Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Η Λίμνη της Βουλιαγμένης

 Η Λίμνη της Βουλιαγμένης

Εντυπωσιακοί βράχοι, επιβλητικό τοπίο, σμαραγδένια νερά και μερικές τρομακτικές ιστορίες από το παρελθόν. Αυτά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν ένα ακόμη μοναδικό σημείο αναφοράς των νοτίων προαστίων και δεν είναι άλλο από τη λίμνη της Βουλιαγμένης.

Ξέχασα να σου πω και για εκείνο το στοιχειωμένο πηγάδι, το Πηγάδι του Διαβόλου, που βρίσκεται σε ένα άλλο σημείο της περιοχής, στο δεύτερο λιμανάκι (και που φημολογείται πως συνδέεται υπόγεια με τη λίμνη). Εκεί έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά τέσσερα άτομα, τρεις Αμερικανοί και ένας Έλληνας. Πια έχουν τοποθετηθεί σημαδούρες στα (υποτιθέμενα) επικίνδυνα σημεία. Και όχι δεν χρειάζεται να φοβάσαι, όλα είναι πολύ προσεγμένα, δεν έχεις κίνδυνο (κι αν είχες, έχει και ναυαγοσώστη και γιατρό, οπότε νιώσε από τώρα ασφαλής).

Και τώρα ας αφήσουμε τη φαντασία, τα δυσάρεστα γεγονότα και τις φήμες και ας περάσουμε στο προκείμενο. Εδώ θα κάνεις μπάνιο (προσεκτικά όπως παντού), γιατί είναι η μόνη λίμνη στην Αθήνα που στο επιτρέπει, και θα συναντήσεις γιαγιάδες που θα έχουν να σου πουν όλες από μία παράξενη ιστορία και τα καλύτερα για το ιαματικό νερό (και θα έχουν δίκιο). Θα δεις κόσμο από όλες τις ηλικίες βέβαια. Που θα χαλαρώνει κάτω από τις ομπρέλες στις ξαπλώστρες πίνοντας τον καφέ του. Ναι έχει και καφετέρια. Και bar. Για να απολαύσεις ένα δροσιστικό cocktail. Μπορείς ακόμη να παραγγείλεις ένα ελαφρύ γεύμα ή το αγαπημένο σου γλυκό συνοδεία απαλής μουσικής. Είναι ανοιχτά από το πρωί μέχρι το βράδυ, έχει αποδυτήρια και ντους, είναι ένας χώρος για να περάσεις μία (ή και περισσότερες) αξέχαστη μέρα.

Οι εντυπωσιακοί βράχοι που αγκαλιάζουν τα γαλήνια σμαραγδένια νερά της λίμνης κάνουν το τοπίο επιβλητικό. Το πευκοδάσος που εκτείνεται περιμετρικά ολοκληρώνει τη μαγευτική εικόνα. Βρίσκεται μέσα σε μια ελλειψοειδή κοιλότητα με μήκος 260 μέτρα και πλάτος 145 μέτρα, ενώ είναι μισό μέτρο ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα νερά της προέρχονται από βάθος 50 με 100 μέτρα και έχουν θερμοκρασία από 22 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου, υποδεικνύοντας ότι σε κάποιο βάθος επικοινωνεί με το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου. Επίσης, η λίμνη τροφοδοτείται από μια πηγή γλυκού νερού σε βάθος 17 μέτρων. Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός πως στη λίμνη καταλήγει ένα υπόγειο σπήλαιο που επικοινωνεί με τη θάλασσα μέσα από διάφορες στοές.

Όσο για το πώς δημιουργήθηκε; Το άφθονο θερμό νερό που έτρεχε μέσα σε ένα τεράστιο υπόγειο σπήλαιό της, ανάγκασε ένα κομμάτι της οροφής του να καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να της δώσει το σχήμα που έχει σήμερα. Το παράδοξο είναι πως η λίμνη δεν αναφέρεται σε κανένα αρχαίο κείμενο, παρότι βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, λίγο περισσότερα από 20 χλμ. με αυτοκίνητο. Το σχήμα της είναι οβάλ και το μέγεθός της περίπου 550 μέτρα πλάτος και 1825 μέτρα μήκος. Όσο για το μέγιστο βάθος της, λένε ότι αγγίζει τα 48 μέτρα. Αυτό που πρέπει να μάθεις είναι ότι στην περιοχή βρίσκεται και η μεγαλύτερη υπόγεια σήραγγα στον κόσμο με μήκος 800 μέτρα. Άσε που το συνολικό μήκος των 14 υπογείων σηράγγων του σπηλαίου της λίμνης φτάνει τα 4,3 χιλιόμετρα.

Είναι πολύ εντυπωσιακό επίσης το γεγονός πως υπάρχει ένα είδος ανεμώνης το οποίο ζει αποκλειστικά εκεί. Ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1980 και λέγεται Paranemonia vouliagmeniensis, πιθανότητα επειδή είναι ουσιαστικά το λουλούδι της Λίμνης Βουλιαγμένης.

Πάντως, αν το σκέφτεσαι ακόμη, θα σου πω και το άλλο. Τη λίμνη την προτιμούσε και η Κατίνα Παξινού αλλά και η εκδότρια της Καθημερινής, η Ελένη Βλάχου. Το άλλο που μάζευαν λάσπη από το βυθό της και την κρατούσαν σε βαζάκια για να την κάνουν μάσκα προσώπου το ήξερες; Συνέβαινε. Κακώς φυσικά, γι’ αυτό και σταμάτησε. Κολυμπώντας όμως στα νερά της θα φτιάξεις σίγουρα επιδερμίδα, πιο λεία και μαλακή. Και αυτό σίγουρα σε δελέασε ήδη. Για να γίνω και πιο συγκεκριμένη, να σε ενημερώσω ότι για το φυσικό σου σπα θα φροντίσουν κάτι μοναδικά ψάρια, τα Garra Rufa, γνωστά ως Dr Fish, που θα καθαρίσουν το δέρμα σου από τα νεκρά κύτταρα, θα τονώσουν την κυκλοφορία του αίματός σου και θα σε κάνουν να αισθανθείς αναζωογόνηση.

Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί φυσικό μνημείο και έχει καταλογογραφηθεί ως προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000. Αξίζει να πας για μία βουτιά. Ακόμη και μόνο για να δεις αυτό το ξεχωριστό μνημείο της φύσης, που βρίσκεται τόσο κοντά σου και ταυτόχρονα μοιάζει να σε περνάει σε μία άλλη διάσταση.

Το aerial video που κατέγραψε ο φακός του Ζήσιμου Ζήζου, ‘μιλά’ από μόνο του:

https://www.nou-pou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου