Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Στα γραφικά ψαροχώρια του Μοριά


Αγιος Νικόλαος Μεσσηνίας

Στα όρια της Μεσσηνιακής με τη Λακωνική Μάνη συναντάμε το ψαροχώρι του Αγίου Νικολάου, γνωστό στους Μανιάτες ως Σελινίτσα. Η Μεσσηνιακή Μάνη προσεγγίζεται εύκολα από την Καλαμάτα. Ενας δρόμος ασφάλτινος, αλλά με αρκετές στροφές, «κατηφορίζει» προς τον Νότο ακολουθώντας πορεία στο μεγαλύτερο μέρος της παραλιακή. Περνάτε τη διαχρονικά όμορφη Καρδαμύλη, τις δημοφιλείς ακτές της Καλογριάς και της Στούπας που μοιάζουν να ασφυκτιούν κάτω από το βάρος μιας υπέρμετρης και χωρίς όρια ανάπτυξης, αφήνετε τον κεντρικό δρόμο που συνεχίζει για Οίτυλο και προσεγγίζετε το ψαροχώρι του Αγίου Νικολάου (30 χλμ. από Καλαμάτα).

Ο γραφικός οικισμός, με έντονα στοιχεία από την ιδιότυπη αρχιτεκτονική της Μάνης, κυριολεκτικά ακουμπά στο κύμα. Το λιμανάκι του χωριού, μικρό και ασφαλές, κατακλύζεται από πολύχρωμα ψαροκάικα. Καφέ, εστιατόρια και ψαροταβέρνες απλώνουν τα τραπέζια τους στην προβλήτα, ενώ υπάρχουν και κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων. Νότια από τον Αγιο Νικόλαο θα βρείτε το παραλιακό χωριό του Αγίου Δημητρίου όπου υπάρχει μια παραλία με χοντρό βότσαλο και πέτρες. Νοτιότερα από τον Αγιο Δημήτρη διαγράφεται η απόκρημνη ακτή Καταφύγι με τις σπηλιές και τα πλατιά βράχια.

Κιτριές Μεσσηνίας

Στην αγκαλιά του Μεσσηνιακού κόλπου, μόλις 14 χιλιόμετρα νότια της Καλαμάτας, σε κατάφυτη πλαγιά που γέρνει ομαλά προς τη θάλασσα, συναντάμε το ιστορικό παραθαλάσσιο χωριουδάκι Κιτριές. Οι Κιτριές είναι γνωστές στον Μοριά από το περίφημο και σημαντικό για την Επανάσταση του 1821 «Σύμφωνο των Κιτριών» που υπογράφτηκε από τις μανιάτικες οικογένειες των Τρουπάκηδων, Μαυρομιχαλαίων και Γρηγοράκηδων. Με τη συμφωνία αυτή, οι πιο ισχυρές φάρες της Μάνης συμφώνησαν τη μεταξύ τους ειρήνη και σύμπραξη των δυνάμεών τους για το καλό του Αγώνα. Σήμερα στις Κιτριές ο επισκέπτης θα βρει μια μικρή βοτσαλωτή παραλία, ένα πολύχρωμο λιμανάκι όπου δένουν τα μικρά αλιευτικά σκάφη και μερικές από τις καλύτερες ψαροταβέρνες της περιοχής.

Σίγουρα θα απολαύσετε την παραλιακή διαδρομή που ξεκινά από το καλοκαιρινό θέρετρο Αβια (11 χλμ. νότια της Καλαμάτας). Λίγο έξω από την Αβια θα βρείτε την πολύκοσμη αμμουδερή παραλία Σάντοβα, γνωστή για τα beach bars και τα καλοκαιρινά της πάρτι. Ο δρόμος συνεχίζει την παραλιακή πορεία του ώς τις Κιτριές, μέσα από μια πανδαισία κάθε λογής πρασίνου.

Αγιος Ανδρέας Κυνουρίας

Μόλις 18 χιλιόμετρα νότια από το πασίγνωστο Παράλιο Αστρος Κυνουρίας, στον δρόμο για Λεωνίδιο θα συναντήσουμε το λιλιπούτειο λιμανάκι του Αγίου Ανδρέα που είναι το θαλασσινό επίνειο της μεσόγειας πολίχνης Αγιος Ανδρέας. Στην περιοχή εντοπίζεται η θέση της αρχαίας πόλης Ανθήνη. Εδώ διασώζονται υπολείμματα τείχους του 5ου και του 4ου π.Χ. αιώνα.

Αν βρεθείς στο λιμανάκι του Αγίου Ανδρέα ύστερα από μια επίσκεψη στο Παράλιο Αστρος, θα έχεις την εντύπωση πως βρέθηκες σε άλλο πλανήτη. Η περιοχή, ακόμη ελάχιστα αξιοποιημένη, αποπνέει μια αύρα χαλάρωσης και ηρεμίας. Η καλύτερη παραλία για κολύμπι είναι το Χερρονήσι με τη χοντρή άμμο και το βοτσαλάκι, δημοφιλής όσων αγαπούν το wind surf & kite surf.

Υπάρχουν δύο καλές ταβέρνες στο λιμανάκι και κάποια παραλιακά καφέ στην ακτή Χερσονήσι. Ανάμεσα στις παραλίες του Αστρους και αυτές του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται η λιλιπούτεια λίμνη Μουστού, μια προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 αλλά και στο νεότευκτο Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα - Μουστού, ιδανική για ήπιες παραλίμνιες και παραθαλάσσιες ποδηλατάδες, αλλά και για πρωινές χαλαρωτικές πεζοπορίες. Εδώ θα κολυμπήσετε στην απλωτή παραλία «Πόρτες».

Σαμπατική Αρκαδίας

Στην αγκαλιά του Μυρτώου πελάγους, ανάμεσα στις τσακώνικες ναυτικές πολιτείες του Λεωνιδίου και του Τυρού, ένας μικρός όρμος κλέβει τα βλέμματα όλων που ταξιδεύουν σε αυτήν την περιοχή. Φυσικά πρόκειται για τη Σαμπατική, το μικροσκοπικό λιμανάκι που στολίζει την αρκαδική ακτογραμμή.

Οδηγώντας από το Αστρος προς το Λεωνίδιο, μόλις περάσετε τον Τυρό, εκεί πίσω από τις ελιές και τα αμπέλια, θα δείτε το γραφικό ψαροχώρι να απλώνει τα λίγα σπίτια του κατά μήκος της μικροσκοπικής αμμουδιάς. Ευτυχώς ο δρόμος σταματά στην είσοδο του χωριού και έτσι η ακρογιαλιά έχει απαλλαγεί από την κίνηση των οχημάτων.

Υπάρχουν παραλιακά ταβερνάκια και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η παραλία είναι συνήθως απάνεμη, εκτός από το απόγευμα που την πιάνει η «μπουκαδούρα», όμως αυτή έχει περιοριστεί αρκετά με την κατασκευή του νέου λιμενοβραχίονα.

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου