Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Ρωσία: Σήμερα η επίσημη προσάρτηση των 4 περιφερειών της Ουκρανίας

 Ρωσία: Σήμερα η επίσημη προσάρτηση των 4 περιφερειών της Ουκρανίας

Η Ουάσινγκτον δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις ρωσικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία

Σε πανηγυρικό τόνο υπογράφει σήμερα το μεσημέρι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών (Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα), με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να προειδοποιεί τη Μόσχα με «σκληρή απάντηση».

Όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, «η τελετή υπογραφής των συμφωνιών για την ένταξη των νέων περιοχών στην Ομοσπονδία της Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο Κρεμλίνο».

Ανεξάρτητα κράτη Ζαπορίζια και Χερσώνα

Στο πλαίσιο της επίσημης προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, ο  Ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη τις ουκρανικές περιφέρειες Ζαπορίζια και Χερσώνα, σύμφωνα με προεδρικά διατάγματα που δημοσιοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες του αργά το βράδυ της Πέμπτης, απαραίτητο ενδιάμεσο βήμα την παραμονή της επισημοποίησης της προσάρτησής τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Διατάσσω την αναγνώριση της κρατικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» των δύο περιφερειών αυτών της νότιας Ουκρανίας, αναφέρεται στα δύο διατάγματα που υπέγραψε ο κ. Πούτιν, ο οποίος ετοιμάζεται να οριστικοποιήσει αργότερα σήμερα την προσάρτησή τους στη χώρα του, όπως και αυτή των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (ανατολικά).

Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, κατόπιν αιτήματος των φιλορώσων αυτονομιστών ηγετών τους, στα τέλη του Φεβρουαρίου, λίγο πριν από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Ψηφοφορία εντός της ημέρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα ψηφίσει αργότερα σήμερα επί σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τα δημοψηφίσματα σε τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες για την προσάρτησή τους στη Ρωσία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία χθες.

Το κείμενο, που προετοιμάστηκε από τις ΗΠΑ και την Αλβανία, δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Δεν έχει πάντως καμία πιθανότητα να εγκριθεί, με δεδομένο το ότι η Ρωσία διαθέτει δικαίωμα βέτο. Η Ουάσινγκτον προανήγγειλε πως θα το θέσει κατόπιν σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου καμιά χώρα δεν έχει δικαίωμα αρνησικυρίας.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την ανακοίνωση της προσάρτησης της Ρωσίας ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού του ΟΗΕ. «Οποιαδήποτε απόφαση να προχωρήσουμε στην προσάρτηση των περιοχών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια της Ουκρανίας δεν θα είχε νομική αξία και αξίζει να καταδικαστεί», είπε. «Δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το διεθνές νομικό πλαίσιο. Αντιστέκεται σε όλα όσα έχει σκοπό να υποστηρίξει η διεθνής κοινότητα. Αψηφά τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση. Δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο. Δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την εκτίμησή του σε ένα tweet για τη σαφή δήλωση του Γκουτέρες σχετικά με την «εγκληματική πρόθεση» της Ρωσίας να προσαρτήσει περισσότερη γη.

«Σκληρή απάντηση»

Ο Ζελένσκι παρότρυνε τους Ρώσους να εξεγερθούν εναντίον του ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Για να το τελειώσετε αυτό, πρέπει να σταματήσετε τον άνθρωπο στη Ρωσία που θέλει τον πόλεμο περισσότερο από τη ζωή», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του καθημερινού βραδινού μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του. Σε άλλο βίντεο, ο Ζελένσκι απευθύνθηκε ειδικά στους κατοίκους της πολυεθνικής περιοχής του Καυκάσου. Πολλά μέλη εθνικών μειονοτήτων φέρονται να στέλνονται στις ουκρανικές εμπόλεμες ζώνες.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα για δολοφονίες, βασανιστήρια, βιασμούς και καταστροφές. «Αυτό μπορεί να σταματήσει», αλλά ο ρωσικός λαός «πρέπει να υψώσει το ανάστημά του και να δώσει μάχη». Εξήρε επίσης αυτή που αποκάλεσε αντίσταση στη μερική επιστράτευση 300.000 εφέδρων που ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η Ουάσινγκτον δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις ρωσικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε τις ρωσικές προσπάθειες να απορροφήσει τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ως «κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ και των βασικών αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας». 

Μιλώντας σε ηγέτες νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού, ο Μπάιντεν κατήγγειλε τα δημοψηφίσματα που διοργάνωσαν οι φιλορωσικές αρχές σε περιφέρειες της Ουκρανίας, τα οποία χαρακτήρισε «απόλυτη απάτη» και υποστήριξε πως τα αποτελέσματα «ενορχηστρώθηκαν από τη Μόσχα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τους συμμάχους τους για τις κυρώσεις που θα επιβάλουν μόλις η Ρωσία ανακοινώσει επισήμως την προσάρτηση ουκρανικών περιφερειών, κάτι που αναμένεται αύριο Παρασκευή.

«Οι ΗΠΑ, θέλω να είμαι πολύ σαφής σχετικά με αυτό, οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ, ποτέ, ποτέ, τις ρωσικές διεκδικήσεις σε κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας», δήλωσε εμφατικά ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Οι κυρώσεις θα στρέφονται κατά «προσώπων και οντοτήτων, εντός και εκτός Ρωσίας, που παρέχουν υποστήριξη σε αυτήν την ενέργεια», όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, για την επιδίωξη αυτοκρατορικών φιλοδοξιών, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των βασικών αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», σημείωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου