Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Ο Ερντογάν επιτέθηκε ξανά στην Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

 


Διέψευσε όλες τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς ο Ρ.Τ.Ερντογαν καθώς μέσα σε λίγα λεπτά έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών και εφηύρε παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου! - Για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας: «Αν δεν μας καλύψει το κείμενο που θα φέρουν δεν θα λάβουν επικύρωση»


Ο Ερντογάν, αφού πήρε ότι ζήτησε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, νοιώθει αναβαθμισμένος και ενισχυμένος, με αποτέλεσμα να θέσει εκ νέου θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών και να συνεχίσει τα ψέματα περί παραβίασης του εναερίου χώρου της Τουρκίας από την Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης, παρά ταύτα, επιμένει ότι «πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα»...ενώ χαρακτηριστικό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι το video στο τέλος του άρθρου με την απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού σε ερώτηση δημοσιογράφου για το γεγονός ότι Σουηδία και Φινλανδία δέχτηκαν ότι ζήτησε η Τουρκία....


Τι δήλωσε ο Ερντογάν για τις επαφές που είχε με τους υπόλοιπους ηγέτες.

Αναφορά στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μετά από ερώτηση για το αν έθεσε ζήτημα αποστρατικοποίησης νησιών και αμερικανικών βάσεων επί ελληνικού εδάφους, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στις υποσχέσεις που του έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεύμα που είχαν στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες όπως είπε δεν τήρησε.

«Έσπασε» τη συμφωνία ο Μητσοτάκης

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εάν έθεσε το ζήτημα της στρατικοποίησης των νησιών και των αμερικανικών βάσεων επί ελληνικού εδάφους,  ο τούρκος πρόεδρος απάντησε θετικά και προχώρησε σε νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την αντίληψή μας για την πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Χωρίς να κάνει αναφορά στο όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνέχισε λέγοντας «πρόσφατα, του έκανα μια προσφορά στο δείπνο που τον φιλοξένησα στην Κωνσταντινούπολη. Του είπα ότι δεν πρέπει να βάζουμε τρίτους στα μεταξύ μας ζητήματα από εδώ και πέρα. Φυσικά, έσπασε τη συμφωνία μας, όταν πήγε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ δύο – τρεις εβδομάδες μετά και στο Νταβός». Ιδιαίτερη είναι η ενόχληση του Ερντογάν και για τις επισκέψεις του πρωθυπουργού στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, καθώς όπως είπε «σαν να μην έφτανε αυτό πήγε ένα βήμα παραπέρα και επισκέφθηκε αυτά τα μικρά νησιά που είναι στρατικοποιημένα παράνομα».

Όσον αφορά τις αμερικανικές βάσεις επί ελληνικού εδάφους, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «όταν ρωτάμε μας απαντάνε ότι τις έφτιαξαν εναντίον της Ρωσίας. Αλλά εμείς δεν τον καταπίνουμε».

Δεν βλέπουμε αυτές τις κινήσεις θετικά σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος για να υπογραμμίσει ότι το έθεσε «στις διμερείς του επαφές με τους ηγέτες».

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ακόμα, απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση, ότι η Τουρκία δεν θέλει την ένταση με την Ελλάδα, αποδίδοντας στην Αθήνα τις ευθύνες για αυτή. Σημείωσε δε ότι «η Ελλάδα είναι αυτή που παραβίασε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές και πρέπει να λογοδοτήσει για αυτό».

Για τα F-16

Αναφερόμενος στο ζήτημα των F-16 χαρακτήρισε «ειλικρινείς τις προσπάθειες του κ. Μπάιντεν γι αυτό το θέμα» οι οποίες «θα βρουν σοβαρή υποστήριξη. Θα στείλω αντιπροσωπεία στην Αμερική χωρίς καθυστέρηση».

Για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας: «Αν δεν μας καλύψει το κείμενο που θα φέρουν δεν θα λάβουν επικύρωση»

Σαφής ήταν ο τούρκος πρόεδρος και όσον αφορά το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία καθώς και την πορεία των αιτήσεων τους στο ΝΑΤΟ, μετά την άρση του βέτο από την Άγκυρα.

Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι το μνημόνιο που υπέγραψε με την Φινλανδία και τη Σουηδία δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Προειδοποίησε δε ότι αν Ελσίνκι και Στοκχόλμη δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους η έγκριση των αιτήσεων τους για το ΝΑΤΟ δεν θα σταλεί στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Ο τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι όλες οι ανησυχίες της Τουρκίας συμπεριελήφθησαν στη συμφωνία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, τονίζοντας ότι η Άγκυρα κέρδισε σαφείς δεσμεύσεις από τις δύο χώρες. Αναφέρθηκε τόσο στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», όσο και τη συμφωνία για άρση του εμπάργκο, αλλά και τις δεσμεύσεις για αλλαγές στη νομοθεσία των δύο χωρών, όσον αφορά το ΡΚΚ και τους γκιουλενιστές. Τόνισε δε την δέσμευση της Στοκχόλμης να εκδώσει 73 «τρομοκράτες» στην Τουρκία.

Μητσοτάκης: Το «διάλογος γιοκ» το ακούσαμε και στο παρελθόν – Πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα...


Συνέντευξη Τύπου έδωσε μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρωνόμενος στα Ελληνοτουρκικά και στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Τουρκία δεν έθεσε κανένα θέμα εις βάρος της Ελλάδας σε καμία από τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα.

Ευθεία παραίνεση στην Τουρκία από τον Λευκό Οίκο

Όσον αφορά στο μήνυμα των ΗΠΑ μέσω της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Ο Λευκός Οίκος έκανε σαφές ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις σε Αιγαίο και Συρία, κάνοντας ευθεία παραίνεση στην Τουρκία να αποφύγει την ακραία ρητορική που έχουμε υποστεί. Σε καμία από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε αυτές τις μέρες δεν τέθηκε από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος. Αυτό κάτι λέει. Να δούμε αν αυτό έχει και εσωτερικές πτυχές».

Όταν ρωτήθηκε για το «Μητσοτάκης γιοκ» που είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν λίγο καιρό, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Αυτό το άκουσα στο παρελθόν, το άκουσα και με άλλα λόγια. Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», και στη συνέχεια είπε για την αλλαγή στάσης του Τούρκου προέδρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «πολλά από όσα λέγονται έχουν αποδεκτές το εσωτερικό ακροατήριο. Θα εξακολουθώ να επιμένω ότι η πόρτα της Ελλάδας σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου είναι ανοιχτή».

Δεν θα προσέφερε όφελος στην Τουρκία το να επιμείνει στο βέτο της

Πρόσθεσε ακόμη: «Η Τουρκία έχει εύλογα δίκαια όταν ανησυχεί για ορισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Έχει πληρώσει βαρύ τίμημα», είπε αναφερόμενος στις ενστάσεις της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας, ενώ όσον αφορά στην κολωτούμπα της είπε ότι «δεν θα προσέφερε όφελος στην Τουρκία το να επιμείνει στο βέτο της».

 H κυβέρνηση θα αντιδράσει για το TurkAegean

Σε ότι αφορά στο Turkaegean ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θα αντιδράσει». Και πρόσθεσε: «Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Έχουμε δυνατότητες στο οπλοστάσιό μας να διορθώσουμε την εικόνα μας. Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν αυτή η καμπάνια δεν έχει κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα».

Η απάντηση του Μητσοτάκη που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά...

Ιδιαίτερη αξία έχει βεβαίως να δείτε τι απάντησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου για το γεγονός ότι Σουηδία και Φινλανδία δέχτηκαν ότι ζήτησε η Τουρκία....Δείτε το video της απάντησης και θα καταλάβετε που πάμε...



https://ellinikiafipnisis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου