Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στην «Πρωινή Ζώνη»: Στα τηλέφωνα ο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου και τον αλ Σίσι και ο Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του… Όλα χλωμά!



 Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε ξανά χθες τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και του τόνισε, ότι είναι αναγκαίο το Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του από την τρομοκρατία, αλλά με τρόπο ώστε να προστατεύονται οι άμαχοι.

Ο κ. Μπάιντεν είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, αλ Σίσι. Του εξέφρασε την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο της Αιγύπτου στις προσπάθειες διευκόλυνσης της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν για τη σημαντική επιτάχυνση και αύξηση της βοήθειας που εισρέει στη Γάζα από σήμερα και στη συνέχεια συνεχώς. Συζήτησαν επίσης τη σημασία της προστασίας της ζωής των αμάχων, τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τη διασφάλιση ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν θα εκτοπιστούν στην Αίγυπτο ή σε οποιοδήποτε άλλο έθνος.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον Πρόεδρο Σίσι για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι οι περιφερειακοί παράγοντες δεν επεκτείνουν τη σύγκρουση στη Γάζα και επίσης για τις συνεχείς προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Πρόεδρος Σίσι επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν από κοινού για να θέσουν τις προϋποθέσεις για μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ο Μπάιντεν μίλησε στον κ. Νετανιάχου για την αναγκαιότητα «να αυξηθεί αμέσως και σημαντικά» η ανθρωπιστική βοήθεια που περνά στη Γάζα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων εκεί.

  • Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία και τους τηλεοπτικούς σταθμούς:

Καθώς η κατακραυγή για τον θάνατο Παλαιστινίων αμάχων αυξάνεται, ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει την ευθύνη να προστατεύσει τις ζωές αθώων ανθρώπων στη Γάζα.

Σε έναν γύρο στα τηλεοπτικά πλατό, ο Σάλιβαν είπε πως η Ουάσινγκτον θέτει σκληρές ερωτήσεις στο Ισραήλ, περιλαμβανομένων θεμάτων που σχετίζονται με την ανθρωπιστική βοήθεια, τη διάκριση ανάμεσα σε τρομοκράτες και αθώους αμάχους και για το πώς σκέπτεται το Ισραήλ τη στρατιωτική επιχείρησή του.

Με τον αριθμό των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας να φθάνει τις χιλιάδες και να αυξάνεται συνεχώς, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τίθεται υπό αυξανόμενη πίεση να καταστήσει σαφές πως η πάγια υποστήριξή της στο Ισραήλ δεν μεταφράζεται σε γενική επιδοκιμασία όλων όσων κάνει ο σύμμαχός της στον φτωχό παράκτιο θύλακα.

“Αυτό που πιστεύουμε είναι πως κάθε ώρα, κάθε μέρα αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης, οι IDF (Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ),η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να λαμβάνει κάθε δυνατό διαθέσιμο μέτρο προκειμένου να ξεχωρίσει τους τρομοκράτες της Χαμάς που είναι νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι από τους αμάχους που δεν είναι”, δήλωσε ο Σάλιβαν στο CNN.

Ο κ. Σάλιβαν είπε ότι οι ΗΠΑ είναι σαφείς σε αυτό το ζήτημα και ο Μπάιντεν επανέλαβε τη θέση αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε ο Σάλιβαν.

Ο Σάλιβαν είπε επίσης πως ο Νετανιάχου έχει την ευθύνη να “συγκρατήσει” τους εξτρεμιστές Εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη. “Είναι εντελώς απαράδεκτο να έχουμε εξτρεμιστική βία εποίκων εναντίον αθώων ανθρώπων στη Δυτική Όχθη”, είπε.

Η στυγνή, αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.400 άνθρωποι προκάλεσε καταιγισμό αεροπορικών βομβαρδισμών από το Ισραήλ και μια εναρκτήρια χερσαία επιχείρηση.

Οι μαχητές της Χαμάς πήραν επίσης πάνω από 200 ομήρους από το Ισραήλ, οι οποίοι φέρεται να βρίσκονται στη Γάζα.

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει πληθυσμό 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, λέει πως 8.005 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην εκστρατεία του Ισραήλ για την εξάλειψη των υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών.

Οι μαχητές της Χαμάς που ελέγχουν τη Γάζα αναμειγνύονται με τον παλαιστινιακό πληθυσμό και τοποθετούνται σε πολιτικές υποδομές καθιστώντας μια επιχείρηση εναντίον τους εξαιρετικά δύσκολη, είπε ο Σάλιβαν.

“Αυτό δημιουργεί ένα επιπρόσθετο βάρος για το Ισραήλ, αλλά δεν μειώνει την ευθύνη του Ισραήλ βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, να κάνει τη διάκριση ανάμεσα σε τρομοκράτες και αμάχους, και να προστατεύσει τις ζωές αθώων ανθρώπων, και αυτό είναι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων στη Γάζα”, είπε ο Σάλιβαν.

Σε συνέντευξη στο CBS, ο Σάλιβαν ερωτήθηκε αν υπάρχει “φως της ημέρας” ανάμεσα στις ΗΠΑ και την κυβέρνηση Νετανιάχου.

“Μιλάμε ειλικρινά, μιλήσαμε απευθείας, μοιραζόμαστε τις απόψεις μας και έναν καθαρό τρόπο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε”, απάντησε ο Σάλιβαν στην εκπομπή “Face the Nation”.

“Αλλά μιλώντας εδώ δημόσια, θα πω μόνο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταστήσουν τις αρχές και τις προτάσεις τους απολύτως σαφείς, περιλαμβανομένης της ιερότητας της αθώας ανθρώπινης ζωής. Και στη συνέχεια θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις συμβουλές μας στο Ισραήλ ιδιωτικά”.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν Antony J. Blinken μίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan), ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Ο τελευταίος τόνισε ότι ο Αμερικανός υπουργός “καταδίκασε και πάλι τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ”, αλλά δεν κάνει αναφορά στην απάντηση του κ. Φιντάν, η οποία θα ηταν η γνωστή.

Άλλωστε μίλησε επ’ αυτού ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει πλήρως την τρομοκρατική οργάνωση, η οποία διαθέτει γραφεία στην Τουρκία και λαμβάνει προστασία από την τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Μίλερ:

Οι δυο τους συζήτησαν την ανάγκη δέσμευσης με τους περιφερειακούς ηγέτες για την πρόληψη της εξάπλωσης της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, την εξασφάλιση της απελευθέρωσης ομήρων και την κινητοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο κ. Μπλίνκεν, αναφέρει ο εκπρόσωπος, “μοιράστηκε (με τον Χακάν Φιντάν) την ανακοίνωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν 100 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη”.

Οι δυο τους, σημείωσε ο κ. Μίλερ, “συζήτησαν επίσης την πρόοδο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ”, η οποία φαίνεται πως “σκάλωσε” πάλι, καθώς ενώ ο Ερντογάν έστειλε το αίτημα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο πρόεδρος της δεν το παρέπεμψε ακόμα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία ελέγχεται πλήρως από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Από την ανακοίνωση προκύπτει ότι υπάρχει απέραντη διαφωνία για το θέμα της άνανδρης επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ενώ παραμένει ανοικτό το μείζον -για την Αμερική- θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

  • Σύμφωνα με τους ξένους τηλεοπτικούς σταθμούς και τα πρακτορεία:

Χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές κατέβηκαν το Σάββατο, στους δρόμους του Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη, στις ΗΠΑ, για να διαμαρτυρηθούν για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Μπρούκλιν, η μεγαλύτερη συνοικία της Νέας Υόρκης, όπου ζουν 1,6 ως 2 εκατομμύρια εβραίοι και εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι, συγκλονίζεται εδώ και τρεις εβδομάδες από διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και ολονυχτίες υπέρ των Παλαιστινίων ή υπέρ του Ισραήλ.

Μαζική καθιστική διαμαρτυρία κατά του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα διοργανώθηκε και από εβραϊκή οργάνωση της Νέας Υόρκης την Παρασκευή στον σταθμό Γκραντ Σέντραλ του Μανχάταν και εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία κατά τη διάλυσή της.

Το Σάββατο, οργανώσεις είχαν καλέσει “να πλημμυρίσει το Μπρούκλιν” από ανθρωποθάλασσα για να “ζητήσει σαφώς την απελευθέρωση στη διάρκεια της ζωής μας όλων των Παλαιστινίων” που ζουν “υπό κατοχή για 75 χρόνια”, δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές, ο 21χρονος Αμπντάλα Ακλ.

Η Νερντίν Κισουάνι, διοργανώτρια της διαδήλωσης, έβαλε στο στόχαστρο τους Αμερικανούς “πολιτικούς”, η κυβέρνηση των οποίων υποστηρίζει σθεναρά το συμμαχικό Ισραήλ, όπως “ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς και η κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ, οι οποίοι έχουν και οι δύο δεσμευτεί για άνευ όρων υποστήριξη” του εβραϊκού κράτους.

Ο Άνταμς –δήμαρχος πόλης σχεδόν 9 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου ζει η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στον κόσμο μετά το Ισραήλ– έχει επανειλημμένως βεβαιώσει σε φιλοϊσραηλινές διαδηλώσεις ότι “η μάχη” του Ισραήλ είναι επίσης και μάχη της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο για την ακτιβίστρια Νερντίν Κισουάνι, οι ντόπιοι αιρετοί “δεν αντιπροσωπεύουν την πόλη της Νέας Υόρκης”, ένα μωσαϊκό πολλών πολιτισμών και θρησκειών.

Η αστυνομία δεν παρέχει στοιχεία για τον αριθμό των συμμετεχόντων στις διαδηλώσεις, αλλά μέσα ενημέρωσης της Νέας Υόρκης και το AFPTV υπολόγισαν το πλήθος σε “χιλιάδες” διαδηλωτές που κρατούσαν πανό με τα συνθήματα “Ελεύθερη Παλαιστίνη” και “Με όλα τα απαραίτητα μέσα”.

“Βρισκόμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας. Είμαστε ένα έθνος, αδέλφια, μία μουσουλμανική χώρα”, δήλωσε ο 23χρονος Νεοϋρκέζος Γιόνες Σαχάιλ.

Το πλήθος, το οποίο ξεκίνησε από το Μουσείο του Μπρούκλιν, έφτασε στη γνωστή γέφυρα του Μπρούκλιν, η οποία το συνδέει με το νησί του Μανχάταν και στην οποία η αστυνομία αναγκάστηκε να διακόψει την κυκλοφορία λόγω του κόσμου.

https://hellasjournal.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου