εξαφανίζονται αθόρυβα. Κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, είναι πιθανό η αμερικανική κυβέρνηση να παίξει υπερβολικά το χέρι και να επιτεθεί εναντίον ενός εχθρού που είτε είναι ισχυρότερος είτε έχει συμμαχίες που, συλλογικά, τον κάνουν ισχυρότερο.

Οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε πόλεμο σε μια στιγμή που θα έχει λυθεί, και αυτό θα γίνει φανερό ξαφνικά και δραματικά. Η τελική πτώση θα συμβεί με ανησυχητική ταχύτητα.

Όταν συμβεί αυτό, η πλειοψηφία των Αμερικανών θα ελπίζει μάταια για την αντιστροφή των γεγονότων. Θα έχουν την τάση να ελπίζουν ότι, αν πουν συλλογικά, "Ουπς, κοροϊδέψαμε", ο κόσμος θα τους συγχωρήσει, επιστρέφοντάς τους στην παλιά τους δόξα.

Αλλά ιστορικά, αυτό δεν συμβαίνει ποτέ. Οι αυτοκρατορίες πέφτουν με ανησυχητική ταχύτητα, επειδή τα συστήματα υποστήριξης που τις έκαναν δυνατές έχουν αποστρατευτεί και έχουν αναζωογονηθεί αλλού.

Αντί να θρηνούμε για την απώλεια της αυτοκρατορίας που βρίσκεται στον ορίζοντα, θα ήταν καλύτερα να εξυπηρετηθούμε αν αντ' αυτού επικεντρωθούμε σε εκείνα τα μέρη του κόσμου που είναι πιθανό να ωφεληθούν από αυτό το αναπόφευκτο.

International Man 

Λαδανιά και... Θεραπευτικές Ιδιότητες

 




Η λατινική (βοτανική) του ονομασία είναι Cistus creticus.
Στην πατρίδα μας συναντάται ως: λαδανιά, κονούκλα, αγριοφασκόμηλο, κίστος, ξισταριά κ.ά.
Υπάρχουν αναφορές από τον Διοσκουρίδη , τον Πλινιό, τον Θεόφραστο, τον Ηρόδοτο τον Ιπποκράτη κ.ά. 
Στην αρχαιότητα αναφερόταν με το όνομα κίσθος ή κίσθαρος.
Κατά την μυθολογία λέγεται ότι η λαδανιά δόθηκε από τους θεούς για την θεραπεία των πληγωμένων πολεμιστών, όμως ενοχλήθηκαν οι Θεές, γι' αυτό δώσανε κι αυτές με τη σειρά τους ιδιότητες για την ομορφιά ( καλλυντικές).
Πρώτοι  άρχισαν να το χρησιμοποιούν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι στις ταριχεύσεις.
Είναι εξαιρετικό μελισσοτροφικό φυτό, επίσης από τις ρητίνες που έχει, είναι μιας πρώτης τάξης, υλικό  για να συνθέσει στη συνέχεια η μέλισσα τη γνωστή και θαυματουργή σε όλους μας πρόπολη.
Στην Ελλάδα συναντάται κυρίως σε Κρήτη  Χαλκιδική Ζάκυνθο και αυτό λέγεται ότι δίνει μακροζωία στα μέρη που χρησιμοποιείται συχνά.
Ενδημεί  στη λεκάνη της Μεσογείου (κυρίως)
Από αυτό το φυτό γινόταν η συλλογή του λαύδανου. Σύμφωνα με τους ιστορικούς υπήρχε μεγάλη εξαγωγή του λαύδανου από Κρήτη και Κύπρο.
Το 1999 αναδείχθηκε ως «Ευρωπαϊκό έτος κίστου» . 
Πολλοί Έλληνες καθηγητές όπως οι κοι  Δεμέτζος , Κανέλλης κ.ά και αρκετοί ξένοι ασχολήθηκαν πολύ αναλυτικά με τα χημικά χαρακτηριστικά και τη φαρμακολογική του δράση.

Τα πιο σημαντικά είδη της οικογένειας Cistaceae είναι τα εξής :

  • 1.Cistus  incanus  spp creticus
  • 2.Cistus creticus subsp eriocephelus 
Τα δύο παραπάνω είναι υποείδη του Cistus creticus.
  • Cistus  monpeliencis       Μονπελιάνος
  • Cistus  laurifolius            Λαδανοφόρος
  • Cistus  salvifolius            Φασκομηλόφυλλος
  • Cistus  parvflorus            Μικρανθής
  • Cistus  albanicus             Αλβανικός( Ήπειρος)

Σήμερα μεγάλες ποσότητες λάδανου παράγονται στην Ισπανία.

Ιδιότητες...

Από σημαντικές μελέτες προκύπτει ό,τι έχει πολύ καλές αντικαρκινικές ιδιότητες.
Αποχρεμπτικές, αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδες, ενισχύει το ανοσοποιητικό, αποτοξίνωση, προστασία του εντέρου, έλκος στομάχου, σπασμολυτικό, εμμηναγωγό, σπασμολυτικό.
Σαν αλοιφή έχει ανιγηραντική, αντιφλεγμονώδες και επουλωτική δράση. 
Ο Celsus χρησιμοποίησε την λαδανιά για θεραπεία σαρκωμάτων στο δέρμα.


Χρήσεις...

  • Αποχρεμπτικό , βλενολυτικό σε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού.
  • Αντιβιοτική δράση.
  • Ενίσχυσης του ανοσοποιητικού προληπτικά (δραστηριοποιεί το ανοσοποιητικό)
  • Αποτοξινωτικό  απομακρύνει από τον οργανισμό ελεύθερες ρίζες και βαρέα μέταλλα, βοηθά και τον καθαρισμό του οργανισμού των καπνιστών...
  • Σπασμολυτικό (αϋπνίες, νευρώσεις στομάχου)
  • Βακτηριοκτόνο και μυκητοκτόνο (mycosiscandida,κολοβακτηρίδια,  ελικοβακτηρίδια)
  • Πεπτικό σύστημα βοηθά την πεπτική λειτουργία και ενισχύει την υγιή βακτηριακή πανίδα.
  • Αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Εμμηναγωγό.
  • Καρδιοτονωτικό και ενίσχυσης του κυκλοφορικού.
  • Αντιικό πολύ καλή δράση έναντι ιών (Η7Ν7 / γρίπη των πτηνών).
  • Αντικαρκινική δράση υπάρχουν πολλές μελέτες και αρκετές σε εξέλιξη για την πρόληψη και την βοήθεια που προσφέρει στον περιορισμό των όγκων.
  • Αντιγηραντική και επουλωτική  δράση σαν αλοιφή με πολύ καλά αποτελέσματα.

 Τρόπος Παρασκευής...
                                      
Προσθέτω σ' ένα κατσαρολάκι 2 κουταλιές της σούπας δρόγη λαδανιάς, προσθέτω βραστό νερό 250ml, κλείνουμε με καπάκι και μετά από 20min σουρώνω και πίνω.
Είναι καλύτερα το πρωί που ξυπνάμε, το βράδυ πριν τον ύπνο και ανάμεσα στα γεύματα.
Αποτοξίνωση :φτιάχνω ένα λίτρο έκχυμα (το παραπάνω) και μετά την κατανάλωση του πίνω άφθονο νερό (περισσότερα από 4 λίτρα) αυτό πρέπει να γίνει για 4-6 βδομάδες.

Δερματικές παθήσεις : κνησμούς, ακμή, μολύνσεις. Φτιάχνω έκχυμα /κατάπλασμα βράζοντας 5γρ. σε 100ml για 15 λεπτά σκεπασμένο κρυώνει και ξεπλένω την πάσχουσα περιοχή επίσης μπορώ επίσης αν είναι εφικτό να χρησιμοποιήσω ως κατάπλασμα το υπόλοιπο με τη βοήθεια γάζας ώστε να συγκρατείται στην πάσχουσα περιοχή  για τουλάχιστον μία ώρα, αυτό καλό είναι να γίνεται 2-3 φορές την ημέρα. Πολύ καλό είναι να το έχουμε σε αλοιφή.
Είναι πολύ σημαντικό πως δεν έχουν παρατηρηθεί αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή παρενέργειες.

Μην ξεχνάτε ότι οι συμβουλές που θα βρείτε στο συγκεκριμένο ιστολόγιο δεν υποκαθιστούν τον γιατρό και η χρήση τους πρέπει να είναι πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας .

Σιούλας Θοδωρής
Γεωπόνος Τ.Ε.

https://www.gandmclub.com/

Τα 18 κρυμμένα στολίδια της Ελλάδας

 Η εφημερίδα Telegraph δημοσίευσε λίστα με τα 18 κρυμμένα στολίδια της Ελλάδας. Επέλεξε 18 μέρη που θα έπρεπε κάποιος να επισκεφθεί για να δει από κοντά την αυθεντικότητα της ελληνικής υπαίθρου. Ανάμεσα στους 18 μοναδικούς προορισμούς βρίσκονται νησιά αλλά και πιο ορεινές περιοχές της χώρας μας.

Δείτε τη λίστα αναλυτικά:

1.Σκύρος

2.Μονοπάτι στο Μαίναλο και Αρκαδία

3.Μήλος

4.Κουφονήσια

5.Ναύπλιο

6.Κέα

7.Καραβοστάσι και Ήπειρος

8.Φολέγανδρος

9.Βουτούμι, Αντίπαξοι

10.Στούπα και Μάνη

11.Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

12.Μεγανήσι

13.Πήλιο

14.Ίος

15.Καστελλόριζο

16.Μονεμβασιά

17. Άνδρος

18.Κέρκυρα

https://www.ellines.com/