Σκληρές μάχες στο Donbass…
Προχωρά αργά αλλά σταθερά η ρωσική επιχείρηση τόσο στο Donbass όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας, με τον ουκρανικό στρατό να προσπαθεί να προβάλει αντίσταση.
Παράλληλα, «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τερματιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky, απηχώντας τις διαθέσεις των πολιτών της χώρας του.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov κατηγόρησε το Κίεβο για το τέλμα στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι άλλαξε τη θέση του σύμφωνα «με εντολές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία».
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το αμερικανικό Πεντάγωνο, «Πιστεύουμε ότι έχουν καθυστερήσει (οι Ρώσοι) όσον αφορά αυτό που ήλπιζαν να πετύχουν στο Ντονμπάς, να ενώσουν τις δυνάμεις που μπήκαν στο ουκρανικό έδαφος από την περιοχή του Χαρκόβου, στα βόρεια του Ντονμπάς, με εκείνες που ήρθαν από τα νότια».
Αυτός ήταν ένας στόχος του ρωσικού στρατού ώστε να αποκόψουν τις ουκρανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη γραμμή του μετώπου, γύρω από τις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
«Δεν προωθούνται πολύ γρήγορα. Μερικά χιλιόμετρα την ημέρα, είναι το μέγιστο που μπορούν να κάνουν, επειδή απωθούνται» από τον ουκρανικό στρατό, υπογράμμισε.
Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, οι ρωσικές δυνάμεις «δεν θέλουν να κάνουν τα ίδια λάθη» που έκαναν στο Κίεβο, όπου οι φάλαγγες των αρμάτων ακινητοποιήθηκαν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και δεν έλαβαν επιμελητειακή υποστήριξη.
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ και η Δύση εξοπλίζουν διαρκώς την Ουκρανία, η οποία χάρη στη στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση εξακολουθεί να αντιστέκεται στην επέλαση των Ρώσων, οι οποίοι έχουν εστιάσει την επιχείρηση τους στον πλήρη έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας ενώ επιχειρούν να εδραιώσουν τα «εδαφικά κέρδη» τους και στο νότιο τμήμα της χώρας και ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Kherson.
Μάλιστα Ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως από την 1η Μαΐου η Kherson θα περάσει στη ζώνη του ρουβλίου, διαμηνύοντας πως η περιοχή αυτή δεν πρόκειται να επιστραφεί ποτέ στην Ουκρανία.
Και ενώ ούτε η Ρωσία ούτε η Δύση φαίνονται να έχουν την παρούσα στιγμή κάποιο μακροπρόθεσμο σχέδιο για την επόμενη ημέρα της Ουκρανίας, το αδιέξοδο γιγαντώνεται μέρα με την ημέρα, γεγονός που με τη σειρά του ενισχύει και τις ανησυχίες εκείνων που υποστηρίζουν πως δεν θα πρέπει πλέον να αποκλείεται το σενάριο ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στις αιτιάσεις μάλιστα του Ρώσου ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov για εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο μέσω ενδιάμεσων, έσπευσε να απαντήσει ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden αναφέροντας πως δεν υπάρχει καμία ανάμειξη των ΗΠΑ πέρα από τη συνδρομή τους στο Κίεβο για την ενίσχυση της άμυνας του απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία έπληξε με πυραυλικές επιθέσεις το Κίεβο και την Οδησσό, στέλνοντας το μήνυμα πως καμία περιοχή της Ουκρανίας δεν πρέπει να νιώθει ασφαλής, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από το εργοστάσιο Azovstal, το οποίο αποτελεί και το τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη.
Ουκρανός διοικητής στο Αzofstal καλεί για ασφαλή διέλευση αμάχων
Ένας διοικητής μέσα στο συγκρότημα Azovstal στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης είπε στο CNN για τον ανελέητο βομβαρδισμό του εργοστασίου, όπου εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες και πολίτες έχουν παγιδευτεί εδώ και εβδομάδες.
Ο Slavotav Palamar του Συντάγματος του Αζόφ είπε ότι χθες το βράδυ σημειώθηκε έντονος βομβαρδισμός του εργοστασίου τόσο από πλοία όσο και από αεροσκάφη. «Ταυτόχρονα μας βομβαρδίζουν από το έδαφος», υπογράμμισε.
«Από τη μία πλευρά, οι Ρώσοι είχαν δηλώσει τη σιωπή και τη μη μάχη, αλλά παράλληλα προσπαθούν να εισβάλουν στο εργοστάσιο», είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε επίσης πολίτες που θα σκοτωθούν αν εισβάλουν στο εργοστάσιο».
Ο Palamar είπε ότι το πρωί της Πέμπτης, ένα καταφύγιο για τους τραυματίες στο εργοστάσιο βομβαρδίστηκε. «Είναι πολύ δύσκολο να παρέχουμε ιατρική βοήθεια στα παιδιά μας, επειδή το χειρουργείο μας καταστράφηκε όπου ήταν αποθηκευμένα τα υπόλοιπα φάρμακα και ο χειρουργικός εξοπλισμός», δήλωσε.
Ερωτηθείς εάν τα ουκρανικά στρατεύματα που έμειναν μέσα στο Azovstal ήταν έτοιμα να παραδοθούν, σχολίασε: «Δεν σκεφτόμαστε κανένα σενάριο εγκατάλειψης.
Το βλέπουμε μόνο δυνατό μέσω εγγύησης τρίτων πολιτικών, ηγετών, πιθανώς των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΗΒ, του Ισραήλ ή της Τουρκίας, μια εγγύηση που θα επέτρεπε σε κάθε στρατιώτη να φύγει με ασφάλεια».
Nέο κράτος σχεδιάζει ο Putin
Ενα νέο κράτος που θα ονομάζεται «Γιούζναγια Ρους» («Νότια Ρους») στα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό είναι μέσα στα σχέδια του Κρεμλίνου, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα του προγράμματος «Σχέμι» του Radio Svoboda (Liberty).
Τα σχέδια δημιουργίας του νέου κράτους παρουσιάζονται στο «Μανιφέστο της Νοτιορωσικής Λαϊκής Συνέλευσης», αναφέρουν οι δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι στην επεξεργασία του κειμένου συμμετείχαν άτομα από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία», του κόμματος του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πηγές του «Σχέμι» ανέφεραν ακόμη ότι το «μανιφέστο» παραδόθηκε στον πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής της «Ενιαίας Ρωσίας» Αντρέι Τουρτσάκ και μετά στον Ντμίτρι Γκριζλόφ που είναι σύμβουλος του ρώσου επιχειρηματία Κονσταντίν Μαλοφέγεφ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου