Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Καλώς τονα κι ας άργησε!

 Κατανοητόν! Ο Βρετανός πρέσβης θέλει «θαρραλέο» τον νέο Πρόεδρο!

  Κώστας Βενιζέλος   

Καλώς τονα κι ας άργησε! Το μήνυμα για το τι πρέπει να κάνει ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, έφθασε «συστημένο» από τον Βρετανό πρέσβη στη Λευκωσία, Ιρφάν Σιντίκ, ο οποίος έσπευσε να γνωστοποιήσει ότι γνωρίζει τη συνταγή για να σπάσει το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό (άρθρο στο αφιέρωμα του «Φιλελεύθερου», 2023 χρονιά αποφάσεων, σελ. 66). Πρέπει, αναφέρει, ο νέος Πρόεδρος να είναι… θαρραλέος!

Αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να συζητηθεί η λύση δυο κρατών, που είναι το λάβαρο της τουρκικής πλευράς, διαπίστωσε πως το παράθυρο για μια ομοσπονδιακή λύση δεν έχει κλείσει εντελώς στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Κατά τον πρέσβη της Βρετανίας, ωστόσο, για να μείνει ανοικτό το παράθυρο και να πειστούν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία να επιστρέψουν στο τραπέζι, θα πρέπει να κατατεθεί «μια σοβαρή προσφορά κινήτρων». Καλλιεργώντας τη λογική του κατευνασμού, αντί να στραφεί προς την κατοχική δύναμη, να ζητήσει να συνεργασθεί καλεί την ελληνική πλευρά να δώσει κίνητρα, δώρα. Και στο θέμα της πολιτικής ισότητας, για να συνεργασθούν οι Τουρκοκύπριοι και στους υδρογονάνθρακες και στα ευρωτουρκικά για να… ενθαρρυνθεί η Τουρκία. 

Το αφήγημα είναι γνωστό: Η κατοχική Τουρκία τα ζητά όλα και για να δεχθεί όχι πολύ λιγότερα, πρέπει να ικανοποιήσει τις αξιώσεις η Λευκωσία. Αυτό είναι μια εδραιωμένη προσέγγιση σε όλους όσους παρουσιάζουν εαυτόν ως μεσολαβητές. Αυτή η λογική είναι που έχει καταντήσει το Κυπριακό ως ένα θέμα εξυπηρέτησης των επεκτατικών σχεδιασμών της Άγκυρας. Ο Βρετανός πρέσβης θέτει ευθέως το πιεστικό δίλημμα προς τον νέο Πρόεδρο, που τον θέλει θαρραλέο και τον καλεί να καταθέσει «ξεκάθαρες προτάσεις με αυτοπεποίθηση». Εάν δεν ακολουθήσει τη «φωνή της λογικής», τότε, προειδοποίησε, θα προκύψουν «σημαντικοί κίνδυνοι». 

Οι βρετανικές νουθεσίες δεν είναι τυχαίες. Γνωστή η πολιτική του Φόρεϊν Όφις. Γνωστός και ο ρόλος του στο Κυπριακό. Το θέμα είναι πώς αντιδρά η Λευκωσία, που ενίοτε παρασύρεται από το γνωστό αφήγημα «καθωσπρεπισμού» νουνεχών βρετανολάγνων ότι  δεν πρέπει να ενοχλείται το Λονδίνο. Είναι οι ίδιοι που δεν θέλουν να ενοχλείται η κατοχική Τουρκία, γιατί εάν αντιδράσει θα έχουμε κόστος! Οι διάφοροι ατάραχοι θέλουν να μην ενοχλείται η Βρετανία, η Τουρκία. Το Φ. Όφις με τη διαχρονική στάση του συντηρεί ανοικτό μέτωπο με τη Λευκωσία, παρά το γεγονός ότι έχει συμφέροντα στην Κύπρο. Λογικά εάν θέλει να τα διασφαλίσει όφειλε να είχε καλές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι να την υπονομεύει.  

Σε άλλη χώρα, εάν διαπιστευμένος πρέσβης προχωρεί σε νουθεσίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα είχε πρόβλημα, καθώς θα θεωρείτο, τουλάχιστον, αντιδεοντολογικό. Ο κ. Ιρφάν Σιντίκ το έπραξε τούτο και σε προηγούμενο πόστο του, αλλά το θέμα δεν πρέπει να προσωποποιείται. Κινήθηκε προφανώς με οδηγίες του Λονδίνου. Είναι προφανές πως ο πρέσβης της Βρετανίας μπορεί να συμβουλεύει μόνο τον Πρωθυπουργό της χώρας του και όχι τον (νέο) Πρόεδρο της Κύπρου. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να  προτείνει στον Πρωθυπουργό του να φανεί θαρραλέος και να ξηλώσει τα αποικιακά κατάλοιπα, τις στρατιωτικές βάσεις από το νησί. Μόνο έτσι θα αποκατασταθούν πλήρως οι σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας και Βρετανίας.

Η ουσία με τη συμπεριφορά του Φ. Όφις και του εκάστοτε πρέσβη, είναι που θεωρείται από αυτούς η Κύπρος αποικία. Και οι εκάστοτε πρέσβεις συμπεριφέρονται ως να βρίσκονται σε κράτος μπανανία, όπου μπορούν να «συμβουλεύουν» πώς θα γίνει προτεκτοράτο δικό τους και της Τουρκίας. 

Είναι σαφές πως η μόνη οδός αντιμετώπισης είναι η αποαποικιοποίηση, η οποία συνδέεται με την πλήρη εφαρμογή της κυριαρχίας της χώρας μας. Όσον αυτό δεν συνειδητοποιείται θα έχουμε τα ίδια φαινόμενα, τις ίδιες συμπεριφορές. Ο νέος Πρόεδρος, λοιπόν, θα πρέπει να είναι θαρραλέος και να ανοίξει το θέμα της αποαποικιοποίησης. 

Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου