Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Πεζοπορία στο νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης _ Γέρακας Λακωνίας

 Αν υπάρχει ένα μέρος της Λακωνίας που η πεζοπορία σε αυτό είναι απλώς … μαγική, αυτός είναι ο Γέρακας – το νοτιότερο φυσικό φιορδ της Ευρώπης!

Μπορεί να σου ακούγεται παράξενο και ξένο, αλλά ναι στις νοτιοανατολικές ακτές της Πελοποννήσου κρύβεται το νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης. Καλά κρυμμένο σε ένα κατάφυτο τοπίο, αθέατο από τη θάλασσα. Ένας οικισμός που κρατάει την παράδοση κι ευτυχώς παραμένει ακόμα ανέγγιχτος από την τουριστική βιομηχανία.

πεζοπορία-Γέρακας-Λακωνίας-pezoporia-gerakas-lakonias

Γέρακας Λακωνίας _ κυκλική πεζοπορία

  • Κυκλική πεζοπορία: λιμάνι Ιέρακα – αρχαία πόλη Ζάρακα – λιμάνι -> 2 χλμ _ 40 λεπτά περπάτημα
  • Εύκολο μονοπάτι
  • Ανύπαρκτη σήμανση (δεν πρόκειται όμως να χαθείς, στο υπογράφω!)

Μπορεί αυτή η πεζοπορική διαδρομή να είναι μόλις 2 χλμ αλλά εσύ υπολόγισε μία ώρα για να τη διανύσεις. Δεν είναι καθόλου δύσκολη διαδρομή, αλλά πρόκειται για μια εκπληκτική πορεία που θα σε αναγκάσει να σταματήσεις πολλές φορές για να θαυμάσεις το μεγαλείο που απλώνεται εμπρός σου.

πεζοπορία-Γέρακας-Λακωνίας-pezoporia-gerakas-lakonias

Ξεκινάμε λοιπόν, από τον τσιμεντόδρομο στο λιμάνι της λιμνοθάλασσας όπου υπάρχει πινακίδα της πεζοπορίας αλλά και η πινακίδα με την ένδειξη “Αρχαία πόλη Ζάρακα”. Ανεβαίνουμε το δρομάκι περνώντας από τα σοκάκια του χωριού και βγαίνουμε στο μονοπάτι.

Σύντομα συναντάμε τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα. Πρόκειται για τείχη στην άκρη του γκρεμού που ήταν αθέατα από τη θάλασσα. Ύστερα βλέπουμε την ακρόπολη του Ζάρακα και πιθανότατα γκρεμισμένους ναούς από μεταγενέστερους χρόνους.

Δυστυχώς οι έρευνες σε αυτό το κομμάτι είναι λίγες και η σήμανση ανύπαρκτη για το τι βλέπουμε. Σύνηθες το φαινόμενο της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας βέβαια στην Ελλάδα, αλλά εμείς ας είμαστε θετικοί!

pezoporia-gerakas-lakonias

Αφού περιπλανηθούμε σε αυτή τη μικρή περιοχή κατηφορίζουμε το μονοπάτι και βρισκόμαστε στο λιμάνι του Γέρακα. Όχι όμως στο σημείο που ξεκινήσαμε αλλά περίπου 700 μέτρα νοτιοανατολικά. Οπότε επιστρέφουμε στο σημείο εκκίνησης από το δρόμο.

Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας χαρακτηρίζει το Γέρακα “απάνεμο λιμάνι που κρύβεται πίσω από τους βράχους”. Ενώ ο περιηγητής Παυσανίας τον ονομάτισε ως “Ευλίμενον χωρίον”. Στα βυζαντινά χρόνια επικράτησε ως Ιέραξ.

πεζοπορία-Γέρακας-Λακωνίας-pezoporia-gerakas-lakonias

Αν βρεθείς στην περιοχή λοιπόν, μην παραλείψεις να θαυμα΄σεις από ψηλά αυτή τη σπάνια ομορφιά! Εξάλλου όπως έχουμε πει πολλάκις εδώ στο karidotsouflo, έναν τόπο για να τον μάθεις πρέπει να τον περπατήσεις στην κυριολεξία!

#with_crazy_love
karidotsouflo

Γέρακας-Λακωνίας-gerakas-lakonias
https://karidotsouflo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου