Το δενδρολίβανο (αρχ. ελλ. ἀπόσπληνος), γνωστό και ως αρισμαρί, στην Κύπρο είναι γνωστό με το όνομα λασμαρί, είναι αρωματικός, αειθαλής θάμνος ο οποίος ανήκει στο γένος Ροσμαρίνος και στην οικογένεια των Χειλανθών. Tο γένος Rosmarinus περιλαμβάνει, εκτός του γνωστού (R. officinalis) που αναφέρεται και ως λιβανωτίς (Διοσκ.) και ως δενδρολίβανον το φαρμακευτικόν, και μερικά άλλα είδη, μεταξύ των οποίων και τα ακόλουθα: Ροσμαρίνος ο εριοκάλυξ (R. eriocalyx) και Ροσμαρίνος ο γναφαλώδης (R. tomentosus).
Η λατινική ονομασία του φυτού Rosmarinus σημαίνει δροσιά της θάλασσας και είναι σύνθετη από τις λέξεις ros (δροσιά) και marinus (θαλάσσιος), γιατί πιστευόταν ότι το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς πότισμα, αρκούμενο μόνο στην υγρασία που έρχεται από τη θάλασσα. Γνωστό φυτό στην αρχαιότητα όταν οι Αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές και γιορτές, σε στολισμούς κτηρίων, ναών και ως καύσιμο για θυμίαμα. Η καταγωγή του είναι από τις περιοχές της Μεσογείου αλλά σήμερα εκτός από τις περιοχές αυτές καλλιεργείται ως καλλωπιστικό για τα ωραία κυανά άνθη του σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και τις εύκρατες περιοχές της Αμερικής.
Περιέχει τανίνη και αιθέριο έλαιο, το οποίο εξάγεται με απόσταξη κυρίως από τις κορυφές των ανθοφόρων βλαστών. Τα άνθη του προτιμώνται από τις μέλισσες και γίνονται πηγή για την παραγωγή μελιού.
Μορφολογία
Είναι πυκνόφυλλος και πολύκλαδος θάμνος με ύψος που δε ξεπερνά τα 2 μέτρα. Τα φύλλα του είναι δερματώδη, μικρά , γραμμοειδή και μοιάζουν με πευκοβελόνες. Η πάνω επιφάνεια των φύλλων έχει χρώμα σκούρο πράσινο και η κάτω επιφάνεια είναι ελαφρώς χνουδωτή με χρώμα λευκό ή αχνά γκριζωπό. Τα άνθη βρίσκονται κατά ομάδες και βγαίνουν στις μασχάλες των φύλλων. Το χρώμα τους είναι μοβ, κυανόλευκο ή και λευκό. Δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη από πότισμα και μπορεί να φυτρώσει και σε βραχώδεις ορεινές περιοχές. Οι βλαστοί έχουν ένα ευχάριστο άρωμα που μοιάζει με αυτό του τσαγιού και η γεύση τους είναι ελαφρώς πικρή και λίγο καυτερή.
Χρήσεις
Μαγειρική
Οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του δενδρολίβανου χρησιμοποιούνται ως αρωματικό σε πολλά φαγητά. Στα ψητά δίνει μία ιδιαίτερη γεύση. Στη ζαχαροπλαστική το χρησιμοποιούν κυρίως στα γλυκά του κουταλιού.[εκκρεμεί παραπομπή]
Άλλες χρήσεις
Από τα φύλλα του δενδρολίβανου εξάγεται ένα υγρό που χρησιμοποιείται στην παρασκευή φαρμάκου για τους ρευματισμούς, για τους διάφορους ερεθισμούς του στόματος καθώς και για το βήχα. Από τους βλαστούς εξάγεται αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία, καθώς και με κατάλληλη επεξεργασία στην παρασκευή εντομοκτόνων.
Παραδοσιακή λαϊκή ιατρική
Στην παραδοσιακή λαϊκή ιατρική σύμφωνα με τον Αγάπιο στον Γεωπονικό (παρ.148) χρησιμοποιείται:
για θεραπεία κάθε αρρώστιας των σπλάγχνων
Καίγοντας ξύλο δεντρολίβανου και σε μορφή καρβουνόσκονης ασπρίζει τα δόντια και θεραπεύει κάθε αρρώστια των δοντιών.
Τοποθετώντας φύλλα δεντρολίβανου στο στρώμα αποτρέπει τους εφιάλτες.
Κοπανίζοντας τα φύλλα και τοποθετώντας στην πληγή βοηθάει να επουλώσει και να θεραπεύσει καρκινικές εξελκώσεις (φάγουσα)
Φτιαγμένο κουτάλι από το ξύλο του δεντρολίβανου προστατεύει από τα μικρόβια.
Κάνοντας Φλασκί από ξύλο δεντρολίβανου βοηθάει να συντηρηθεί χωρίς να αλιωθεί το κρασί. Ακόμα βάζοντας φύλλα δεντρολίβανου στο βαρέλι βοηθάει να μην χαλάσει το κρασί.
Καίγοντας το δεντρολίβανο, η μυρωδιά του απομακρύνει τους σκορπιούς, φίδια. Επίσης καίγοντας δεντρολίβανο καθαρίζει τον αέρα από μικρόβια.
Βράζοντας το δεντρολίβανο ως ρόφημα βοηθάει να θεραπευτή ή "κάυσιν [] τον στόμαχον"
Άλλοι αναφέρουν ότι θεραπεύει την "ατονία της καρδιάς", τα τραύματα, τη δυσεντερία και τους ρευματισμούς. ``Στην Κρήτη συνιστάται για τον "τριχοφά" ή "τριχοφάγο" (αλωπεκία).
Σε έρευνες έχουν δείξει ότι αυξάνει την ορμόνη αυξητική ορμόνη νευρικός αυξητικός παράγοντας (NGF).
Το μυστικό της μακροζωίας μπορεί να κρύβεται στο δενδρολίβανο
Το δενδρολίβανο μπορεί να είναι το μυστικό της μακροζωίας 300 υπερήλικων στο Ιταλικό χωριό Acciaroli, κοντά στο Σαλέρνο της Ιταλίας. Περιτριγυρισμένο από βουνά και θάλασσα, το χωριό αυτό έχει περίπου χίλιους κατοίκους ανάμεσα στους οποίους 300 άντρες και γυναίκες πάνω από τα εκατό, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων
Οι υπερήλικες του Acciaroli, όχι μόνο έχουν ξεπεράσει κάθε προσδόκιμο ζωής αλλά παρουσιάζουν μικρή συχνότητα καρδιαγγειακών νόσων και Αλτσχάιμερ.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι παράγοντες που ευθύνονται για την άριστη πνευματική και φυσική τους κατάσταση είναι η περίφημη μεσογειακή δίαιτα και η χρήση δεντρολίβανου στη μαγειρική τους. Στο Acciaroli, το δεντρολίβανο είναι σχεδόν σε όλα τα πιάτα.
Άλλοι παράγοντες που πιθανώς να εμπλέκονται είναι πιθανότατα ο φρέσκος αέρας και το περπάτημα. Το χωριό είναι κτισμένο πάνω σε μια πλαγιά κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι περπατούν ανηφόρες για τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Επίσης οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί του χωριού πεζοπορούν συχνά στου γύρω λόφους. Αυτή η συχνή και ήπια σωματική δραστηριότητα πιθανώς να τους κρατάει σε καλή κατάσταση.
Για το λόγο αυτό, μία μεικτή ομάδα ερευνητών από το University of California San Diego School of Medicine και το Πανεπιστήμιο της Ρώμης, θα μεταβούν στο χωριό προκειμένου να καταγράψουν τις συνθήκες ζωής και να πάρουν δείγματα για εργαστηριακές έρευνες.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, San Diego School of Medicine, Δρ Alan Maisel εξηγεί ότι αυτό θα είναι το πρώτο ερευνητικό γκρουπ που θα επισκεφτεί το Acciaroli στην ιστορία και θα εξετάσει την δίαιτα των κατοίκων, θα διεξαγάγει μια πλήρη γενετική ανάλυση και θα καταγράψει τις παραμέτρους του τρόπου ζωής.
Τα αποτελέσματα αναμένεται να δώσουν πολύτιμα στοιχεία για την δράση του δενδρολίβανου ως αντιοξειδωτικό και ελιξίριο ζωής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση του δενδρολίβανου στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ είναι ήδη επιστημονικά τεκμηριωμένη.
Φαίνεται πως το βότανο αυτό που υπάρχει και στη χώρα μας κρύβει το μυστικό της αιωνιότητας.
Τα πάντα για το Δενδρολίβανο
Γράφτηκε απο ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ
Rosmarinus officinalis
Άλλες ονομασίες: Λιβανόδενδρο, Λασμαρί, Δουσμαρίνι, Λιβανωτής, Διοσμαρίνι, Αρισμαρί, Ροζμαρίνι, Αρισμαρί, Απόσπληνος, Ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός
Το Δενδρολίβανο είναι ένας αρωματικός πολυετής και αειθαλής θάμνος που συνήθως φτάνει το 1,5 μέτρο. Τα φύλλα του είναι στενόμακρα δερματώδη και θυμίζουν χοντρές πευκοβελόνες. Ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να βρείτε Δενδρολίβανο με έρπουσα ανάπτυξη ή και διαφοροποιήσεις στο χρώμα του άνθους τους, όπως λευκά ή μωβ. Η καταγωγή του είναι από τη Μεσόγειο και είναι ιδιαίτερα γνωστό σε όλο τον κόσμο, τόσο για την χρήση του στην μαγειρική όσο και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Λέγετε πως οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως ήταν δώρο της θεάς Αφροδίτης και το χρησιμοποιούσαν σε γιορτές, τελετές, στολισμούς καθώς οι μαθητές φόραγαν στις εξετάσεις ένα στεφάνη από δενδρολίβανο για να τους βοηθήσει στη μνήμη και τη σκέψη.
Χρήσεις
Το Δενδρολίβανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κουζίνα μας είτε φρέσκο είτε αποξηραμένο δίνοντας υπέροχο άρωμα και γεύση στα κρέατα και στα ψάρια. Επίσης το χρησιμοποιούν και σε διάφορα γλυκά του κουταλιού.
Θεραπευτικές ιδιότητες
Το δενδρολίβανο έχει διαπιστωμένη διεγερτική και τονωτική δράση και για τον λόγο αυτόν συνιστάται για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, ιδίως της εγκεφαλικής.
Είναι πολύτιμο για πολλές παθήσεις όπως ηπατική συμφόρηση και φλεγμονή της χοληδόχου κύστης συνοδευόμενες από σωματική, διανοητική κόπωση και εξασθένηση λόγω της τονωτικής του δράσης στο ήπαρ και στη χολική λειτουργία.
Το δενδρολίβανο έχει σπουδαίες αντιοξειδωτικές ιδιότητες που οφείλωνται στα φλαβονοειδή και στα διτερπένιά του, έτσι ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
Παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη δράση χάρη στο ροσμαρινικό οξύ που περιέχει.
Χρήση – δοσολογία
Το χρησιμοποιούμε και ως αφέψημα και ως έγχυμα
Παρασκευή εγχύματος: βράζουμε 1 ποτήρι νερό και στη συνέχεια ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας βότανο. Αφήνουμε για 10 – 15 λεπτά. Σουρώνουμε και καταναλώνουμε.
Παρασκευή αφεψήματος για εξωτερική χρήση: Βράζουμε 1 κουτάλια σούπας τριμμένο δεντρολίβανο με 1 ποτήρι νερό για 10 – 15 λεπτα, αφήνουμε λίγο και σουρώνουμε πριν από τη χρήση.
Το έγχυμα βοηθάει στη διάρροια, ενώ ενδείκνυται μεταξύ άλλων για ατονία, πονοκέφαλο, κρυολόγημα, υπερκόπωση, εξάντληση και κατάθλιψη.
Το αφέψημα βοηθάει στη θεραπεία της τριχόπτωσης.
Επιπλέον, το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται και ως μπαχαρικό στη μαγειρική.
Διατηρείται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Προφυλάξεις
Δεν συνιστάται η κατανάλωση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Δεν συνιστάται η κατανάλωση από άτομα που πάσχουν από υπέρταση και επιληψία.
Το δενδρολίβανο είναι ένα πολύτιμο βότανο αλλά η υπερκατανάλωση του επιφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως σπασμούς και ζαλάδες.
Υιοθετήστε ένα φυτό
Το Δενδρολίβανο είναι ικανό να διακοσμήσει κάθε γωνία του μπαλκονιού μας ή του κήπου μας αρκεί να είναι εκτεθειμένο σε άφθονο ήλιο και προφυλαγμένο από τους δυνατούς ανέμους. Μπορεί να αναπτύσσεται άριστα σε θερμοκρασίες από -30 έως 35οC καθώς είναι από τα φυτά με μεγάλες αντοχές στην ξηρασία.
Φροντίδα του φυτού
Το πότισμα του Δενδρολίβανου είναι κάτι που κατά τους μήνες του χειμώνα κυρίως πρέπει να γίνετε κάθε 10-15 ημέρες καθώς πρώτα σιγουρευόμαστε ότι το χώμα είναι εντελώς ξερό. Όσο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και ειδικά το καλοκαίρι θα χρειαστεί να αυξήσουμε την συχνότητα και έτσι θα ποτίζουμε περίπου 2 φορές την εβδομάδα. Το Δενδρολίβανο πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα αλλά μπορείτε να αποκτήσετε καινούργια φυτά, φυτεύοντας σπόρους. Κατά την διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου μπορείτε να το μεταφυτεύσετε σε μεγαλύτερη γλάστρα μιας και είναι φυτό που χρειάζεται αρκετό χώρο ώστε να φτάσει το μέγιστο μέγεθος, αν και αυτή είναι μία διαδικασία που γίνεται κάθε 2-3 χρόνια περίπου. Κατά την μεταφύτευση είναι απαραίτητο να ανοίξουμε τρύπες στην καινούργια μας γλάστρα αλλά και να τοποθετήσουμε ελαφρόπετρα στον πάτο της για καλύτερα αποστράγγιση. Το ιδανικό χώμα για να χρησιμοποιήσουμε είναι το γενικής χρήσης μαζί με χώμα για λαχανόκηπο και κομπόστ. Επιπλέον άνοιξη και φθινόπωρο μπορούμε να το ενισχύσουμε με οργανικό λίπασμα για αρωματικά φυτά μία φορά το μήνα.
Συμβουλές Υγείας για το φυτό σας
Γενικά το Δενδρολίβανο είναι φυτό το οποίο δύσκολα θα προσβληθεί από έντομα και ασθένειες. Παρέχοντάς του τον απαραίτητο ήλιο και το απαραίτητο νερό, πάντα με προσοχή ώστε αυτό να μην είναι υπερβολικό τότε θα έχουμε ένα υγιέστατο Δενδρολίβανο. Αν παρατηρηθούν ξερά κλαδιά ή φύλλα χαμηλά στον κορμό τότε πρέπει να ελαττώσουμε το πότισμα. Ότι και αν σας απασχολεί σχετικά με τα φυτά σας, συμβουλευτείτε μας στέλνοντάς μήνυμα στην ιστοσελίδα μας. Ο γεωπόνος είναι ο μόνος που μπορεί να σας δώσει τις σωστές απαντήσεις.
ΠΗΓΗ: https://www.diatrofi.gr/food/%CE%B2%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1/ta-panta-gia-to-dendrolibano/
Tο δενδρολίβανο: Ο πολλαπλασιασμός του δενδρολίβανου
Tο δενδρολίβανο είναι ένας μικρός θάμνος, που ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών (Lamiaceae) στο γένος Rosmarinus και στο είδος officinalis. Το ύψος του είναι 0,50- 1μέτρο. Αναπτύσσει μεγάλο αριθμό βλαστών, έχει πυκνό φύλλωμα και είναι ορθόκλαδο.
Βοτανικά στοιχεία
Διαβάστε τον πλήρη οδηγό καλλιέργειας του δενδρολίβανου
Τα φύλλα του είναι δερματώδη, γραμμοειδή, χωρίς μίσχο, με χρώμα σταχτοπράσινο. Τα άνθη του είναι ασπρογάλαζα χωρίς ποδίσκο ενώ φύονται στις μασχάλες των φύλλων πολλά μαζί.
Το κλίμα και το έδαφος
Το δενδρολίβανο ευδοκιμεί σε θερμά όσο και σε ψυχρά κλίματα. Όσον αφορά το υψόμετρο καλό είναι να καλλιεργείται μέχρι τα 600 μέτρα. Μπορεί να καλλιεργηθεί σχεδόν σε όλα τα είδη εδαφών εκτός από τα πολύ βαριά αργιλώδη και τα οποία δεν έχουν καλή στράγγιση. Όσον αφορά το ρΗ, μπορεί να καλλιεργηθεί σε εδάφη από 5,5- 7,5. Επίσης μπορεί να καλλιεργηθεί σαν ποτιστική αλλά και σαν ξηρική καλλιέργεια.
Η καλλιέργεια του δενδρολίβανου
Προετοιμασία του χωραφιού
Στην αρχή πριν από τη φύτευση γίνεται ένα όργωμα στην συνέχεια προστίθεται μία ποσότητα οργανικής ουσίας (κοπριάς) και μετά γίνεται ένα φρεζάρισμα του χωραφιού. Ακολουθεί η φύτευση του αγρού.
Ο πολλαπλασιασμός του δενδρολίβανου
Το δενδρολίβανο πολλαπλασιάζεται κυρίως με μοσχεύματα, μήκους 10cm περίπου που προέρχονται από τις κορυφές. Τα μοσχεύματα για να αποκτήσουν ρίζες, τοποθετούνται σε φυτώριο σε ένα μίγμα κοπριάς και άμμου (1:1). Πριν από την τοποθέτηση τους στο υπόστρωμα αυτό, απομακρύνονται όλα τα φύλλα εκτός από εκείνα της κορυφής. Η εγκατάσταση των μοσχευμάτων στο φυτώριο μπορεί να γίνει όλο το χρόνο και ο χρόνος ριζοβολίας τους, ανάλογα με την εποχή, κυμαίνεται από 2-4 μήνες. Καλύτερη εποχή εγκατάστασης των μοσχευμάτων στο φυτώριο είναι η άνοιξη. Τα έρριζα μοσχεύματα φυτεύονται στο χωράφι τον Οκτώβριο –Νοέμβριο ή αργότερα τον Φεβρουάριο- Μάρτιο.
Επίσης μπορεί να φυτευτούν και μοσχεύματα ώριμου ξύλου κατευθείαν στο χωράφι, την άνοιξη.
Επίσης πέρα από τα μοσχεύματα χρησιμοποιούνται και παραφυάδες που φυτεύονται την ίδια εποχή.
Σε ξηρικά χωράφια τα έρριζα φυτά φυτεύονται σε γραμμές που απέχουν 1 μέτρο ενώ επάνω σε κάθε γραμμή η απόσταση φυτού από φυτό είναι 0,60- 0,80 μέτρα, ενώ στα ποτιστικά οι αποστάσεις είναι 1 μέτρο.
Η φύτευση γίνεται με τα χέρια ή με μηχανές (καπνοφυτευτικές).
Η λίπανση
Βιολογική καλλιέργεια
Οι ποσότητες του αζώτου που απαιτούνται για την παραγωγή 450 κιλών ξηρής δρόγης το στρέμμα είναι 7,1 κιλά αζώτου, 2,2 κιλά φωσφόρου και 10,8 κιλά καλίου και 1,6 κιλά μαγνησίου. Η λίπανση που πρέπει να γίνει θα πρέπει να αποδίδει στο έδαφος κατά μέσο όρο 6 κιλά αζώτου, 3 κιλά φωσφόρου, 11 κιλά καλίου και 1,5 κιλά μαγνησίου.
Τα λιπάσματα που θα δίδονται στην βιολογική καλλιέργεια του δενδρολίβανου θα είναι σύμφωνες με τον κανονισμό της βιολογικής καλλιέργειας που καθορίζει τα είδη των βιολογικών λιπασμάτων. Σύμφωνα με την κατάσταση των βιολογικών λιπασμάτων, οι ανάγκες του βιολογικού δενδρολίβανου καλύπτονται με τις εξής ποσότητες:
Με την προσθήκη κατά το φθινόπωρο 800 κιλών το στρέμμα καλής χωνεμένης κόπρου αιγοπροβάτων, 3 κιλά φωσφορικού σε μορφή φυσικών φωσφορικών και 15 κιλά θειικού καλίου το στρέμμα, σύμφωνα με τις αναλύσεις των εδαφών καλύπτονται οι ανάγκες σε άζωτο, φωσφόρο και κάλιο και μαγνήσιο του δενδρολίβανου.
ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Στις ξηρικές καλλιέργειες προστίθεται στο έδαφος ένα λίπασμα 25-30 κιλά/ στρέμμα του τύπου (20-10-10) την άνοιξη. Στις ποτιστικές καλλιέργειες πέραν αυτής της ποσότητας, προστίθενται ακόμη 15-20 κιλά νιτρικής αμμωνία (34,5-0-0) σε 3-4 δόσεις από τα μέσα Μαΐου- τέλη Ιουνίου.
Καταπολέμηση ζιζανίων
Τον πρώτο και τον δεύτερο χρόνο πρέπει να γίνεται καταπολέμηση των ζιζανίων. Ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης των ζιζανίων είναι το σκάλισμα, επειδή βοηθά στην ανάπτυξη των φυτών. Από το τρίτο έτος και μετά τα φυτά του δενδρολίβανου καλύπτουν πλήρως το χωράφι με αποτέλεσμα να μη αναπτύσσονται πολλά ζιζάνια τα οποία τα βγάζουμε με το χέρι.
Η άρδευση
Αν και καλλιεργείται και σαν ξηρική καλλιέργεια, αν καλλιεργηθεί σαν ποτιστική, δίνει μεγαλύτερη παραγωγή. Καλύτερη μέθοδος αρδεύσεως είναι με σταγόνες.
Η συγκομιδή
Το δενδρολίβανο μπορεί να συγκομισθεί όταν είναι σε πλήρη άνθηση, δηλαδή από τα μέσα Μαΐου μέχρι και το Σεπτέμβριο. Μπορεί να γίνει σε 2-3 χέρια μέσα στο καλοκαίρι. Τον πρώτο χρόνο η παραγωγή είναι μικρή και γι αυτό δεν γίνεται συλλογή. Το δεύτερο χρόνο παράγεται σχεδόν η μισή από την πλήρη απόδοση ενώ από το τρίτο έτος, φθάνει σε πλήρη παραγωγή. Η μέση απόδοση σε χλωρό βάρος είναι 1500 –2000 κιλά. Η σχέση ξηρού προς χλωρό είναι 35% ενώ οι βλαστοί αποτελούν το 47,5% και τα φύλλα το 52,5% της φυτικής μάζας. Γενικά η παραγωγή σε ξηρά φύλλα, ανέρχεται σε 260-350 κιλά το στρέμμα.
Η συλλογή γίνεται με χορτοκοπτικές μηχανές. Η οικονομική ζωή μίας φυτείας δενδρολίβανου διαρκεί 12-18 χρόνια.
Η αποξήρανση-η παραγωγή αιθέριων ελαίων
Στη συνέχεια οι χλωροί βλαστοί μεταφέρονται σε υπόστεγα για να αποξηρανθούν και να διατηρηθεί το πράσινο χρώμα τους ή σε ειδικά ξηραντήρια. Τα ξηρά φύλλα απομακρύνονται από τους βλαστούς, με τα χέρια. Το ξηρό προϊόν πρέπει να αποθηκεύεται σε ξηρές και δροσερές αποθήκες. Το αιθέριο έλαιο παράγεται όπως στα άλλα αρωματικά φυτά.
Χρήσεις
Σαν ρόφημα χρησιμοποιείται σαν αντιυποτασικό, αντιδιαβητικό, καταπραΰνει το άσθμα, κλπ. Επίσης τα ξηρά φύλλα του χρησιμοποιούνται σαν αντισηπτικό σε πληγές. Στην μαγειρική μπαίνει σε σαλάτες, σάλτσες, κλπ Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην παρασκευή σαπουνιών και αρωμάτων.
Οικονομικότητα του δενδρολίβανου
Το κόστος εγκατάστασης μίας καλλιέργειας δενδρολίβανου είναι 350-400€ το στρέμμα. Η καλλιέργεια είναι πολυετής και διαρκεί 12-18 χρόνια
Με μία μέση παραγωγή 250-350 κιλών το στρέμμα σε ξηρή δρόγη η καλλιέργεια του δενδρολίβανου μπορεί να δώσει εισόδημα σε βιολογική καλλιέργεια μέχρι 1500- 1800€ το στρέμμα, ενώ σε συμβατική μέχρι 500-700€/στρέμμα.
https://rokar-rokar.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου