Το τίμημα μπορεί να είναι η ύφεση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για αντικατάσταση των 2/3 των ρωσικών εισαγωγών στο φυσικό αέριο με εναλλακτικές πηγές, ενώ έχει δεσμευθεί για πλήρη απεξάρτηση έως το 2027. Αναλυτές που μίλησαν στο CNBC προειδοποιούν πως ο στόχος αυτό εξαιρετικά δύσκολα θα επιτευχθεί, ενώ μπορεί να πλήξει σοβαρά την υγεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η απειλή ενός σκληρού χειμώνα και μία νέας ύφεσης γίνεται ολοένα και πιο ορατή.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα όσα ακολούθησαν απέδειξαν ότι είχαν δίκαιο όσοι έλεγαν εδώ και πολλά χρόνια πως θα η ΕΕ θα πρέπει να περιορίσει, με σταδιακά, αλλά σταθερά βήματα, την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τώρα καλείται να το κάνει αυτό με “fast track” διαδικασίες, αλλά το ερώτημα είναι αν μπορεί.
Την ερχόμενη Δευτέρα η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, θα συναντηθεί με τους υπουργούς Ενέργειας των 27 για να συζητήσουν συντονισμένα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων έκτακτης ανάγκης, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και μείωση της κατανάλωσης. Στο επίκεντρο βεβαίως θα βρεθούν και οι εναλλακτικές που υπάρχουν στη ρωσική ενέργεια. Αλλά σε αυτό το μέτωπο τα πράγματα προχωρούν πολύ πιο αργά από ό,τι θα ήθελε η Ένωση.
Το 2021 η ΕΕ εισήγαγε 155 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Στόχος είναι έως τα τέλη του 2022 να έχουν αντικατασταθεί τα 102 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου με διάφορους τρόπους (LNG, ανανεώσιμες πηγές, μέτρα εξιοκονόμησης ενέργειας, διαφοροποίηση αγωγών κτλ). Ο Κρίστοφερ Γκράνβιλ, γενικός διευθυντής για την περιοχή Ευρώπης – Μέσης Ανατολής – Αφρικής (EMEΑ) στην TS Lombard, σχολιάζει πως οι στόχοι της Κομισιόν είναι «υπερβολικά αισιόδοξοι».
Όπως εξηγεί, πέρα από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς εγκαταστάσεις για την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων LNG, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ρωσία είναι μεγάλος προμηθευτής όχι μόνο φυσικού αερίου μέσω αγωγών, αλλά και LNG για την Ευρώπη. Ο αναλυτ
Το να απαλλαγούμε από τα 2/3 του ρωσικού αερίου έως τα τέλη του έτους φαντάζει σχεδόν απίθανο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει τίποτα, ότι δεν έχουν ήδη αποδώσει οι προσπάθειες κάποιους καρπούς. Το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ έχει ήδη περιοριστεί από το 45% τον Απρίλιο του 2021 στο 31% τον Απρίλιο του 2022, με το μερίδιο του αερίου μέσω αγωγών να κάνει βουτιά από το 40% πέρυσι στο 26% φέτος. Ωστόσο οι συνολικές εισαγωγές LNG έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ, φτάνοντας τα 12,6 δισ. κυβικά μέτρα μόνο τον Απρίλιο, με την ποσότητα αυτή να είναι αυξημένη κατά 36% σε ετήσια βάση.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο CNBC πως η Gazprom και η Μόσχα χρησιμοποιούν τις ενεργειακές προμήθειες ως εργαλείο εκβιασμού.«Μετά και την απόφαση της Gazprom να σταματήσει μονομερώς τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε αρκετά κράτη – μέλη και επιχειρήσεις γίνεται για ακόμη μία φορά αντιληπτό πόσο αναξιόπιστη είναι η Ρωσία ως προμηθευτής ενέργειας» τόνισε. Παράλληλα υπογράμμισε πως οι τελευταίες εξελίξεις «ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας για την επίτευξη των στόχων του σχεδίου του REPowerEU, την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και τη στροφή σε εναλλακτικούς προμηθευτές».
Η Κομισιόν και τα κράτη – μέλη πρόσφατα υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης με την Αίγυπτο και το Ισραήλ για εισαγωγές LNG από την Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα έχει συμφωνήσει να αυξήσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, ενώ επιδιώκει κάτι αντίστοιχο από το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο η TS Lombard προβλέπει ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές στο κόστος για την Ευρώπη, καθώς θα στρέφεται σε άλλους προμηθευτές. «Η ΕΕ θα πληρώσει περισσότερο κάτα μέσο όρο για το (μη ρωσικό) πετρέλαιο και φυσικό αέριο που εισάγει από άλλες χώρες. Οι ασιατικές οικονομίες από την άλλη θα αγοράσουν πολύ περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο με σημαντική έκπτωση» προειδοποιεί ο Γκράνβιλ.
Αυτό θα μπορούσε να καταφέρει ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία που ήδη δοκιμάζεται σοβαρά από τον αντίκτυπο του πολέμου που μαίνεται.
Η Nomura από την πλευρά της σε σημείωμά της προς τους επενδυτές δεν αποκλείει ένα σενάριο περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης που θα αναγκάσει τους Ευρωπαίους να επιβάλλουν εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, προχωρώντας έτσι σε μία απότομη, επώδυνη απεξάρτηση.Σε μία τέτοια περίπτωση η Γερμανία θα βυθιστεί στην ύφεση και η Ευρωζώνη συνολικά θα κατεβάσει αισθητά ταχύτητα, προβλέπει ο οίκος.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου