Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΙΤ:ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΚΝΤΑΟΥΝ ΤΟΥ '20 ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΤΟ ΄22


 


Οι ίδιες παγκόσμιες δυνάμεις που επέβαλαν τα λοκντάουν, καταστρέφουν τώρα τις ζωές αθώων Ρώσων πολιτών, για να επιδείξουν την ενάρετη αντίθεσή τους στην εισβολή. Δυστυχώς, όταν κατακαθίσει η σκόνη, η ζημιά που θα έχει προκληθεί στις χώρες τους μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη


Άρθρο του Tho Bishop, που δημοσιεύτηκε στις 8 Μαρτίου 2022 από το Mises Institute. Χρόνος ανάγνωσης 5'.

 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συμπληρώνει σύντομα τη δεύτερη εβδομάδα της. Ο στρατός του Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει την πορεία του προς τα δυτικά, με σαφείς προσπάθειες να περικυκλώσει το Κίεβο. Μέχρι σήμερα, ευτυχώς, η Αμερική και οι σύμμαχοί της στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) έχουν αγνοήσει τις εκκλήσεις του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, η οποία θα διακινδύνευε την έκρηξη ενός νέου θερμού παγκόσμιου πολέμου. Έτσι, μαζί με την προμήθεια όπλων, πληροφοριών και – ενδεχομένως – διαδρόμων και αεροπλάνων στην Ουκρανία, το επίκεντρο για την Δύση ήταν ο οικονομικός πόλεμος. 

Αυτό που δεν είναι σαφές είναι το εάν η Δύση είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει τις πραγματικές συνέπειες αυτής της προσέγγισης. Φαίνεται ότι κάθε μέρα που περνά, η Αμερική και οι σύμμαχοί της εφευρίσκουν εργαλεία για να κλιμακώσουν τις οικονομικές πιέσεις στον Πούτιν. Αυτό που ξεκίνησε με στοχευμένες κυρώσεις κατά των Ρώσων ηγετών και ολιγαρχών επεκτάθηκε στον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT, τις ευρείες επιθέσεις στις ρωσικές βιομηχανίες και τώρα την πλήρη απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και άλλων ρωσικών εξαγωγών από ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, οι δυτικές εταιρείες ενίσχυσαν αυτές τις πολιτικές αποκλείοντας αδιακρίτως τους Ρώσους πελάτες τους από διάφορες υπηρεσίες. 

Αυτή η συντεταγμένη, γενική ακύρωση της Ρωσίας δεν είναι ένα εργαλείο που κατασκευάστηκε από την αναγκαιότητα της κατάστασης, αλλά περισσότερο μια νέα εφαρμογή της μορφής του πολέμου με την οποία η Δύση έχει πλέον εξοικειωθεί. Η εργαλειοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που υποστηρίζεται από το δολάριο ξεκίνησε με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο οποίος στρέφεται εναντίον αδίστακτων κρατικών παραγόντων όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Βενεζουέλα (από τις δύο τελευταίες η Ουάσιγκτον τώρα ζητά βοήθεια για το πετρέλαιο) και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο εναντίον εγχώριων εχθρών. Ακόμη και η ιστορική παράδοση της ουδετερότητας της Ελβετίας δεν κατάφερε να διατηρηθεί σ’ αυτήν την εποχή των οικονομικών εχθροπραξιών. 

Δυστυχώς για τη Δύση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας πολύ πιο οξυδερκής αντίπαλος από τον Κιμ Γιονγκ Ουν ή τον Νικ Φουέντες. Η Ρωσία δεν είναι μόνο ένας σημαντικός πάροχος ενέργειας στις παγκόσμιες —και ιδίως στις ευρωπαϊκές— αγορές, αλλά είναι ένας παγκοσμίως σημαντικός εξαγωγέας σιταριού, λιπασμάτων, μετάλλων και άλλων στρατηγικά σημαντικών πόρων. Και σαν να μην έφταναν αυτές οι ανησυχίες, η Δύση απογοητεύεται όλο και περισσότερο από την άρνηση άλλων παγκόσμιων δυνάμεων –συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Βραζιλίας, του Μεξικού και της Κίνας– να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. 

Τίποτα από αυτά δεν θα πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Το ενδιαφέρον της Κίνας να χρησιμοποιήσει τη Ρωσία ως σύμμαχο κατά της αμερικανικής παγκόσμιας ηγεμονίας έχει καταδειχθεί σαφώς εδώ και χρόνια – ακόμη και πριν από την κλιμάκωση της εποχής Τραμπ και την έξαρση του covid. Έθνη όπως η Ινδία, η Βραζιλία και το Μεξικό έχουν δει την άνοδο των εθνικιστικών πολιτικών κομμάτων που απηχούν τις επικρίσεις του Πούτιν για την παγκοσμιοποιημένη Δύση. 

Ήδη ο Πούτιν έχει επιδείξει προθυμία να αξιοποιήσει τους φυσικούς του πόρους ως μοχλό, για να απομακρύνει κάποιους παραδοσιακά ανατρεπτικούς παγκόσμιους παράγοντες από την χειραγώγηση της Αμερικής. Η ρωσική κυβέρνηση έχει κάνει έναν κατάλογο χωρών που είναι εχθρικές προς τις στρατιωτικές της ενέργειες και έχει κατευθύνει το εμπόριό της προς όφελος χωρών που έχουν παραμείνει ουδέτερες. Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι εθνικιστές χαιρέτισαν την οικονομική αντίδραση της Δύσης στην εισβολή στην Ουκρανία, διαβλέποντας την πιθανότητα να μετατοπιστούν οι τάσεις των καταναλωτών της Ρωσίας μακριά από τις εταιρείες με έδρα την Αμερική και την Ευρώπη, προς τα ευρασιατικά προϊόντα. 

Ως αποτέλεσμα, ακριβώς οι πιο πολιτισμικά ευθυγραμμισμένοι με τη Δύση Ρώσοι είναι που τιμωρούνται περισσότερο από την αμερικανική απάντηση στις ενέργειες του Πούτιν. Αυτό θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν έπληξαν περισσότερο τα πιο φιλελεύθερα μέλη της ιρανικής κοινωνίας . 

Ενώ η Δύση έχει καταστήσει εντόνως σαφή την αίσθηση της ηθικής αυτο-δικαίωσης στην επιβολή αυτού του οικονομικού πολέμου, είναι λιγότερο προφανές εάν υπάρχουν προγραμματισμένα αντίμετρα για την αντιμετώπιση του σοκ στο έδαφός της. Στην Αμερική, το πετρέλαιο έχει ήδη φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ τα μηνύματα της αγοράς δείχνουν ότι το κόστος των τροφίμων, της ενέργειας και άλλων ζωτικών πόρων πρόκειται σύντομα να ακολουθήσει. Σε απάντηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν κι οι σύμμαχοί του κάνουν κήρυγμα στους Αμερικανούς για τις αρετές των ηλεκτρικών οχημάτων και άλλων μορφών «πράσινης ενέργειας». Ούτε καν ο Έλον Μασκ της Τέσλα δεν πιστεύει ότι αυτή η λογική ευσταθεί. 

Τελικά, κάθε προσπάθεια των δυτικών κυβερνήσεων να κατευνάσουν τις ανησυχίες των πολιτών τους εξαρτάται από το να τους πείσουν ότι η ίδια τάξη των εμπειρογνωμόνων που πίστευε ότι ο προκατασκευασμένος πληθωρισμός ήταν «παροδικός», είναι διανοητικά εξοπλισμένη για να χειριστεί αυτή τη νέα σύγκρουση. Είναι αβέβαιο το πόσο επιτυχημένοι θα αποδειχτούν. 

Το ερώτημα που παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεπίλυτο καθώς οι μάχες συνεχίζουν να εξελίσσονται στους δρόμους των ουκρανικών πόλεων είναι το ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του οικονομικού πολέμου της Δύσης κατά της Ρωσίας. Αν επικρατούσε η ειρήνη αύριο, τι θα σήμαινε αυτό για τους παράγοντες της αγοράς; 

Πολλοί από τους ίδιους ηγέτες που έχουν εμπλακεί σε μια ολοένα και πιο μοχθηρή οικονομική σύγκρουση με τη Ρωσία υποστήριξαν τα εξουθενωτικά lockdowns ενόψει του covid. Στην περίπτωση του covid, πολλοί φαινόταν να ενεργούν σαν η οικονομία να μπορούσε απλά να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί με σχετική ευκολία - όπως ένας υπολογιστής που αντιμετωπίζει κάποια δυσλειτουργία. Ο κόσμος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες εκείνης της απόφασης. Για πόσο ακόμα θα διαρκέσουν τα τραύματα που προξένησε; 

Τι γίνεται αν η Ρωσία και η Κίνα σκέφτονται σοβαρά να υπονομεύσουν την Αμερική, το δολάριο και τους υποτελείς συμμάχους της; Τι θα συμβεί αν ο Πούτιν αντιλαμβάνεται ότι η οικονομία της κορεσμένης από το δημόσιο χρέος Δύσης είναι πολύ πιο αδύναμη από ό,τι πιστεύουν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής; Μήπως υπάρχει λόγος για τους Αμερικανούς να αμφισβητήσουν την απόφαση των υπεύθυνων για τη λήψη αποφάσεων στη Fed ή στο Υπουργείο Οικονομικών; 

Όπως έχουν επισημάνει εδώ και καιρό οι οικονομολόγοι της αυστριακής σχολής, δεν είναι τυχαίο ότι ο αιώνας του ολοκληρωτικού πολέμου εμφανίστηκε ταυτόχρονα με την εποχή των κεντρικών τραπεζών. Στηριζόμενα στο χρέος και στις μηχανές εκτύπωσης νομισμάτων - και όχι στην άμεση φορολογία - τα κράτη θα μπορούσαν να κρύψουν το άμεσο κόστος του πολέμου από τους πολίτες. Με την πάροδο του χρόνου, οι παγκόσμιες δυνάμεις έχουν μετατρέψει τις ίδιες τις κεντρικές τράπεζες σε όπλα. Αυτή η κατάχρηση της εξουσίας εκ μέρους της Αμερικής ανάγκασε ακόμη και κάποιους μακροχρόνιους συμμάχους της να μιλήσουν. 

Το 2020, οι παγκόσμιες δυνάμεις αγνόησαν τις οικονομικές συνέπειες των lockdown, προκειμένου να ανταποκριθούν «με τόλμη» στους φερόμενους ως κινδύνους από τον covid. Η ζημιά που έγινε ήταν καταστροφική, αλλά ο αντίκτυπος στους πολιτικούς ήταν ελάχιστος. 

Το 2022, πολλές από αυτές τις ίδιες παγκόσμιες δυνάμεις καταστρέφουν τις ζωές αθώων Ρώσων πολιτών, για να σηματοδοτήσουν την ενάρετη αντίθεσή τους στην εισβολή. Δυστυχώς, όταν κατακαθίσει η σκόνη, η υποκείμενη ζημιά που θα έχει προκληθεί στα κράτη τους μπορεί να είναι πολύ χειρότερη. 


https://liberty-express.blogspot.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου