Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΙΓΜΩΝ.


ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΙΓΜΩΝ. (Κάποιοι θα πρέπει να εξοικειωθείτε ξανά με τις βασικές στρατιωτικές έννοιες).

Για όλους εκείνους που ξύνουν τα κεφάλια τους με σύγχυση ή ξεσκονίζουν τις στολές τους για την παρέλαση νίκης της Ουκρανίας στο Κίεβο, λόγω των ειδήσεων για τη «στρατηγική αλλαγή» της Ρωσίας, ίσως θελήσετε να εξοικειωθείτε ξανά με τις βασικές στρατιωτικές έννοιες.

Ο πόλεμος των ελιγμών είναι ένα μια καλή αρχή για να ξεκινήσετε το διάβασμα. Κατανοήστε ότι η Ρωσία ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» με σοβαρό έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού—200.000 επιτιθέμενοι σε περίπου 600.000 υπερασπιστές (ή περισσότερους). Η κλασική σύγκρουση φθοράς δεν ήταν ποτέ επιλογή. Η ρωσική νίκη απαιτούσε ελιγμούς.

Ο πόλεμος ελιγμών είναι περισσότερο ψυχολογικός παρά σωματικός και εστιάζει περισσότερο στο επιχειρησιακό παρά στο τακτικό επίπεδο. Ο ελιγμός είναι έξυπνη κίνηση—πώς αναπτύσσετε και κινείτε τις δυνάμεις σας σε σχέση με τον αντίπαλό σας. Ο ρωσικός ελιγμός στην πρώτη φάση της λειτουργίας του το υποστηρίζει. 

Οι Ρώσοι έπρεπε να διαμορφώσουν το πεδίο της μάχης προς όφελός τους. Για να γίνει αυτό, χρειαζόταν να ελέγξουν τον τρόπο με τον οποίο η Ουκρανία χρησιμοποιούσε τις αριθμητικά ανώτερες δυνάμεις της, ενώ έπρεπε να διανέμουν την δική τους μικρότερη μαχητική ισχύ για να επιτύχει καλύτερα αυτόν τον στόχο. Στρατηγικά, για να διευκολυνθεί η ικανότητα ελιγμών μεταξύ του νότιου, του κεντρικού και του βόρειου μετώπου, η Ρωσία έπρεπε να εξασφαλίσει μια χερσαία γέφυρα μεταξύ της Κριμαίας και της Ρωσίας. Η κατάληψη της παραλιακής πόλης της Μαριούπολης ήταν κρίσιμη για αυτή την προσπάθεια. Η Ρωσία έχει επιτύχει αυτό σε το έργο.

Ενώ αυτή η περίπλοκη επιχείρηση εκτυλισσόταν, η Ρωσία χρειαζόταν να εμποδίσει την Ουκρανία να ελίσσει τις αριθμητικά ανώτερες δυνάμεις της με τρόπο που διέκοψε την επιχείρηση της Μαριούπολης. Αυτό συνεπαγόταν τη χρήση πολλών στρατηγικών υποστηρικτικών επιχειρήσεων - προσποιήσεων, αντιπερισπασμούς και βαθιά επίθεση.

Η έννοια του αντιπερισπασμού είναι απλή - μια στρατιωτική δύναμη είτε θεωρείται ότι προετοιμάζεται να επιτεθεί σε μια δεδομένη τοποθεσία, είτε διεξάγει πραγματικά μια επίθεση, με σκοπό να εξαπατήσει έναν αντίπαλο να δεσμεύσει πόρους ως απάντηση στις αντιληπτές ή πραγματικές ενέργειες. Για παράδειγμα η χρήση του αντιπερισπασμού έπαιξε σημαντικό ρόλο στη "Καταιγίδα της Ερήμου", όπου οι δυνάμεις των θαλάσσιων αμφιβίων απείλησαν την ακτή του Κουβέιτ, αναγκάζοντας το Ιράκ να αμυνθεί έναντι μιας επίθεσης που δεν ήρθε ποτέ, και όπου η 1η Μεραρχία Ιππικού επιτέθηκε στην Wadi Al Batin για να εντοπίσει το Ρεπουμπλικανική Φρουρά.

Οι Ρώσοι έκαναν εκτεταμένη χρήση του αντιπερισπασμού/προσποίηση στην Ουκρανία, με τις αμφίβιες δυνάμεις στα ανοιχτά της Οδησσού να παγώνουν εκεί τις ουκρανικές δυνάμεις και μια μεγάλη προσχηματική επίθεση προς το Κίεβο αναγκάζοντας την Ουκρανία να ενισχύσει τις δυνάμεις της εκεί. Η Ουκρανία δεν μπόρεσε ποτέ να ενισχύσει τις δυνάμεις της στα ανατολικά. 

Οι εργασίες προετοιμασίας ήταν επίσης κρίσιμες. Η Ουκρανία είχε συγκεντρώσει περίπου 60.000-100.000 στρατιώτες στα ανατολικά, απέναντι από το Ντονμπάς. Η Ρωσία πραγματοποίησε μια ευρεία επίθεση  που είχε σχεδιαστεί για να διατηρήσει αυτές τις δυνάμεις πλήρως δεσμευμένες και ανίκανες για ελιγμούς σε σχέση με άλλες ρωσικές επιχειρήσεις. Παράδειγμα : Κατά τη διάρκεια της Καταιγίδας της Ερήμου, δύο Μεραρχίες Πεζοναυτών διατάχθηκαν να πραγματοποιήσουν παρόμοιες επιθέσεις κατά των ιρακινών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων Κουβέιτ-Σαουδικής Αραβίας, δεσμεύοντας σημαντικό αριθμό ανδρών και υλικό που δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της κύριας επίθεσης των ΗΠΑ προς τα δυτικά.

Η ρωσική επίθεση αγκύστρωσης καθήλωσε την κύρια ουκρανική συγκέντρωση δυνάμεων στα ανατολικά, και τους έδιωξε μακριά από τη Μαριούπολη, η οποία απογυμνώθηκε και μειώθηκε. Η υποστήριξη επιχειρήσεων έξω από την Κριμαία κατά της Χερσώνας επέκτεινε τη ρωσική χερσαία γέφυρα. Αυτή η φάση έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Η Ρωσία συμμετείχε επίσης σε μια εκστρατεία στρατηγικής βαθιάς επίθεσης που είχε σχεδιαστεί για να διαταράξει και να καταστρέψει την ουκρανική επιμελητεία, τη διοίκηση και τον έλεγχο, καθώς και την αεροπορική δύναμη και την υποστήριξη πυρών μεγάλης εμβέλειας. Η Ουκρανία τελειώνει από καύσιμα και πυρομαχικά, δεν μπορεί να συντονίσει τους ελιγμούς και δεν έχει ουσιαστική Πολεμική ΑεροπορίαΗ Ρωσία αναδιατάσσει ορισμένες από τις κορυφαίες μονάδες της από όπου είχαν εμπλακεί σε πλαστές επιχειρήσεις στο βόρειο Κίεβο, όπου μπορούν να υποστηρίξουν την επόμενη φάση της επιχείρησης, δηλαδή την απελευθέρωση του Ντονμπάς και την καταστροφή της κύριας ουκρανικής δύναμης στο Ανατολή.

Αυτός είναι ο κλασικός πόλεμος ελιγμών. Η Ρωσία θα κρατά τώρα την Ουκρανία στο βορρά και στο νότο, ενώ οι κύριες δυνάμεις της, ενισχυμένες από τις βόρειες μονάδες, Πεζοναύτες και δυνάμεις που απελευθερώθηκαν από την κατάληψη της Μαριούπολης, επιδιώκουν να τυλίξουν και να καταστρέψουν 60.000 ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά.  Αυτός είναι ο μεγάλος πόλεμος ελιγμών στα καλύτερά του, κάτι που γνώριζαν οι Αμερικανοί αλλά το ξέχασαν στις ερήμους και τα βουνά του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Εξηγεί επίσης πώς 200.000 Ρώσοι κατάφεραν να νικήσουν 600.000 Ουκρανούς. Έτσι τελειώνει το σημερινό μάθημα για τον πόλεμο ελιγμών, ρωσικού στυλ.

Υ.Γ Εκείνο το γιοκάρι της γιαγιάς Ολυμπιάδας ήταν μάστορας στους στρατιωτικούς ελιγμούς. Εκείνος ο  κλασικός ελιγμός «τανάλιας» στην Μάχη του Υδάσπη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις στρατιωτικές ακαδημίες του πλανήτη....αθόρυβα μετακίνησε μέρος του στρατού του και στη συνέχεια διάβηκε το ποτάμι με άκρα μυστικότητα, με την κατασκευή πλωτήρων από «δερμάτινους ασκούς, γεμάτους με σανό», καθώς και με «μικρότερα σκάφη μειωμένα κατά το ήμισυ». Και έβαλε τον Κρατερό (όχι τον Κατσούλη) να κάνει συχνές παραπλανητικές προσποιήσεις, ότι πρόκειται να διασχίσει τον ποταμό. Και ο Πώρος μέχρι να κατανοήσει ότι ο Αλέξανδρος είχε περάσει νικηφόρα την δική του πλευρά του ποταμού...είχε πετάξει το πουλάκι.

 https://zeys-elaynon.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου