Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Οι εξελίξεις στην ουκρανία


 Διάθεση συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδειξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολιντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του το απόγευμα του Σαββάτου προς τον ουκρανικό λαό.

Κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ομιλία του Ζελένσκι, τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ήχησαν σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή σε όλη την ουκρανική επικράτεια, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις Κίεβο, Οδησσό, Ντνίπρο και Χάρκοβο.

Όπως είπε ο Ζελένσκι, το Ισραήλ θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο για λύση, ενώ ο ίδιος θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του στην Ιερουσαλήμ ή το Τελ Αβίβ. Επίσης για πρώτη φορά, γνωστοποίησε τον αριθμό των απωλειών της Ουκρανίας. Όπως είπε περίπου 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες με τους Ρώσους.

«Ομάδα Ουκρανών και Ρώσων εκπροσώπων συζητούν ορισμένα θέματα. Η Ρωσία έχει αρχίσει να συζητά, δεν πετά απλώς τελεσίγραφα», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επίσης  τόνισε ότι η Δύση θα έπρεπε να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, όμως χαιρέτισε τις προσπάθειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και ανέφερε πως πρότεινε στον Μπένετ τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ.

Δείτε την ομιλία του Ζελένσκι:

Νέες παρεμβάσεις Μακρόν και Σόλτς για διακοπή των εχθροπραξιών

Εν τω μεταξύ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν υπέρ της άμεσης εφαρμογής μιας κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης, διάρκειας 75 λεπτών, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα, όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

Η επικοινωνία αυτή γίνεται την ώρα που σφίγγει η «τανάλια» στο Κίεβο. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις από το Σάββατο το πρωί γύρω από το Κίεβο και έχουν «αποκλείσει» τη Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία.

Στον χάρτη που δημοσιεύει ο Guardian καταγράφεται η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από την πρωτεύουσα.
Στον χάρτη που δημοσιεύει ο Guardian καταγράφεται η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από την πρωτεύουσα.

Yπό πολιορκία το Κίεβο

Σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες, το βασικό μέρος των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται στα 25 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, ενώ οι Ρώσοι βομβάρδιζαν όλη τη νύχτα υποδομές και κτήρια στα περίχωρα της πρωτεύουσας.  

Η τηλεφωνική επικοινωνία ξεκίνησε γύρω στις 12.00 τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε πριν από τις 14.00 τοπική ώρα, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

«Η συνομιλία εντάσσεται στις συνεχιζόμενες διεθνείς προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε σε μια ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως «οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας».

Ο Σολτς είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την κατάσταση, συμπλήρωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Στη συνομιλία του με τους Μακρόν- Σολτς, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τις δυνάμεις της Ουκρανίας», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Ο Πούτιν τους ενημέρωσε για την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ρώσου προέδρου. «Ειδικότερα, αναφέρθηκαν πολλά γεγονότα κατάφωρης παραβίασης των κανόνων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως οι Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν επικοινωνήσει την Πέμπτη, σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη όπου η Γαλλία και η Γερμανία «αξίωσαν από τη Ρωσία να εφαρμόσει μια άμεση κατάπαυση του πυρός».

Από τη συνάντησή τους στις 7 Φεβρουαρίου στο Κρεμλίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει συμμετάσχει σε εννέα τηλεφωνικές συνομιλίες, περιλαμβανομένης εκείνης της Πέμπτης, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την καταμέτρηση της γαλλικής προεδρίας.


Νοσοκομεία επλήγησαν από βομβαρδισμούς στο Μικολάγιφ

Eν τω μεταξύ η πόλη-λιμάνι Μικολάγιφ, που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, κοντά στην Οδησσό, σφυροκοπήθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, με τους βομβαρδισμούς να πλήττουν, μεταξύ άλλων, ένα κέντρο φροντίδας καρκινοπαθών και ένα οφθαλμολογικό νοσοκομείο, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα παράθυρα του κέντρου φροντίδας καρκινοπαθών, που είχε προσφάτως ανακαινισθεί κι όπου καρκινοπαθείς υποβάλλονται σε ημερήσιες χημειοθεραπείες, έσπασαν. «Βομβάρδισαν πολιτικές ζώνες, χωρίς κανέναν στρατιωτικό στόχο. Εδώ υπάρχει ένα νοσοκομείο, ένα ορφανοτροφείο, ένα οφθαλμολογικό κέντρο», όλα τους βρίσκονταν στη συνοικία Ινγκούλσκι, στο βόρειο τμήμα της πόλης, είπε ο Ντμίτρο Λαγκότσεφ, επικεφαλής του νοσοκομείου. Τη στιγμή των πληγμάτων, κανένας ασθενής, ούτε υγειονομικός, δεν βρίσκονταν στο κέντρο κατά του καρκίνου. Όμως, στο οφθαλμολογικό νοσοκομείο υπήρχαν ασθενείς, ο αριθμός των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί.

«Περάσαμε όλη τη νύχτα στο υπόγειο, όλα τραντάζονταν. Οι ασθενείς είχαν τρομοκρατηθεί», δήλωσε η διευθύντριά του Κασιμίρα Ρίλκοβα. Στη συνοικία Ινγκούλσκι, οι κάτοικοι δεν έχουν πλέον θέρμανση και πολλοί έχουν αναγκαστεί να φύγουν.

Συνεχίζεται η πολιορκία στη Μαριούπολη

Την ίδια ώρα σε καθεστώς πολιορκίας παραμένει και ο πληθυσμός που έχει παραμείνει στη Μαριούπολη, όπου μάλιστα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης αλλά και έλλειψη τροφίμων.

Η Μαριούπολη έχει δεχτεί τα τελευταία 24ωρα βαρύ πλήγμα από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν περικυκλώσει την πόλη βομβαρδίζοντας ένα μεγάλο μέρος της. Η Ουκρανία έχει απευθύνει έκκληση να αφεθούν οι άμαχοι να διαφύγουν από την περιοχή όμως αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό.

Ανάμεσα στους αμάχους βρίσκονται Έλληνες ομογενείς, αλλά και ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης, Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έχει μετακινηθεί για την ασφάλειά του σε καταφύγιο της περιοχής μαζί με εργαζόμενους του ΟΑΣΕ.

Σειρήνες στην Οδησσό

Προειδοποιητικές σειρήνες ηχούν στην Οδησσό, η οποία οχυρώνεται και προετοιμάζεται για πολεμική σύρραξη. Μάλιστα, ο δήμαρχος της Οδησσού μίλησε για το ενδεχόμενο ο ρωσικός στρατός να επιχειρήσει να περικυκλώσει την πόλη από τρεις πλευρές.


Σε ό,τι αφορά στις επιθέσεις από τη θάλασσα, υπάρχουν ρωσικά πλοία εδώ και μέρες στη Μαύρη Θάλασσα. Αν η Ρωσία καταφέρει την επίθεση από τη θάλασσα, αυτόματα αυτό σημαίνει και μπλόκο στη μοναδική διέξοδο που έχει η Ουκρανία προς τη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης, ο δήμαρχος της Οδησσού ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός θα επιχειρήσει να προελάσει από εδάφη που έχει καταλάβει από το Νικολάεφ προς την περιοχή της Υπερδνειστερίας, όπου εκεί υπάρχει επίσης ρωσικός στρατός. Στρατηγικά αυτό σημαίνει ότι η Οδησσός ίσως αποκλειστεί από όλη την υπόλοιπη χώρα, θυμίζοντας τη Μαριούπολη.


 https://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου